Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στα 18 του παραμένει τοπ – κλας

Δημοφιλή

Ο «μικρός» του ΠΑΟΚ ενηλικιώνεται… Ο γεννημένος στις 8 Φεβρουαρίου του 2004 έχει γενέθλια, κλείνει τα 18 του χρόνια και συνεχίζει να είναι ένας από τους περιζήτητους «τινέιτζερ» της ευρωπαϊκής αγοράς

Ο Γιώργος Κούτσιας, ανήλικος μόλις στα 8 του, έφυγε από τον Τηλέμαχο και επί τέσσερα χρόνια πηγαινοέρχονταν καθημερινά από την Αλεξάνδρεια στην Θεσσαλονίκη. «Το αυτοκίνητο ήταν το σπίτι μου», έχει πει ο ίδιος. «Εκεί κοιμόμουν, εκεί άλλαζα, εκεί διάβαζα». Κι ήταν μόλις 12 χρονών, το 2016, όταν άρχισε να διαμένει στους ξενώνες του ΠΑΟΚ. Πολύ μικρός και συνάμα εξαιρετικά ώριμος για να το διαχειριστεί.

Ανέβηκε γρήγορα τα σκαλοπάτια, με ζηλευτά και σπάνια προσόντα, εξελίχθηκε σε ένα ικανότατο σέντερ φορ και σε ηλικία μόλις 16 ετών, 7 μηνών και 11 ημέρων έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ! Έκτοτε βρίσκεται στο top-3 των νεότερων ποδοσφαιριστών, που έχουν αγωνιστεί με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, πίσω από τον Απόστολο Τσουρέλα και τον Γιώργο Βρακά, παραμένοντας ο μοναδικός ποδοσφαιριστής κάτω των 17 ετών κι ο νεότερος που παίζει τα πέντε τελευταία χρόνια στην Σούπερ Λιγκ.

Ο Γιώργος Κούτσιας στα μάτια πολλών συνεχίζει να είναι ένα «success story», έστω κι αν δεν έχει κατορθώσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των προπονητών της πρώτης ομάδας. Ούτε ο Αμπέλ Φερέιρα του την έδωσε, ούτε ο Πάμπλο Γκαρσία που εννοείται ότι τον ήξερε καλύτερα από τον Πορτογάλο, ούτε και ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Αυτή είναι η αλήθεια για ένα παιδί που πέρσι υπέγραψε την ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το καλοκαίρι του 2023 κι έγινε ένας από τους πλέον ακριβοπληρωμένους πιτσιρικάδες στην Ευρώπη, σαφές δείγμα της πίστης του «ασπρόμαυρου» οργανισμού προς το πρόσωπό του.

ΣΕ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΡΟΣΤΕΡ

Ο νεαρός επιθετικός αποδεικνύει κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο ότι «διψάει» για μπάλα. Θέλει να παίζει. Να πρωταγωνιστεί. Να σκοράρει. Γι’ αυτό και φέτος το όνομά του το συναντάμε σε τρία διαφορετικά ρόστερ του ΠΑΟΚ!

Ο Γιώργος Κούτσιας μετράει συμμετοχές με τρεις διαφορετικές ομάδες μέσα στην ίδια χρονιά: Έχει αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα (4 συμ.), τον ΠΑΟΚ Β’ (6 συμ., 6 γκολ) και την Κ19 του «Δικεφάλου» (1 συμ.).

Το καλοκαίρι που μας πέρασε έκανε προετοιμασία με την πρώτη ομάδα στην Ολλανδία. Δούλεψε αρκετά με τον Τζιανπαόλο Καστορίνα, o Ιταλός συνεργάτης του Λουτσέσκου εστίασε στην ατομική βελτίωση του προκειμένου να βελτιώσει τις όποιες αδυναμίες τους και την τακτική του συμπεριφορά. Θυμάμαι σαν τώρα στα γήπεδα του Άπελντοορν τον πιτσιρικά να δουλεύει έξτρα πάνω στην υποδοχή της μπάλας με πλάτη, το ξεμαρκάρισμα μετά την πρώτη πάσα, στα τελειώματα των φάσεων, τον τρόπο που πρέπει να τοποθετεί το σώμα του και στο πως πρέπει να κινείται πάνω στο χορτάρι, με ή χωρίς την μπάλα.

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Μπήκε με περίσσιο θράσος στο «De Kuip» του Ρότερνταμ και σκόραρε στο φιλικό με τη Φέγιενορντ. Έδειχνε ώριμος. Όμως, η πραγματική ευκαιρία που περίμενε να πάρει, ειδικά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Νέλσον Ολιβέιρα και με τον Κάρολ Σφιντέρσκι να έχει μείνει πίσω λόγω Euro και κορονοϊού, δεν ήρθε ποτέ.

Ξεκίνησε την σεζόν παίζοντας 11 λεπτά στο 1-1 με τη Ριέκα τον περασμένο Αύγουστο στην Τούμπα και με τον ερχομό του Τσούμπα Άκπομ πήγε πιο πίσω στις επιλογές του Ρουμάνου προπονητή.  Αγωνίστηκε ως αλλαγή στη νίκη με 0-2 κόντρα στη Λίνκολν (8’) και στην εντός έδρας ήττα (1-2) από την Κοπεγχάγη (4’) για τη φάση των ομίλων του Κόνφερενς Λιγκ και μέτρησε άλλη μια συμμετοχή ως αλλαγή στο 1-1 του κυπέλλου απέναντι στην ΑΕΛ. Αυτές οι τέσσερις ήταν όλες κι όλες μέχρι τώρα οι συμμετοχές του σε 51 λεπτά με την πρώτη ομάδα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ…

Σε ηλικία 16 ετών, 7 μηνών και 11 ημέρων έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστα με τους νεότερους παίκτες που έχουν αγωνιστεί με τα «ασπρόμαυρα»

Η αγάπη του πατέρα του, Νίκου, για τον ΠΑΟΚ, αλλά και η είσοδος του μικρού στην πρώτη ομάδα έπαιξαν τον ρόλο τους ώστε ο Γιώργος Κούτσιας να παραμένει ντυμένος ακόμη και σήμερα στα «ασπρόμαυρα».

Όποιος πατέρας περιδιαβαίνει ακαδημίες, γνωρίζει πολύ καλά την εξαιρετική δουλειά που γίνεται, υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου στις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες, οι περισσότεροι πατεράδες, ένα όνειρο έχουν. Να στείλουν κάποτε, το παιδί τους εκεί. Σε μια ποδοσφαιρική «βιομηχανία» που παράγει δωρεάν, πρώτα απ’ όλα ταπεινούς ανθρώπους. Και, περισσότερο από καλούς παίκτες, καλούς συμπαίκτες.

Ο διευθυντής των ακαδημιών του ΠΑΟΚ έχει τη θεωρία του. Απ’ τα 100 παιδιά που παίζουν μπάλα, σου λέει, ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο θα παίξουν καμιά εικοσαριά, όπως άλλωστε έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια στα τμήματα υποδομής του «Δικεφάλου», ωστόσο ένα, ή δύο μπορούν να γίνουν «τοπ κλας». Ετσι, λοιπόν, όταν βρέθηκε μαζί με τον πατέρα του 18χρονου επιθετικού «τετ α τετ» με τον Ιβάν Σαββίδη, ήταν σίγουρος για το «πρότζεκτ Κούτσιας». Σε μια εποχή που ακόμη δεν είχε προκύψει καν η περίπτωση του Χρήστου Τζόλη, σε μια περίοδο που ο Κούτσιας έπαιζε ακόμη στην Κ17 και έκανε κάποιες σκόρπιες εμφανίσεις στην Κ19.

Εκείνο το ραντεβού στο «Μακεδονία Παλλάς» έπαιξε τον κυριότερο ρόλο στην ψυχοσύνθεση της οικογένειας, καθώς στην κουβέντα μιας ώρας ο ιδιοκτήτης του «Δικεφάλου» έδειξε ότι τον ενδιαφέρει, επί προσωπικού, η διαπαιδαγώγηση του μικρού και η εξέλιξη του ως ποδοσφαιριστής. Υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που πολλές φορές κάνουν τη διαφορά…

ΗΤΑΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΝΤΕΡ

Καλοκαίρι του 2020, εν μέσω πανδημίας και με τον κορονοϊό στο φόρτε του, ο Γιώργος Κούτσιας είχε αποφασίσει να φύγει από την Ελλάδα και να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό. Για να ακριβολογούμε, δεν το είχε απλά αποφασίσει, αλλά ήταν με το διαβατήριο στο χέρι και με το ένα πόδι είχε περάσει, ήδη, την Αδριατική με τελικό προορισμό το Μιλάνο και την Ιντερ!

Οι συζητήσεις με τους «νερατζούρι» ήταν προχωρημένες σε μια εποχή που η ομάδα του Μιλάνου είχε ανοίξει παρτίδες με τις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες και αποκτώντας το ίδιο διάστημα από τον ΠΑΟΚ τον 16χρονο τερματοφύλακα, Νίκο Μπότη.

Με αρκετό κόπο και πολλές συζητήσεις οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ κατάφεραν να αλλάξουν την άποψη της οικογένειας και να βάλουν ένα «στοπ» στο ταξίδι προς την Ιταλία. Ο Κούτσιας, με την σύμφωνη γνώμη του Αμπέλ Φερέιρα, εντάχθηκε στο ρόστερ της πρώτης ομάδας, ακολούθησε την προετοιμασία στην Πορταριά του Βόλου, έκανε το ντεμπούτο του στο ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 1-1 (18.09.2020), όμως με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν πήρε το χρόνο συμμετοχής που θα περίμενε και έπρεπε να κάνει βάσει του συμβολαίου του.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΟΙ

Πολύ λόγος και αρκετή κουβέντα έχει γίνει αναφορικά με τους όρους που υπάρχουν στο συμβόλαιο του ΠΑΟΚ με τον Γιώργο Κούτσια, που έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2023 και πρέπει κάποια στιγμή οι «ασπρόμαυροι» να το (ξανά) κοιτάξουν.

Την σεζόν 2020-21 ο 18χρονος επιθετικός έπαιξε σε 6 παιχνίδια με την πρώτη ομάδα και μόλις 150 λεπτά. Βάσει συμβολαίου έπρεπε να αγωνιστεί 600 λεπτά, για να μην μπορεί να φύγει με μια πολύ χαμηλή για την αξία του ρήτρα, ο Κούτσιας βλέποντας να μην είναι στις επιλογές του Πάμπλο Γκαρσία προς το τέλος εκείνης της χρονιάς «κατέβηκε» και αγωνίστηκε με την Κ19 συμβάλλοντας καθοριστικά με τα γκολ του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Φέτος τα λεπτά συμμετοχής, που αναγράφονται στο συμβόλαιο, είναι περισσότερα των 600, με τον νεαρό φορ όμως να μετράει μέχρι τώρα μόλις 4 συμμετοχές και 51 λεπτά.

Το ζητούμενο, πάντως, για τον ίδιο και την οικογένεια του δεν είναι τόσο το να πιάσει το μίνιμουμ των λεπτών συμμετοχής, αλλά να αντιληφθούν ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και προοπτική προς το πρόσωπο του. Κι αν αυτό συμβεί, τότε, δεν θα υπάρχει θεωρητικά κανένα πρόβλημα το προσεχές καλοκαίρι…

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Ο ΠΑΟΚ, μετά την αποχώρηση του Κάρολ Σφιντέρσκι και μέχρι να επιστρέψει (τον ερχόμενο μήνα κι αν…) απόλυτα υγιείς ο Νέλσον Ολιβέιρα, έχει απομείνει με μόλις δύο επιθετικούς, τον Τσούμπα Άκπομ και τον Αντόνιο Τσόλακ. Θεωρητικά η τρίτη επιλογή για τον Λουτσέσκου είναι ο Γιώργος Κούτσιας, ωστόσο μέχρι τώρα ο Έλληνας επιθετικός συνεχίζει να «γράφει» συμμετοχές με γκολ (5/5) με την αναπτυξιακή ομάδα του «Δικεφάλου» στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2.  Το ζητούμενο είναι, πλέον, αν θα μπει και πότε στην εξίσωση.

 

 

Προηγούμενο άρθροΩρα για νίκη
Επόμενο άρθροΟ Κυριάκος τους έβαλε στη θέση τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Πρωινή προπόνηση στη Νέα Μεσημβρία

Όλη η προσοχή στρέφεται στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος θέλει να επιστρέψει στις νίκες...

Στην ίδια κατηγορία