Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΙΝΤΚΛΕΪ : Ο μύθος του… Sidbale!

Δημοφιλή

Πριν από 3-4 χρόνια ήταν τόσο σφαιράτος που οι συγκρίσεις για την ταχύτητα του γίνονταν με τον Γκάρεθ Μπέιλ. Την λανθασμένη επιλογή του 2018 να συνεχίσει την καριέρα του στην Ουκρανία, ο Βραζιλιάνος μπακ την πληρώνει ακόμα και σήμερα…

Στην αρχή ξεκίνησε ως αστείο. Κι εκείνος ως αριστερός μπακ ξεκίνησε στην Σαουθάμπτον, μα στην ουσία ήταν ένα αληθινό καθαρόαιμο που δεν είχε θέση στο γήπεδο. Αλώνιζε περίπου όπου και η μπάλα. Ήταν μπακ. Ήταν χαφ. Ήταν εξτρέμ. Καμιά φορά γινόταν και επιθετικός. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο φανταστικός ήρωας με το όνομα… Sidbale. Ένα κράμα του Γκάρεθ Μπέιλ και του Σίντκλεϊ Φερέιρα Περέιρα: «Ήταν κάτι που σκαρφίστηκαν οι φίλοι μου, μα πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε. Είμαι χαρούμενος που η δουλειά μου αναγνωρίζεται, ελπίζω να συνεχίσω έτσι. Με αποκαλούν Sidbale γιατί είναι αριστερός μπακ, αλλά φτάνω μέχρι την αντίπαλη περιοχή, παίζω περίπου, όπως και ο Ουαλός». Στην πορεία γεννήθηκαν κι άλλα ανάλογα παρατσούκλια. Ο Sidybala, o Ibrahimosid, o… Cristiano Sidnaldo! Ο Βραζιλιάνος ήταν το επίκεντρο της προσοχής μιας ομάδας που ποτέ δεν κινδύνευε με υποβιβασμό, αλλά ποτέ δεν έκανε και πρωταθλητισμό κιόλας.

Την σεζόν 2017-18, ο Βραζιλιάνος μπακ ήταν η μισή Ατλέτικο Παραναένσε. Έκοβε, έραβε, σκόραρε, έκανε τα πάντα. Αν και αριστερός μπακ τελείωσε την χρονιά ως πρώτος σκόρερ της ομάδας με 7 γκολ, δίχως να εκτελεί στατικές φάσεις! Ήταν κάτι σαν τον Μαρσέλο της Ατλέτικο Παραναένσε, όμως υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα. Έπαιζε σε μία «επαρχιακή» ομάδα για τέσσερα χρόνια και όσο καλά κι αν έπαιζε, η προβολή του ήταν ελάχιστη. Υπό αυτές τις συνθήκες ούτε μπορούσε να κληθεί στην Εθνική, ούτε να πάρει μία μεγάλη μεταγραφή στην Ευρώπη.

Την άνοιξη του 2018 οι άνθρωποι της «φουρασάο» σκέφτηκαν ένα έξυπνο «διαφημιστικό» τρικ, μία win-win κατάσταση για όλες τις πλευρές. Η πρωταθλήτρια Κορίνθιανς έψαχνε έναν αριστερό μπακ, αφού ο λαοφιλής Γκιγέρμε Αράνα μόλις είχε πωληθεί, ενώ ο αντικαταστάτης του, Ζουνίνιο Καπισάμπα ήταν «τρύπα» ανασταλτικά.

Έτσι λοιπόν ο Σίντκλεϊ, στα 25 του, παραχωρήθηκε δανεικός στην «τιμάο» με ρήτρα τριών εκατομμυρίων ευρώ. Ήταν η μεγάλη του ευκαιρία. Μέσα σε μερικούς μήνες κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο, το πρωτάθλημα Παουλίστα με αλησμόνητη ανατροπή στον επαναληπτικό τελικό με την Παλμέιρας, που κρίθηκε στα πέναλτι.

Ξεκίνησε με φούρια το πρωτάθλημα, μέχρι που έμαθε μία ωραία πρωΐα, πως πρέπει να μαζέψει τα πράγματα του και να φύγει για Ουκρανία. Η Ντινάμο Κιέβου είχε συμφωνήσει να δώσει 5 εκατομμύρια ευρώ στην Ατλέτικο Παραναένσε, η οποία διέκοψε αιφνίδια τον δανεισμό του, πλήρωσε στην Κορίνθιανς ένα penalty μισού εκατομμυρίου ευρώ και τον έστειλε στην άλλη άκρη της γης, με τον Σίντκλεϊ να έχει 28 παιχνίδια, τρία γκολ και έναν τίτλο, σε μόλις πέντε μήνες στο Σάο Πάουλο: «Ήμουν στο αυτοκίνητο, επιστρέφοντας από προπόνηση, όταν χτύπησε το τηλέφωνο.

Μου είπαν ότι πρέπει να ετοιμάσω τα πράγματα μου, διότι την επόμενη ημέρα έπρεπε να πετάξω για Ουκρανία. Το αστείο είναι ότι περίμενα την οικογένεια μου να έρθει για να δει την πόλη και εγώ έπρεπε να φύγω. Τους ζήτησα δύο μέρες περιθώριο για να πάω να δω την κόρη μου στην Κουριτίμπα. Ήταν μία έκπληξη για όλους».

Εκείνη την ημέρα, ο Βραζιλιάνος έφτασε στο πικ της καριέρας του. Η απόφαση του να αποδεχθεί την πλουσιοπάροχη πρόταση της Ντινάμο Κιέβου, τον εξασφάλισε οικονομικά, αλλά τράβηξε χειρόφρενο στην καριέρα του. Ο Σίντκλεϊ ποτέ ξανά δεν μπήκε στην ίδια πρόταση με τον Μπέιλ. Ο θρύλος του Sidbale εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού και μέχρι σήμερα, τρία χρόνια μετά, προσπαθεί να ξαναβγάλει εκείνον τον παίκτη που αλώνιζε στην αριστερή πτέρυγα…

* Στα 18 του, οι οικονομικές δυσκολίες τον έφεραν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εντελώς ανώριμος και άγουρος αγωνίστηκε για μια σεζόν με την Αλ-Σαρζάχ, χωρίς να αφήσει το αποτύπωμα του.

Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ

Όπως σχεδόν όλοι οι Βραζιλιάνοι, πιστεύει πολύ στον Θεό και στον θεσμό της οικογένειας, ωστόσο ο δικός του βίος είναι αρκετά ταραγμένος. Έχει τεράστια αδυναμία στην πεντάχρονη κόρη του, Άννα Μαρία, με την οποία όμως είναι μαζί μόνο στις διακοπές, αφού ζει στην Κουριτίμπα με την μητέρα της, με την οποία ο Σίντκλεϊ έχει χωρίσει. Διατηρεί πλέον άλλη σχέση, ενώ το τελευταίο διάστημα στο Κίεβο έμεναν μαζί του, η μητέρα του, ο πατριός του και η αδερφή του, που προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τα προβλήματα νοσταλγίας για την πατρίδα του, που δεν τον άφησαν να στεριώσει στην Ντινάμο Κιέβου.

ΦΟΥΛ ΜΠΑΚ

«Ήμουν πάντα αριστερός μπακ. Κάποιες φορές έπαιξα και στην μεσαία γραμμή, αλλά νιώθω αριστερός μπακ που παίζει όλη την πλευρά. Μου αρέσει να παίζω επιθετικά, το μυαλό μου είναι πιο πολύ στην δημιουργία, αλλά στην Ουκρανία έμαθα ότι πρώτα πρέπει να αμύνεσαι καλά. Στην Ουκρανία το ποδόσφαιρο είναι πιο τακτικό, παρά τεχνικό. Μου αρέσει να συμμετέχω στην ανάπτυξη και να τελειώνω φάσεις ακόμα και στην αντίπαλη περιοχή, ο τρόπος που παίζει ο Μπέιλ και ο Μαρσέλο είναι ένα παράδειγμα για μένα», είναι ο τρόπος που αυτοπροσδιορίζεται παικτικά.

Η ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Η πρώτη του θητεία στην Ουκρανία κράτησε ακριβώς 18 μήνες. Οι περισσότεροι εκ των οποίων μαρτυρικοί. Την πρώτη σεζόν έπαιξε κάπως (17 παιχνίδια, εκ των οποίων τα 12 βασικός), όμως μετά εξαφανίστηκε. Όταν η Κορίνθιανς ήρθε τον Γενάρη του 2020 για να δώσει τέλος στην περιπέτεια του με έναν νέο δανεισμό (ενοίκιο 600.000 ευρώ και οψιόν αγοράς 4,4 εκατομμύρια) στο «σπίτι», η γλώσσα του Σίντκλεϊ λύθηκε: «Κανείς δεν ξέρει τι τράβηξα στην Ουκρανία, χωρίς την οικογένεια μου, μακριά από την κόρη μου που την είδα μία φορά σε ένα χρόνο. Η γλώσσα ήταν ένα τεράστιο εμπόδιο. Υπάρχει μεταφραστής, αλλά δεν ξέρεις ποτέ αν μεταφράζει σωστά αυτά που γίνονται. Όταν δεν ξέρεις την γλώσσα, δεν καταλαβαίνεις το περιβάλλον, νιώθεις σαν χαμένος. Η ζωή στο Κίεβο ήταν ήρεμη, αλλά μου έλειπε πολύ η Βραζιλία, ήθελα να επιστρέψω από την πρώτη στιγμή».

Ο Σίντκλεϊ επιστρέφει στην Κορίνθιανς για να πάρει φανέλα βασικού, όμως είναι σκιά του παλιού καλού εαυτού του. Είναι υπέρβαρος, χωρίς ρυθμό και δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνον τον αέρινο παίκτη που όργωνε την πτέρυγα: «Ο κόσμος λέει ότι πάχυνα ότι δεν πρόσεχα τον εαυτό μου, αλλά πήρα μόλις δύο κιλά. Με λίγες προπονήσεις θα τα χάσω. Στο πρώτο μου παιχνίδι μετά την επιστροφή μου ένιωθα σαν να έπαιζα πρώτη φορά ποδόσφαιρο. Μετά από 6 μήνες αποχής είναι φυσιολογικό, θα βρω τον ρυθμό μου».

Η διακοπή λόγω πανδημίας του έρχεται κουτί. Μαζί με άλλους τρεις παίκτες της πρώτης κατηγορίας (Λίνκολν της Φλαμένγκο και Ντάβιντ της Φορταλέσα) προσλαμβάνουν δύο personal trainers που τους λιώνουν στην προπόνηση. Ο Σίντκλεϊ επιστρέφει στο κανονικό του βάρος (75 κιλά), καίει το περιττό λίπος, γραμώνει ξανά, αλλά αίφνης μετά τον Αύγουστο χάνει την θέση του στο αρχικό σχήμα και γίνεται τρίτη επιλογή στην θέση του αριστερού μπακ, πίσω από τους Κάρλος Αουγκούστο και Λούκας Πιτόν, σε μία πολύ ταραγμένη περίοδο για την τιμάο που αλλάζει πέντε προπονητές σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Τον Ιανουάριο του 2021 επιστρέφει στο Κίεβο και ο Μιρτσέα Λουτσέσκου που ήξερε για έναν υπέρβαρο Βραζιλιάνο μπακ που είχε αφεθεί, βλέπει έναν πολύ fit παίκτη. Ωστόσο, έχει μία δεμένη ομάδα που πάει για το νταμπλ και λεπτά συμμετοχής δεν περισσεύουν. Παίζει ελάχιστα στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν (7 ολιγόλεπτες συμμετοχές), παίρνει μέρος στην καλοκαιρινή προετοιμασία, όμως σε μία ομάδα που έχει αλλάξει πια λογική και δεν επενδύει σε λάτιν, ο Σίντκλεϊ είναι πια αναλώσιμος. Μέχρι που εμφανίζεται ο ΠΑΟΚ

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Κανσέλο: «Μου εύχονται θάνατο στην αγέννητη κόρη μου»

Ο Ζοάο Κανσέλο κατήγγειλε προσβλητικά και σκληρά σχόλια που δέχθηκε εκείνος και η οικογένειά του στα κοινωνικά δίχτυα μετά...

Στην ίδια κατηγορία