Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σεργκέι Γκαλίτσκι: λατρεύει να μισεί τη Μόσχα

Δημοφιλή

Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ αποτελεί το προσωπικό πρότζεκτ του 53χρονου μεγιστάνα, που σύμφωνα με το Forbes, είναι ο 27ος πλουσιότερος Ρώσος, με περιουσία που ξεπερνά τα 3.4 δισ. δολάρια.

Ο Σεργκέι Γκαλίτσκι πριν από 12 χρόνια δημιούργησε από το μηδέν τον ποδοσφαιρικό σύλλογο «Κρασνοντάρ» με στόχο να την φτάσει στην κορυφή της Ρωσίας και το Τσάμπιονς Λιγκ.

Φάνταζε, τότε, ως η εναλλακτική λύση για τη δημιουργία μιας ομάδας στην πρωτεύουσα του Κουμπάν, αν και ο Ρώσος (με αρμένικες ρίζες) μεγιστάνας θα μπορούσε να είχε γίνει ο ιδιοκτήτης της Σπαρτάκ Μόσχας μιας από τις top-5 ομάδες του ρωσικού ποδοσφαίρου.

Όμως, υπήρχε λόγος που ο Γκαλίτσκι δεν επέλεξε να επενδύσει τα χρήματά του στην ομάδα της πρωτεύουσας, αλλά ούτε και να ακολουθήσει το μονοπάτι των Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Σεργκέι Ριμπολόφλεφ, οι οποίοι είχαν προχωρήσει στην αγορά μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Ο ιδιοκτήτης της Κρασνοντάρ δεν διστάζει να τα βάζει με δηλώσεις του – κυρίως μέσω Twitter, καθώς σπάνια δίνει συνεντεύξεις – με το «κατεστημένο» της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, ξεσπώντας εναντίον τους όταν το εντυπωσιακό γήπεδο της Κρασνοντάρ δεν επιλέχτηκε για να φιλοξενήσει αγώνες του Μουντιάλ 2018 που φιλοξένησε η Ρωσία.

«Έζησα όλη μου τη ζωή στην επικράτεια του Κρασνοντάρ. Στη Ρωσία συνηθίζουμε να μην σεβόμαστε τη χώρα όπου γεννηθήκαμε και ζούμε. Αν είσαι πλούσιος, μπορείς να πάρεις μια σακούλα με χρήματα, να πας στη Μόσχα, να υποφέρεις από έλλειψη ήλιου και να είσαι διαρκώς σε μποτιλιαρίσματα. Το Κρασνοντάρ είναι η αγαπημένη μου πόλη. Είμαι περήφανος γι’ αυτήν και δεν θέλω να πάω πουθενά. Εδώ θα ήθελα να πεθάνω», είχε πει το 2013 σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.

Γεννήθηκε το 1967 στο Λαζαρέφσκογιε ως Σεργκέι Νικολάγεβιτς Χαρουτουνιάν. Όπως φανερώνει και το επώνυμό του, έχει ρίζες από την Αρμενία από την πλευρά του πατέρα του. Το Γκαλίτσκι, είναι το επώνυμο της συζύγου του και μητέρας της κόρης του, Βικτόρια Νικολάγεβνα Γκαλίτσκαγια, το οποίο επέλεξε μετά τον γάμο του.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν και δούλεψε αρχικά στον τραπεζικό τομέα. Το 1994 ίδρυσε μαζί με συνεργάτες του την TransAsia, εταιρία διανομής καλλυντικών και αρωμάτων, η οποία έναν χρόνο αργότερα έγινε ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Procter & Gamble στη Νότια Περιφέρεια της Ρωσίας. Το 1998, άλλαξε τομέα και άνοιξε το πρώτο σούπερ μάρκετ Cash & Carry στο Κρασνοντάρ. Η οικονομική του εκτόξευση ξεκίνησε, καθώς το κατάστημα εξελίχθηκε από το 2000 και μετά στην τεράστια αλυσίδα Magnit, που σήμερα διατηρεί 12,434 καταστήματα σε 2,385 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη τη Ρωσία, απασχολώντας πάνω από 140.000 υπαλλήλους. Είναι πλέον η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης στη Ρωσία και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Το Φεβρουάριο του 2018, στο περιθώριο του ρωσικού επενδυτικού φόρουμ στο Σότσι, ανακοίνωσε την συμφωνία για την πώληση του 29.1% των μετοχών της αλυσίδας, αντί 2.45 δισ. δολαρίων, στην τράπεζα VTB Group, μετά από μια κακή χρονιά, καθώς το 2017 τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 34,7% σε σύγκριση με το 2016.

Διατήρησε για συναισθηματικούς λόγους το 3% και δήλωσε ότι θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο με την οικογένεια του και την ποδοσφαιρική ομάδα. Ο Γκαλίτσκι, ήταν πάντα λάτρης του αθλήματος και έπαιξε σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Μπορεί να μην κατάφερε να φτάσει ψηλά ως ποδοσφαιριστής, όπως όμως έχει δηλώσει, είχε πάντα όνειρο να ιδρύσει τη δική του ποδοσφαιρική ομάδα.

Το πραγματοποίησε το 2008 παίρνοντας το ρίσκο να συστήσει την Κρασνοντάρ, σε μία πόλη που κυριαρχούσε απόλυτα η πιο «παραδοσιακή» ομάδα της Κουμπάν. Πλέον «παίζει» μόνος του στην πόλη, καθώς η συμπολίτισσα διαλύθηκε το 2018 λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Ξεκίνησε από τη δεύτερη κατηγορία και χάρη στα χρήματα του έφτασε το 2011 στη ρωσική Πρέμιερ Λιγκ, τρία χρόνια αργότερα έπαιξε στον τελικό του κυπέλλου, όπου ηττήθηκε από τη Ροστόφ, ακολούθησε η 3η θέση στο πρωτάθλημα και οι δύο παρουσίες στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, το 2016-17 και το 2018-19, όπου αποκλείστηκε από Θέλτα και Βαλένθια αντίστοιχα.

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Το όνειρο του Γκαλίτσκι είναι η Κρασνοντάρ να παρατάξει κάποια στιγμή 11 «προϊόντα» των τμημάτων υποδομής στον αγωνιστικό χώρο, ή «μαθητές» όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί ο ίδιος. Έτσι το 2010 ίδρυσε την Ακαδημία της ομάδας, που συγκεντρώνει τους πιο ταλαντούχους παίκτες της περιοχής, τους στεγάζει δωρεάν και τους προποπονεί εντατικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Νέα επιστολή του Άρη σε ΕΠΟ και ΚΕΔ για τους διαιτητές

Με νέα επιστολή της η ΠΑΕ Άρης ζητά εκ νέου Έλληνες διαιτητές ως το φινάλε των Play Off. Το...

Στην ίδια κατηγορία