Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ψάχνοντας για προπονητή μήνα Οκτώβριο…

Δημοφιλή

Όταν στο Δικέφαλο χρειάστηκε ν’ αλλάξουν «τιμονιέρη» μόλις λίγο καιρό μετά την έναρξη της περιόδου, αναζητώντας το διάδοχο εκείνου, που είχε κάνει την καλοκαιρινή προετοιμασία.

Η αλλαγή προπονητή αποτελεί πάντα ένα σημαντικό γεγονός για μια ομάδα, πολύ δε περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στην αρχή της σεζόν, μια και σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει ν’ αναθεωρηθούν τα σχέδια του καλοκαιριού, που έχει προηγηθεί.

Φυσικά, δεν ήταν πάντα η ίδια αιτία στον ΠΑΟΚ, για την οποία χρειάστηκε ν’ αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, που κάθεται στην άκρη του πάγκου μήνα Οκτώβριο. Πότε ήταν απόλυση του προηγούμενου, πότε ήταν παραίτηση. Υπήρξε, όμως, και ένα συναινετικό διαζύγιο, αλλά και μια…εγκατάλειψη της θέσης!

ΕΦΥΓΕ, ΓΙΑΤΙ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΕ ΜΟΝΟΣ

Στις 20 Φεβρουαρίου 2006 ο Ιλιε Ντουμιτρέσκου έδωσε τα χέρια με τον Γιάννη Γούμενο, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία, στην οποία, όμως, δεν συμπλήρωσε ούτε εννέα μήνες. Μετά από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, στο οποίο κυριάρχησαν τα οικονομικά προβλήματα, ο ΠΑΟΚ μπήκε στο πρωτάθλημα, έχοντας ν’ αντιμετωπίσει στις πρώτες πέντε αγωνιστικές εκτός έδρας και την ΑΕΚ (0-0), και τον Ολυμπιακό (2-0) και τον Παναθηναϊκό (2-1). Στην Τούμπα επικράτησε του Ηρακλή (3-1) και του Εργοτέλη (1-0), μέχρι που την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2006 υποδέχτηκε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο Δικέφαλος άνοιξε το σκορ με τον Μπαλάφα, αλλά δέχτηκε το γκολ της ισοφάρισης από τον Μπούσι οχτώ λεπτά πριν τη λήξη, και ενώ οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν από το 78΄ με δέκα παίκτες (αποβολή Μουράφσκι με δεύτερη κίτρινη). Μετά το παιχνίδι υπήρξαν αποδοκιμασίες του κόσμου κατά του Ντουμιτρέσκου, που εξέφρασε σκέψεις παραίτησης, τις οποίες έκανε πράξη δύο ημέρες μετά. «Το έκανα γιατί αισθάνθηκα μόνος και ένιωσα ότι δεν μπορώ να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ. Αισθάνθηκα ότι όλες οι θυσίες που έκανα δεν έπιασαν τόπο και δεν μπορώ να κάνω άλλα πράγματα» εξηγούσε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν ήθελα, αν και θα μπορούσα, να «κάτσει» πάνω στο συμβόλαιό μου. Δεν γαντζώνομαι από αυτήν την καρέκλα, αν και το καλοκαίρι ήθελα σαν τρελός να μείνω».

Τα ρεπορτάζ των ημέρων πρόβαλλαν ως επικρατέστερο διάδοχό του τον Γιάννη Μαντζουράκη (λίγες ημέρες πριν είχε παραιτηθεί από την Ξάνθη), ωστόσο η τελική επιλογή έγινε στο πρόσωπο του Μόμτσιλο Βούκοτιτς.

ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΟΚ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΙ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Παύλος Δερμιτζάκης ήταν ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Φερνάντο Σάντος το Μάιο του 2010. Τελικά, ανέλαβε τον ΠΑΟΚ με… καθυστέρηση δύο μηνών, αφού μεσολάβησε η σύντομη θητεία του Μάριο Μπερέτα. Επί ημερών Δερμιτζάκη, ο Δικέφαλος αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από τον Αγιαξ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ προκρίθηκε σε βάρος της Φενερμπαχτσέ στους ομίλους τους Γιουρόπα Λιγκ (1-1 με την Μπριζ στο Βέλγιο και 1-0 στην Τούμπα επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ). Εντός συνόρων, όμως, παρουσιάζονταν… άλλος ΠΑΟΚ, που μετά το 3-2 της πρεμιέρας επί του Πανσερραϊκού, είχε δύο ισοπαλίες (0-0 στην Τρίπολη και 1-1 με τον Ολυμπιακό Βόλου στην Τούμπα) και τρεις σερί ήττες με 1-0 από Ξάνθη (εκτός), Αρη (εντός) και Παναθηναϊκό (εκτός). Ο αγώνας της 16ης Οκτωβρίου 2010 στο Ολυμπιακό στάδιο με τους «πράσινους» ήταν κι ο τελευταίος για τον Καβαλιώτη τεχνικό, που μια μέρα μετά δήλωνε ότι «ψάξαμε με τη διοίκηση τον τρόπο για να ανακάμψει η ομάδα, γιατί αυτό επιβάλλεται. Ψάξαμε την καλύτερη λύση και λύσαμε τη συνεργασία μας όμορφα και ωραία όπως την ξεκινήσαμε. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν πήγαν, όπως τα είχαμε σκεφτεί και προγραμματίσει». Η σεζόν για τον ΠΑΟΚ βγήκε με τον Μάκη Χάβο, μέχρι τότε συνεργάτη του Δερμιτζάκη.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΜΕΪΡΑΣ

Ο Αμπέλ Φερέιρα κάθισε για τελευταία φορά στον πάγκο του ΠΑΟΚ στον εκτός έδρας αγώνα της 29ης Οκτωβρίου 2020 με την Γρανάδα (0-0) για το Γιουρόπα Λιγκ. O Πορτογάλος προπονητής επέστρεψε με την αποστολή από την Ισπανία στην Ελλάδα, έχοντας όμως ήδη πάρει… μεταγραφή για την Παλμέιρας. «Μπορεί να είμαι προπονητής, αλλά η μοίρα μου δεν διαφέρει από αυτή των ποδοσφαιριστών. Για μένα είναι η δεύτερη φορά, που κάποια ομάδα δαπανά χρήματα για να με αποκτήσει. Σημαίνει ότι κάτι βλέπουνε. Στον ΠΑΟΚ έδωσα τα πάντα και, όταν φεύγεις, ο καλύτερος τρόπος είναι από την μπροστινή πόρτα» ήταν τα αποχαιρετιστήρια λόγια του, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Πάμπλο Γκαρσία.

Ο ΑΡΙ ΧΑΑΝ «ΤΑ ΒΡΟΝΤΗΞΕ» ΤΗΝ 5Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Η πρώτη χρονιά του Αρι Χάαν στον πάγκο (σεζόν 1994-95) βρήκε τον ΠΑΟΚ να τερματίζει στην 3η θέση και να σβήνει τη μια χρονιά της ευρωπαϊκής τιμωρίας, που του είχε επιβληθεί μετά την επεισοδιακή ρεβάνς με την Παρί Σεν Ζερμέν. Σύννεφα, ωστόσο, στη σχέση του Ολλανδού προπονητή με τον Θωμά Βουλινό άρχισαν να μαζεύονται το καλοκαίρι του 1994, όταν προέκυψαν διαφωνίες σε ζητήματα μεταγραφών (παρά τη θέληση του Χάαν, είχε αποκτηθεί ο Γιώτης Τσαλουχίδης, που μόλις είχε τερματίσει θητεία 7,5 χρόνων στον Ολυμπιακό).

Ο Χάαν «τα βρόντηξε» μετά την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, διάστημα στο οποίο ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει εντός έδρας με 1-0 τους Αθηναϊκό και Αρη, αλλά μακριά από την Τούμπα είχε δύο ισοπαλίες (2-2 με Ξάνθη, 1-1 με Πανηλειακό) και μια ήττα (2-1 από τον Πανιώνιο). Για τελευταία φορά, πάντως, κάθισε στον πάγκο στον εντός έδρας αγώνα κυπέλλου της 4ης Οκτωβρίου 1995 εναντίον του Πιερικού (5-0, με δύο γκολ του Τουρσουνίδη, από ένα των Ζουμπούλη, Ζαγοράκη και αυτογκόλ Ευθυμιάδη), επιστρέφοντας στη συνέχεια στην πατρίδα του για λογαριασμό της Φέγενορντ.

Στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ συνέχισε ο Σταύρος Σαράφης, σε μια περίοδο που ο Δικέφαλος άλλαξε συνολικά πέντε προπονητές, αφού ακολούθησαν και οι Ντράγκαν Κοκότοβιτς, Μιχάλης Μπέλλης και Γκίντερ Μπένγκτσον.

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

Ο Μπίλι Μπίνγκαμ ανέλαβε τον ΠΑΟΚ τον Απρίλιο του 1977 μετά την απόλυση του Βόσνιου Μπράνισλαβ Στάνκοβιτς. Ο Βορειοιρλανδός προπονητής καθόλου δεν μακροημέρευσε στο Δικέφαλο, με τον οποίο χώρισε στα τέλη του Οκτωβρίου του 1977 και, μάλιστα, με άκρως επεισοδιακό τρόπο.

Παραμονές των εντός έδρας αγώνων με Ηρακλή (πρωτάθλημα) και Βέιλε (στη ρεβάνς του 3-0 του πρώτου αγώνα στη Δανία για το β΄ γύρο του κυπελλούχων), ο Μπίνγκαμ εγκατέλειψε τον ΠΑΟΚ, αποχωρώντας απροειδοποίητα για το Λονδίνο (μέχρι τότε ο ΠΑΟΚ είχε δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες στο πρωτάθλημα, καθώς και την πρόκριση επί τη Ζαγκλέμπιε στο κύπελλο κυπελλούχων). Η αφορμή ήταν η ανάκληση χρηματικού προστίμου, που αρχικά είχε επιβληθεί από τη διοίκηση σε τρεις παίκτες, κάτι που είχε εκληφθεί από τον Μπίνγκαμ ως ένδειξη απειθαρχίας στο εσωτερικό της ομάδας. Λίγες ημέρες αργότερα, μάλιστα, με επιστολή του στη διοίκηση, έδινε συμβουλές για το πως θα ανέβει το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας. Μεταξύ άλλων, πρότεινε την απόκτηση δύο γρήγορων επιθετικών, καθώς και την αντικατάσταση των Κούδα (!), Γούναρη και Φούρτουλα.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι τη δεκαετία που ακολούθησε, οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας του σε δύο τελικές φάσεις παγκοσμίων κυπέλλων, τόσο το 1982 στα γήπεδα της Ισπανίας, όσο και τέσσερα χρόνια μετά στα γήπεδα του Μεξικού.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Σολοποτιάς: «Δείξαμε δύναμη, πάθος και αυτοθυσία»

Την ομάδα του αποθέωσε ο Μανώλης Σολοποτιάς σε δηλώσεις μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ Β’ επί της ΑΕΛ Β’...

Στην ίδια κατηγορία