Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρωτομαγιά στο γήπεδο

Δημοφιλή

Είτε αργία, είτε απεργία, αλλά, σε κάθε περίπτωση εργατική γιορτή, η Πρωτομαγιά έχει βρει τον ΠΑΟΚ ν’ αγωνίζεται συνολικά έξι φορές από καταβολής Α΄ Εθνικής κατηγορίας, και τις έξι εκτός έδρας.

Η τελευταία φορά, που ο ΠΑΟΚ έδωσε παιχνίδι πρωταθλήματος ανήμερα της 1ης Μαΐου ήταν για τη 28η αγωνιστική της σεζόν 1998-99, όταν η ομάδα του Αρι Χάαν (διαδέχτηκε τον Αγγελο Αναστασιάδη λίγο μετά τα μισά της σεζόν) αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Πανελευσινιακό. Ο Χάαν ήταν ο τρίτος προπονητής του ΠΑΟΚ για εκείνη την περίοδο, αφού το καλοκαίρι του 1998 η τεχνική ηγεσία είχε ανατεθεί στον Ολεγκ Μπλαχίν. Για την ακρίβεια, ο Ουκρανός προπονητής είχε πάρει τη σκυτάλη από τον… Αναστασιάδη, ο οποίος είχε αρχίσει την προετοιμασία.

Υπήρχε σαφής διαφορά δυναμικότητας μεταξύ του Πανελευσινιακού και του ΠΑΟΚ και οι φιλοξενούμενοι δε δυσκολεύτηκαν καθόλου να επικρατήσουν με το ευρύ 4-0. Πρωταγωνιστής και σκόρερ ήταν ο Φρατζέσκος, που είχε βάλει μπροστά στο σκορ το Δικέφαλο με 2-0 (το δεύτερο γκολ με φάουλ). Τα άλλα τέρματα είχαν πετύχει οι Κρισμάρεβιτς (με πέναλτι) και Τουρσουνίδης, ενώ λίγο πριν το τέλος ο Κατσαμπής είχε σουτ στο δοκάρι του Ράντου.

Απέμεναν άλλες έξι αγωνιστικές για τη λήξη της σεζόν και ο ΠΑΟΚ εδραιώνονταν στην 4η θέση (σε απόσταση από την πρώτη τριάδα), στην οποία παρέμεινε μέχρι τέλους, παίρνοντας ένα εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

ΑΡΠΑΞΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Την Πρωτομαγιά του 1983 το ντέρμπι μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ είχε διεξαχθεί στο γήπεδο της Κορίνθου (6.704 εισιτήρια), μια και η έδρα της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν τιμωρημένη.

Και η ομάδα του Χάινς Χέερ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, παίρνοντας τη νίκη με 3-1, κάνοντας παράλληλα άλμα για την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Κι ας έκανε ο διαιτητής Τάσος Κακλαμάνος (Αρκαδίας) ό,τι περνούσε από το χέρι του για να εμποδίσει τους (τυπικά) φιλοξενούμενους. Στο 30’ κατακύρωσε αυτογκόλ του Πέλλιου, κι ενώ η μπάλα δεν είχε περάσει την τελική γραμμή της εστίας, ενώ στο 61΄ μετέτρεψε σε φάουλ το πέναλτι του Νικολούδη επί του Κούδα. Από την εκτέλεση του φάουλ, πάντως, προήλθε η ισοφάριση με το σουτ του Βασιλάκου, ο οποίος έκλεισε και το σκορ στο 89΄. Μεσολάβησε στο 79΄ το γκολ του Κούδα, που ήταν κι ο κορυφαίος του γηπέδου, μαζί με τον Παντέλη (είχε σωτήριες αποκρούσεις για την εστία του στο α΄ μέρος).

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Εξι χρόνια νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ είχε αντιμετωπίσει και πάλι την ημέρα της Πρωτομαγιάς σε εκτός έδρας παιχνίδι την ομάδα της ΑΕΚ. Ο Μπίλι Μπίγκαμ έκανε ντεμπούτο στον πάγκο των φιλοξενούμενων, ωστόσο πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο διαιτητής Τσουκαλαδέλης, που οδήγησε με το «έτσι θέλω» τον ΠΑΟΚ στην ήττα με 1-0 (σκόρερ με εκτέλεση φάουλ ήταν ο Νικολούδης, κι ενώ ο Λαμιώτης διαιτητής έδινε οδηγίες στους φιλοξενούμενους για το πώς στα στηθούν στο τείχος). Το αποκορύφωμα; Στο 57΄ ο Κούδας εκτέλεσε φάουλ, ο Σαράφης πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης, ο Τσουκαλαδέλης αρχικά έδειξε σέντρα, αλλά τελικά δέχτηκε την υπόδειξη του β΄ επόπτη Σταθογιάννη για (ανύπαρκτο) οφ σάιντ.

Η ΑΡΧΗ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

Το πρώτο παιχνίδι για την Α΄ Εθνική, που έδωσε ο ΠΑΟΚ την Πρωτομαγιά, ήταν τη σεζόν 1959-60, όταν και καθιερώθηκε το ενιαίο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αγωνίστηκε εκτός έδρας με τη Δόξα Δράμας, γλιτώνοντας την ήττα στο φινάλε, όταν ο Κωστής ισοφάρισε 1-1.

Εξι χρόνια μετά, την Πρωτομαγιά του 1966, χωρίς τον Κούδα (απουσίαζε εξαιτίας πυρετού) στη σύνθεση του, γνώρισε συντριβή από τον Εθνικό με 5-0! Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» διαβάζουμε, μεταξύ άλλων για το «άδικον δεύτερον τέρμα του Εθνικού, το οποίον επετεύχθη, αφού η σφαίρα είχεν εξέλθει προηγουμένως άουτ (!)».

ΜΙΑ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΑΝ… ΝΙΚΗ

Ο αγώνας της Πρωτομαγιάς του 1988 στο Ηράκλειο μεταξύ του ΟΦΗ και του ΠΑΟΚ είχε ως έπαθλο μια θέση στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ηταν η προτελευταία αγωνιστική και τα δύο εισιτήρια για την Ευρώπη διεκδικούσαν ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ (είχαν από 38 βαθμούς) και ο ΟΦΗ (ακολουθούσε στην 4η θέση με ένα βαθμό λιγότερο).

Η ομάδα του Εϊγκεν Γκέραρντ είχε κλείσει το ημίχρονο προηγούμενη με 2-0 (σκόρερ οι Βέρα και Παπαβασιλείου, το δεύτερο με πέναλτι), δείχνοντας ότι είχε θέσει γερές βάσεις για το «χρυσό» δίποντο. Οι παίκτες, όμως, του Δικεφάλου δεν το έβαλαν κάτω και στο τέλος έφυγαν από το Ηράκλειο με το πολύτιμο 2-2. Στο 50΄ ο Σκαρτάδος προτίμησε να μην εκτελέσει το πέναλτι, φοβούμενος πιθανή αστοχία εξαιτίας ενοχλήσεων στο πόδι του. Την εσχάτη των ποινών αξιοποίησε ο Μαυρομάτης στην προτελευταία του εμφάνιση με την ασπρόμαυρη φανέλα (το καλοκαίρι που ακολούθησε, μεταπήδησε στον Ολυμπιακό). Και τρία λεπτά πριν το τελευταίο σφύριγμα του Πειραιώτη διαιτητή Δημητριάδη (είχε αφήσει με παράπονα τους φιλοξενούμενους) ο Μαυρέας, μετά από κόρνερ του Παπαϊωάννου, είχε διαμορφώσει με κοντινή κεφαλιά το τελικό 2-2, πετυχαίνοντας το μοναδικό του γκολ στην καριέρα του στον ΠΑΟΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χρόνια Πολλά ΠΑΟΚάρα!

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 98 χρόνια το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενέκρινε σχετική αίτηση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΟΚ...

Στην ίδια κατηγορία