Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρόκριση στον καύσωνα της Χαλκίδας

Δημοφιλή

Ο πρώτος ημιτελικός κυπέλλου κατά της ΑΕΚ, την περίοδο 1980-81, είχε διεξαχθεί μόλις τρεις ημέρες μετά το ματς πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, στο οποίο ο Γκιούλα Λόραντ είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Εκείνη την εποχή οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν έρθει σε ρήξη με τον Παντελάκη, ο οποίος τους αρνούνταν τα φθηνά εισιτήρια. Παραμονή, όμως, του αγώνα με την ΑΕΚ με ανακοίνωση τους καλούσαν τον κόσμο να γεμίσει την Τούμπα. Όπως κι έγινε. «Ζεις, ζεις και μας καθοδηγείς» ήταν η ιαχή, που δονούσε την ατμόσφαιρα το βράδυ της 3ης Ιουνίου 1981. Οι γηπεδούχοι είχαν επικρατήσει 1-0, χάρη στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κωστίκου, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δεν τους διασφάλιζε την πρόκριση στον τελικό.

Ο ΠΑΟΚ είχε το πλεονέκτημα ότι ο αγώνας ρεβάνς δεν θα διεξάγονταν στη φυσική έδρας της Ενωσης (είχε τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές για τον επεισοδιακό αγώνα κυπέλλου με τον Αρη), αλλά στο γήπεδο της Χαλκίδας.

Στην πρωτεύουσα της Εύβοιας η αποστολή των «ασπρόμαυρων» είχε βρεθεί δύο ημέρες πριν το δεύτερο ημιτελικό με την ΑΕΚ, αφού ταξίδεψε εκεί απευθείας από την Αθήνα, όπου είχε νικήσει 2-0 τον Ατρόμητο για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Και στο ματς του Περιστερίου ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης είχε προφυλάξει αρκετούς βασικούς (Φούρτουλα, Ιωσηφίδης, Σάλαμον, Κούδας) ενόψει της ρεβάνς. Την αποστολή στη Χαλκίδα δεν είχε ακολουθήσει αρχικά ο Βασιλάκος, ο οποίος έπρεπε να παρουσιαστεί σε κέντρο νεοσυλλέκτων στην Κόρινθο (τελικά, του εξασφαλίστηκε άδεια για το ματς).

Η ΑΕΚ είχε χάσει στις τελευταίες αγωνιστικές τη μάχη του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό (τερμάτισε 2η) και είχε αφοσιωθεί στο στόχο της πρόκρισης στον τελικό.

Χαρακτηριστικά, ο προπονητής της ΑΕΚ Μίλτος Παπαποστόλου, παραμονές του αγώνα ρεβάνς στη Χαλκίδα, είχε ζητήσει από τους οπαδούς της ομάδας του «να φτιάξουν κι αυτοί μια Τούμπα! Αυτό το ζητώ για πρώτη φορά κι αυτό έχουν ανάγκη οι παίκτες της ΑΕΚ. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουν σε εμάς».

Πιο σίγουρος για την επιτυχία της ΑΕΚ εμφανίζονταν ο επιθετικός της, Χρήστος Αρδίζογλου: «Θα βάλω γκολ για να εξοφλήσω το πέναλτι που έχασα στην Τούμπα. Θα κερδίσουμε και θα βρεθούμε στον τελικό”.

Εκείνη τη σεζόν η ΑΕΚ είχε την πιο παραγωγική επίθεση του πρωταθλήματος (63 γκολ), κόντρα στον ΠΑΟΚ, όμως, της έλειπε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, πρώτος της σκόρερ με 12 γκολ. Είχε, βέβαια, στις τάξεις της τον Μαύρο, ο οποίος στο 8΄ του αγώνα ρεβάνς είδε τον Μανόλη Βαρδάκα να του ακυρώνει γκολ. «Είχα σφυρίξει φάουλ στον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ πριν το γκολ» έλεγε με κατηγορηματικό τρόπο ο Κοζανίτης διαιτητής μετά το ματς. Τα πάντα, ουσιαστικά, για την υπόθεση της πρόκρισης κρίθηκαν έξι λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, όταν ο Δαμανάκης άνοιξε το σκορ. Λίγα λεπτά αργότερα, οι οπαδοί της ΑΕΚ το πήραν απόφαση και άρχισαν να αποχωρούν από το γήπεδο. Οι φιλοξενούμενοι ήταν κυρίαρχοι, πετυχαίνοντας και δεύτερο γκολ στο 81΄ με το Γεωργόπουλο (επτά λεπτά νωρίτερα ο Κωστίκος είχε δοκάρι). Και αν ο Οικονομόπουλος δεν ήταν σε καλή ημέρα, το σκορ θα… ξέφευγε περισσότερο.

Η πρόκριση στον τελικό σήμανε αυτομάτως για τον ΠΑΟΚ τη συμμετοχή του στο κύπελλο κυπελλούχων της επόμενης σεζόν, αφού στον τελικό θ’ αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό (είχε εξασφαλίσει τον τίτλο του πρωταθλητή). Ο ΠΑΟΚ, πάντως, θα έβγαινε έτσι κι αλλιώς στην Ευρώπη (κύπελλο ΟΥΕΦΑ) ως η 4η ομάδα της τελικής βαθμολογίας.

«Μετά το 35΄ του αγώνα κάναμε ό,τι θέλαμε. Η ΑΕΚ αυτήν την εποχή δεν έχει δυνάμεις. Το κύπελλο το έχουμε τάξει στον Γκιούλα Λόραντ, που πέθανε μέσα στην Τούμπα» τόνισε μετά το τέλος του αγώνα ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης, ο οποίος κλήθηκε να οδηγήσει από τον πάγκο τον ΠΑΟΚ στο τέλος εκείνης της σεζόν.

Την ίδια ώρα, ο προπονητής της ΑΕΚ Μίλτος Παπαποστόλου δήλωνε απογοητευμένος: «Ντρεπόμαστε για την ομάδα μας. Οι παίκτες μας είναι μεγάλοι μόνος στις…εφημερίδες».

*Η αφόρητη ζέστη, που επικρατούσε στη Χαλκίδα το απόγευμα της 10ης Ιουνίου, δεν εμπόδισε συνολικά 13 χιλιάδες φιλάθλους να κατακλύσουν τις κερκίδες. Από αυτούς, οι δύο χιλιάδες ήταν οπαδοί του ΠΑΟΚ, που είχαν εκδράμει κατά κύριο λόγο από τη Θεσσαλονίκη.

Ο ΦΙΛΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΡΕΒΑΝΣ

Ο Απόστολος Φίλης θυμάται για τη FORZA λεπτομέρειες του αγώνα της Χαλκίδας: «Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος από την ΑΕΚ και πήρε δίκαια το εισιτήριο για τον τελικό κυπέλλου. Οσο για τη φάση της ακύρωσης του γκολ στα πρώτα λεπτά του αγώνα, οι αντίπαλοι μας δεν είχαν δίκιο να διαμαρτύρονται. Είχα πιάσει καθαρά την μπάλα, ο Μαύρος με βρήκε με τον αγκώνα του και ο διαιτητής καταλόγισε χωρίς καθυστέρηση την παράβαση. Σχεδόν στα μισά του δεύτερου ημιχρόνου αντικαταστάθηκα από τον Φούρτουλα, μετά από μια κλωτσιά, που δέχτηκα στο στομάχι από τον Δημήτρη Παπαδόπουλο. Εκείνο, πάντως, που θυμάμαι καλά από την παραμονή μας στη Χαλκίδα, ήταν τα φοβερά επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Οι δύο αποστολές έμεναν σε πολύ κοντινά ξενοδοχεία και απ’ έξω είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Εγιναν μεγάλες συμπλοκές μεταξύ τους, τις οποίες εμείς βλέπαμε από τα μπαλκόνια του ξενοδοχείου».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Νέα μπλεξίματα για Τονάλι: Κατηγορείται για 50 παράνομα στοιχήματα

Σε νέα μπλεξίματα βρίσκεται ο μέσος της Νιουκάστλ, Σάντρο Τονάλι, που κατηγορείται για επιπλέον παραβάσεις σχετικά με το στοίχημα...

Στην ίδια κατηγορία