Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πριν τον Φερέιρα, ο Λίμπρεχτς

Δημοφιλή

Ο Αμπέλ Φερέιρα δεν είναι ο πρώτος προπονητής, που έφυγε από τον ΠΑΟΚ με… μεταγραφή σε άλλη ομάδα. Πολλά χρόνια πριν, είχε προηγηθεί ο Ολλανδός τεχνικός Τάις Λίμπρεχτς.

Εδώ, βέβαια, τελειώνουν και οι ομοιότητες των δύο υποθέσεων, που απέχουν μεταξύ τους 33 ολόκληρα χρόνια. Τότε, κανείς δεν ήθελε την αποχώρηση του Λίμπρεχτς από τον ΠΑΟΚ, πόσο μάλλον να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό.

Τι ακριβώς είχε συμβεί το χειμώνα του 1987; Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν ο Χάρης Σαββίδης (είχε διαδεχτεί από το Νοέμβριο του 1985 τον Πέτρο Καλαφάτη) και προπονητής ο Τάις Λίμπρεχτς, που διένυε τη δεύτερη σεζόν του στην Τούμπα (το καλοκαίρι του 1986 είχε μεταπηδήσει από τον Αρη). Το πρωτάθλημα είχε φθάσει στη 10η αγωνιστική και στις 6 Δεκεμβρίου 1987 ο ΠΑΟΚ θα υποδέχονταν στο δημοτικό γήπεδο Σερρών τον Ολυμπιακό (η έδρα του Δικεφάλου είχε τιμωρηθεί μετά τον επεισοδιακό αγώνα με το Λεβαδειακό στη Λιβαδειά…). Μάλιστα, την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική ο ΠΑΟΚ είχε βρεθεί ξανά στις Σέρρες, νικώντας τον τοπικό Πανσερραϊκό με 1-0. Η ομάδα του Λίμπρεχτς ήταν μόλις στην 7η θέση με δέκα βαθμούς, όμως ο Ολυμπιακός κατέγραφε πολύ χειρότερη πορεία, αφού με μόλις πέντε βαθμούς μοιράζονταν την τελευταία θέση της κατάταξης με την Παναχαϊκή και το Διαγόρα Ρόδου! Το τι ακολούθησε στις Σέρρες, έχει μείνει στην ιστορία. Ο ΠΑΟΚ διέλυσε με 6-1 τον Ολυμπιακό (στον πάγκο είχε τον υπηρεσιακό Παύλο Γρηγοριάδη), που μετά από δέκα αγωνιστικές παρέμενε χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα.

Εκείνο ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Λίμπρεχτς στον πάγκο του ΠΑΟΚ, αλλά και του Χάρη Μπανιώτη. Αμφότεροι συνέχισαν στον Ολυμπιακό του Σταύρου Κοσκωτά (η σεζόν για τους Πειραιώτες είχε αρχίσει με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια), μια και ο Χάρης Σαββίδης δεν αρνήθηκε την συνολική προσφορά των 100 εκατομμυρίων δραχμών (80 εκ. δρχ. για τον Μπανιώτη και άλλα 20 εκ. δρχ. για τον Λίμπρεχτς). Ας σημειωθεί ότι ο Κοσκωτάς ήθελε να κατεβάσει το Δεκέμβριο στον Πειραιά και τον Γιώργο Σκαρτάδο, για τον οποίο όμως ο Σαββίδης είχε απαιτήσει το ιλιγγιώδες-για την εποχή-ποσό των 150 εκ. δραχμών.

Μαζί με τους Λίμπρεχτς και Μπανιώτη, στον Ολυμπιακό συνέχισε και ο μέχρι τότε γυμναστής στην ομάδα του ΠΑΟΚ, Σάκης Δούκας (πτυχιούχος της Σχολής Αθλητισμού Κολωνίας στη Γερμανία με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο). Άλλωστε, υπήρξε συνεργάτης του Λίμπρεχτς και στον Αρη, που είχε αποτελέσει τον πρώτο σταθμό του Ολλανδού προπονητή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Δόκας έφυγε από τη ζωή το Μάιο του 2004.

«Είμαστε φτωχοί μπροστά στον Κοσκωτά» σχολίαζε εκείνες τις ημέρες ο Χάρης Σαββίδης, ωστόσο το κύμα αντιδράσεων στο πρόσωπο του έπαιρνε ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο ΑΣ ΠΑΟΚ έσπευσε από την πρώτη στιγμή να διαχωρίσει τη θέση του από τις ενέργειες του προέδρου της ΠΑΕ, αποσύροντας από τη διοίκηση τους τέσσερις εκπροσώπους του. Τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήραν γρήγορα οι οργανωμένοι οπαδοί. Και το απόγευμα της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 1987 διοργάνωσαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΣΦ Θύρα 4. Ακολούθησε πορεία με πρώτο σταθμό τα γραφεία της ΠΑΕ και από εκεί στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης (μέσω της οδού Τσιμισκή, η συγκέντρωση τερματίστηκε στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους).

Το «παρών» στα γραφεία της Θύρας 4 είχαν δώσει και παράγοντες της ομάδας, μεταξύ αυτών κι ο Θωμάς Βουλινός. Εκείνη τη στιγμή, φυσικά, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στην ίδια ακριβώς θέση με τον Σαββίδη θα έρχονταν κι αυτός στη διάρκεια παραμονής του στην προεδρική καρέκλα της ΠΑΕ…

Ο Λίμπρεχτς (το ντεμπούτο του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο ήταν και πάλι στις Σέρρες, 2-2 με τον Πανσερραϊκό) δεν άντεξε παρά μόνο δύο μήνες στον Πειραιά (τον διαδέχτηκε ο Γιάννης Γούναρης). Επτά χρόνια αργότερα, πάντως, έπιασε και πάλι δουλειά στον Ολυμπιακό, αντικαθιστώντας τον Νίκο Αλέφαντο.  Όσο για τον Μπανιώτη, θήτευσε στο λιμάνι για μιάμιση σεζόν.

Ο Δικέφαλος, έχοντας τον Μιχάλη Μπέλλη στον πάγκο του, συνέχισε την πορεία του στο πρωτάθλημα με άλλες τέσσερις σερί νίκες: 2-0 στην Πάτρα, 3-1 τον Άρη, 3-0 στη Ρόδο και 4-0 τον ΟΦΗ. Ακολούθησε, όμως, αμέσως μετά ο αποκλεισμός στο κύπελλο από την Καστοριά (2-1 στην Τούμπα, 3-1 εκτός έδρας), γεγονός που έφερε τριγμούς στην ομάδα του Δικεφάλου. Το φινάλε τον βρήκε 3ο με 39 βαθμούς, τέσσερις λιγότερους από την πρωταθλήτρια Λάρισα.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Το δικαστήριο ομόφωνα επέβαλε την ομόφωνα ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της,...

Στην ίδια κατηγορία