Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πράξη 10η σε διπλά ματς

Δημοφιλή

Για 10η φορά-σε διπλά παιχνίδια- στην ιστορία τους ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός πρόκειται να διεκδικήσουν πρόκριση στο κύπελλο. Το μέχρι τώρα… σκορ είναι 4-5 υπέρ των Πειραιωτών, που μετρούν και μια πρόκριση στα χαρτιά.

Ο Σουηδός προπονητής Γκίντερ Μπένγκτσον έλεγε το παράπονο του μετά τον πρώτο αγώνα για τους «16» της σεζόν 1996-97, που έβρισκε νικητή τον Ολυμπιακό με 2-1: «Είναι λυπηρό που δεν μπορούμε να παίξουμε με ίσους όρους. Ως την αποβολή ήμασταν μέσα στον αγώνα. Κάναμε ευκαιρίες, βάλαμε γκολ…». Ο Ζουμπούλης είχε «βάλει φωτιά» στην Τούμπα στο 19΄, όμως οχτώ λεπτά αργότερα ο Γιώργος Ψυχομάνης απέβαλε τον Βρύζα με δεύτερη κίτρινη κάρτα για χέρι. Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν το αριθμητικό πλεονέκτημα, κάνοντας την ανατροπή με τους Αλεξανδρή (52΄) και Τζόρτζεβιτς (73΄ με πέναλτι). Στη ρεβάνς του «Καραϊσκάκης» ο ΠΑΟΚ, με προπονητή πλέον τον Χρήστο Αρχοντίδη, έχασε ξανά με 2-1 (είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Τασιόπουλος).

Ο ΚΑΣΤΙΓΙΟ, ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΙ Η ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ

Για τα προημιτελικά της σεζόν 2002-03 ο ΠΑΟΚ είχε επιβληθεί στην Τούμπα με 3-1 (Γεωργιάδης, Μάρκος, Οκκάς-Γιαννακόπουλος με πέναλτι). Ο διαιτητής Τσαγκαράκης, με την υπόδειξη πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων μετά από… βουτιά του Καστίγιο, είχε προκαλέσει έντονο εκνευρισμό και στην εξέδρα. Λίγο μετά την έναρξη του β΄ μέρους, τα αντικείμενα έπεφταν βροχή στο σημείο που βρισκόταν ο δεύτερος επόπτης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τόσο του ίδιου όσο και του Μάρκου! Το ματς διεκόπη για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, άρχισε δέκα λεπτά αργότερα, με τον Αγγελο Αναστασιάδη σε μια πρωτοφανή ενέργεια, να «μετακομίζει» στην πλευρά όπου βρισκόταν ο βοηθός διαιτητή, προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα (η Τούμπα τιμωρήθηκε για δύο αγωνιστικές: την πρώτη ο ΠΑΟΚ έπαιξε με τον Αρη στα Τρίκαλα, νικώντας με 2-0 και τη δεύτερη υποδέχθηκε τον Πανιώνιο στην Κοζάνη, επικρατώντας με3-0).

Στη ρεβάνς ο ΠΑΟΚ κατάφερε να διπλασιάσει τις επιτυχίες του στη ρεβάνς της Ριζούπολης, όπου είχε μετακομίσει η ομάδα του Πειραιά (ήταν η εποχή, που χτίζονταν το νέο «Γ. Καραϊσκάκης). Η όποια αγωνία υπήρχε για το ποια ομάδα θα συνέχιζε στη διοργάνωση έληξε στο τρίλεπτο 30΄-32΄, όταν οι Γεωργιάδης και Οκκάς βρήκαν το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Το τελικό 1-2 γράφτηκε στο 76΄ από τον Χούτο, που έξι χρόνια αργότερα θα έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την Τούμπα, φορώντας την ασπρόμαυρη φανέλα.

ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗ

Στον πρώτο προημιτελικό της σεζόν 2008-2009 η ομάδα του Φερνάντο Σάντος επικράτησε στην Τούμπα χάρη στο γκολ του Κονσεϊσάο. Στη ρεβάνς της 4ης Μαρτίου 2009 λύγισε με 2-0 στην παράταση. «Λεπτομέρεια»: ολοκλήρωσε το ματς με εννέα παίκτες, αφού ο διαιτητής Κουκουλάκης είχε αποβάλλει τους Κοντρέρας και Ίβιτς.

Δύο χρόνια αργότερα, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν πάλι στην προημιτελική φάση. Στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο ΠΑΟΚ ήρθε ισόπαλος 1-1, ισοφαρίζοντας στο 82΄ με τον Βιεϊρίνια. Και στη ρεβάνς της 2ας Φεβρουαρίου 2011 με το γκολ του Σαλπιγγίδη στο 57΄ η ομάδα του Χάβου εξασφάλισε την πρόκριση, έστω και αν ήταν υποχρεωμένη ν’ αγωνιστεί στην άδεια Τούμπα (η έδρα του Δικεφάλου ήταν τιμωρημένη).

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΜΕ ΤΑ… ΟΛΑ ΤΟΥΣ

Μεγάλη Εβδομάδα-το βράδυ της Μ. Τετάρτης -είχε υποδεχθεί ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό στη ρεβάνς για την ημιτελική φάση της σεζόν 2013-14.

Στο «Καραϊσκάκης» ο Δικέφαλος βρέθηκε να χάνει στο 11΄ με 2-0 και στο 31΄ ο Αθανασιάδης διαμόρφωσε το τελικό 2-1. Για μια ολόκληρη ώρα ο Δικέφαλος έπαιξε με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Στοχ από το διαιτητή Καλογερόπουλο, που προστάτευσε παίκτες των γηπεδούχων από κόκκινες κάρτες. Ο Δικέφαλος εξασφάλισε τελικά την πρόκρισή του στον τελικό της διοργάνωσης, νικώντας στον δεύτερο ημιτελικό με 1-0 (το ματς είχε αρχίσει με 75 λεπτά καθυστέρηση, μέχρι να καθαριστεί ο πάγκος των Πειραιωτών από τα πέντε κιλά γαύρων, που είχαν πεταχτεί στον πάγκο των φιλοξενούμενων) χάρη στο γκολ του Αθανασιάδη στο 47΄. Εχασε, όμως, για τον τελικό τους Κατσουράνη και Νάτχο που αποβλήθηκαν, όπως και τον Αθανασιάδη, που συμπλήρωσε κάρτες. Και εκείνες οι απώλειες για την ομάδα του Γιώργου Γεωργιάδη είχαν αποδειχτεί καθοριστικές, αποδυναμώνοντας το Δικέφαλο σε μεγάλο βαθμό στον τελικό του ΟΑΚΑ εναντίον του Παναθηναϊκού.

*Οι δύο ομάδες κληρώθηκαν τη σεζόν 1990-91 να αναμετρηθούν για τη φάση των «32». Μετά το 2-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» η ομάδα του Χρήστου Τερζανίδη δεν είχε εύκολο έργο στη ρεβάνς της 9ης Ιανουαρίου 1991 (φωτ.), όμως μέχρι το 53΄ είχε φθάσει σε σκορ πρόκρισης με τα γκολ των Καραγεωργίου (πέναλτι), Μπορμπόκη και Χοσάμ. Ας σημειωθεί ότι στις αρχές του β΄ μέρους, κι ενώ το σκορ ήταν 2-0, ο διαιτητής Βασίλης Νικάκης απέβαλε τους Λεοντιάδη και Μητρόπουλο.

Μια χρονιά νωρίτερα, ο Δικέφαλος είχε υποχρεωθεί σε αποκλεισμό. Στο πρώτο ματς της Τούμπας είχε νικήσει 1-0, αλλά στη ρεβάνς (στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ είχε δύο δοκάρια, με τους Μητσιμπόνα και Λεοντιάδη), οι «ερυθρόλευκοι» εξασφάλισαν την πρόκριση (καθοριστική, σε βάρος των φιλοξενούμενων, η διαιτησία του Σταύρου Ζακεστίδη) στα πέναλτι με 5-3. Μοναδικός που αστόχησε ήταν ο Μήτογλου.

ΕΧΑΣΕ, ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ… ΚΕΡΔΙΣΕ

O πρώτος ημιτελικός της 2ας Μαρτίου 2016 στο γήπεδο της Τούμπας πλησίαζε προς το τέλος του, με τον Ολυμπιακό να προηγείται 2-1. Στο 86΄ ο διαιτητής Ανδρέας Παππάς αρνήθηκε τον καταλογισμό πέναλτι σε ανατροπή του Μακ, την ίδια στιγμή, όμως, πρόσφερε-χωρίς φυσικά να το γνωρίζει-τις καλύτερες υπηρεσίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού η διακοπή του αγώνα (εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο), αλλά, κυρίως, η άρνηση του ΠΑΟΚ να παραταχθεί στη ρεβάνς επιτάχυναν τις διαδικασίες για την κάθαρση στο χώρο (και) της διαιτησίας.

*Η τελευταία φορά, που οι δύο ομάδες διεκδίκησαν την πρόκριση, ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν τέθηκαν αντίπαλες στην ημιτελική φάση.

Μόλις επτά λεπτά μετά την έναρξη του πρώτου αγώνα της Τούμπας στις 4 Μαρτίου 2020, ο Ολυμπιακός είχε πάρει προβάδισμα με 2-0, αλλά οι γηπεδούχοι έκαναν την ανατροπή με 3-2, με σκόρερ τους Πέλκα (10΄, 69΄ με πέναλτι) και Μίσιτς (12΄). Την αμέσως επόμενη ημέρα επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών από την πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λιγκ για υποτιθέμενη πολυιδιοκτησία με την Ξάνθη.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρεισήμισι για να διεξαχθεί η ρεβάνς στο «Γ. Καραϊσκάκης» (στις 24 Ιουνίου 2020 ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή με 2-0), μια και από τις 13 Μαρτίου 2020 είχε μπει «πάγος» σε κάθε αθλητική (κι όχι μόνο…) δραστηριότητα εξαιτίας του κορονοϊού.

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΚΙ Η…ΚΛΗΡΩΣΗ

Πριν καθιερωθούν οι διπλοί αγώνες στο κύπελλο, οι προκρίσεις κρίνονταν σε μονά παιχνίδια. Και τις έξι φορές, που ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός είχαν κληρωθεί μεταξύ τους σε μονά ματς, γηπεδούχος ήταν ο Ολυμπιακός (!), που μέτρησε πέντε προκρίσεις (οι τρεις από αυτές στη διαδικασία των πέναλτι).

Η μοναδική φορά, που ο ΠΑΟΚ έφυγε με την πρόκριση από το «Γ. Καραϊσκάκης» ήταν στις 6 Φεβρουαρίου 1980. Ο Δικέφαλος παρατάχθηκε στο νοκ άουτ παιχνίδι για το δεύτερο γύρο του κυπέλλου με τον αέρα του πρωτοπόρου στο πρωτάθλημα, αλλά και χωρίς έξι βασικά του στελέχη (τραυματίες οι Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Δαμανάκης και τιμωρημένοι οι Κωστίκος και Πέλλιος).Ο Εγκον Πίχατσεκ είχε χρειαστεί να επιστρατεύσει στην αρχική ενδεκάδα τους Αλεξανδρίδη και Βασιλάκο, που δεν είχαν κλείσει καν τα 19 και 20 χρόνια τους αντίστοιχα. Οσο για τον Τσουρέλα, που αγωνίστηκε ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά, δεν ήταν ούτε 17 ετών! Ο Βασιλάκος, μάλιστα, διαμόρφωσε στο 25΄ το τελικό 2-1 υπέρ των φιλοξενούμενων (είχαν προηγηθεί τα γκολ του Ορφανού στο 12΄ και του Γαλάκου στο 14΄). Οι γηπεδούχοι πίεσαν στο β΄ μέρος για την ισοφάριση, αλλά οι προσπάθειες των Βαμβακούλα, Νικολούδη και Γαλάκου σταμάτησαν στα δοκάρια της εστίας του Φούρτουλα. Το παιχνίδι είχε μεταδοθεί, μία ώρα μετά τη λήξη του, από την τότε ΥΕΝΕΔ σε μαγνητοσκόπηση.

Προηγούμενο άρθρο«Θέληση για τη νίκη»
Επόμενο άρθροΖαμπά: «Αγαπώ τον ΠΑΟΚ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Οτο: «Ευγνώμονες στον κόσμο για την υποστήριξή του»

Ο Γιόνι Οτο επέστρεψε στην αρχική ενδεκάδα, χωρίς, όμως, όπως κι οι συμπαίκτες του, να βρεθεί σε καλή μέρα… «Είχαμε...

Στην ίδια κατηγορία