Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Που τα βρήκε τα λεφτά η Μπενφίκα;

Δημοφιλή

Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ ξοδεύει σαν να μην υπάρχει αύριο, δεσμεύοντας σε ένα καλοκαίρι πάνω από 100 εκατομμύρια. Αλήθεια, πού τα βρήκε;

Η Πρόεδρος του χρηματιστηρίου της Λισσαβόνας, Ιζαμπέλ Ούτσα, πριν κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης της 13ης Ιουλίου έδωσε την μεγάλη είδηση: «Θα πρέπει να συγχαρούμε την Μπενφίκα. Η διαδικασία της αγοράς των ομολόγων της τετραετούς διάρκειας ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία».

Τι σήμαινε αυτό με απλά λόγια; Η Μπενφίκα είχε αποκτήσει ρευστότητα 50 εκατομμυρίων από λεφτά επενδυτών που ουσιαστικά της δάνεισαν για τέσσερα χρόνια, με υποχρέωση να τα πάρουν πίσω με επιτόκιο 4%. Μία τρομερή (και σίγουρη) επένδυση με επιτόκιο διπλάσιο (και βάλε) από αυτό που δίνουν οι τράπεζες.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Μπενφίκα προχώρησε σε μία τέτοια αναχρηματοδότηση. Από το 2004 μέχρι σήμερα, άλλες 10 φορές (!) οι αετοί της Λισσαβόνας προχώρησαν σε μία τέτοια κίνηση, που τους επιτρέπει να μένουν μακριά από τραπεζικούς δανεισμούς με επαχθείς όρους, αφήστε που οι τράπεζες πλέον έπαψαν να πιστώνουν εύκολα ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες. Συνολικά 3.688 επενδυτές αποφάσισαν να «δανείσουν» τα χρήματα τους για τέσσερα χρόνια στην Μπενφίκα, με τους περισσότερους να επιλέγουν ομόλογα μέσης κλίμακας από 1500 έως 5000 ευρώ. Οι 128 εξ’ αυτών μάλιστα προσέφεραν ποσά πάνω από 50.000 ευρώ!

Αρχικά, η Μπενφίκα σκόπευσε να συγκεντρώσει το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ, όμως από την πρώτη κιόλας μέρα της διάθεσης, η ζήτηση ήταν τρομακτική, το νούμερο αυτό είχε ήδη καλυφθεί. Η συνολική ζήτηση από τις προσφορές έφτασε τα 69 εκατομμύρια ευρώ, όμως η Μπενφίκα επέλεξε να αποταμιεύσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Τόσα της χρειάζονταν, παραπάνω ποσό θα σήμαινε περισσότερο ρίσκο από όσο θα χρειαζόταν. Μην ξεχνάτε ότι σε τέσσερα χρόνια, ο πορτογαλικός σύλλογος οφείλει να επιστρέψει στους επενδυτές μερίσματα 52 εκατομμύρια ευρώ ότι κι αν γίνει, διαφορετικά, θα αρχίσουν οι κατασχέσεις των περιουσιακών της στοιχείων!

Τον Απρίλιο του 2020, παρά την πανδημία, η Μπενφίκα επέστρεψε στους επενδυτές 48 εκατομμύρια ευρώ από τα ομόλογα που είχαν αγοραστεί μέσα στο 2017. Στο επόμενο λογιστικό έτος (2021) οφείλει να αποπληρώσει άλλα 51 εκατομμύρια ευρώ από ανάλογα ομόλογα που αγοράστηκαν στο 2018.

Είναι τέτοια η οικονομική άνθηση των αετών (κυρίως από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών και την αλλαγή λογική της ομάδας που έγινε selling club) που μέρος του μερίσματος για το 2021 (25 εκατομμύρια ευρώ) προπληρώθηκε ήδη, κάτι που σημαίνει ότι οφείλονται άλλα 26! Για το 2022 οι Πορτογάλοι θα πληρώσουν άλλα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αποπληρωμή των 50 εκατομμυρίων ευρώ (με 4% επιτόκιο) που δανείστηκαν φέτος θα γίνει το 2023.

Στην οικονομική πολιτική μίας ανώνυμης εταιρίας (και ειδικά μίας ποδοσφαιρικής) κάθε αποτέλεσμα μετράει. Τα έσοδα, ο τζίρος, το κέρδος ή η χασούρα είναι μία συνισταμένη πραγμάτων, όπου όλα λειτουργούν σαν μία αλυσίδα, που ο ένας κρίκος εξαρτάται από τον προηγούμενο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η είσοδος στους ομίλους του Champions League και τα εγγυημένα έσοδα ύψους 40 εκατομμυρίων (μόνο από τα μπόνους της UEFA) μοιάζουν σαν υποχρέωση για μία ομάδα, που αίφνης σε μία εποχή λιτότητας και συμμαζέματος από όλους, λόγω της αβεβαιότητας με την πανδημία, ξαφνικά ανοίγεται όσο ποτέ άλλοτε.

Διότι το άνοιγμα που επιχειρεί φέτος η Μπενφίκα είναι πρωτοφανές. Όχι μόνο στην τεράστια επένδυση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ που έχει δεσμεύσει για τον Ζόρζε Ζεσούς και το επιτελείο του (σε βάθος τριετίας), αλλά για πρώτη φορά, η πορτογαλική ομάδα αγοράζει (και μάλιστα πανάκριβα) χωρίς να πουλάει.

Κι όχι μόνο αγοράζει, αλλά υπογράφει κιόλας παίκτες, που με το παλιό καθεστώς δεν θα κοιτούσε καν. Η Μπενφίκα ποτέ δεν ενδιαφερόταν για παίκτες άνω των 30 με βαρύ βιογραφικό, ηχηρό όνομα, αλλά μηδενική μεταπωλητική αξία. Τώρα, όχι μόνο το κάνει, αλλά δέσμευσε άλλα 9 εκατομμύρια ευρώ για να προσφέρει πλουσιοπάροχο τριετές συμβόλαιο στον Βέλγο αμυντικό Γιαν Βερτόνχεν και έφτασε στο σημείο να τάζει 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στον Έντινσον Καβάνι!

Όλα δείχνουν ότι η Μπενφίκα αλλάζει ρότα και πάει στο win now mode. Δεν την ενδιαφέρει το μετά, αλλά το τώρα. Θέλει να κερδίσει και να κερδίσει άμεσα. Ό,τι χειρότερο δηλαδή για τον ΠΑΟΚ το timing που την βρίσκει στον δρόμο του…

ΠΡΟΚΡΙΣΗ : ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

Στον αθλητισμό, σε κάθε business plan, ο προϋπολογισμός σχεδιάζεται με βάση το χειρότερο σενάριο. Η Μπενφίκα όμως συμπεριφέρεται σαν να θεωρεί εξασφαλισμένη την πρόκριση στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League. Ξοδεύει με τέτοια άνεση, σαν να θεωρεί βέβαιη την παρουσία της στις 32 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Αυτή η σιγουριά δεν πηγάζει μόνο από το βαρύ ευρωπαϊκό όνομα του συλλόγου, αλλά και την προϊστορία της στον θεσμό. Εδώ και 10 συνεχόμενα χρόνια, η Μπενφίκα αγωνίζεται αδιάλειπτα στους ομίλους του Champions League, σε δύο μάλιστα περιπτώσεις έφτασε ως τον τελικό του Europa League, όπου μεταπήδησε κατακτώντας την τρίτη θέση στον όμιλο της. Χοντρικά, αυτό σημαίνει μισό δις ευρώ την τελευταία δεκαετία μόνο από μπόνους της UEFA!

Μάλιστα, η Μπενφίκα δεν δείχνει να χαμπαριάζει από καλοκαιρινά προκριματικά, τα οποία βέβαια χρειάζεται σπάνια. Έχει προκριθεί από 7 σερί προκριματικούς Champions League, την τελευταία φορά που τα χρειάστηκε πριν από δύο χρόνια, αντίπαλος ήταν και πάλι ο ΠΑΟΚ με τα γνωστά αποτελέσματα.

Για να βρει κανείς την τελευταία φορά που η Μπενφίκα αποκλείστηκε σε καλοκαιρινό προκριματικό πρέπει να ανατρέξουμε στο μακρινό 2004! Τότε, το 1-0 του Ντα Λουζ δεν αποδείχθηκε αρκετό, αφού η Άντερλεχτ θριάμβευσε στην ρεβάνς με 3-0 και έστειλε την Μπενφίκα στους ομίλους του Europa League. Από τότε, όμως, έχουν περάσει και 16 χρόνια…

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΖΕΣΟΥΣ!

Για να πειστεί να αφήσει την Φλαμένγκο και να επιστρέψει στην Μπενφίκα, με την οποία κατέκτησε τα πάντα από το 2009 ως το 2015, ο Ζόρζε Ζεσούς ζήτησε εγγυήσεις. Μία λευκή επιταγή και τον απόλυτο έλεγχο των… πάντων. Ο Λουίς Φιλίπε Βιέιρα αποφάσισε να του κάνει όλα τα χατίρια και το ολικό λίφτινγκ είναι σε εξέλιξη.

Μέσα σε ένα καλοκαίρι η Μπενφίκα έχει σπαταλήσει για μεταγραφές (μόνο ποσά σε ομάδες) 80 εκατομμύρια ευρώ, έκανε την πιο ακριβή προσθήκη στην ιστορία της (24 εκατομμύρια ευρώ) με τον Ουρουγουανό στράικερ Ντάρβιν Νούνιες, όμως έπεται συνέχεια. Τα Μ.Μ.Ε. της Βραζιλίας αναφέρουν ότι οι αετοί έκαναν προσφορά 30 εκατομμυρίων ευρώ για το δίδυμο των Ζέρσον και Μπρούνο Ενρίκε, ενώ πολύ ζεστό είναι και το θέμα του Ρουμπέν Σεμέδο του Ολυμπιακού.

Κάπως έτσι, η Μπενφίκα έφτασε να αριθμεί 40 επαγγελματικά συμβόλαια και ψάχνει με κάθε τρόπο ομάδες για να ξεφορτωθεί μερικά από τα αγκάθια της που είναι ουκ ολίγα (Λιούμπομιρ Φέισα, Φίλιπ Κροβίνοβιτς, Φακούντο Φερέιρα, Άλφα Σεμέδο, Πέδρο Περέιρα, Κρις Γουίλοκ, Κρίστιαν Λέμα, Ζε Γκόμες). Μην εκπλαγείτε αν μέχρι το ματς με τον ΠΑΟΚ έχουν πωληθεί οι δύο βασικοί πέρσι στράικερ (Σεφέροβιτς, Βινίσιους), αφού ο Ζεσούς δεν τους θέλει.

Ωστόσο, η καλύτερη του μεταγραφή δεν είναι κάποιος ποδοσφαιριστής. Ο Εβάντρο Μότα είναι ο mental coach της Μπενφίκα, ένας ψυχολόγος που θεωρείται γκουρού στο να δίνει κίνητρα στους παίκτες. Ακολουθεί τον Ζεσούς πιστά εδώ και πάνω από 10 χρόνια σε όποια ομάδα κι αν πάει, με προϋπηρεσία στην εθνική Βραζιλίας, την οποία ακολούθησε σε τρία Μουντιάλ (1998, 2006, 2010).

Ένας προπονητής της ψυχολογίας που είναι διαθέσιμος 24/7 για όλους τους παίκτες και ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την μέθοδο του να χτίσει μία κουλτούρα τελειότητας και με την νοοτροπία του νικητή. Στόχος του είναι η βελτίωση της αυτοδιαχείρισης εντός κι εκτός γηπέδων, η δημιουργία νικητών. Αγαπημένα του παραδείγματα ο Μάικλ Φελπς και ο Κάρλος Ντούνγκα, πολλές από τις ρήσεις των οποίων επικαλείται συχνά για να πορώσει και να φτιάξει τους παίκτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Λουτσέσκου: «Θα παλέψουμε για το πρωτάθλημα»

Ένα μίνι ευρωπαϊκό απολογισμό για την ομάδα του επιχείρησε στη συνέντευξη Τύπου ο Λουτσέσκου, ο οποίος έστρεψε την προσοχή...

Στην ίδια κατηγορία