Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Πότε θα πάμε στο γήπεδο;»

Δημοφιλή

Η πολιτεία άναψε το πράσινο φως για την επανέναρξη ομαδικών προπονήσεων και σε επίπεδο Γ΄ κατηγορίας, ωστόσο δεν έχει κάνει ακόμη άρση απαγορευτικού σε επίπεδο ακαδημιών, που παραμένουν ερμητικά κλειστές. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές είναι υποχρεωμένοι να προπονούνται μόνοι τους, αλλά αυτό μόνο λίγο μετριάζει τη ζημιά, που έχει συσσωρευτεί από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.

Μιλώντας στη FORZA, ο προπονητής της Κ-12 του ΠΑΟΚ, Σάββας Κωνσταντινίδης, αναλύει τις συνέπειες του συνεχιζόμενου λοκντάουν για τα παιδιά: «Αναμφισβήτητα οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, που βιώνουν οι νεαροί παίκτες, θα είναι σημαντικές. Θα έχει επιπτώσεις και στο αθλητικό κομμάτι, γιατί, όπως συμβαίνει και στο σχολείο, που τα παιδιά κάθε χρόνο πηγαίνουν και σε μια τάξη μεγαλύτερη, έτσι και στην ακαδημία μας μιλάμε για μια εκπαιδευτική διαδικασία. Και ο χρόνος που χάνεται, είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δούμε τις συνέπειες και στο κοινωνικό κομμάτι, γιατί τα παιδιά, μέσω του ποδοσφαίρου μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να κοινωνικοποιηθούν, συνεπώς δεν είναι μόνο αυτό καθ’ εαυτό το άθλημα. Και, βέβαια, όλη αυτή η κατάσταση έχει συνέπειες για τους νεαρούς αθλητές και στην ψυχολογία τους. Από την πλευρά των προπονητών, από τη στιγμή που δεν μας επιτρέπεται να βρεθούμε με τους παίκτες στα γήπεδα, συνομιλούμε μαζί τους μέσω τηλεδιασκέψεων. Και το πρώτο πράγμα που κάθε φορά μας ρωτάνε, είναι πότε θ’ ανοίξουν τα γήπεδα…».

Μετά από μια τόσο μεγάλη-αναγκαστική-αποχή από τις ομαδικές προπονήσεις και, φυσικά, τα παιχνίδια, φιλικά και επίσημα, υπάρχει άραγε ο κίνδυνος κάποιοι από τους νεαρούς παίκτες να αποτραβηχτούν οριστικά από το ποδόσφαιρο, εγκαταλείποντας αυτό που έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια; Για τον Κωνσταντινίδη, όντως υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, τουλάχιστον για κάποιους από τους παίκτες. Και εξηγεί: «Μιλώντας έστω υποθετικά, θα έλεγα ότι για εκείνους τους παίκτες, που κάνουν πρωταθλητισμό, θα ήταν πολύ δύσκολο να πάρουν μια τέτοια απόφαση. Για άλλα παιδιά, όμως, που δεν βρίσκονται σε τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον και ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και για άλλους λόγους, όπως για να ψυχαγωγηθούν ή να κοινωνικοποιηθούν ή και απλώς να αποτελέσουν κομμάτι του μαζικού αθλητισμού, θεωρώ ότι πιθανώς να προκύψουν προβλήματα… Με λύπη μου διαπιστώνω ότι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία των γονιών ωθούσε τα παιδιά στον αθλητισμό και στην κοινωνικοποίηση, εγκαταλείποντας τις οθόνες, τώρα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο».

Οι νεαροί παίκτες συνεχίζουν να γυμνάζονται, αλλά όπως αναφέρει ο 38χρονος τεχνικός «η ατομική προπόνηση σίγουρα θα βελτιώσει έναν ποδοσφαιριστή, αλλά, σίγουρα, δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη ομαδική. Η ατομική προπόνηση, ουσιαστικά, σε βελτιώνει για να μπορέσεις να μπεις αμέσως μετά στο ομαδικό πρόγραμμα και στο παιχνίδι, το οποίο είναι αυτό που κυρίως σ΄ ενδιαφέρει. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα μπορούσαμε, με κάποια μέτρα, σταδιακά να ανοίξουμε για να μπορέσουμε λίγο να μειώσουμε τις επιπτώσεις και τη ζημιά, που έχει γίνει. Και επειδή- τονίζω και πάλι-πρόκειται για μια εκπαιδευτική διαδικασία και ο χρόνος έχει χαθεί, θεωρώ ότι και σ’ εμάς θα πρέπει να γίνει όπως και στο σχολείο, να πάμε δηλαδή λίγο πιο εντατικά, τουλάχιστον στα θέματα, που τα παιδιά δεν έχουν διδαχθεί βάσει του προγραμματισμού. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο τα παιδιά θα προλάβουν και δεν θα έχει γίνει η ζημιά. Και το λέω αυτό γιατί υπάρχει μια ηλικία παικτών, που αν περάσει, δεν θα μπορέσουν αργότερα να δουλέψουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα».

Και καταλήγει: «Ευχή όλων μας είναι, έστω και σταδιακά, ν’ ανοίξουμε, έστω με υπό-ομάδες. Και, φυσικά, εμείς είμαστε διατεθειμένοι ν’ ακολουθήσουμε όλα τα μέτρα, που τυχόν θα μας υποδειχθούν. Σε κάθε περίπτωση, είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα, που δεν έχουμε βρεθεί με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές μας στα γήπεδα. Ας μην ξεχνάμε ότι η ζημιά δεν αφορά αποκλειστικά τη φετινή σεζόν. Είναι η και η περσινή περίοδος, αφού κλείσαμε το Μάρτιο και ανοίξαμε τον Ιούνιο, όταν η σεζόν είχε ουσιαστικά τελειώσει. Οσο πιο γρήγορα ανοίξουμε τώρα, τόσο το καλύτερο θα είναι για τα παιδιά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Θεσσαλονίκη: Μίνι στάση εργασίας στα λεωφορεία την Παρασκευή!

Προειδοποιητική στάση εργασίας προκηρύσσει για αύριο, Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε...

Στην ίδια κατηγορία