Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ποσοστό επιτυχίας… 70%

Δημοφιλή

Σήμερα στο Καραϊσκάκη ο ΠΑΟΚ θα κληθεί για 11η φορά στην ιστορία του να υπερασπιστεί εντός έδρας νίκη σε πρώτο ματς κυπέλλου, κι ενώ έχει δεχθεί τουλάχιστον ένα γκολ στην Τούμπα

Συνολικά επτά φορές στο παρελθόν ο Δικέφαλος τα έχει καταφέρει, ενώ σε τρεις περιπτώσεις αναγκάστηκε ν’ αποχαιρετήσει τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει προηγούμενο να έχει υπερασπιστεί ένα 3-2, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά κόντρα στον Ολυμπιακό. Αντίθετα, τέσσερις φορές έχει νικήσει με 2-1 (μία πρόκριση-τρεις αποκλεισμοί), από δύο φορές έχει νικήσει με 3-1 και 4-1 και από μία με 5-2 και 6-1.

Με τον Ολυμπιακό, πάντως, υπάρχει…θετικό παρελθόν για το Δικέφαλο. Για τα προημιτελικά της σεζόν 2002-03 είχε επιβληθεί στην Τούμπα με 3-1, καταφέρνοντας να διπλασιάσει τις επιτυχίες του στη ρεβάνς της Ριζούπολης, όπου είχε μετακομίσει η ομάδα του Πειραιά (ήταν η εποχή, που χτίζονταν το νέο Καραϊσκάκη). Η όποια αγωνία υπήρχε για το ποια ομάδα θα συνέχιζε στη διοργάνωση έληξε στο τρίλεπτο 30΄-32΄, όταν οι Γεωργιάδης και Οκκάς βρήκαν το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Το τελικό 1-2 γράφτηκε στο 76΄ από τον Χούτο, που έξι χρόνια αργότερα θα έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την Τούμπα, φορώντας την ασπρόμαυρη φανέλα.

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΕ 2-1

Η πρώτη φορά, που ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να υπερασπιστεί εντός έδρας νίκη σε πρώτο ματς κυπέλλου, κι ενώ έχει δεχθεί τουλάχιστον ένα γκολ στην Τούμπα, ήταν την περίοδο 1980-1981, όταν στη φάση των «16» αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό Βόλου (μετείχε στο βόρειο όμιλο της Β΄ Εθνικής). Ο Δικέφαλος, με προπονητή τον Γκιούλα Λόραντ, είχε νικήσει στην έδρα του με 2-1, σκορ με το οποίο επικράτησε και στη ρεβάνς στη θεσσαλική πόλη (25΄ Κούλογλου-3΄ Δαμανάκης, 55΄ Κερμανίδης).

ΤΟ 4-1 ΔΕΝ ΑΦΗΝΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ

Τη σεζόν 1995-96, για τους «16» του κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ είχε κληρωθεί με τον Ιωνικό. Η υπόθεση της πρόκρισης είχε κριθεί από το πρώτο ματς, όταν ο Δικέφαλος είχε επικρατήσει με 4-1. Και στη ρεβάνς διπλασίασε τις επιτυχίες του επί της ομάδας της Νίκαιας, νικώντας με 1-0, χάρη στο γκολ, που είχε πετύχει ο Ζουμπούλης στο 25΄ της αναμέτρησης.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, και τότε για τους «16», ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει με 4-1 την Κόρινθο. Το γκολ που είχε δεχτεί στην έδρα της η ομάδα του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς δεν της προξένησε καμία ζημιά, μια και στη ρεβάνς πήρε εύκολα την πρόκριση φέρνοντας ισοπαλία χωρίς γκολ.

ΕΦΘΑΝΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕ ΤΟ 6-1

Οι δρόμοι του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στο κύπελλο της σεζόν 1981-82 συναντήθηκαν στη φάση των «16». Όλα κρίθηκαν από το πρώτο ματς της Τούμπας, όταν ο ΠΑΟΚ σάρωσε τον αντίπαλο του με 6-1, δίνοντας διαδικαστικό χαρακτήρα στη ρεβάνς της 24ης Φεβρουαρίου 1982. Στο ματς της Νέας Φιλαδέλφειας ο Δημόπουλος έβαλε μπροστά στο σκορ τους φιλοξενούμενους του Χάινς Χέερ με 2-0, με την Ένωση να φθάνει στην ισοφάριση με τα τέρματα των Νικολάου και Μαύρου.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ

Οι δύο πιο πρόσφατες προσπάθειες του ΠΑΟΚ να υπερασπιστεί εντός έδρας νίκη σε ματς της Τούμπας (έχοντας, όμως, δεχτεί γκολ στο πρώτο ματς) ήταν αποτυχημένες. Πριν επτά χρόνια, έπρεπε να περάσει αλώβητος από την Τρίπολη, προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό. Ο Αστέρας, όμως, ανέτρεψε με 2-0 το σκορ του πρώτου αγώνα (2-1), δρομολογώντας, παράλληλα, εξελίξεις στο Δικέφαλο με την –επεισοδιακή-αποπομπή του Γιώργου Δώνη από τον πάγκο.

Με διαφορετικούς προπονητές στον κάθε αγώνα αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ τον Παναθηναϊκό για την προημιτελική φάση της σεζόν 2006-2007. Πέντε μέρες μετά το πρώτο ματς της Τούμπας (2-1), ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς είδε την πόρτα της εξόδου (μεσολάβησε η εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό με 3-2). Στη ρεβάνς της 31ης Ιανουαρίου 2007 στο Ολυμπιακό στάδιο ο Δικέφαλος παρουσιάστηκε υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παράσχου. Με τη συμπλήρωση του 90λεπτου ο Γιώργος Γεωργιάδης (μόλις δώδεκα ημέρες νωρίτερα είχε μεταπηδήσει από τον Ηρακλή στον ΠΑΟΚ για να κλείσει την καριέρα του στην Τούμπα, υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας ενάμισι χρόνου) μείωσε σε 2-1, στέλνοντας το ματς στην παράταση, όπου τελικά οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 3-1, χάρη στο γκολ, που σημείωσε ο Μάντζιος στο 95΄.

ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Θύμα έκπληξης έπεσε ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 1987-88, όταν αποκλείστηκε από την Καστοριά (αγωνίζονταν στη Β΄ κατηγορία) και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση ήδη από το γύρο των «32». Στο πρώτο ματς της Τούμπας η ομάδα του Μιχάλη Μπέλλη (είχε πάρει τη σκυτάλη στα μισά της σεζόν από τον Τάις Λίμπρεχτς) είχε νικήσει με 2-1, σκορ που δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί στη ρεβάνς. Οι Καρατζάς και Νόλης (οχτώ χρόνια αργότερα, με ενδιάμεσο σταθμό τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, θα έπαιρνε μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ) είχαν βάλει μπροστά στο σκορ την Καστοριά (στον πάγκο της κάθονταν ο Χρήστος Τερζανίδης), στο 61΄ ο Ιορδανίδης μείωσε σε 2-1, αλλά το παιχνίδι δεν πήγε καν στην παράταση, αφού πέντε λεπτά πριν το τέλος ο Θεοδώρου διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

«ΕΠΑΙΞΕ» ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ

Για τη φάση των «32» της σεζόν 1997-98 ο ΠΑΟΚ τέθηκε αντιμέτωπος της Προοδευτικής. Το 3-1 του πρώτου αγώνα της Τούμπας στάθηκε αρκετό για την ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη, που, πάντως, ηττήθηκε με 1-0 στον αγώνα ρεβάνς. Στο 85΄ του δεύτερου αγώνα ο Αλμανίδης είχε ευστοχήσει σε πέναλτι (καταλογίστηκε από τον Μποροβήλο σε μαρκάρισμα του Μιχόπουλου στον Ζαΐρι), ωστόσο ο Δικέφαλος δεν είχε απειληθεί μέχρι τη λήξη του αγώνα με δεύτερο γκολ, που θα τον έβγαζε νοκ-άουτ από το θεσμό.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΟΥ 2001

Το τελευταίο εμπόδιο του ΠΑΟΚ πριν τον τελικό του 2001 στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν ο Απόλλων Σμύρνης. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε νικήσει με 5-2 στον πρώτο ημιτελικό της Τούμπας, εξασφαλίζοντας μια ώρα αρχύτερα την πρόκριση. Στη ρεβάνς της Ριζούπολης η Ελαφρά Ταξιαρχία πήρε τη νίκη γοήτρου με 1-0, χάρη στο τέρμα, που σημείωσε ο Παπαδημητρίου (12΄).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Μεγαλύτερο νούμερο από τα 13 εκ. ευρώ για Κουλιεράκη

Τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν δημοσιεύματα στη Γερμανία, σύμφωνα με τα οποία η Άιντραχτ θέλει τον Κουλιεράκη και πως ο ΠΑΟΚ...

Στην ίδια κατηγορία