Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πως προσεγγίζει τον Άγιαξ ο Φερέιρα

Δημοφιλή

Ο Αμπέλ Φερέιρα δεν πόνταρε σε αλλαγές προσώπων, αλλά διατήρησε το γκρουπ Λουτσέσκου, προσθέτοντας ποιοτικές πινελιές

Δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν προπονητή να αναλάβει μία ομάδα την πρώτη μέρα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας της, αντικαθιστώντας έναν συνάδελφό του που είχε κατακτήσει αήττητο πρωτάθλημα και νταμπλ. Ο Αμπέλ Φερέιρα όμως, γύρισε τα δεδομένα υπέρ του.

Ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον τεράστιο Άγιαξ. Η κληρωτίδα τα έφερε έτσι ώστε να συναντηθούν οι δυο τους με το καλημέρα. Είναι η 3η φορά μέσα σε εννέα χρόνια και είναι πλέον το πιο συνηθισμένο ζευγάρι στα προκριματικά του καλοκαιριού.

Ο ΠΑΟΚ δεν ήθελε τον Άγιαξ, ο Άγιαξ δεν ήθελε τον ΠΑΟΚ. Και για αυτόν υπήρχαν πιο εύκολες κληρώσεις. Πάνω σε αυτό το κομμάτι πάτησε ο Φερέιρα για να στήσει την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του. Από τη μέρα που το είπε, ακολούθησαν όλοι. Και έτσι είναι.

Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε το τι έκανε ο Φερέιρα για να ετοιμάσει την ομάδα του. Πλέον, έχοντας ξεκάθαρο κορμό, προσεγγίζει αυτά τα παιχνίδια. Ας πάρουμε ένα – ένα τα βήματα του Πορτογάλου.

Θα ήταν αφελές από την πλευρά του να πειράξει τον κορμό της ομάδας. Ο Αμπέλ Φερέιρα, έστησε μία ομάδα, που ο βασικός της κορμός έχει δέκα παλιούς και έναν νέο. Και ο νέος εντάχθηκε αναγκαστικά στο γκρουπ μιας και από τον άξονα της μεσαίας γραμμής είχαμε πολλές αποχωρήσεις.

Η αλλαγή του σχηματισμού τρόμαξε πολλούς μιας και υπήρχε το προηγούμενο Στανόγιεβιτς και η παταγώδης αποτυχία του να εφαρμόσει το 4-4-2. Όμως η κουβέντα για σχηματισμούς είναι πολλές φορές υπερβολική.

Το 4-4-2 ουσιαστικά ο Φερέιρα το εφαρμόζει μόνο σε φάση άμυνας. Το ίδιο έκανε και ο Λουτσέσκου ουσιαστικά, αφού ο Πέλκας ήταν δεύτερος επιθετικός στην εποχή του, απλά ο σχηματισμός βαφτιζόταν 4-4-1-1.

Αυτό που άλλαξε ο Φερέιρα είναι η τοποθέτηση του ΠΑΟΚ σε φάση επίθεσης. Ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ όταν παίρνει την μπάλα στα πόδια του παίζει 3-5-2.

Με το που παίρνει την κατοχή η ομάδα, ο Γιαννούλης γίνεται χαφ, ο Μάτος γίνεται τρίτος στόπερ και οι δύο εξτρέμ κλείνουν στον άξονα.

Ο Γιαννούλης είναι αυτός που δίνει πλάτος στην ομάδα, ο άξονας γεμίζει με παίκτες και ο ΠΑΟΚ μπορεί να γίνει πιο άμεσος στην ανάπτυξή του έχοντας αρκετές επιλογές σε μικρούς χώρους και όταν αυτές δεν υπάρχουν ο Κατερινιώτης αποτελεί το στήριγμα.

Με αυτόν τον τρόπο ο Φερέιρα έχει πολλές επιλογές άμεσης επίθεσης και πολλούς παίκτες για να πιέσει γρήγορα εφόσον χαθεί η μπάλα. Είναι ένα ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει, απλά χρειαζόταν κάποια χαρακτηριστικά για να καταλήξει στο αρχικό σχήμα.

Η πρώτη ένεση για τον προπονητή του ΠΑΟΚ ήρθε από τη μεταφορά του Ομάρ Ελ Καντουρί στη φυσική του θέση. Ο Μαροκινός, έχοντας την ποιότητα να παίξει κάθετα και να κρατήσει τη μπάλα χωρίς πανικό ψάχνοντας την καλύτερη επιλογή, έλυσε το πρώτο πρόβλημα του Φερέιρα που έβλεπε λειψανδρία στη θέση. Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μάλιστα.

Η δεύτερη, ήρθε με την απόκτηση του Άντερσον Εσίτι. Το παιχνίδι υψηλής έντασης και αμεσότητας που θέλει να παίξει ο Φερέιρα, χρειάζεται την κάλυψη ενός παίκτη με τα αθλητικά χαρακτηριστικά του Νιγηριανού. Και όταν αυτός εμφανίστηκε, έκλεισε η ενδεκάδα.

Ο ΠΑΟΚ αν δεν προκύψει κάτι, πάει στον πρώτο αγώνα απέναντι στους Ολλανδούς, με Πασχαλάκη, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλη, Εσίτι, Καντουρί, Ζαμπά, Μπίσεσβαρ, Πέλκα και Άκπομ. Δέκα παλιοί, ένας νέος και μία εσωτερική αλλαγή.

ΟΙ ΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ο κορμός είναι ξεκάθαρος, όμως ρόλο θα παίξουν και οι αλλαγές. Ο Φερέιρα έχει έτοιμους Στοχ και Λημνιό σε περίπτωση που η ένταση του αγώνα επηρεάζει τον Ολλανδό, ενώ ο Σλοβάκος είναι πίσω από τον Πέλκα μαζί με τον Σφιντέρσκι. Στα χαφ, σε περίπτωση που χρειαστούν ανάσες, στο 6 υπάρχει ο Αγκούστο και στο 8 ο Μίσιτς.

Στην άμυνα τα κουκιά είναι μετρημένα.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΒΑΡΕΛΑ

Ο Φερνάντο Βαρέλα είναι σίγουρα μία πάρα πολύ σημαντική σταθερά για τον ΠΑΟΚ και από την απόδοσή του θα εξαρτηθούν πολλά. Τον βαραίνει η περυσινή του παρουσία με την Μπενφίκα, όμως έχει μάθει να δίνει απαντήσεις. Ο Αφρικανός έκανε εξαιρετική προετοιμασία και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

ΠΕΛΚΑΣ

Ο γηγενής της παρέας και αυτός που έχει συναίσθηση του πόσο σημαντικό είναι για τον ΠΑΟΚ να περάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Πέλκας είναι σε απίστευτη κατάσταση, δίνει ποιότητα αλλά και ένταση στη μεσοεπιθετική γραμμή, είναι το κλειδί για να γίνει ο ΠΑΟΚ αποτελεσματικός στην επίθεση.

ΖΑΜΠΑ

Είναι η μεγάλη του ευκαιρία να δείξει στην Ευρώπη πως ο ΠΑΟΚ δεν επένδυσε τυχαία σε αυτόν. Με μεγαλύτερό του κουσούρι η αστάθεια, ο 21χρονός Βραζιλιάνος καλείται να μπει στο γήπεδο με καθαρό μυαλό και να παίξει σύμφωνα με το ταλέντο του. Τα στοιχεία του είναι για το τοπ επίπεδο, απλά θα πρέπει να αποδείξει πως πλέον είναι και η πνευματική υποδομή.

ΣΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Δύο είναι τα στοιχεία του νέου ΠΑΟΚ που δημιουργούν ερωτηματικά. Όχι απαραίτητα αρνητικά, αλλά απλά ερωτηματικά. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Αρχικά ο ΠΑΟΚ παρουσίασε μία αδυναμία να σκοράρει από στημένες μπάλες. Αν εξαιρεθεί το γκολ της δεύτερης ομάδας απέναντι στην Αλ Ταουόν, δεν υπήρξε άλλο γκολ παρότι η ομάδα πέτυχε πάρα πολλά.

Όταν τα προηγούμενα χρόνια οι στημένες μπάλες ήταν ο νούμερο ένα κίνδυνος για τους αντιπάλους του ΠΑΟΚ, το γεγονός αυτό σίγουρα δημιουργεί ένα ερωτηματικό. Τα στημένα δουλεύτηκαν, ίσως όχι τόσο πολύ, ίσως να δουλευτούν παραπάνω τις τελευταίες μέρες πριν το παιχνίδι.

Στα αμυντικά στημένα, υπήρξε το παράδοξο να έχει πρόβλημα η ομάδα στο μαν του μαν και όχι στη ζώνη. Δέχτηκε αρκετές φάσεις από κόρνερ, εκεί που υπάρχει ατομικό μαρκάρισμα, κάτι το οποίο μπορεί και να επηρεάζει το κομμάτι της συγκέντρωσης.

Το άλλο κομμάτι προβληματισμού ή καλύτερα απορίας για το πως θα τα καταφέρει ο ΠΑΟΚ, αφορά στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Η αλήθεια είναι πως η ομάδα δεν πιέστηκε πολύ, οι μέρες που δόθηκε έμφαση στη φυσική κατάσταση ήταν λίγες και ουσιαστικά μόνο οι ασκήσεις σε μικρούς χώρους πίεσαν κάπως τους παίκτες.

Ο Φερέιρα από την πλευρά του λογικά έδωσε έμφαση στη τακτική μιας και η ομάδα καλείται να παίξει κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε συνηθίσει. Θα φανεί στους αγώνες με τον Άγιαξ το κατά πόσο ο ΠΑΟΚ θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και σε αυτό το κομμάτι.

Το παρήγορο στη προκειμένη περίπτωση, είναι πως ούτε ο Άγιαξ μπορεί να φτάσει τη δεδομένη χρονική στιγμή στα επίπεδα που τελείωσε πέρυσι τη σεζόν, μιας και έχει πολλούς παίκτες που μπήκαν αργά στη προετοιμασία και είναι εξαιρετικά επιβαρυμένοι.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Οι επιλογές του Λουτσέσκου για Λαμία (pic)

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει σε λίγη ώρα την Λαμία σε ένα must win παιχνίδι, για την 7 αγωνιστική των Play...

Στην ίδια κατηγορία