Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πήρε τα μαθήματα και βλέπει το μέλλον

Δημοφιλή

Ο ΠΑΟΚ είναι ένα μεγάλο κλαμπ που όπως όλα, έχει τα πάνω και τα κάτω του. Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με μία μεγάλη αναποδιά που δεν ήταν άλλη από την φυγή Λουτσέσκου, όμως συσσωρεύτηκαν και άλλα θέματα που οδήγησαν σε μία σεζόν χωρίς εξέλιξη. Μία σεζόν που αναγκάζει το κλαμπ να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Ο ΠΑΟΚ θα δώσει τη μάχη του στα πλέι οφς, θα προσπαθήσει να πάρει το αποτέλεσμα που χρειάζεται για να κατακτήσει ένα ακόμη τρόπαιο. Ότι και να συμβεί τα μαθήματα της φετινής σεζόν θα επηρεάσουν και τις αποφάσεις για το μέλλον.

Το νούμερο ένα γεγονός που επηρεάζει τις αποφάσεις της διοίκησης του ΠΑΟΚ είναι το FFP. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να παρουσιάσει ουσιαστικά άλλα έξοδα, χωρίς να έχει βρει περισσότερα έσοδα. Τα πράγματα είναι οριακά και το μπαν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν είναι τόσο μακρινό όσο δείχνει.

Εδώ βέβαια δημιουργείται μία μεγάλη ευκαιρία για τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ για να συμμαζευτεί οικονομικά, μιας και όλες οι χρήσεις της εποχής Σαββίδη είναι ζημιογόνες.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, αυτό που αναμένεται να κάνει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είναι να αναβαθμίσει τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή ο οποίος ή θα είναι ο Μάριο Μπράνκο ή κάποιος από τις περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί εδώ και καιρό. Και αυτά που έχει να κάνει είναι πολλά.

Αυτό που είναι σαφές, είναι πως ο ΠΑΟΚ θα προχωρήσει σε πωλήσεις παικτών με τους Γιαννούλη, Άκπομ, Ίνγκασον, Λημνιό και Σφιντέρσκι να είναι αυτοί που έχουν σοβαρή χρηματιστηριακή αξία.

Παράλληλα, δεν υπάρχει σίγουρα διάθεση από την πλευρά της ΠΑΕ, να διατηρήσει επταψήφια συμβόλαια, με εξαίρεση αυτό του Βιεϊρίνια.

Το μέλλον των Μαουρίτσιο, Ελ Καντουρί, Βέρνμπλουμ και Στοχ, είναι εξαιρετικά αβέβαιο, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν συζητήσεις και για μειώσεις συμβολαίων σε υπερεκτιμημένες περιπτώσεις.

Για να συμμαζευτεί βέβαια η κατάσταση στα οικονομικά, δεν αρκούνε μόνο τα παραπάνω. Υπάρχουν κομβικές αποφάσεις που θα αλλάξουν τη δομή του ρόστερ. Η μία κλίμακα που θα φτάνει μέχρι το εκατομμύριο, θα αποτελείται από τους τοπ παίκτες της ομάδας, η δεύτερη κλίμακα με τα μεσαία συμβόλαια θα αποτελείται από λειτουργικούς παίκτες και η τρίτη κλίμακα θα αποτελείται από παίκτες προοπτικής, κυρίως παιδιά των ακαδημιών τα οποία έχουν κάνει το αγροτικό τους και τα πήγαν περίφημα.

Εφόσον ο άνθρωπος που θα ηγηθεί από τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή επιθυμεί να αλλάξει προπονητή, αυτό θα συμβεί και η επιλογή θα είναι δική του με βάση ξεκάθαρα κριτήρια.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τομείς που ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να αλλάξει στάση και αυτό έχει να κάνει κυρίως με το τάιμινγκ των επιλογών. Η καθυστέρηση που λειτουργεί ο ΠΑΟΚ παραδοσιακά, του στερεί την δυνατότητα εκμετάλλευσης των επιλογών ελευθέρων παικτών και παράλληλα υποκύπτει σε απαιτήσεις τουλάχιστον παράλογες στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα βήματα απεμπλοκής λοιπόν του ΠΑΟΚ από την πίεση που του ασκεί το FFP, είναι καθαρά τεχνοκρατικά ποδοσφαιρικά.

Πρόσληψη ή αναβάθμιση του Μπράνκο, εξορθολογισμός των συμβολαίων, αύξηση των γηγενών ποδοσφαιριστών εντός του ρόστερ, καλύτερο τάιμινγκ στις μεταγραφές των ποδοσφαιριστών και εννοείται συμφέρουσες πωλήσεις παικτών.

Μετά από μία περίοδο σπατάλης, με την οικογένεια Σαββίδη να δείχνει πως δεν υπολογίζει το χρήμα μπροστά στην κατάκτηση των στόχων, έρχεται η στιγμή που η δομή του αγωνιστικού τμήματος θα αποκτήσει μία πιο ορθολογική μορφή έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το FFP και στη συνέχεια να δημιουργηθεί ο αέρας για νέες επενδύσεις.

Ο ΑΜΠΕΛ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Ο Πορτογάλος χάνει έδαφος ενόψει της επόμενης σεζόν και οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι.

Ο Αμπέλ Φερέιρα ήταν μία επιλογή δύο ημερών και στο κομβικό θέμα του προπονητή ο χρόνος αυτός δεν θα μπορούσε να είναι αρκετός.

Ο Πορτογάλος χρεώνεται τη μη εξέλιξη του ΠΑΟΚ, την κακή του εικόνα γενικά, τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό και το όπως όλα δείχνουν χαμένο πρωτάθλημα.

Η αλήθεια είναι στυγνή και επιβαρύνει τον Πορτογάλο που αναγκάζει τον ΠΑΟΚ να αλλάξει γενικά πολλά στον τρόπο που υποστηρίζει έναν προπονητή.

Είναι σαφές πως ο Φερέιρα χρεώνεται από το κλαμπ ως αρνητικός σε συγκεκριμένους τομείς. Η εκμετάλλευση του ρόστερ, η εκγύμναση της ομάδας και η πνευματική σύνδεση με το γκρουπ είναι οι άξονες των «διαμαρτυριών» εντός ομάδας.

Για το ρόστερ είναι σαφές πως επέμεινε σε πολύ μικρό κορμό σε σχέση με τον διαθέσιμο, παίκτες όπως ο Μπίσεσβαρ και ο Γιαννούλης κάηκαν από την αδυναμία αντικατάστασης, σημαντικοί παίκτες της προηγούμενης σεζόν δεν μπόρεσαν να δώσουν τίποτα, ενώ δεν πήρε σημαντικές αποφάσεις όταν έπρεπε.

Στο κομμάτι της πνευματικής σύνδεσης με την ομάδα αποφεύγει τις ομιλίες, τα τετ α τετ, δεν δίνει κίνητρα, δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που έμαθε να λειτουργεί αυτό το γκρουπ επί Λουτσέσκου. Έχει τη λογική, επαγγελματίες είναι δεν χρειάζονται αυτά, όμως αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει στον ΠΑΟΚ.

Στο κομμάτι της εκγύμνασης, παρουσιάζει μία ομάδα χωρίς ένταση και παρά τις πιέσεις που δέχτηκε εντός κλαμπ δεν άλλαξε τον τρόπο της προπόνησης. Αυτό έχει εκνευρίσει πολύ κόσμο εντός ομάδας, ενώ μέσα από αυτή την κατάσταση το πιθανότερο σενάριο είναι στο μέλλον ο ΠΑΟΚ να επιλέγει δικό του γυμναστή που θα ορίζει ο ίδιος τον τρόπο που θα προπονείται η ομάδα.

Οι πιθανότητες να μείνει ο Φερέιρα και μετά το καλοκαίρι είναι ελάχιστες, όπως ελάχιστες είναι και οι πιθανότητες για τον ΠΑΟΚ να συνεχίσει αυτό το μοντέλο.

Ο ΠΑΟΚ θα εντάξει δικά του στελέχη στην ομάδα, θα προσπαθήσει να βρει έναν προπονητή που θα υιοθετεί το μοντέλο του και δεν θα κάνει τα δικά του και εννοείται πως θα υποστηριχτεί με όλα τα μέσα.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ο ΠΑΟΚ καλείται και εδώ να αποφασίσει πως δεν μπορεί ο κάθε προπονητής να φέρνει δικά του στελέχη και να λειτουργεί όπως ο ίδιος νομίζει και όχι όπως επιθυμεί το κλαμπ.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΙΜ

Στον ΠΑΟΚ της τελευταίας διετίας, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κακών ιατρικών επιλογών σε περιπτώσεις παικτών που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ στην ασπρόμαυρη ΠΑΕ. Αυτό το γεγονός δεν έχει περάσει απαρατήρητο και σίγουρα θα υπάρξει ενίσχυση και σε αυτό το κομμάτι, με δεδομένη και την αποχώρηση του Μανώλη Παπακώστα εδώ και δύο μήνες.

Το ιατρικό κομμάτι επιβαρύνεται από την περίπτωση του Βέρνμπλουμ που εδώ και 1,5 χρόνο είναι εκτός ομάδας, επιβαρύνεται με την υπόθεση Ζαμπά που με μία κάκωση είναι έξω – και δεν θα επιστρέψει άμεσα – κοντά στους 4,5 μήνες, την περίπτωση Κρέσπο που έγινε κακή διάγνωση και έπαιξε ενώ δεν έπρεπε με αποτέλεσμα να χάσει όλη τη σεζόν, ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις παικτών από τις ακαδημίες που είχαν κακές επεμβάσεις.

Αυτό που συνέβη μεταφράζεται σε χασούρα εκατομμυρίων ευρώ που ειδικά στη περίπτωση Βέρνμπλουμ αυτό που συμβαίνει είναι ανήκουστο. Το καλοκαίρι υπήρχε η αίσθηση – πληροφόρηση πως θα είναι άμεσα έτοιμος και επτά μήνες μετά δεν έχει χρησιμοποιηθεί λεπτό.

Το ιατρικό δεν είναι ο μοναδικός τομέας που υπάρχουν σκέψεις ενίσχυσης του ΠΑΟΚ, αφού και στην επικοινωνία αλλά και διοικητικά, αναμένεται να υπάρχουν νέα πρόσωπα.

Αυτό που σίγουρα οφείλει να κάνει ο ΠΑΟΚ είναι να στήσει ένα εταιρικό οργανόγραμμα που άπαντες θα ελέγχονται. Ένα από τα σημαντικά κουσούρια του οργανισμού, είναι πως δεν αισθάνονται πολλά στελέχη του τον φόβο της απομάκρυνσης.

Αυτή η νοοτροπία σε μία περίοδο που το κλαμπ δέχεται πόλεμο από παντού, δεν μπορεί να το θωρακίσει και να αυξήσει τη δυναμική του. Και αντίκτυπο σε αυτή την πρακτική έχει η ομάδα η ομάδα είναι η βιτρίνα όλων όσων συμβαίνουν.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποτελείται από στρατιώτες που είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να τον υπερασπιστούν και όχι από στελέχη που είναι βολεμένα σε μία κατάσταση νοοτροπίας ελληνικού δημοσίου.

ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ

Όλα όσα αναφέρουμε εμφανίζουν μεγάλο δείκτη δυσκολίας για το μέλλον του ΠΑΟΚ, όμως δεν είναι τόσο δραματικά. Το κλαμπ είναι υποχρεωμένο να σκεφτεί ποδοσφαιρικά και σύμφωνα με τον τρόπο που λειτουργούν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Σπουδαία κίνηση από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ!

H ΠΑΕ ΠΑΟΚ προχώρησε μέσω του προγράμματος PAOK Action σε μια εξαιρετική κίνηση, ανακοινώνοντας την μόνιμη εφαρμογή σχολιασμού ισότιμης...

Στην ίδια κατηγορία