Για 9η φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ θα ψάξει, αύριο στο «Γ. Καραϊσκάκης», το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου σε αγώνα ρεβάνς μακριά από το γήπεδό του.
Στις προηγούμενες οχτώ απόπειρές του είχε ποσοστό επιτυχίας 50% (τέσσερις προκρίσεις και αποκλεισμοί). Στο σχετικό… κατάλογο δεν υπολογίζεται η σειρά των ημιτελικών της σεζόν 2015-16, όταν ο ΠΑΟΚ, κατόπιν απόφασης του Ιβάν Σαββίδη, δεν κατέβηκε στη ρεβάνς του «Καραϊσκάκης» μετά τα όσα είχαν συμβεί στον πρώτο αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές, ο ΠΑΟΚ έπρεπε να εξασφαλίσει την πρόκριση στον τελικό δίνοντας το δεύτερο ημιτελικό μακριά από την Τούμπα.
Το Μάιο του 1980 ο Δικέφαλος ήταν γηπεδούχος στον πρώτο ημιτελικό κόντρα στον Ηρακλή. Μόνο που ήταν τυπικά γηπεδούχος, αφού η Τούμπα παρέμενε κλειστή, μετά την κατάρρευση της θύρας 8. Ο ΠΑΟΚ είχε μετακομίσει αναγκαστικά στο Καυτανζόγλειο, στο οποίο «υποδέχτηκε» το Γηραιό (διατέθηκαν 33.612 εισιτήρια). Ο Δικέφαλος υποχρεώθηκε σε ήττα με 1-0, αφού δεν κατάφερε να ανταποδώσει το γκολ που δέχτηκε μόλις στο 2΄ από τον Ορφανίδη.
Στη ρεβάνς, που διεξήχθη φυσικά και πάλι στο Καυτανζόγλειο (με γηπεδούχο τον Ηρακλή), ο ΠΑΟΚ κυνήγησε την ανατροπή (απόντες οι τραυματίες Ορφανός κι Αλαβάντας). Στο 26΄ ο Δαμανάκης ισοφάρισε το γκολ του Καλαμάκα, στο 35΄ ο διαιτητής Λαγογιάννης δεν έδωσε πέναλτι σε ανατροπή του Κερμανίδη από τον Παπαδόπουλο και το τελικό 1-1 έδωσε την πρόκριση στο Γηραιό. «Από εδώ και πέρα, θέση στην ομάδα θα έχουν μόνο όσοι παίζουν με ψυχή. Σήμερα, θα παίρναμε την πρόκριση, αν είχα στην ομάδα μου δύο παίκτες ψυχωμένους, όπως είχε ο Ηρακλής» υπογράμμιζε ο Λόραντ μετά τη λήξη της ρεβάνς, η οποία στιγματίστηκε από τα σοβαρά επεισόδια και τον τραυματισμό δεκάδων οπαδών και των δύο ομάδων.
Ο Ηρακλής πήρε την πρόκριση για τον τελικό, αλλά οδηγήθηκε σε υποβιβασμό. Τι είχε συμβεί; Μεταξύ των δύο ημιτελικών ο Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας του, όταν του προσφέρθηκε μισό εκ. δραχμές (σε συνάντηση του με τη Ρίτα Χατζηπαπαδοπούλου, που ενεργούσε για λογαριασμό του τότε προέδρου του Ηρακλή, Κώστα Περτσινίδη) για να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς. Στον Περτσινίδη είχε επιβληθεί 3ετής φυλάκιση, ωστόσο αθωώθηκε στο εφετείο.
Η αποτυχία του 1980 στα ματς με τον Ηρακλή σήμανε και τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού ο ΠΑΟΚ είχε τερματίσει μόλις 5ος στο πρωτάθλημα.
ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Η κλήρωση της ημιτελικής φάσης τη σεζόν 1980-81 είχε φέρει αντίπαλο την ΑΕΚ. Και μετά το 1-0 της Τούμπα, ο ΠΑΟΚ είχε το πλεονέκτημα ότι ο αγώνας ρεβάνς δεν θα διεξάγονταν στη φυσική έδρας της Ενωσης (είχε τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές για τον επεισοδιακό αγώνα κυπέλλου με τον Αρη), αλλά στο γήπεδο της Χαλκίδας.
Στην πρωτεύουσα της Εύβοιας η αποστολή των «ασπρόμαυρων» είχε βρεθεί δύο ημέρες πριν το δεύτερο ημιτελικό με την ΑΕΚ, αφού ταξίδεψε εκεί απευθείας από την Αθήνα, όπου είχε νικήσει 2-0 τον Ατρόμητο για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Και στο ματς του Περιστερίου ο Φουντουκίδης είχε προφυλάξει αρκετούς βασικούς (Φούρτουλα, Ιωσηφίδης, Σάλαμον, Κούδας) ενόψει της ρεβάνς.
Η ΑΕΚ είχε χάσει στις τελευταίες αγωνιστικές τη μάχη του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό (τερμάτισε 2η) και είχε αφοσιωθεί στο στόχο της πρόκρισης στον τελικό.
Χαρακτηριστικά, ο προπονητής της ΑΕΚ Μίλτος Παπαποστόλου, παραμονές του αγώνα ρεβάνς στη Χαλκίδα, είχε ζητήσει από τους οπαδούς της ομάδας του «να φτιάξουν κι αυτοί μια Τούμπα! Αυτό το ζητώ για πρώτη φορά κι αυτό έχουν ανάγκη οι παίκτες της ΑΕΚ. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουν σε εμάς».
Εκείνη τη σεζόν η ΑΕΚ είχε την πιο παραγωγική επίθεση του πρωταθλήματος (63 γκολ), κόντρα στον ΠΑΟΚ, όμως, της έλειπε ο Μπάγεβιτς, πρώτος της σκόρερ με 12 γκολ. Είχε, βέβαια, στις τάξεις της τον Μαύρο, ο οποίος στο 8΄ του αγώνα ρεβάνς είδε τον Μανόλη Βαρδάκα να του ακυρώνει γκολ. «Είχα σφυρίξει φάουλ στον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ πριν το γκολ» έλεγε με κατηγορηματικό τρόπο ο Κοζανίτης διαιτητής μετά το ματς. Τα πάντα, ουσιαστικά, κρίθηκαν στο 51΄, όταν ο Δαμανάκης άνοιξε το σκορ. Λίγα λεπτά αργότερα, οι οπαδοί της ΑΕΚ το πήραν απόφαση και άρχισαν να αποχωρούν από το γήπεδο. Οι φιλοξενούμενοι ήταν κυρίαρχοι, πετυχαίνοντας και δεύτερο γκολ στο 81΄ με το Γεωργόπουλο (επτά λεπτά νωρίτερα ο Κωστίκος είχε δοκάρι).
ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΣΕ ΤΟ 1-0
Η πρώτη φορά, που ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό σε διπλά παιχνίδια για την ημιτελική φάση του κυπέλλου ήταν τη σεζόν 1981-1982. Η ομάδα του Χάινς Χέερ ήταν ανταγωνιστική και στο πρωτάθλημα, τερματίζοντας στην τρίτη θέση με 46 βαθμούς, τέσσερις λιγότερους από τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό (ισοβάθμησαν στην κορυφή). Ο πρώτος ημιτελικός είχε γίνει στην Τούμπα και ο ΠΑΟΚ, χωρίς να πιάσει υψηλά επίπεδα απόδοσης νίκησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Κούδα στο 84΄.
Στη ρεβάνς της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι «πράσινοι» άνοιξαν το σκορ με τον Ντόκεν (51΄) και ένα λεπτό πριν τη συμπλήρωση του 90λεπτου ο Χαραλαμπίδης διαμόρφωσε το τελικό 2-0.
ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ…ΦΙΔΙ!
Το 2-0 της Τούμπας έκανε τον ΠΑΟΚ απόλυτο φαβορί για την πρόκριση κόντρα στη Ρόδο τη σεζόν 1982-83. Ο Δικέφαλος επιβεβαίωσε τα προγνωστικά νικώντας και στο νησί των Δωδεκάνησων με 1-0 (67΄ αυτογκόλ Παπαϊωάννου). Πριν την έναρξη του παιχνιδιού, χωροφύλακες κυνηγούσαν με καρέκλες και ξύλα το φίδι μήκους δύο μέτρων, που είχε αναστατώσει με την εμφάνιση του όσους είχαν βρεθεί στο… δρόμο του, λίγα μέτρα μακριά από τον αγωνιστικό χώρο…
ΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ «ΚΑΜΑΡΑΣ»
Τυπική διαδικασία είχε η ρεβάνς κυπέλλου με τον Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη (σεζόν 2000-01) μετά το 5-2 της Τούμπας. Πάντως, η Ελαφρά Ταξιαρχία πήρε τη νίκη γοήτρου με 1-0, χάρη στο τέρμα, που σημείωσε ο Παπαδημητρίου δώδεκα λεπτά μετά την έναρξη του ματς.
ΟΙ ΔΥΟ…ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Την προηγούμενη δεκαετία ο ΠΑΟΚ είχε βρεθεί δύο φορές στην Τρίπολη για να διεκδικήσει σε αγώνα ρεβάνς απέναντι στον Αστέρα την πρόκρισή του στον τελικό κυπέλλου.
Στο δεύτερο ημιτελικό της 27ης Απριλίου 2013 εναντίον της αρκαδικής ομάδας, ο ΠΑΟΚ απέτυχε να υπερασπιστεί το 2-1 του πρώτου αγώνα της Τούμπας. Και η ήττα με 2-0 οδήγησε τον Αστέρα στον τελικό της διοργάνωσης και τον Γιώργο Δώνη εκτός πάγκου –με επεισοδιακό τρόπο-του ΠΑΟΚ. Δεν είχε περάσει πολύ ώρα από τη λήξη του αγώνα, όταν ο Ιβάν Σαββίδης έπαιρνε την απόφαση να απομακρύνει τον Έλληνα τεχνικός. Και τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 γίνονταν γνωστή η απόφαση της ΠΑΕ να καταγγείλει τη σύμβαση μαζί του “για σπουδαίο λόγο που οφείλεται σε υπαιτιότητά του”.
Η διένεξη ΠΑΟΚ-Δώνη μετά το διαζύγιο μεταφέρθηκε στις δικαστικές αίθουσες. Τη νομική υποστήριξη του Δώνη είχε αναλάβει η Ευαγγελία Σουλούκου, τότε δικηγόρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Πρωτόδικα, η Επιτροπή Επίλυση Οικονομικών Διαφορών επιδίκασε στον Γιώργο Δώνη και τους συνεργάτες του ένα ποσό της τάξεως των 800 χιλ. ευρώ συνολικά, απόφαση που δεν άλλαξε ακόμη και μετά την έφεση της ΠΑΕ. Το παραπάνω ποσό δεν συνιστούσε την πραγματική οικονομική ζημιά για την ΠΑΕ. Η πλευρά Δώνη θα εισέπραττε, ούτως ή άλλως, το ποσό των 350 χιλ. ευρώ ως αποζημίωση απόλυσης. Επιπλέον, είχε και «πέναλτι» από τη μετέπειτα συνεργασία του με τον ΑΠΟΕΛ. Συνεπώς, το κερδισμένο ποσό της πλευράς Δώνη ήταν πολύ χαμηλότερο από τις 800 χιλ. ευρώ, που είχε αναφερθεί στον Τύπο.
«ΕΚΔΙΚΗΣΗ» ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Τη σεζόν 2018-19 οι δύο ομάδες κληρώθηκαν και πάλι μεταξύ τους σε ημιτελική φάση. Ο Δικέφαλος φρόντισε να «καθαρίσει» την πρόκριση από το πρώτο ματς της Τούμπας, όταν και είχε επιβληθεί με 2-0, χάρη στα γκολ του Μάτος (17΄, 90΄+6΄). Η ρεβάνς (φωτ.) είχε προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου 2019. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ νικούσε 5-0 εντός έδρας το Λεβαδειακό και ανακηρύσσονταν πρωταθλητής μετά από 34 χρόνια. Ο αγώνας της Τρίπολης δεν «έκρυβε» συγκινήσεις. Ολοκληρώθηκε ισόπαλος χωρίς γκολ κι ο Δικέφαλος προκρίνονταν στον τελικό για τρίτη σερί χρονιά.
*Πριν από δύο σεζόν, μετά το 3-2 του πρώτου αγώνα της Τούμπας επί του Ολυμπιακού, στη ρεβάνς της 24ης Ιουνίου 2020 στο «Γ. Καραϊσκάκης» οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 2-0 με τα γκολ των Μασούρα (65΄) και Καμαρά (85΄). Η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα ολοκλήρωσε το ματς με δέκα παίκτες, αφού στο 89΄ είχε αποβληθεί ο Ελ Καντουρί.