Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ούτε μία μεταγραφή!

Δημοφιλή

Καλοκαίρι χωρίς ούτε μια μεταγραφική κίνηση στον ΠΑΟΚ; Κι όμως, ήταν κάτι που συνέβη το καλοκαίρι του 1983, παραμονές της έναρξης της τελευταίας αγωνιστικής χρονιάς του Γιώργου Παντελάκη στην προεδρία της ΠΑΕ.

Ο ΠΑΟΚ έβγαινε «τραυματισμένος» από τον τελικό κυπέλλου της 29ης Ιουνίου 1983 (ήττα από την ΑΕΚ με 2-0) κι ο Παντελάκης, που είχε έρθει σε ανοιχτή κόντρα με τον ΓΓΑ Κίμωνα Κουλούρη με αφορμή τα όσα είχαν συμβεί στον επεισοδιακό αγώνα του Ολυμπιακού σταδίου, είχε αντίπαλο και το χρόνο, μια που τότε η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνονταν στις 15 Ιουλίου.

«Θέλουμε να κάνουμε μεταγραφές ουσίας» δήλωνε ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ στις 11 Ιουλίου, προσθέτοντας: Το πρόβλημα δεν είναι το οικονομικό. Εχουμε χρήματα για μία-δύο μεταγραφές, αλλά δεν σκοπεύουμε να πάρουμε παίκτες για να κάνουμε απλώς μεταγραφές. Θέλουμε κάτι καλό, που θα ενισχύσει την ομάδα. Κι αυτοί που θα πουλήσουν, να είναι συγκαταβατικοί και όχι αλλοπρόσαλλοι».

Την ίδια στιγμή, γίνονταν δοκιμαστικές προπονήσεις στο βοηθητικό γήπεδο της Τούμπας υπό την επίβλεψη του προπονητή Δημήτρη Καλογιάννη προς ανεύρεση νεαρών ταλαντούχων παικτών.

ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΜΕ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΑΛΗ

Ο 29χρονος Γιώργος Γεωργαλής της Ρόδου ήταν ο βασικός μεταγραφικός στόχος. Μάλιστα, ο ακραίος μεσοεπιθετικός είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε, μια κι ο Παντελάκης προτίμησε να μην ικανοποιήσει τις αυξημένες απαιτήσεις της Ρόδου. Οι νησιώτες ζητούσαν πέντε εκατομμύρια δραχμές, αξιώνοντας παράλληλα και έμψυχα ανταλλάγματα. Πιο συγκεκριμένα, ζητούσαν τον Κυριάκο Αλεξανδρίδη με ελεύθερη μεταγραφή, αλλά και τον Βασίλη Βασιλάκο με διετή δανεισμό. Η αντιπρόταση του ΠΑΟΚ είχε να κάνει μόνο με οικονομικά ανταλλάγματα της τάξης των δέκα εκ. δρχ., όμως η Ρόδος αρνήθηκε.

Από τη στιγμή που «ναυάγησε» η μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ, ο Γεωργαλής αγωνίστηκε τη σεζόν που ακολούθησε στη Β΄ εθνική κατηγορία, μια και η ομάδα του είχε υποβιβαστεί (επανεμφανίστηκε λίγα χρόνια αργότερα στη μεγάλη κατηγορία φορώντας τη φανέλα του Διαγόρα Ρόδου). Και κάτι ακόμη. Λέγονταν τότε ότι ο Γεωργαλής δεν είχε δεχθεί την πρόσκληση του Παναγούλια στην εθνική ομάδα, θέλοντας ν’ αποφύγει τα ταξίδια στο εξωτερικό λόγω της φοβίας του για τις αεροπορικές πτήσεις.

Ο ΠΑΟΚ είχε δείξει ενδιαφέρον και για άλλους παίκτες, που είχαν ξεχωρίσει με την παρουσία τους στην Α΄ εθνική. Κανείς, όμως, από τους Δημήτρη Σαραβάκο (ένα χρόνο μετά πήγε από τον Πανιώνιο στον Παναθηναϊκό), Δημήτρη Αϊβαζίδη (παρέμεινε στον Πανσερραϊκό) και Κώστα Μπατσινίλα (ο Εθνικός τον είχε κρατήσει στο δυναμικό του) δεν εντάχθηκε στο ρόστερ του ΠΑΟΚ.

ΔΥΟ ΗΜΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Δύο ημιεπαγγελματίες απέκτησε ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1983. Ο πρώτος ήταν ο 20χρονος Κώστας Μαλιούφας, που αγωνίζονταν στον Άρη Παλαίφυτου Γιαννιτσών. Ο παίκτης είχε βρεθεί μια ανάσα από τη μεταγραφή του στον Άρη, αλλά τελευταία στιγμή αποκτήθηκε από το Δικέφαλο. «Είχα δοκιμαστεί πριν από πέντε χρόνια στον ΠΑΟΚ. Είμαι ευτυχισμένος για αυτή την εξέλιξη, αφού από μικρός είμαι φίλαθλος της ομάδας» είχε δηλώσει.

Ο δεύτερος ημιεπαγγελματίας ήταν ο 17χρονος Σωτήρης Μαυρομάτης, τον οποίο άνθρωποι του ΠΑΟΚ είχαν ανακαλύψει στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Ανέβηκε στην πρώτη ομάδα την αμέσως επόμενη χρονιά, ενώ το καλοκαίρι του 1988 πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ

To 1983 είχαν αποκτηθεί και τρεις ερασιτέχνες παίκτες, οι οποίοι, τα χρόνια που ακολούθησαν, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, σταδιοδρόμησαν στον ΠΑΟΚ. Ο Στέφανος Μπορμπόκης ήταν μόλις 17 χρόνων, αγωνίζονταν στο Θρακικό Μητρουσίου Σερρών και μετά από δύο χρόνια άρχισε να καθιερώνεται στο Δικέφαλο, διαγράφοντας σπουδαία καριέρα με την ασπρόμαυρη φανέλα. Ο Απόστολος Τερζής ήταν μεγαλύτερος (21 ετών), αλλά μέχρι τότε έπαιζε ερασιτεχνικά στην ΑΕ Πυλαίας. Από το καλοκαίρι του 1985 και μετά υπερασπίζονταν την εστία του ΠΑΟΚ (παρέμεινε στο Δικέφαλο μέχρι το 1991). Πιο μικρός από όλους ήταν ο Πασχάλης Σερέτης (μόλις 16 χρόνων), που είχε αποκτηθεί από το Δία Αμπελοκήπων (ανέβηκε στην πρώτη ομάδα το 1987).

*Τέσσερα φιλικά παιχνίδια στην Τούμπα είχε δώσει η ομάδα του Παλ Τσερνάι πριν την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεών της (είχε προηγηθεί το βασικό στάδιο προετοιμασίας επί γερμανικού εδάφους, λίγο έξω από το Ντόρτμουντ): είχε νικήσει 2-0 τον Αρη (16.678 εισιτήρια), ισοπαλίες 1-1 με Ηρακλή (10.065 εισιτήρια) και Μακεδονικό (1.438 εισιτήρια), ενώ είχε ηττηθεί 1-0 από τον Ολυμπιακό (14.626 εισιτήρια). Tο τελευταίο φιλικό παιχνίδι ήταν εκτός έδρας, κόντρα στον Παναθηναϊκό, από τον οποίο είχε ηττηθεί με 2-0.

*Με την έναρξη του πρωταθλήματος ο Παντελάκης θέλησε να «ντοπάρει» ψυχολογικά τους ποδοσφαιριστές, στους οποίους είχε ανακοινώσει την αύξηση των μηνιαίων μισθών κατά 20%.

*Τα εισιτήρια διαρκείας εκείνης της σεζόν κόστιζαν 20 και 15 χιλιάδες δραχμές.

*Στα 5,5 εκ. δραχμές είχε καθοριστεί η συμφωνία του ΠΑΟΚ με τη Suzuki για τη διαφήμιση της τελευταίας στη φανέλα.

 

 


Τελευταία νέα

Το κουστούμι, που ταιριάζει στον ΠΑΟΚ

Όταν ο ΠΑΟΚ μπαίνει στο γήπεδο χωρίς να φοβάται, μην τον φοβάσαι. Όταν κυνηγά σωστά την τύχη του, δεν...

Στην ίδια κατηγορία