Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οταν το «φαγητό» είναι… ξαναζεσταμένο

Δημοφιλή

Όπως και να το κάνουμε, άλλη νοστιμιά έχει το φαγητό της ημέρας, κι άλλη το ξαναζεσταμένο. Αυτός είναι ο (και ποδοσφαιρικός) κανόνας, τον οποίο επιβεβαιώνουν οι πολύ λίγες εξαιρέσεις…

Και μία από αυτές τις εξαιρέσεις δεν ήταν σίγουρα ο Μίροσλαβ Στοχ. Το περασμένο καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ… παρασύρθηκαν από τις εντυπωσιακές επιδόσεις του Σλοβάκου μεσοεπιθετικού με τη Σλάβια Πράγας και αποφάσισαν να τον φέρουν ξανά στην Τούμπα, αυτή τη φορά ως δικό τους παίκτη, κι όχι ως δανεικό, όπως είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Στοχ ανήκε στο ρόστερ της Φενερμπαχτσέ. Η επιλογή αποδείχτηκε-εκ του αποτελέσματος-αποτυχημένη. Τι σχέση είχε ο Στοχ των 46 συμμετοχών, δέκα γκολ και οχτώ ασίστ της σεζόν 2013-14 με τον Στοχ των δεκαπέντε συμμετοχών, των δύο ασίστ και του… ούτε ένα γκολ της περασμένης περιόδου; Απολύτως καμία. Λες και ήταν δύο διαφορετικοί παίκτες. Ανεξάρτητα από το αν έφταιξε λίγο ή πολύ γι’ αυτό ο ίδιος ο Σλοβάκος ή αν δεν κατάφερε ο Φερέιρα να τον αξιοποιήσει, η ουσία δεν αλλάζει. Ούτε ο Στοχ, ούτε κανείς στον ΠΑΟΚ θα θέλουν να θυμούνται τη δεύτερη-χρονικά-συνεργασία τους, την οποία έσπευσαν, άλλωστε, να ολοκληρώσουν πολύ πριν την ώρα της.

Αλλά και ένας συμπατριώτης του Στοχ δεν τα είχε καταφέρει το ίδιο καλά στο δεύτερο κύκλο παρουσίας του στην Τούμπα. Ο Ρόμπερτ Μακ «έβγαζε φωτιές» τη διετία 2014-2016 με τη φανέλα του ΠΑΟΚ (είχε σκοράρει συνολικά 28 φορές) και οι επιδόσεις του είχαν πείσει τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης να επενδύσει πάνω του. Μετά από ένα χρόνο παραμονής στη ρωσική πόλη, ο Σλοβάκος επέστρεψε ως δανεικός στο Δικέφαλο, με σκοπό να ξαναβρεί το χαμένο καλό εαυτό του. Δεν τα κατάφερε, όμως, όντας μια μέσα και μια έξω από την αρχική ενδεκάδα, καταγράφοντας στο τέλος το «φτωχό» απολογισμό των πέντε γκολ σε μια ολόκληρη σεζόν.

Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ

Εξαίρεση στον κανόνα περί… ξαναζεσταμένου φαγητού αποτέλεσε ο Αντρέ Βιεϊρίνια. Μπορεί ο Πορτογάλος να πέτυχε σχεδόν τριπλάσια γκολ (28 έναντι δέκα), συγκρίνοντας κανείς τις δύο θητείες του στον ΠΑΟΚ, ωστόσο, έτσι κι αλλιώς, η συμβολή του στην κατάκτηση του προπέρσινου νταμπλ ήταν καταλυτική.

ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΦΑΝΟ

Ο Κώστας Ορφανός ήταν ο πρώτος παίκτης στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που επέστρεψε στον ΠΑΟΚ για μια δεύτερη θητεία. Το καλοκαίρι του 1980 είχε συμπληρώσει 5ετία, συνεχίζοντας την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Το 1985 επέστρεψε στον (πρωταθλητή) ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίστηκε για άλλον ενάμισι χρόνο, σκοράροντας μόνο μία φορά, έναντι συνολικά 53 τερμάτων, που είχε πετύχει στο διάστημα 1975-1980.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται και τον Αρη Καρασαββίδη, ο οποίος στα 19 του χρόνια αναδείχθηκε πρωταθλητής στην πρώτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ (1994-85). Τον Δεκέμβριο του 1989 έφυγε για τον Απόλλωνα Σμύρνης και μια τετραετία αργότερα επέστρεψε για μια δεύτερη θητεία στα ασπρόμαυρα διάρκειας ενάμισι χρόνου, σκοράροντας μόνο τέσσερις φορές έναντι έντεκα στη διάρκεια του πρώτου κύκλου παρουσίας του στην Τούμπα.

Ο Σπύρος Μαραγκός εντάχθηκε στο ρόστερ τον Ιανουάριο του 1997 Eνάμισι χρόνο αργότερα παραχωρήθηκε δανεικός στην Ομόνοια, επιστρέφοντας από την Κύπρο το καλοκαίρι του 1999. Στο πρώτο διάστημα είχε σκοράρει δεκαπέντε φορές, ενώ τη δεύτερη φορά μόλις τέσσερις.

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΓΚΟΛΚΙΠΕΡ

Ο μοναδικός τερματοφύλακας, που έχει πραγματοποιήσει δύο θητείες στον ΠΑΟΚ (εκτός δανεικών) είναι ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος. Η πρώτη καταγράφηκε την εξαετία 1991-97, ακολούθησε η πετυχημένη παρουσία του σε Ιωνικό και Πανιώνιο, μέχρι που το καλοκαίρι του 2001 επέστρεψε για τον δεύτερο κύκλο, διάρκειας τριών ετών. Δεν καθιερώθηκε, όμως, ως βασικός γκολκίπερ, καταγράφοντας σ’ αυτό το διάστημα 22 συμμετοχές έναντι 45, που μέτρησε κατά στην πρώτη του θητεία.

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης αποκτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1992, πέντε χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή για τη Λέστερ, ενώ το καλοκαίρι του 2005 επέστρεψε στον Δικέφαλο για να κλείσει την καριέρα του. Αναντικατάστατος και στους δύο κύκλους παρουσίας του ως ποδοσφαιριστής, αλλά με διαφορετικό απολογισμό τερμάτων: δεκαέξι έναντι μηδενός.

Η 8χρονη παρουσία του Παντελή Κωνσταντινίδη ως ποδοσφαιριστή στην Τούμπα χωρίζεται σε δύο τετραετίες. Για πρώτη φορά ντύθηκε στα ασπρόμαυρα το καλοκαίρι του 1998, πετυχαίνοντας 24 γκολ μέχρι το 2002, όταν πήγε στον Παναθηναϊκό. Σαφώς λιγότερο παραγωγική ήταν η δεύτερη τετραετία του (2005-2009) στο Δικέφαλο (δέκα γκολ), έστω κι αν το σκοράρισμα δεν συμπεριλαμβάνονταν στις βασικές υποχρεώσεις του…

Ο Γιώργος Γεωργιάδης θήτευσε για πρώτη φορά στον ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 1999 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η δεύτερη θητεία του καταγράφηκε από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι το καλοκαίρι του 2008, αφού μεσολάβησαν οι σταθμοί του σε Ολυμπιακό και Ηρακλή. Όταν πρωτοήρθε στο Δικέφαλο, ήταν στα… ντουζένια του, καταγράφοντας συνολικά στην πρώτη τετραετία 58 γκολ και δεκαέξι ασίστ. Σε αντιδιαστολή με τη δεύτερη θητεία του, την οποία ολοκλήρωσε με τέσσερα γκολ και μία ασίστ.

Η…ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗ

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης κατάφερε να διατηρήσει κάποια ισορροπία. Και πάλι, όμως, το πρώτο του διάστημα (2002-2006) στην Τούμπα ήταν καλύτερο έναντι του αντίστοιχου δεύτερου (2010-2015), όπως αποκαλύπτουν και οι αριθμοί: 61 γκολ (κατά μέσο όρο δεκαπέντε τη σεζόν) έναντι 51 (δέκα τέρματα ανά περίοδο κατά μ. ό.).

Καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με τις δύο διαφορετικές παρουσίες του Πάμπλο Γκαρσία ως ποδοσφαιριστή, έστω και αν μεταξύ τους μεσολάβησαν ελάχιστοι μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο Ουρουγουανός δεν έπαιξε σε άλλη ομάδα. Για πρώτη φορά αποχώρησε τον Μάρτιο του 2013, κι αφού για τέσσερα χρόνια αποτέλεσε σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της ομάδας του. Το καλοκαίρι που ακολούθησε, γύρισε στην Τούμπα, μόνο για λίγο, όμως, αφού, τον Ιανουάριο του 2014 αναχώρησε για την Ξάνθη.

Ο Στέλιος Μαλεζάς ανήκε στον ΠΑΟΚ από το 2005 μέχρι το καλοκαίρι του 2012, όταν πήρε μεταγραφή για τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, μέχρι που γύρισε δύο χρόνια αργότερα στο ελληνικό πρωτάθλημα για λογαριασμό του Παναιτωλικού. To καλοκαίρι του 2015 έλυσε τη συνεργασία του με την ομάδα του Αγρινίου για να επιστρέψει στον Δικέφαλο, στον οποίο αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Ωστόσο, τις δύο τελευταίες χρονιές είχε περιοριστεί σε ρόλο αναπληρωματικού.

Δεν ήταν και λίγοι οι παίκτες, που επέστρεψαν στην Τούμπα απλώς για να ολοκληρώσουν την καριέρα τους. Ο Κώστας Λαγωνίδης άρχισε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ το 1987, μέχρι που αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 1995. Κι αφού έπαιξε σε Ηρακλή και Απόλλωνα Καλαμαριάς, επέστρεψε στην Τούμπα στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν 1998-99 για να κρεμάσει τα παπούτσια του. Μέλος της πρώτης ομάδας του Δικεφάλου από το 1988, ο Γιώργος Τουρσουνίδης αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 1999. Συνέχισε στην Ξάνθη για τον ενάμισι χρόνο που ακολούθησε, ενώ επέστρεψε στον ΠΑΟΚ στο β΄ εξάμηνο της σεζόν 2001-02.

Το καλοκαίρι του 1996 ο Ζήσης Βρύζας αποκτήθηκε από την Ξάνθη, παραμένοντας στο Δικέφαλο μέχρι και λίγο μετά την έναρξη της σεζόν 2000-01. Αφού έκανε ένα μεγάλο κύκλο στην καριέρα του, αγωνιζόμενος κυρίως σε ομάδες του εξωτερικού, επέστρεψε για να κρεμάσει τα παπούτσια του τη σεζόν 2007-08.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Πόρτο και Κονσεϊσάο συνεχίζουν μαζί!

Στο τιμόνι της Πόρτο θα παραμείνει για ακόμα τέσσερα χρόνια ο Σέρχιο Κονσεϊσάο, με τον Πορτογάλο να υπογράφει νέο...

Στην ίδια κατηγορία