Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Οταν οι αετοί ορμούν, οι πάντες προσκυνούν!»

Δημοφιλή

Κυριακή 16 Ιουνίου 1985, γήπεδο Τούμπας, ώρα 17.30. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό για την τελευταία αγωνιστική, μόνο που ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται και τόσο πολύ για την έκβαση του ντέρμπι.

Μια εβδομάδα νωρίτερα ο Δικέφαλος είχε εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή (για δεύτερη φορά στην ιστορία του) με την εκτός έδρας ισοπαλία χωρίς γκολ κόντρα στον Πανιώνιο. Και οι 40 χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες έτρεξαν εκείνη την ημέρα στην Τούμπα για να πάρουν μέρος σε μια ανεπανάληπτη γιορτή.

Πυρετώδεις ήταν οι ετοιμασίες της διοίκησης για τη φιέστα. Στα γραφεία του ΠΑΟΚ είχε βρεθεί ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θεοχάρης Μαναβής μαζί με τον αντιδήμαρχο Νίκο Παπακυριαζή. Αποφασίστηκε ο δήμαρχος να απονείμει τιμητικές πλακέτες στους ποδοσφαιριστές, παρουσία της μπάντας του δήμου. Μια ημέρα αργότερα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να παραθέσει δεξίωση προς τιμή της διοίκησης και του αγωνιστικού τμήματος. «Ο ΠΑΟΚ μας επιφύλαξε το καλύτερο δώρο για τη γιορτή των 2300 χρόνων της Θεσσαλονίκης» έλεγε εκείνες τις ημέρες ο Μαναβής στους ανθρώπους του Δικεφάλου.

Στις 17.00 της Κυριακής (μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα) ελικόπτερο της Εξπρές Σέρβις, αφού πρώτα άφησε στον ουρανό της Τούμπας πλήθος από ασπρόμαυρα μπαλόνια, προσγειώθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Σ΄ αυτό επέβαιναν και δύο μανεκέν, τα οποία φόρεσαν από ένα στεφάνι σε καθέναν από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ.

Την απονομή στον αρχηγό του ΠΑΟΚ Κώστα Ιωσηφίδη είχε κάνει ο υπουργός εμπορίου Νίκος Ακριτίδης. Το τρόπαιο πέρασε από τα χέρια όλων των παικτών, ενώ τελευταίος το σήκωσε ο Βάλτερ Σκότσικ. «Αυτή είναι η καλύτερη μου στιγμή στο ποδόσφαιρο. Πρωταθλήματα και κύπελλα σήκωσα σαν παίκτης και προπονητής της Ραπίντ Βιέννης, αλλά ποτέ δεν ένιωσα αυτή τη χαρά. Τέτοια αποθέωση δεν φανταζόμουν ούτε στο καλύτερο όνειρο μου» δήλωνε ο Αυστριακός προπονητής.

Μοιράστηκαν συνολικά 27 μετάλλια, 22 για τους επαγγελματίες παίκτες και άλλα πέντε για τους αντίστοιχους ημιεπαγγελματίες. Ακολούθησε ο γύρος του θριάμβου, με τους παίκτες του Σκότσικ να γνωρίζουν την αποθέωση από τους χιλιάδες φιλάθλους.

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΓΛΕΝΤΙ

Πρωταγωνιστές της μεγάλης γιορτής δεν ήταν άλλοι από τους φιλάθλους, που γέμισαν τις εξέδρες, παρά την αφόρητη ζέστη, που επικρατούσε εκείνο το απόγευμα του Ιουνίου.

Μια σημαία και ένα μπαλόνι περίμενε έξω από τις θύρες του γηπέδου καθένα από τους 40 χιλιάδες φιλάθλους, που είχαν την τύχη να βρεθούν στην Τούμπα.

«Όταν οι αετοί ορμούν, οι πάντες προσκυνούν!». Αυτό έγραφε ο εντυπωσιακός διάδρομος, που είχε τοποθετήσει ο ΣΦ Αμπελοκήπων, κι ο οποίος άρχιζε από τη σέντρα του γηπέδου κι έφθανε μέχρι την εξέδρα των επισήμων, όπου θα γίνονταν οι απονομές.

Μόλις ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης, εκατοντάδες ΠΑΟΚτσήδες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να δώσουν συνέχεια στους πανηγυρισμούς. Το γλέντι είχε μόλις αρχίσει και δεν θα μπορούσε να περιοριστεί εντός του γηπέδου της Τούμπας. Οι συγκεντρωμένοι φίλαθλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, έχοντας ως επίκεντρο των πανηγυρισμών την περιοχή του Λευκού Πύργου.

Να σημειωθεί ότι τα προεόρτια είχαν αρχίσει από την παραμονή του αγώνα. Εκατοντάδες αυτοκίνητα και μηχανάκια με φιλάθλους του ΠΑΟΚ, που ανέμιζαν ασπρόμαυρες σημαίες, έκαναν βόλτες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, πανηγυρίζοντας το δεύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία της ομάδας τους.

Αλλά η γιορτή των φίλων του ΠΑΟΚ πήρε παράταση και για την επομένη του αγώνα με τον Παναθηναϊκό! Ετσι, το απόγευμα της Δευτέρας εκατοντάδες ΠΑΟΚτσήδες είχαν βρεθεί στο σύνδεσμο των Αμπελοκήπων, όπου γλέντησαν για πολλές ώρες με μουσική και φαγοπότι.

*Μπορεί το πανηγυρικό κλίμα να κυριαρχούσε, ωστόσο οι οργανωμένοι οπαδοί δεν ξέχασαν την επέτειο των τεσσάρων χρόνων από το θάνατο του Γκιούλα Λόραντ. Και με πρωτοβουλία του Πανελληνίου συνδέσμου είχε κατατεθεί στεφάνι, στο χώρο που ο Ούγγρος προπονητής είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ

Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ο Βάλτερ Σκότσικ είχε προφυλάξει πέντε παίκτες (Τσουρέλας, Σίγγας, Γιούρισιτς, Δημόπουλος, Αλαβάντας), που βρίσκονταν στο όριο συμπλήρωσης καρτών και δεν ήθελε να ρισκάρει πιθανή απουσία τους από τον επερχόμενο τελικό κυπέλλου με τη Λάρισα στο ΟΑΚΑ (τότε οι κάρτες δεν ήταν ξεχωριστές ανά διοργάνωση). Ο Παναθηναϊκός (εκείνη τη σεζόν είχε φθάσει μέχρι την ημιτελική φάση του κυπέλλου πρωταθλητριών) χρειάζονταν το βαθμό της ισοπαλίας για να βγει στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, κάτι που τελικά κατάφερε. Στο 78΄ ο Σαραβάκος είχε ανοίξει το σκορ και τρία λεπτά αργότερα ο Σκαρτάδος διαμόρφωσε το τελικό 1-1. Ευρωπαϊκό εισιτήριο εξασφάλισε στο φινάλε και η ΑΕΚ (νίκησε εντός έδρας τη Λάρισα με 3-1), αφήνοντας τέταρτο –και εκτός Ευρώπης- τον Ολυμπιακό (παρά τη νίκη του με 6-0 επί του Αιγάλεω). Η Λάρισα είχε εξασφαλίσει, έτσι κι αλλιώς, τη συμμετοχή της στο κύπελλο κυπελλούχων ως φιναλίστ στον τελικό του Ολυμπιακού σταδίου εναντίον του πρωταθλητή ΠΑΟΚ.

ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Δύο ημέρες πριν τη φιέστα, απορρίφθηκαν δύο προσφυγές του Παναθηναϊκού κατά του κύρους δύο παιχνιδιών του, στα οποία είχε βαθμολογικές απώλειες. Με τη μια προσφυγή υποστήριζε ότι κακώς είχε οριστεί η Ν. Σμύρνη ως έδρα του Εθνικού (οι «πράσινοι» είχαν ηττηθεί 1-0) και με την άλλη αμφισβητούσε την εγκυρότητα επιλογής διαιτητών στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (1-1). Από τη στιγμή που και οι δύο προσφυγές έπεσαν στο κενό, δεν υπήρχε κανένα κώλυμα για την απονομή του πρωταθλήματος στην ομάδα του ΠΑΟΚ (για το λόγο αυτό ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη ο τότε πρόεδρος της ΕΠΑΕ Κώστας Σκούρας).

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ

Μετά τη λήξη του αγώνα, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Γιάννης Κυράστας είχε βρεθεί στα αποδυτήρια των γηπεδούχων για να δώσει τα συγχαρητήρια του στους πρωταθλητές. Για τη δίκαιη κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ είχε κάνει λόγο στις δηλώσεις του κι ο προπονητής του Παναθηναϊκού Γιάτσεκ Γκμοχ.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Κουκουλάκης, ο οποίος δεν είχε προβλήματα στη διαιτησία του, παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκε άρρωστος (είχε κολλήσει κοκίτη από το γιο του…).

Εξάλλου, δύο ημέρες πριν το παιχνίδι, ο Γιώργος Κούδας είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο με την ΠΑΕ, με το οποίο ανανέωνε τη συνεργασία του από το πόστο του γενικού αρχηγού.

*Συνεργείο της αυστριακής τηλεόρασης (ο συμπατριώτης τους Σκότσικ ανακηρύσσονταν πρωταθλητής) είχε βρεθεί την ημέρα του αγώνα στην Τούμπα (αλλά και δύο ημέρες νωρίτερα στην προπόνηση) για να καταγράψει σχετικά πλάνα.

*Το βράδυ του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα δεξιώθηκε στο μαγαζί του Αντώνη Διαμαντάκη.

ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕ ΚΩΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ

Παραμονές του αγώνα με τον Παναθηναϊκό , η διοίκηση του Πέτρου Καλαφάτη είχε κάνει γνωστές τις προσφορές της προς τους Χρήστο Δημόπουλο και Γιώργο Κωστίκο, τα συμβόλαια των οποίων έληγαν. Στον μεν Δημόπουλο έδινε 13 εκ. δρχ., στο δε Κωστίκο 11 εκ. δρχ. (από την ΠΑΕ είχε διευκρινιστεί ότι η διαφορά στα ποσά δεν είχε να κάνει με την αξία των παικτών, αλλά με την ηλικία τους, αφού ο Δημόπουλος ήταν κατά δύο χρόνια μικρότερος).

Και οι δύο παίκτες είχαν εκφράσει την απογοήτευση τους για το ύψος των προσφορών. «Λυπάμαι. Κάποιοι ίσως να μη θυμούνται ότι στη ρεβάνς κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό λίγο έλειψε να χάσω τη ζωή μου μέσα στο γήπεδο» ήταν το σχόλιο του Κωστίκου. Οσο για τον Δημόπουλο; «Δεν περίμενα τόσο μικρή προσφορά. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους».

Τελικά, ο Κωστίκος έδωσε τα χέρια με τη διοίκηση και ανανέωσε το συμβόλαιο του, ενώ ο Δημόπουλος μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό. Ποιος ήταν ο αντικαταστάτης του; Ο Κώστας Ορφανός, ο οποίος έκρινε μικρή την προσφορά των 4 εκ. δρχ. που είχε από τον Ολυμπιακό. Επέστρεψε, έτσι, στον ΠΑΟΚ, αγνοώντας δελεαστική πρόταση, που του είχε κάνει ο Άρης.

Η ΣΕΖΟΝ ΜΕ 22.532 ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό είχαν διατεθεί 35.914 εισιτήρια (εν μέσω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος). Εκείνη τη σεζόν ο ΠΑΟΚ κατέρριψε όλα τα εισπρακτικά ρεκόρ, έχοντας 22. 532 μέσο όρο εισιτηρίων στα ματς πρωταθλήματος. Στη σχετική λίστα πρώτευσε ο Παναθηναϊκός (36. 975 μ. ο. εισιτηρίων) και τον ακολούθησε ο Ολυμπιακός (33. 593 μ. ο. εισιτηρίων). Να σημειωθεί ότι και οι δύο χρησιμοποιούσαν ως έδρα το Ολυμπιακό στάδιο, συνεπώς είχαν την ευχέρεια να κόβουν και περισσότερα εισιτήρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Μίσιτς και ηθική

Ακούγεται το όνομα του Μίσιτς για την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο και προφανώς δεν με χαλάει γιατί πρόκειται για έναν...

Στην ίδια κατηγορία