Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Όταν ο Καλαθενός έσπασε το σερί

Δημοφιλή

Για έβδομη φορά πρόκειται ν΄ αναμετρηθούν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός μήνα Απρίλιο στο γήπεδο της Τούμπας. Ο Δικέφαλος έχει σχεδόν το απόλυτο των επιτυχιών με πέντε νίκες και μια ισοπαλία, που ήταν… έργο του Μιχάλη Καλαθενού.

Ένα νέο κεφάλαιο στα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού άρχισε να γράφεται από τη σεζόν 1996-97, που έφερε «βαριά» την υπογραφή της διαιτησίας… Την αρχή έκανε ο Μιχάλης Καλαθενός (τραπεζικός υπάλληλος στο επάγγελμα), που με τα σφυρίγματα του στο 0-0 της 20ης Απριλίου 1997 «κατάφερε» να συγκεντρώσει δύο χιλιάδες εξοργισμένους οπαδούς έξω από τα αποδυτήρια. Ο Ροδίτης διαιτητής «προστάτευσε» τους φιλοξενούμενους, αναγκάζοντας τον ΠΑΟΚ ν’ αγωνιστεί σ’ ολόκληρο σχεδόν το δεύτερο ημίχρονο με δέκα παίκτες (στο 56΄ είχε αποβάλλει τον Σιδηρόπουλο με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ενώ στο… 88΄ είχε αποβάλλει και τον Νταμπίζα).

Οσο για τον Αγγελο Αναστασιάδη, έκανε παράπονα για τη μη παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς (υποστήριξε ότι δεν είχε… ειδοποιηθεί) στην κοινή συνέντευξη Τύπου: «Ηρθα εγώ, που έχω και παράπονα, και δεν ήρθε αυτός; Κρίμα, γιατί τον είχα και σε εκτίμηση». Για εκείνο το ντέρμπι είχαν κυκλοφορήσει 35.850 εισιτήρια, που είχαν εξαντληθεί μέχρι και του τελευταίου!

Στο ημίχρονο του αγώνα, προς γενική έκπληξη, ο Αναστασιάδης είχε αντικαταστήσει τον Φρατζέσκο (στο 31΄ είχε δώσει συγχαρητήρια στον Ελευθερόπουλο για την απόκρουση σε δική του εκτέλεση φάουλ). Οι δύο τους είχαν λογομαχήσει και η διοίκηση είχε επιβάλλει στον ποδοσφαιριστή υψηλό χρηματικό πρόστιμο.

Ας σημειωθεί ότι ο Καλαθενός ήταν ο παρατηρητής διαιτησίας του προ τριετίας αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και είχε αποφανθεί ότι το γκολ του Βαρέλα ήταν κανονικό.

ΝΙΚΗ ΤΙΤΛΟΥ

Το παιχνίδι της 26ης Απριλίου 1976 είχε μονόπλευρο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ο Δικέφαλος «καίγονταν» για τη νίκη, διεκδικώντας το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του.

Ο ΠΑΟΚ οδηγούσε την κούρσα του πρωταθλήματος, έχοντας διαφορά δύο βαθμών από την ΑΕΚ, ενώ ο Ολυμπιακός ακολούθησε από απόσταση στην 3η θέση. Ο αγώνας διεξήχθη Δευτέρα του Πάσχα και εκείνος ήταν ο λόγος, που η Τούμπα δεν είχε απόλυτη πληρότητα στις κερκίδες (είχαν διατεθεί 33. 378 εισιτήρια). Στον πάγκο του Ολυμπιακού κάθονταν ο Γιώργος Δαρίβας, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Άγγλο προπονητή Μπάκιγχαμ, μετά τη συντριβή των Πειραιωτών από το Δικέφαλο με 4-0 στο αντίστοιχο ματς του πρώτου γύρου στο Καραϊσκάκη.

Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ από το… πουθενά, στο 11΄ με αυτογκόλ του Αποστολίδη, αλλά οι παίκτες του Γκιούλα Λόραντ αποκατέστησαν γρήγορα την τάξη. Και πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο, είχαν διαμορφώσει το τελικό 3-1, χάρη στα τέρματα των Κερμανίδη (27΄), Σαράφη (35΄) και Γκουερίνο (44΄).

Μια εβδομάδα αργότερα, ο ΠΑΟΚ νικούσε στην Τούμπα και την ΑΕΚ με 1-0, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία του.

Από τα… ωραία του αγώνα της 26ης Απριλίου 1976 ήταν και το γεγονός ότι στον πάγκο του ΠΑΟΚ δεν υπήρχε αναπληρωματικός τερματοφύλακας, μια και παραμονές του ματς ο Παντελίδης είχε χτυπήσει το χέρι του στην προπόνηση (εκείνη την περίοδο ο Φούρτουλα δεν είχε λείψει από κανένα παιχνίδι πρωταθλήματος).

Επιπλέον, αμέσως μετά το γκολ του Σαράφη στο 35΄ της αναμέτρησης, ο Δεληκάρης έφυγε (!) από τον αγωνιστικό χώρο για τα αποδυτήρια, αφήνοντας εμβρόντητους τους συμπαίκτες και τον προπονητή του. Δύο ημέρες αργότερα, η διοίκηση του Ολυμπιακού ανακοίνωσε την τιμωρία του αποκλεισμού του από τα παιχνίδια μέχρι την ολοκλήρωση εκείνης της σεζόν.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΔΑ

Η πρώτη φορά, που ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό μήνα Απρίλιο ήταν για τη σεζόν 1968-69, κι ενώ απέμεναν επτά αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Μια εβδομάδα μετά το Πάσχα, ο Δικέφαλος αναζητούσε μια νίκη γοήτρου, θέλοντας να πάρει και τη ρεβάνς της ήττας του στον πρώτο γύρο με 3-0. Οι Πειραιώτες επιδίωκαν τη νίκη, που θα τους κρατούσε κοντά στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό,

Φυσικά, το πρόσωπο του ντέρμπι ήταν ο Γιώργος Κούδας, ο οποίος ετοιμάζονταν για το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στους «ερυθρόλευκους» μετά τη διετή απουσία του από τον ΠΑΟΚ. Και ήταν τελικά ο παίκτης, που με την απόδοσή του είχε κρίνει τον αγώνα με 2-1 υπέρ των γηπεδούχων, πετυχαίνοντας και τα δύο γκολ των νικητών. Μόλις στο 2΄ είχε ευστοχήσει από το σημείο του πέναλτι, ενώ στο 42΄ είχε διαλύσει την άμυνα του Ολυμπιακού για το 2-0 (στο 88΄ είχε μειώσει ο Σιδέρης).

Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός νικούσε 1-0 τη Χαλκίδα και ξέφευγε πέντε βαθμούς από τον Ολυμπιακό (πρωταθλητές οι «πράσινοι» με 90 βαθμούς έναντι 88 του Ολυμπιακού).

Ο αγώνας της Τούμπας, όπως και τα υπόλοιπα ματς της 28ης αγωνιστικής είχαν αρχίσει στις 15.00 κι όχι στις 16.30, όπως είχε συμβεί μια αγωνιστική πριν. Κι αυτό γιατί το απόγευμα της Κυριακής 20 Απριλίου 1969 το δικτατορικό καθεστώς είχε προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την επιβολή του (το επίκεντρο των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη ήταν το Καυτανζόγλειο).

*Μέτριο ήταν το θέαμα στο ματς της 16ης Απριλίου 1978, όπου όμως και πάλι νικητής ήταν ο ΠΑΟΚ, χάρη στο γκολ του Γκουερίνο, που είχε βρει το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα στο 16΄ της αναμέτρησης.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟ…ΣΕΦ

Στις 10 Απριλίου 1991 η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε στον τελικό κυπέλλου στο ΣΕΦ τον Πανιώνιο. Και την ίδια ημέρα στην Τούμπα διεξάγονταν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (17.870 εισιτήρια). Οι γηπεδούχοι είχαν παραταχθεί χωρίς τους Τουρσουνίδη, Λεοντιάδη, Μαλιούφα και Ιμπραΐμ Χασάν, νίκησαν όμως με 3-2 (Αλεξίου 3΄, Σκαρτάδος 66΄, 77΄), εκμεταλλευόμενοι και το ότι από το 60΄ ο Ολυμπιακός έμεινε με δέκα παίκτες (αποβολή Σάβιτσεφ για χτύπημα εκτός φάσης στον Αλεξούλη). Για τον Αλεξίου ήταν το πρώτο γκολ με την ασπρόμαυρη φανέλα, την οποία φορούσε λίγους μήνες, κι αφού είχε προηγηθεί η θητεία 4,5 χρόνων στον Ολυμπιακό.

ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΜΕ ΣΑΝΟΝ

Μια ιστορία ολόκληρη διαδραματίστηκε παραμονές του ντέρμπι της 21ης Απριλίου 1974 και η οποία είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον Λες Σάνον.

Όλα άρχισαν τρεις ημέρες νωρίτερα, όταν η διοίκηση του συλλόγου, μέσω του γενικού γραμματέα Βασίλη Σεργιαννίδη, είχε θέσει στον Αγγλο προπονητή το θέμα της περιθωριοποίησης του Φουντουκίδη (τη θέση του στην ενδεκάδα είχε πάρει ο Τσιλιγκιρίδης). Ο Σάνον το θεώρησε ως παρέμβαση στο έργο του, υποβάλλοντας αμέσως παραίτηση. Μάλιστα, στην προπόνηση της επόμενης μέρας, η διοίκηση ανακοίνωνε την αποδοχή αυτής ενώπιον των παικτών.

Οι φίλαθλοι δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Επισκέφθηκαν τον Σάνον στο σπίτι του, ζητώντας του να παραμείνει στον ΠΑΟΚ (εκεί βρέθηκε κι ο Κούλης Αποστολίδης, εκπροσωπώντας τους συμπαίκτες του). Παραμονή του ντέρμπι, η διοίκηση συνεδρίαζε για έξι (!) ώρες, μεταθέτοντας τις εξελίξεις για την επομένη του αγώνα. «Θέλω να συνεχίσω» είπε ο Σάνον, που παρουσιάστηκε στο συμβούλιο, ωστόσο η διοίκησε είχε ειδοποιήσει τον Μιχάλη Μπέλλη να καθίσει στον πάγκο, προχωρώντας παράλληλα και σ’ επαφές με τον προπονητή του Πανιωνίου Νταν Γεωργιάδη. Τελικά, η μεγάλη ανατροπή έγινε το πρωί της ημέρας του αγώνα στο ξενοδοχείο της αποστολής. Εκεί εμφανίστηκε ο Σάνον, ο οποίος βρήκε τη χρυσή τομή με τον Σεργιαννίδη. Λίγες ώρες αργότερα, στην κατάμεστη Τούμπα (42.376 εισιτήρια) ο Κελεσίδης πάσχιζε να σώσει μόνος του τον Ολυμπιακό, μέχρι να νικηθεί στο 62΄ από την εκπληκτική κεφαλιά του Σαράφη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χρόνια Πολλά ΠΑΟΚάρα!

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 98 χρόνια το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενέκρινε σχετική αίτηση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΟΚ...

Στην ίδια κατηγορία