Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οταν η μπάλα σταμάτησε να κυλά

Δημοφιλή

Η πρώτη απεργία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών μετά την καθιέρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με αίτημα αιχμής το ζήτημα της ασφάλισης των μελών του.

Η κινητοποίηση του ΠΣΑΠ είχε αρχίσει από τις 2 Δεκεμβρίου 1979, όταν τα ματς εκείνης της αγωνιστικής είχαν αρχίσει με δεκάλεπτη καθυστέρηση (ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει 3-0 τον ΟΦΗ).

Από την πρώτη στιγμή ο γενικός γραμματέας αθλητισμού Κώστα Παπαναστασίου θεωρούσε απαράδεκτη την απεργία κι ότι οι παίκτες, τη στάση των οποίων θεωρούσε εκβιαστική, δεν επρόκειτο να κερδίσουν τίποτα το ουσιαστικό.

Η απεργία είχε αρχίσει από την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 1979, όταν δεν είχαν διεξαχθεί τα ματς του νοτίου ομίλου της Β΄ κατηγορίας (στο βορρά είχε γίνει κανονικά η αγωνιστική).

Ο Παπαναστασίου απειλούσε ότι εφόσον θα συνεχίζονταν η απεργία, θα προχωρούσε στη διακοπή της επιχορήγησης προς σωματεία, όπως και στην απαγόρευση διεξαγωγής φιλικών αγώνων μεταξύ ομάδων ,που μετείχαν στην κινητοποίηση.

Η οριστική απόφαση για απεργία των παικτών ελήφθη την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 1979 σε συγκέντρωση, που είχαν οι αρχηγοί των αθηναϊκών ομάδων, και με τη σύμφωνη γνώμη των αρχηγών των ομάδων της βόρειας Ελλάδας. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών κατέληξε σε απόφαση για απεργία, έχοντας εισπράξει την αδιαφορία για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τόσο από την πλευρά του υφυπουργού αθλητισμού Αχιλλέα Καραμανλή, όσο από τον ΓΓΑ Κώστα Παπαναστασίου.

Μια ημέρα νωρίτερα, η ΕΠΑΕ (Ενωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών), με πρόεδρο τον Μάκη Ιθακήσιο, είχε καλέσει τους εκπροσώπους του ΠΣΑΠ (Αντωνιάδης, Μάλλιαρης) για να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου τους. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και, μάλιστα, το προεδρείο της ΕΠΑΕ είχε υποσχεθεί στους εκπροσώπους του ΠΣΑΠ ότι θα εισηγούνταν στην ολομέλεια της Ενωσης να γίνουν αποδεκτά όλα τα αιτήματα, που είχε υποβάλλει ο ΠΣΑΠ στις αρμόδιες αθλητικές αρχές. Το μόνο ζήτημα, που παρέμενε σε εκκρεμότητα ήταν εκείνο με το ασφαλιστικό ταμείο των παικτών, για το οποίο θα γίνονταν νέα συζήτηση σε μεταγενέστερο χρόνο. Από πλευράς ΕΠΑΕ είχε δοθεί κι η υπόσχεση να μεσολαβήσει, έτσι ώστε οι εκπρόσωποι του ΠΣΑΠ να γίνουν δεκτοί από τον υφυπουργό αθλητισμού Αχιλλέα Καραμανλή.

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 1979 (μια ημέρα μετά την απόφαση του ΠΣΑΠ), σε συνάντηση που είχαν σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι των ομάδων του βορείου ομίλου της Β΄ εθνικής αποφάσισαν ομόφωνα να απέχουν από τα παιχνίδια της 9ης Δεκεμβρίου. Κι αυτό, μετά τις αρνητικές απαντήσεις, που είχε εισπράξει η συντονιστική επιτροπή από τον ΓΓΑ. Ενστάσεις για την αποχή είχαν διατυπώσει οι εκπρόσωποι του Πανσερραϊκού, του Μακεδονικού και της Νίκης Βόλου, οι οποίοι τελικά συμφώνησαν, υπογράφοντας το ψήφισμα για την αποχή. Στη συγκέντρωση είχαν παραβρεθεί και εκπρόσωποι ομάδων του νότιου ομίλου κι οι οποίοι είχαν διαβεβαιώσει ότι θα συνέχιζαν την απεργία, που είχαν αρχίσει μια εβδομάδα νωρίτερα. Είχε συμφωνηθεί, επίσης, τα δελτία των ποδοσφαιριστών να κατατεθούν το αργότερο μέχρι το πρωί του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου.

«Υπό το κράτος του εκβιασμού δεν γίνεται καμία συζήτηση» επέμενε ο ΓΓΑ, υποστηρίζοντας ότι την ευθύνη για την καταστροφή των ΠΑΕ και του αθλήματος θα τη φέρουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές σε βάρος των δικών τους συμφερόντων. Οι ίδιοι κύκλοι συμπλήρωναν ότι είχε ήδη υλοποιηθεί μια σειρά αιτημάτων των ποδοσφαιριστών κι ότι θα ερευνούσαν αν και κατά πόσο είχε τηρηθεί η νομική διαδικασία για τη νομιμότητα της απεργίας, απειλώντας ακόμη και με άσκηση δίωξης τη διοίκησης του ΠΣΑΠ. Βασικό ζήτημα τριβής παρέμενε το θέμα της ασφάλισης των παικτών, μια και η κυβέρνηση επέμενε στην ενοποίηση ταμείων και «όχι στη δημιουργία νέων και μάλιστα θνησιγενών». Κάπου στη μέση βρίσκονταν η ΕΠΑΕ, που είχε προτείνει στον ΠΣΑΠ να γίνει με δικά της έξοδα μελέτη για τη διερεύνηση της κυβερνητικής θέσης περί θνησιγενούς ταμείου.

ΤΟ ΧΑΣΜΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΕΦΥΡΩΘΗΚΕ

Από τη στιγμή που δεν φαίνονταν λύση στον ορίζοντα, η ΓΓΑ είχε δώσει εντολή στον ΟΠΑΠ να χρησιμοποιήσει αγώνες από το ιταλικό και το αγγλικό πρωτάθλημα, προκειμένου να συμπληρώσει το δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ της μεθεπόμενης Κυριακής 16 Δεκεμβρίου 1979 (όσοι είπαν παίξει το δελτίο της 9ης Δεκεμβρίου πήραν πίσω τα χρήματά τους).

Από την πλευρά του, ο σύνδεσμος προπονητών ποδοσφαίρου είχε σταθεί με ανακοίνωσή του στο πλευρό των ποδοσφαιριστών και «στον αγώνα τους για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους».

Μετά το οριστικό αδιέξοδο, στο οποίο κατέληξαν οι προσπάθειες της ΕΠΑΕ για να πείσει τον ΠΣΑΠ και τις αθλητικές αρχές να συναντηθούν προς αναζήτηση λύσης, το βράδυ της Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου 1979 αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΑΕ η αναβολή των αγώνων της Α΄ εθνικής. Την ίδια στιγμή, ενημερώθηκαν σχετικά και οι διαιτητές, που επρόκειτο να διευθύνουν τους αγώνες. Ας σημειωθεί ότι ο Μάκης Ιθακήσιος, πρόεδρος της ΕΠΑΕ, είχε συναντηθεί με τον Αχιλλέα Καραμανλή, ο οποίος αρνούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή να συναντήσει τους ποδοσφαιριστές, με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση δεν δέχονταν να συνομιλήσει με τη διοίκηση του ΠΣΑΠ «υπό το βάρος και τον εκβιασμό της απεργίας». Μια τελευταία λύση για τη διεξαγωγή της αγωνιστικής θα ήταν η χρησιμοποίηση ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, κάτι, όμως, που κατά κοινή εκτίμηση, θα ζημίωνε το άθλημα.

«Λυπάμαι που ο ΠΣΑΠ, για θέματα που επιδέχονται συζήτηση και συνεργασία, ναρκοθετεί με τόση ευκολία το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, εν γνώσει του πόση ζημιά θα προκαλέσει στις ανώνυμες εταιρίες και κατ’ επέκταση στα συμφέροντα των ίδιων των ποδοσφαιριστών, των οποίων τα συμφέροντα υποτίθεται ότι προστατεύει» δήλωνε ο Παπαναστασίου. Επιπλέον, κυβερνητικοί παράγοντες κατέκριναν την πολυθεσία ενός αριθμού ποδοσφαιριστών, οι οποίοι υπηρετούσαν παράλληλα σε δημόσιες υπηρεσίες ή στα σώματα ασφαλείας.

Από την άλλη, ο ΠΣΑΠ τόνιζε ότι «υπεύθυνος για την πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά κατάσταση (αποχή παικτών και διοικήσεων των σωματείων από τους αγώνες του πρωταθλήματος) είναι αποκλειστικά ο υφυπουργός αθλητισμού, που αρνείται και να συζητήσει ακόμη τα φλέγοντα ζητήματά τους».

Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΚΙ Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ

Η αγωνιστική της 9ης Δεκεμβρίου 1979 σε Α΄ και Β΄ κατηγορία δεν διεξήχθη τελικά. Δύο ημέρες αργότερα, αντιπροσωπεία του ΠΣΑΠ παρέδωσε ψήφισμα στη γραμματεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού για ν’ αρθεί το συνεχιζόμενο αδιέξοδο.

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1979 η ΕΠΑΕ ζήτησε από τον ΠΣΑΠ να αναστείλει την απεργία, ενώ μεσολαβητική προσπάθεια είχε αναλάβει κι ο Γκαντώνας, πρόεδρος της Λάρισας. Μια ημέρα αργότερα, ο ΠΣΑΠ, μετά από τετράωρη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, απέρριψε τις μεσολαβητικές προσπάθειες, αποφασίζοντας τη συνέχιση της απεργίας. Όμως, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου υπαναχώρησε, αφού προηγουμένως πήρε την υπόσχεση ότι στο δίμηνο που θ’ ακολουθούσε, θα συζητούνταν διεξοδικά τα αιτήματά τους. Στην επανέναρξη του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ του Πίχατσεκ είχε νικήσει 2-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

ΕΟΠΕ: Διευκρινιστική ανακοίνωση για τους φιλάθλους του Final-4

Νέα διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, η οποία αποσαφηνίζει από οι αγώνες του Final-4 του Κυπέλλου Ελλάδας...

Στην ίδια κατηγορία