Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Όσα άλλαξε ο Γκαρσία…

Δημοφιλή

Η εικόνα που έχουν πολλοί για τον Πάμπλο Γκαρσία, είναι αυτή ενός δυναμικού, ασυμβίβαστου κι εκρηκτικού χαρακτήρα, που μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεν χάριζε κάστανα κι επιβάλλονταν και δια του δυναμικού τρόπου παιχνιδιού…

Ναι, σωστά, μόνο που αυτά ίσχυαν για τον ποδοσφαιριστή Πάμπλο Γκαρσία. Ο προπονητής, είναι αρκετά διαφορετικός. Τα δείγματα τα έδωσε όλη αυτή την πενταετία που δουλεύει στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και κυρίως τα τελευταία χρόνια, που είχε την καθοδήγηση της Κ19. Στα 43 του χρόνια, ο αγαπημένος των φίλων του ΠΑΟΚ, δεν μπήκε στα αποδυτήρια για να τα κερδίσει με τη δύναμή του ή τη φωνή του, αλλά με την εμπειρία, τις γνώσεις και τη μεταδοτικότητά του.

Ο Ουρουγουανός είναι μια ήρεμη δύναμη, δεν χρειάζεται να σηκώσει τη φωνή, έχει τον τρόπο του να περνά τα μηνύματά του και να καθιστά σαφές στους παίκτες του, τί περιμένει απ΄ αυτούς.

Όλο αυτό τον καιρό, παρακολούθησε την πρώτη ομάδα, είχε άποψη, και μόλις την ανέλαβε ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του, να μην ξεχνούν ένα πράγμα. Ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας πόλεμος, μια διαρκής μάχη και σ΄ αυτό επιβιώνουν μόνο οι πολεμιστές!

“Θέλω να σας βλέπω να μάχεστε, το ποδόσφαιρο είναι πόλεμος, το ποδόσφαιρο θέλει καρδιά, ενέργεια και μυαλό. Δε χαλαρώνουμε ποτέ. Θέλω να βλέπω μάχη για κάθε φάση, μάχη για κάθε μπάλα… Τη μια θα κερδίζουμε, την άλλη μπορεί να μην κερδίζουμε, αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει να νιώθουμε ότι πολεμήσαμε και δώσαμε ότι είχαμε…” ήταν μέσες – άκρες τα λόγια του νέου προπονητή του ΠΑΟΚ στις πρώτες του επαφές με την ομάδα.

Από την… εισαγωγή, ο Πάμπλο Γκαρσία έδωσε στην ομάδα του να καταλάβει τί ποδόσφαιρο περιμένει απ΄ αυτήν να παίζει.

“Θέλω να έχουμε ένταση στο παιχνίδι μας, να μη σταματάμε να τρέχουμε, να πιέζουμε τον αντίπαλο ψηλά, ασταμάτητα. Είναι τέτοια η φύση του ΠΑΟΚ, που δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να παίζουμε πολύ επιθετικό ποδόσφαιρο, aggresive, να έχουμε την κατοχή της μπάλας, να τρέχουμε, να πιέζουμε, να προσπαθούμε συνέχεια να βάλουμε γκολ, το ποδόσφαιρο είναι γκολ. Είμαστε ΠΑΟΚ, αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας”, είπε ο Γκαρσία, που μπήκε και σε επί μέρους θέματα τακτικής.

Το προηγούμενο Σάββατο, πριν το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό έκανε γνωστό στους παίκτες, ότι θα αλλάξει ο σχηματισμός κι από το 3-4-3, θα περάσουν στο 4-3-3 και στις εκδοχές του.

Προσπάθησε να τους περάσει το μήνυμα ότι δεν θα είναι μια αλλαγή που θα φέρει τα πάνω κάτω στο παιχνίδι τους, ότι είναι κάτι που όλοι λίγο – πολύ έχουν παίξει, και θα πρέπει απλά σιγά σιγά να προσαρμοστούν σε ρόλους, που δεν τους είναι άγνωστοι.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Γκαρσία ήταν χαρούμενος γιατί πολλά απ΄ αυτά που δε σταμάτησε να ζητά από τους παίκτες του όλη τη βδομάδα, τα είδε στο δεύτερο ημίχρονο. Το μάτι που γυάλιζε, τη διάθεση για μάχη, την πίεση ψηλά, το γρήγορο ποδόσφαιρο, τα γκολ, τη νίκη.

*** Σε μια προσπάθεια να γνωρίσει καλύτερα τους παίκτες και να εδραιώσει τις σχέσεις σεβασμού και εμπιστοσύνης, ο Πάμπλο Γκαρσία ξεκίνησε από τις αρχές της εβδομάδας τα τετ-α-τετ με τους ποδοσφαιριστές του.

Ο Ουρουγουανός έχει ήδη συναντήσει και μιλήσει με αρκετούς κατά μόνας, ξεκινώντας από τους τερματοφύλακες και προχωρώντας προς τα… μπροστά.

Ο Γκαρσία θέλησε να ακούσει τις απόψεις τους και το πως σκέφτονται, να τους ντοπάρει ψυχολογικά, επισημαίνοντας τα προτερήματά τους(!), να δείξει ότι τους εμπιστεύεται όλους, και στείλει το μήνυμα στον καθένα ξεχωριστά, πως για όλους ξεκίνησε μια καινούρια μέρα.

“Δουλειά και συνεχής προσπάθεια, δεν με ενδιαφέρουν τα ονόματα, δεν με ενδιαφέρουν οι ηλικίες, όποιος αξίζει θα παίζει” ήταν το μήνυμα που πέρασε ο Γκαρσία στους παίκτες, με τους οποίους πρόλαβε ήδη να μιλήσει.

ΦΑΓΗΤΟ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ… ΑΥΣΤΗΡΟ ΩΡΑΡΙΟ

Το πρώτο ραντεβού του Πάμπλο Γκαρσία με τους ποδοσφαιριστές του ήταν στο Αγρίνιο την προηγούμενη Παρασκευή. Ο Ουρουγουανός ξεκίνησε το πρωί από τη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, για να υποδεχτεί την ομάδα στο Αγρίνιο και να κάνει την πρώτη γνωριμία με τους παίκτες.

Την Παρασκευή ήταν απλά οι συστάσεις, μόλις το Σάββατο μπήκε σε τακτικά θέματα.

Ο Γκαρσία δεν ήθελε να πει πολλά πολλά με το… καλησπέρα και προτίμησε να γνωριστεί καλύτερα μαζί τους τις αμέσως επόμενες μέρες, μέσα από την καθημερινή δουλειά και την καθημερινή τριβή.

Την πρώτη μέρα, λίγα πράγματα είπε κι αυτά είχαν να κάνουν κυρίως με τους κανόνες που πρέπει πάντα να υπάρχουν μέσα σε μια ομάδα.

Ο Γκαρσία κατέστησε σαφές στους ποδοσφαιριστές ότι δεν μπήκε μέσα στα αποδυτήρια για να αλλάξει τα πάντα και να κάνει βίαιες αλλαγές. Τους έδωσε να καταλάβουν ότι η ομάδα θα συνεχίσει ήρεμη την πορεία της, χωρίς πολλούς κλυδωνισμούς και όλοι οφείλουν να λειτουργούν όπως πρέπει, μέσα στο πλαίσιο που υπάρχει.

“Ότι και να γίνει, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ένα πράγμα. Είμαστε μια ομάδα, είμαστε μια οικογένεια, είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά” ήταν η ατάκα του 43χρονου προπονητή του ΠΑΟΚ, που θύμισε στους παίκτες ότι μέσα σε ομάδες και σε οικογένειες, πάντα υπάρχουν κανόνες.

Τα δύο πρώτα πράγματα που ανακοίνωσε ο Γκαρσία στην ομάδα στο Αγρίνιο ήταν ότι δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων όταν η ομάδα είναι στο φαγητό και στις συγκεντρώσεις της κι επίσης θα πρέπει όλοι να τηρούν ευλαβικά το ωράριο.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο Γκαρσία θεωρεί και το εξήγησε στους παίκτες, ότι όταν μια ομάδα είναι στο τραπέζι είναι μια οικογένεια. Δεν πρέπει να ασχολείται ο καθένας με το κινητό του, αλλά μ΄ αυτούς που κάθονται γύρω του. Μικρές λεπτομέρειες, που βοηθούν στην καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο, ο Ουρουγουανός κατέστησε σαφές ότι σ΄ αυτό δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Και το κατάλαβαν όλοι στο Αγρίνιο όταν ένας ποδοσφαιριστής άργησε λίγα λεπτά να κατέβει από το δωμάτιό του!

ΕΤΣΙ ΤΟ ΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Το παιχνίδι στο Αγρίνιο, ο Πάμπλο Γκαρσία το έζησε πολύ έντονα, ήταν άλλωστε το πρώτο του. “Θα μας έβγαινε η ψυχή σήμερα!”, γύρισε και είπε στον πάγκο του, μόλις ο Τζήλος σφύριξε για τελευταία φορά.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Γκαρσία ήταν αγχωμένος και όσα είδε στο πρώτο ημίχρονο, δεν του άρεσαν καθόλου. Οι παίκτες το κατάλαβαν μόνο από τα μάτια του!

“Καλύτερα να μας έβαζε τις φωνές, παρά να μας κοιτούσε μ΄ αυτό το βλέμμα στο ημίχρονο!” έλεγε χαριτολογώντας παίκτης της ομάδας, μετά το τέλος του αγώνα…

“Είπαμε να παίζουμε με ψυχή και πάθος, αλλά στο πρώτο ημίχρονο δεν το κάναμε. Ας το κάνουμε στο δεύτερο, λοιπόν! Το πρόβλημά μας είναι τακτικό, τρέχουμε, αλλά δεν τρέχουμε σωστά. Δεν κινούμαστε στο χώρο, όπως ζήτησα… Είμαστε σχεδόν ανύπαρκτοι στο τακτικό κομμάτι” είπε με πολύ μεγάλη ηρεμία και χωρίς να ανεβάσει τον τόνο της φωνής του, στους παίκτες του ο Γκαρσία στο ημίχρονο και φαίνεται πως τα λόγια του, μαζί με τις τακτικές παρεμβάσεις και τις αλλαγές, έφεραν αποτέλεσμα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, μπήκε άλλος ΠΑΟΚ στο γήπεδο, μέσα σε 20 λεπτά διέλυσε την Αϊντχόφεν κι ο συνήθης ήρεμος κι ατάραχος Γκαρσία, πανηγύριζε με σφιγμένες τις γροθιές τα γκολ.

Τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο ημίχρονο, ο Ουρουγουανός τα έζησε έντονα από τον πάγκο. Ήταν μονίμως όρθιος, στην άκρη της τεχνικής περιοχής και οι οδηγίες του προς τους παίκτες, που ακούγονταν μέχρι τα δημοσιογραφικά, ήταν στο ίδιο μήκος.

“Πιο δυνατά στις φάσεις, πιο γρήγορα” ακούστηκε να λέει στο πρώτο ημίχρονο στον Τσόλακ. “Γιαννούλης, δώσε και φύγε, αυτό θέλω, έχουν πρόβλημα, δεν μπορούν να σε πιάσουν” ήταν μια από τις οδηγίες του προς τον αριστερό του μπακ, ενώ ο Τζόλης σίγουρα θυμήθηκε την κοινή τους θητεία στην Κ19.

“Τζόλη, μη σταματάς να τρέχεις!” ακούστηκε να φωνάζει μία δύο φορές ο Γκαρσία. Ήταν μια ατάκα που όλοι την έχουν ακούσει πολλές φορές στους αγώνες της Κ19…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

BMW M2: Βελτιωμένες και έτοιμες για πίστα!

Αναβαθμισμένες νέες BMW M2 διαθέσιμες για ενοικίαση και trackdays στο Nürburgring και στο Spa-Francorchamps, δια χειρός AC Schnitzer και...

Στην ίδια κατηγορία