Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ομοιότητες και διαφορές με τον Γιαννούλη

Δημοφιλή

Ο Ραχμάν Μπάμπα πήρε, στα μέσα της σεζόν, τη σκυτάλη από τον Δημήτρη Γιαννούλη, καθώς βρέθηκε στη θέση του Κατερινιώτη ακραίου, ο οποίος έκανε το βήμα από το ελληνικό πρωτάθλημα στο Αγγλικό, και πλέον ετοιμάζεται για την πρώτη του χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Μπάμπα βρισκόταν σε αυτό το επίπεδο αλλά μια σειρά τραυματισμών τον έκανε να «εκτροχιαστεί», με τον ΠΑΟΚ να αποφασίζει να του δώσει την ευκαιρία να πατήσει στα πόδια του, σε μια κίνηση από την οποία μέχρι στιγμής, έχουν βγει κερδισμένες και οι δυο πλευρές. H FORZA καταγράφει το στυλ παιχνιδιού και το αποτύπωμα των αριθμών των δυο ποδοσφαιριστών.

ΟΣΑ ΕΦΕΡΕ Ο ΜΠΑΜΠΑ

Ο Ραχμάν Μπάμπα έγινε βασικός και αναντικατάστατος στα πλέι οφ, έχοντας ξεκινήσει ως βασικός σε όλα τα παιχνίδια που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ στο μίνι απαιτητικό πρωτάθλημα γεμάτο ντέρμπι. Η αγωνιστική εικόνα που είχε δείξει πριν ξεκινήσει ο εφιάλτης των τραυματισμών ήταν μια μακρινή ανάμνηση για όλους, και στον Δικέφαλο γνώριζαν πως ο μόνος δρόμος να επανέλθει αυτή στην επιφάνεια, είναι μέσω του αγωνιστικού χρόνου, τον οποίο ο Γκανέζος κέρδισε σταδιακά, μέσω της εικόνα τους στα παιχνίδια με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Στην πρώτη του συμμετοχή με τον Δικέφαλο στο στήθος, ο Μπάμπα σκόραρε, γεγονός που και ο ίδιος ομολογεί πως έχει παίξει το ρόλο του, ειδικά στο κομμάτι της ψυχολογίας. Παράλληλα, το γκολ που σημείωσε ήρθε να δείξει τον τρόπο σκέψης και δράσης του Γκανέζου εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου. Εκείνη ήταν η πρώτη φορά που ο Μπάμπα πατούσε στην αντίπαλη περιοχή, και φυσικά δεν ήταν η τελευταία. Αναφορικά με τα πατήματά του, συνολικά πάνω από τη μεσαία γραμμή, ο Μπάμπα έχει ένα ποσοστό ευστοχίας στις πάσες που έχει κάνει στο δεύτερο μισό του γηπέδου το οποίο αγγίζει το 70%, που είναι καλύτερο από αυτό που είχε ο Γιαννούλης στο πρώτο μισό του φετινού πρωταθλήματος, το οποίο κινήθηκε στο 65%.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Στο πρώτο διάστημα παρουσίας του στον ΠΑΟΚ, ο Μπάμπα αγωνίστηκε ως αριστερό μπακ, έχοντας μπροστά του τον Χρήστο Τζόλη. Ακολούθησε η αλλαγή τακτικής προσέγγισης από τον Πάμπλο Γκαρσία, με τον Μπάμπα να γίνεται αριστερό μπακ – χαφ και να έχει στην πλευρά του είτε τον Ομάρ Ελ Καντουρί είτε τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Στο μεσοδιάστημα, και συγκεκριμένα λίγο πριν την απόφαση του Πάμπλο Γκαρσία να περάσει από την τετράδα στην άμυνα, στην τριάδα, ο Μπάμπα είχε έναν σύνθετο ρόλο, καθώς ήταν ο μπακ που είχε εντολή να ανεβοκατεβαίνει στη γραμμή, με τον Βιεϊρίνια που ήταν στο δεξί άκρο της άμυνας, να μένει πίσω. Ο Πάμπλο Γκαρσία έδειξε εμπιστοσύνη στον Γκανέζο και εκείνος το ανταπέδωσε με μια σειρά θετικών εμφανίσεων. Το «κερασάκι» στον τρόπο σκέψης και παιχνιδιού του Μπάμπα, δεν είναι άλλο από την ασίστ που έγραψε στον ημιτελικό με την ΑΕΚ. Ο Γκανέζος, σε μια φάση που έμοιαζε χαμένη, βρέθηκε σε θέση 10αριού, σχεδόν στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, κατέβασε τη μπάλα και έβγαλε ασίστ πρόκρισης με το δεξί στον Κρμέντσικ. Συνολικά, ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζεται με τον ποδοσφαιριστή που «συναντά» στην πλευρά του όποτε ανεβαίνει πάνω από τη μεσαία γραμμή, είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Όσο για να αμυντικά του καθήκοντά, το 93% που έχει ως ποσοστό επιτυχίας στα τάκλιν αποτελεί το σημείο αναφοράς, με το αντίστοιχο ποσοστό του Γιαννούλη τη φετινή σεζόν, στους αγώνες με τον ΠΑΟΚ, να είναι στο 71%. Ο Μπάμπα ήταν για τον ΠΑΟΚ ένα στοίχημα που μοιάζει κερδισμένο, καθώς βοήθησε στην κάλυψη του κενού που άφησε έναν παίκτης κομβικός στον τρόπο παιχνιδιού των «ασπρόμαυρων» όπως ο Γιαννούλης.

ΟΣΑ ΑΦΗΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Όταν δρομολογήθηκε η μεταγραφή του Δημήτρη Γιαννούλη στη Νόριτς, στον ΠΑΟΚ γνώριζαν πως χάνουν ένα ιδιαίτερο γρανάζι από τη μηχανή τους. Για να φτάσει έναν ποδοσφαιριστής να χτυπάει την πόρτα ομάδων του Καμπιονάτο και να γίνεται τελικά μέλος μιας ομάδας που αποδείχθηκε πως ήταν… στον προθάλαμο της Πρέμιερ Λιγκ, στην οποία επέστρεψε αμέσως μετά τον υποβιβασμό της, σημαίνει πως έχει στοιχεία που ξεπερνούν τα όρια του Ελληνικού πρωταθλήματος. Για να αντιληφθεί κανείς την επίδραση του Γιαννούλη στο παιχνίδι που ΠΑΟΚ, θα πρέπει να δει τις στατιστικές επιδόσεις του από τον καλοκαίρι του 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γιαννούλης ήταν πρώτος σε πέντε στατιστικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα είχε μετρήσει 770 πάσες πάνω από την σέντρα, είχε μετρήσει 33 σέντρες (που ήταν το 33% των γεμισμάτων όλης της ομάδας), είχε μετρήσει 220 πάσες στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή ενώ είχε δημιουργήσει 57 ευκαιρίες.

Στον ΠΑΟΚ γνώριζαν πως δεν θα ήταν εύκολο να βρεθεί ένας νέος «Γιαννούλης», καθώς η επόμενη μέρα θα έπρεπε να φέρει στην ομάδα έναν διαφορετικό καταμερισμό παιχνιδιού προκειμένου να βρεθούν οι ποδοσφαιριστές που θα προσπαθούσαν να «γεμίσουν» τα παπούτσια του. Ο Δικέφαλος χρειάστηκε να αναζητήσει ισορροπία στο παιχνίδι του, οποίο στην εποχή Γιαννούλη «έγερνε» στη μεριά του. Ο Αμπέλ Φερέιρα είχε χτίσει ουσιαστικά την τακτική του Δικεφάλου πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιούσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα αριστερό μπακ που θα ήταν ικανό να κάνει πολλές δουλειές, όπως άλλωστε και συνέβαινε. Ας μη ξεχνάμε πως ο Δημήτρης Γιαννούλης έπαιξε στο 85% των αγωνιστικών λεπτών του ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021, έχοντας τις περισσότερες επαφές με τη μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή, με τον μέσο όρο του να είναι παρόμοιος με αυτόν του Τσιμίκα, με τον Ολυμπιακό να ψάχνεται ακόμα μετά την παραχώρηση του Έλληνα ακραίου στη Λίβερπουλ.

Ο ΠΑΟΚ έχασε τον Ιανουάριο έναν κομβικό ποδοσφαιριστή και ο Μπάμπα προσπάθησε να καλύψει το κενό του με έναν ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν παρόμοιο τρόπο παιχνιδιού και θα είχε την ικανότητα να προσαρμοστεί άμεσα σε τακτικό επίπεδο, ώστε να μπορέσει να δώσει στην αριστερή πλευρά, μαζί με τον ποδοσφαιριστή που να έπαιζε μπροστά του, όσα έγινε ο Γιαννούλης, που αποτελούσε ένα μεγάλο σημείο αναφοράς. Και σε αυτή την πλευρά, ο ΠΑΟΚ ευτύχησε φέτος να έχει τους Τζόλη και Ζίβκοβιτς. Ο πρώτος έπαιζε έχοντας στην πλάτη τον τον Γιαννούλη και ο δεύτερος χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές αριστερά, στο δεύτερο μισό της σεζόν, με τον Μπάμπα στη πλάτη του.

Το μοναδικό αρνητικό στοιχείο στη διαδικασία «παράδοσης – παραλαβής» στην αριστερή πλευρά ήταν το διάστημα από τις 13 Ιανουαρίου όταν και ο Γιαννούλης έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, απέναντι στον Ολυμπιακό, μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, όταν και καταγράφηκε το ντεμπούτο του Μπάμπα στα ασπρόμαυρα.

«ΤΟΠ Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Ο ΜΠΑΜΠΑ»

Ο Αντώνης Μαυρέας, μιλώντας στην FORZA για τους Δημήτρη Γιαννούλη και Ραχνάμ Μπάμπα, αναφέρθηκε στα όσα μας έδειξαν μέσα στη σεζόν:

«Ο Γιαννούλης είναι ένα παιδί που όλοι του βγάζουν το καπέλο για την εργατικότητά του. Είναι από τα παιδιά που έκανε πολλά «αγροτικά» για να φτάσει στον ΠΑΟΚ, και έφτασε σε ένα ΠΑΟΚ πρωταθλητή, και κατάφερε να δείξει πως είναι για παραπάνω. Είναι ο παίκτης πάνω στον οποίο ο ΠΑΟΚ στήριξε το παιχνίδι του, και δικαιολογημένα. Τώρα είναι στην Αγγλία και αν γίνει πιο δυνατός σε σωματοδομή, δεν θα έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν ακόμα και σε αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο. Και μιλάμε για ένα επίπεδο στο οποίο βρέθηκε ο Μπάμπα, πριν τον βρουν οι τραυματισμοί και οι ατυχίες. Για να φτάσει να πάρει μεταγραφή στην Τσέλσι, αυτό λέει πολλά. Και όλοι όσοι τον βλέπουμε, καταλαβαίνουμε πως αγώνα με τον αγώνα, ανεβάζει στροφές. Το μεγάλο τους κοινό στοιχείο είναι τα πράγματα που δίνουν μπροστά από τη μεσαία γραμμή. Ο Μπάμπα και γκολ έχει βάλει, και με την ΑΕΚ στον ημιτελικό έβγαλε μια ασίστ με την οποία έδειξε οτι βλέπει γήπεδο, ότι πατάει γήπεδο, και την έβγαλε με το δεξί. Ο Γιαννούλης δεν είναι τόσο δυνατός στην άμυνα αλλά αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο σίγουρα θα δουλέψει. Και ο Μπάμπα από την πλευρά του, προσπαθεί να έχει γρήγορες επιστροφές. Ο Γιαννούλης είναι ένα τοπ παίκτης και στη θέση του ο ΠΑΟΚ πήρε ένα παιδί που δείχνει οτι αφήνει πίσω του στους τραυματισμούς και επιστρέφει σε υψηλό επίπεδο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ο Πόρτερ ζητάει δεύτερη ευκαιρία στο ΝΒΑ

Δεν θα βιαστούν οι Αμερικανοί ατζέντηδες να λάβουν απόφαση σχετικά με το μέλλον του Κέβιν Πόρτερ τζούνιορ. Αρχικά πρέπει να...

Στην ίδια κατηγορία