Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Όλο και πιο κοντά η Νέα Τούμπα

Δημοφιλή

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το πρότζεκτ της Νέας Τούμπας στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μετά από αρκετή συζήτηση και αφού τονίστηκε πως η μοναδική ένσταση που έγινε κρίνεται αβάσιμη υπήρξε ψηφοφορία.

Σε αυτή υπήρξαν μόνο 2 ψήφοι κατά από τους Αρβανίτη και Νασιούλα, ενώ λευκό ψήφισαν οι Ζαριανόπουλους, Κουράκης, Κωνσταντινίδης, Αηδονά, Ξενόπουλος, Καλφακάκου (με επιφυλάξεις) Ρακάς.

Οι θετικές ψήφοι ήταν πάνω από 17 και έτσι δόθηκε η τελική έγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο φάκελος από το Δήμο Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκεί όπου θα πέσουν οι τελικές υπογραφές για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Θα ακολουθήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και η επικύρωση από το ΣτΕ, που αναμένεται να γίνει έως το τέλος του 2021. Παράλληλα, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θα… βάζουν μπροστά τις διαδικασίες σχετικά με την τεχνική μελέτη του νέου γηπέδου που αναμένεται να αλλάξει πλήρως την εικόνα της περιοχής, της πόλης, αλλά και το επίπεδο του συλλόγου.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εκδοθούν και οι απαραίτητες οικοδομικές άδειες ώστε τα συνεργεία να ξεκινήσουν δουλειά και να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το νέο σπίτι του ΠΑΟΚ, με στόχο το 2026 να γιορταστούν στη Νέα Τούμπα τα 100 χρόνια ζωής του.

Ο Δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε στην τοποθέτηση του:

«Είμαι συγκινημένος γιατί φτάνουμε στο τελικό στάδιο όπου δίνουμε την έγκριση μας γι΄αυτή τη φάση. Κλείνει ένας μακρύς κύκλος, συζητήσαμε πολλά θέματα για ένα πρότζεκτ που πρέπει να γίνει. Το αξίζει ο ΠΑΟΚ, η Τούμπα, η πόλη. Να γίνει με τον καλύτερο και πιο σύντομο τρόπο. Είναι μνημείο αρτιότητας η εισήγηση που έχετε στα χέρια σας. Ξεκίνησε το 2018 η όλη εργασία. Κατέληξε σήμερα σε αυτό το τελικό στάδιο. Περιγράφονται όλα. Θα οδηγηθούμε σε ένα Προεδρικό Διάταγμα. Δεν υπάρχουν σχέδια και στοιχεία για το έργο. Καταλήγουμε σε ένα πλαίσιο για να συμβεί αυτό και να έρθουν προς έγκριση τα σχέδια αυτά. Χρήζουν αποφάσεων. Δεν υπήρχε παλιότερα ο νόμος 4447 του 2016, επειδή κάποιοι μιλάνε για άλλα γήπεδα. Αλλιώς χτίστηκε το Αλκαζάρ, το Καραϊσκάκη, ο Βοτανικός. Είναι διαφορετικά πρότζεκτ.

Είναι πιο κοντά στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για το οποίο δεν εκπονήθηκε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Ο ΠΑΟΚ έχει στην κατοχή 31 στρέμματα. Είχαν αγοραστεί από τον ΠΑΟΚ από το υπουργείο Εθν. Άμυνας. Από το υστέρημα των ΠΑΟΚτσήδων. Επί των ημερών της προεδρίας του πατέρα μου στον ΑΣ, το 1966, είχε εξοφληθεί η έκταση αυτή. Το 2018 δόθηκε στον ΑΣ μια πρόσθετη έκταση από το ταμείο Εθνικής Άμυνας για 99 χρόνια. Περίπου 60 στρέμματα στο σύνολο.

Τα 31 ανήκουν στον ΑΣ ΠΑΟΚ με ιδιοκτησία και τα υπόλοιπα έχουν παραχωρηθεί για 99 χρόνια. Ο Δήμος θα απαιτήσει η παραχώρηση των χώρων να γίνει με δαπάνες του πρότζεκτ. Δεν μπορώ να σας απαντήσω πώς θα γίνει βέβαια αυτό ως προς τις χρηματοδοτήσεις. Υπάρχει και το ΕΣΠΑ. Εδώ δεν στηρίζουμε μόνο το πρότζεκτ του νέου γηπέδου, αλλά να διαμορφώσουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για την γειτονιά. Στο επίκεντρο είναι σχολεία, χώρος πρασίνου, νηπιαγωγείο, το κολυμβητήριο να γίνει κλειστό. Είναι σημαντικό να υπάρχει βιωσιμότητα του πρότζεκτ αυτού».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης σημείωσε:

«Θα ήθελα να κάνω και κάποιες ερωτήσεις. Είμαι θετικός, αλλά θέλω να ρωτήσω ένα πράγμα. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ειδικές μελέτες, όπως η μελέτη για το κυκλοφοριακό; Είμαστε κοντά στο τέλος; Είμαστε κοντά στο να ξεκινήσει το έργο; Αυτές οι ειδικές μελέτες, θα υποβληθούν ξανά προς έγκριση από την Περιφέρεια, το Δημοτικό Συμβούλιο ή από κάπου; Επιθυμούμε όπως ο ΠΑΟΚ, να επισπεύσουμε το έργο. Δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την αρχική μας τοποθέτηση. Είμαστε θετικοί για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, κυρίως για λόγους αναπτυξιακούς. Το γήπεδο θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής, εάν μάλιστα συνδυαστεί με εμπορικές δραστηριότητες, ενώ θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας. Σε ότι αφορά την ένσταση, δεν υπάρχει λόγος να γίνει δεκτή. Οι ερωτήσεις μου έχουν να κάνουν με το σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε γενικότερα. Κατά βάση είμαι θετικός, απλά παραμένουν τα εύλογα ερωτήματα προς ενημέρωσή μου. Θέλουμε η ευρύτερη περιοχή να έχει μόνο οφέλη από το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Δεν έχουμε δει τον κανονισμό λειτουργίας του γηπέδου, είναι στοιχεία που αφορούν τον Δήμο, όπως η λειτουργία εκκένωσης και η κυκλοφοριακή λειτουργεία. Αυτά πρέπει να είναι απαιτούμενα. Θέλουμε το γήπεδο, αλλά να βοηθήσει την ευρύτερη περιοχή».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός ανέφερε:

«Η εισήγηση της υπηρεσίας, περιέχει λίγα. Η δουλειά που έγινε από την υπηρεσία, είναι εξαιρετική, μιλώντας και ως μηχανικός και ως πολιτικός. Συγχαρητήρια στην κ. Δαναδιάδου. Αισθάνομαι πλήρη ικανοποίηση γιατί ένα κομμάτι του Δήμου δούλεψε τόσο εξαιρετικά. Είχα την ευτυχή συγκυρία ως υφυπουργός Αθλητισμού, να παρακολουθήσω δύο ανάλογες διαδικασίες, για το γήπεδο Καραϊσκάκη και το γήπεδο Αλκαζάρ. Όλη την εξωτερική διαμόρφωση και στα δύο γήπεδα, τις έκαναν οι αντίστοιχες ΠΑΕ, παρότι υπάρχουν συζητήσεις και με τον Ερασιτέχνη.

Θέλουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλά θέλουμε να ολοκληρωθεί κάτω από συγκεκριμένους κανόνες. Η ένσταση του κ. Γαβριηλίδη μιλάει για την ασφάλεια της οδού Κλεάνθους. Ένα τελευταίο σημείο που θα ήθελα να βάλω στο τραπέζι, είναι πως καμιά από τις ομάδες, Ολυμπιακό και Λάρισα, δεν πήρε ένα ευρώ από το Δημόσιο. Μετά έχουμε την υπόθεση της ΑΕΚ, που πήρε ένα σοβαρό ποσό από την Περιφέρεια Αττικής, σήμερα γίνεται συζήτηση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Πρέπει να δούμε κ. Δήμαρχε, τη δυνατότητα η όλη διαδικασία ή βασικό κομμάτι της, να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα. Πρέπει να διεκδικήσουμε την ίδια συμπεριφορά από την Πολιτεία και για τον ΠΑΟΚ και για τον Δήμο και για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης που ακολουθούν

Πρέπει ο ΠΑΟΚ με τον Δήμο να δεσμευτούν με ένα μνημόνιο συνεργασίας. Πρέπει όλοι να κερδίσουμε. Και η πόλη και ο ΠΑΟΚ και ο Δήμος. Έχω έναν προβληματισμό ωστόσο. Αφορά την υπογειοποίηση της Κλεάνθους. Πιστεύω ως συγκοινωνιολόγος, μπορεί να βλάψει την περιοχή, όταν δεν παίζει ο ΠΑΟΚ. Αν αυτή η υπογειοποίηση αποκόψει μια περιοχή, νομίζω πως ο κόσμος θα αναρωτιέται μετά γιατί έγινε η υπογειοποίηση, που συν τοις άλλοις κοστίζει πολύ. Εάν νομίζουμε πως ο Ιβάν Σαββίδης έχει άπειρα χρήματα, δεν ξέρω εάν θέλει να δώσει για ένα δημόσιο έργο που δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο θα βοηθήσει το γήπεδο».

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας είπε:

«Στηρίζω την προσπάθεια αυτή από την πρώτη ημέρα, έχω υπερψηφίσει όλες τις ενδιάμεσες θέσεις. Είμαι οπαδός του Ηρακλή, αλλά το 1959 όταν εγκαινιάστηκε το γήπεδο της Τούμπας πήγα σε αυτό με τον θείο μου και έτρεμαν τα πόδια μου από τη συγκίνηση. Θέλω να συμβάλω και εγώ στο νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Η υπογειοποίηση ξεκινάει και σταματάει στην Κλεάνθους, θα είναι δηλαδή μικρή. Έχουμε υποβάθμιση λοιπόν ενός δρόμου, θα ήταν τα πράγματα διαφορετικά εάν μπορούσε να φτάσει μέχρι τη Λαμπράκη. Εγώ βλέπω τον γήπεδο της Τούμπας ως ένα χώρο πρασίνου, που θα συρρέουν χιλιάδες φίλαθλοι με τα πόδια, όχι τα αυτοκίνητά τους, μακάρι να τελειώσει γρήγορα και το Μετρό. Ως πολιτικό όργανο δεν έχουμε πάρει την κυκλοφοριακή μελέτη. Θεωρώ πως μπορώ να συμβάλλω προληπτικά στην αποφυγή του “αγκαθιού” που θα κοστίσει στον ΠΑΟΚ και στον Δήμο. Θα υπερψηφίσω την πρόταση εάν πειστώ για το αντίθετο. Είμαστε προβληματισμένοι για το αν ολόκληρος ο περιβάλλον χώρος πρέπει να διατεθεί στον ΠΑΟΚ. Συζητάμε για έναν αθλητικό χώρο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει όμως πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αθλητισμό από όλο τον κόσμο. Επίσης, γιατί να γίνει υπογειοποίηση της Κλεάνθους; Και ποιος θα πληρώσει το έργο; Σε καμία περίπτωση δεν λέμε να πληρώσει το κράτος. Ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε. Να μην δώσει ούτε ο Δήμος, ούτε χρήματα από το ΕΣΠΑ. Αυτά τα πληρώνει ο κόσμος από τη φορολογία του. Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για τον περιβάλλοντα χώρο που θα δοθεί στον ΠΑΟΚ, όχι για το γήπεδο. Ξανά θα ψηφίσουμε λευκό”.

«Λέμε με τον πιο καθαρό τρόπο, πως για μία τόσο μεγάλη ομάδα με τόση μεγάλη ιστορία, χρειάζεται ένα σύγχρονο και μεγαλύτερο γήπεδο, που θα μπορεί να βοηθήσει και τα υπόλοιπα αθλήματα του ΠΑΟΚ. Το ζήτημα που συζητάμε δεν είναι το γήπεδο, που είναι θέμα της ΠΑΕ και του ΑΣ ΠΑΟΚ, είναι ο περιβάλλον χώρος που ανήκει στο Δημόσιο. Πρόκειται για μία ανάπλαση, που θα επηρεάσει όχι μόνο το συγκεκριμένο σημείο αλλά την ευρύτερη περιοχή της Τούμπας, με επίδραση και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρόεδρος της επιτροπής ποιότητας ζωής, Γιώργος Αβαρλής τόνισε πως η μελέτη προσαρμόστηκε στις περισσότερες επισημάνσεις του δήμου επί της ρυμοτομίας. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις επισήμανε πως το σχέδιο θα σταλεί στο υπουργείο, στη συνέχεια στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ και κατόπιν στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας και θα ακολουθήσει η δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Όσο για τις υπόλοιπες επισημάνσεις τόνισε πως εξακολουθούν να ισχύουν και θα τεθούν κατά την εκπόνηση των επιμέρους μελετών.

Όσον αφορά για το ποιος θα καταβάλει τα χρήματα για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων, ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων και ανάπτυξης κτηριακών υποδομών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιάννης Δημογιάννης, σημείωσε ότι αυτό ακόμα δεν έχει καθοριστεί. ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

«Ασπρόμαυρο» το Άγιαξ-Εξέλσιορ (video)

Ο Λάζαρος Λάμπρου στο 53′ έδωσε το προβάδισμα κόντρα στον Άγιαξ, ο οποίος γλίτωσε την ήττα στο φινάλε. Ο...

Στην ίδια κατηγορία