Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ολα τα ευρωπαϊκά deja vu του ΠΑΟΚ

Δημοφιλή

Εντεκα ομάδες έχουν βρεθεί τουλάχιστον δύο φορές κατά το παρελθόν στον ευρωπαϊκό δρόμο του ΠΑΟΚ, αν και με την Μπενφίκα το… αστείο έχει παρατραβήξει, μια και θα φιλοξενηθεί στην Τούμπα για τέταρτη φορά.

Στον ΠΑΟΚ, φυσικά, εύχονται οι έντεκα ομάδες να γίνουν, πολύ σύντομα, δώδεκα. Στην πράξη αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουν προκριθεί σε βάρος των Πορτογάλων και ότι θα στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ θα βρεθούν απέναντι στην Κράσνονταρ, με την οποία είχαν κοντραριστεί προ πενταετίας για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (χωρίς σκορ το ματς της Τούμπας και ήττα με 2-1 στη Ρωσία).

Η Μπενφίκα μοιράζονταν -μέχρι την περασμένη Δευτέρα- με τον Αγιαξ το… ρεκόρ, σχετικά με τη συχνότητα παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη. Αλλά πλέον άφησε πίσω τους Ολλανδούς, που μετρούν τρεις διπλές αναμετρήσεις με το Δικέφαλο (2010, 2016 και 2019).

Η πρώτη κόντρα με τους Αετούς της Λισαβόνας ήταν τον Οκτώβριο του 1999. Η Μπενφίκα έφυγε νικήτρια από το πρώτο ματς της Τούμπας με 2-1 (φωτογραφία), η ρεβάνς οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου από πλευράς ΠΑΟΚ ο μοναδικός που βρήκε στόχο ήταν ο Μπάντοβιτς (αστόχησαν οι Φρούσος και Μαχαιρίδης). Οι γηπεδούχοι δεν λάθεψαν και με 4-1 πέρασαν στην επόμενη φάση.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για δεύτερη φορά για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ την περίοδο 2013-14. Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε στην Τούμπα με 1-0 με το γκολ του Λίμα στο 59΄ (κακώς κατακυρώθηκε, αφού ο σκόρερ ήταν οφ-σάιντ). Στη ρεβάνς ο Δικέφαλος το πάλεψε όσο μπορούσε, δέχθηκε ωστόσο και τα τρία τέρματα της ήττας του στο τελευταίο εικοσάλεπτο, διάστημα στο οποίο έμεινε με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Κατσουράνη.

Και πριν δύο χρόνια ο ΠΑΟΚ είχε αποτύχει στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ (1-1, 1-4)

ΠΡΩΤΗ ΗΤΑΝ Η ΣΕΒΙΛΛΗ

Ποια ήταν η πρώτη ομάδα, την οποία ο ΠΑΟΚ συνάντησε για δεύτερη φορά στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ; Τη σεζόν 1982-83 η ομάδα του Χάιν Χέερ αναμετρήθηκε με τη Σεβίλλη. Το 2-0 του αγώνα της Τούμπας έδινε βάσιμες ελπίδες πρόκρισης, αλλά στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» της Ανδαλουσίας, παρουσία 65 χιλιάδων φιλάθλων, οι Ισπανοί επικράτησαν με 4-0. Εκείνο το ματς μνημονεύεται και για την… έμπνευση του Γερμανού προπονητή του ΠΑΟΚ να παρουσιάσει την ομάδα του με κόκκινες (!) εμφανίσεις, πιστεύοντας ότι έτσι θα …μπέρδευε τους Ισπανούς (φορούσαν λευκές εμφανίσεις, έχοντας ως δεύτερη την αντίστοιχη κόκκινη). Οι δρόμοι του ΠΑΟΚ με τη Σεβίλλη διασταυρώθηκαν ξανά οχτώ χρόνια αργότερα, αλλά και πάλι οι Ισπανοί είχαν πάρει την πρόκριση με 4-3 στα πέναλτι στη ρεβάνς της Τούμπας.

ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ, ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ…

Δύο συνεχόμενες σεζόν στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ αντίπαλος ήταν η Αϊντχόφεν. Την περίοδο 2000-01 οι Ολλανδοί πέρασαν με δύο νίκες, αλλά ένα χρόνο αργότερα η ομάδα του Μπάγεβιτς παρουσιάστηκε περισσότερο ανταγωνιστική, νικώντας 3-2 στο πρώτο ματς. Στη ρεβάνς της Ολλανδίας κυνηγούσε στο τελευταίο ημίωρο ένα δεύτερο γκολ, για να μειώσει σε 3-2 και να οδηγήσει το ματς στην παράταση. Και, πιθανότατα, θα το είχε πετύχει, αν ο Ιταλός διαιτητής Γκρατσιάνο Τσέζαρι (σφύριζε για τελευταία φορά στην καριέρα του…) έδινε στο 77΄ το πέναλτι στην ανατροπή του Οκκά. Αντίθετα, έδωσε στο 90΄ πέναλτι υπέρ των Ολλανδών, που διασφάλισαν με το 4-1 την πρόκριση.

Μια πρόκριση και ένας αποκλεισμός είναι ο απολογισμός των αναμετρήσεων με την Ουντινέζε. Τη σεζόν 2000-01 ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε στη ρεβάνς την έδρα του, ανατρέποντας με 3-0 στην παράταση το 1-0 του πρώτου αγώνα. Οι Ιταλοί περίμεναν έντεκα χρόνια για να πάρουν τη ρεβάνς: τη σεζόν 2011-12 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ και, μετά το 0-0 στο Φρίουλι (στο ένα από τα δύο πέταλα του γηπέδου βρίσκονταν έξι χιλιάδες φίλοι του Δικεφάλου, που είχαν κλέψει την παράσταση), η Ουντινέζε πέρασε με 3-0 από τη Θεσσαλονίκη.

…ΒΑΛΕΡΕΝΓΚΑ, ΡΑΠΙΝΤ ΒΙΕΝΝΗΣ

Η κλήρωση τα έφερε έτσι, που ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στο Οσλο για ν’ αντιμετωπίσει τη Βαλερένγκα το καλοκαίρι του 2009, αλλά και δύο χρόνια αργότερα. Η ιδιαιτερότητα του εκτός έδρας αγώνα της 30ης Ιουλίου 2009 με τους Νορβηγούς (1-2) είχε να κάνει με το ότι ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό ματς του ΠΑΟΚ μετά από τρία χρόνια απουσίας από τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Δύο χρόνια αργότερα, όταν έγινε το παιχνίδι της 28ης Ιουλίου 2011 (0-2), ο κόσμος στη Νορβηγία δεν είχε συνέλθει από το σοκ, που είχε υποστεί λίγες ημέρες νωρίτερα, εξαιτίας της δολοφονίας 77 ανθρώπων από τον παρανοϊκό Αντερς Μπρέιβικ στο νησί της Ουτόγια. Στον αγώνα ρεβάνς (3-0) ο Αθανασιάδης είχε σκοράρει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό ματς του Δικεφάλου.

Καθόλου καλά δεν είχαν εξελιχθεί τα πράγματα για τον ΠΑΟΚ στις δύο φορές, που βρήκε απέναντι του τη Ραπίντ Βιέννης. Το μακρινό 1972 για το κύπελλο κυπελλούχων είχε αποκλειστεί με δύο ισοπαλίες (0-0, 2-2), ενώ ακόμη πιο οδυνηρός ήταν ο προ οκταετίας αποκλεισμός (2-1, 3-0), αφού είχε συνδυαστεί και με βαριά ποινή από την ΟΥΕΦΑ (ετήσιος αποκλεισμός με τριετή αναστολή, τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων και πρόστιμο 150 χιλιάδων ευρώ) για τον επεισοδιακό αγώνα της Τούμπας.

ΚΑΙ ΑΛΚΜΑΑΡ, ΤΡΝΑΒΑ, ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ, ΣΑΛΚΕ

Eκτός από τον Αγιαξ, ο ΠΑΟΚ έχει «πλούσιο» παρελθόν και με την Αλκμααρ. Το 2004-05, κι ενώ ακόμη δεν είχε συνέλθει από τον αποκλεισμό του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Δικέφαλος αποχαιρέτησε γρήγορα και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ με δύο ήττες (2-3, 2-1) από την ολλανδική ομάδα. Εννέα χρόνια αργότερα οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (1-1, 2-2), με τον ΠΑΟΚ ν’ ακολουθεί την Αλκμααρ στους «32» της διοργάνωσης.

Όταν ο Δικέφαλος απέκλειε τη Σπάρτακ Τρνάβα (1-0, 1-1) στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, ήταν η δεύτερη φορά, που αντιμετώπιζε τους Σλοβάκους. Είχε προηγηθεί την περίοδο 1997-98 η κόντρα τους στα προκριματικά του ΟΥΕΦΑ, που είχε αναδείξει και τότε νικητές τους Θεσσαλονικείς (5-3, 0-1).

Την περίοδο 2016-2017 ο ΠΑΟΚ τέθηκε αντιμέτωπος, όχι με μία, αλλά με δύο ομάδες, τις οποίες είχε αντιμετωπίσει και τα προηγούμενα χρόνια. Στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ είχε πετύχει ιστορική εκτός έδρας νίκη επί της Φιορεντίνα (3-2), την οποία είχε συναντήσει ξανά μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, και πάλι σε φάση ομίλων (0-1 στην Τούμπα και 1-1 στη Φλωρεντία). Επίσης τη σεζόν 2016-2017, η ομάδα του Ιβιτς αποκλείστηκε στο γύρο των «32» από τη Σάλκε (0-3, 1-1), η οποία είχε κάνει τη ζημιά στον ΠΑΟΚ και τον Αύγουστο του 2013 στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ (1-1, 2-3).

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

«Θέλαμε να σκοτώσουμε; Ναι ρε θέλαμε να σκοτώσουμε!»

Αδιανόητες συνομιλίες έρχονται στο φως για τη θανατηφόρα επίθεση στον Γιώργο Λυγγερίδη, με κάποιους να… πανηγυρίζουν που είναι ο...

Στην ίδια κατηγορία