Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ολα όσα τον «σημάδεψαν»

Δημοφιλή

Τι πέτυχε και που απέτυχε ο ΠΑΟΚ μέσα στο 2021; Ποια πρόσωπα «σημάδεψαν» την πορεία του στη διάρκεια της χρονιάς, που μας αποχαιρέτησε; Ποια γεγονότα θα έχουμε να θυμόμαστε;

ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δεν ήταν και λίγες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Αποκτήθηκαν, με τη μορφή του δανεισμού, οι Κρμέντσικ και Μπάμπα από την Μπριζ και την Τσέλσι αντίστοιχα, ο Ουάρντα επέστρεψε για μια τρίτη θητεία στην Τούμπα (ο Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός είχε υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας 1,5 χρόνου), ενώ νέα πρόσωπα ήταν ο Σίντζι Καγκάβα (συμβόλαιο 1,5 χρόνου) κι ο Βλάντιμιρ Μπράντονιτς (τετραετές συμβόλαιο), απόκτημα από τη Ράντνικ.

Ποιοι είχαν παραχωρηθεί (όλοι με δανεισμό); Οι Μπίσεσβαρ και Εσίτι σε Απόλλωνα Λεμεσού και Γκιοζτεπέ αντίστοιχα, όπως κι ο Γιαννούλης στη Νόριτς. Η αποχώρηση του τελευταίου έγινε οριστική στο τέλος της σεζόν, μετά τον προβιβασμό της αγγλικής ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ.

Οσο για τον Βιεϊρίνια, συμφώνησε στις 5 Μαρτίου ν’ ανανεώσει το συμβόλαιο συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΡΕΜΠΕ

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ απάλλαξε την ΠΑΕ από την κατηγορία της πολυιδιοκτησίας, υπόθεση που είχε ταλαιπωρήσει τον «ασπρόμαυρο» οργανισμό καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της χρονιάς του 2020.

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον Όλαφ Ρέμπε. Είχαν περάσει ήδη αρκετές ημέρες από τότε (Δευτέρα 8 Μαρτίου), που η Νυρεμβέργη είχε επισήμως προαναγγείλει τη συνεργασία της με τον Γερμανό ενόψει της επόμενης περιόδου. Η θητεία του Ρέμπε στην Τούμπα κράτησε κάτι λιγότερο από εννέα μήνες. Είχε αναλάβει καθήκοντα στις 3 Ιουλίου 2020, όταν διαδέχτηκε τον Μάριο Μπράνκο στη θέση του αθλητικού διευθυντή. Η αποστολή του Γερμανού κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, μια και κλήθηκε ν’ απαλλάξει τον ΠΑΟΚ από μερικά…αχρείαστα «βαριά» συμβόλαια, να μειώσει το μέσο όρο ηλικίας των παικτών, χωρίς όμως να υποβαθμιστεί και η ποιότητα της ομάδας.

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΓΙΑ 8Η ΦΟΡΑ

Φθάνοντας στην ημιτελική φάση του κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της ΑΕΚ, προκειμένου να δώσει το «παρών» στον τελικό του Ολυμπιακού σταδίου. Στον πρώτο ημιτελικό (Τετάρτη 7 Απριλίου), χάρη σε εκτέλεση φάουλ του Μουργκ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, έφυγε νικητής από το ΟΑΚΑ με 1-0.

Η ρεβάνς προγραμματίστηκε για τη Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου. Η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία βρέθηκε να χάνει 1-0 από την Ένωση στην Τούμπα, αλλά στο 84΄ ο Κρμέντσικ ισοφάρισε σε 1-1 και στις καθυστερήσεις ο Ζίβκοβιτς έκανε το τελικό 2-1.

Στον τελικό, που διεξήχθη το Σάββατο 22 Μαΐου, ο Δικέφαλος κατέκτησε το τρόπαιο για 8η φορά στην ιστορία του. Εχοντας απέναντί του τον Ολυμπιακό, άνοιξε το σκορ στο 34΄ με πέναλτι του Βιεϊρίνια, στο 50΄ ο Εμβιλά ισοφάρισε σε 1-1 και στο 90΄ ο Κρμέντσικ διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΑΝΤΙ ΓΚΑΡΣΙΑ

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το κύπελλο, αλλά στο πρωτάθλημα η πορεία του υπήρξε απογοητευτική. H λήξη της κανονικής διάρκειας τον βρήκε στη 4η θέση με 47 βαθμούς, στα πλέι οφ κέρδισε δύο θέσεις, τερματίζοντας 2ος, αλλά με πολύ μεγάλη βαθμολογική διαφορά από τον Ολυμπιακό (90 έναντι 64 βαθμών).

Το γεγονός προσμετρήθηκε στην απόφαση του Ιβάν Σαββίδη να δώσει και πάλι τα κλειδιά της ομάδας στον Ραζβάν Λουτσέσκου, η επιστροφή του οποίου ανακοινώθηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου, τέσσερις ημέρες μετά την κατάκτηση του κυπέλλου.

Ο Ρουμάνος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με το Δικέφαλο, ενώ στον Πάμπλο Γκαρσία προτάθηκε η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της… πρωτοεμφανιζόμενης δεύτερης ομάδας του ΠΑΟΚ. Ο Ουρουγουανός «ζύγισε» τα πράγματα και στις 23 Ιουλίου επισημοποιήθηκε η συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ Β΄.

Ο ΚΟΥΡΤΙΤΣ ΚΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Η ανανέωση του συμβολαίου του Ελ Καντουρί (για δύο συν ένα χρόνο) άνοιξε το χορό των καλοκαιρινών κινήσεων ενίσχυσης του ρόστερ. Ο Βραζιλιάνος μπακ Λούκας Τέιλορ υπέγραψε τετραετές (3+1 χρόνο) συμβόλαιο, ο Γιάσμιν Κούρτιτς διετές, όσο κι ο Nέλσον Ολιβέιρα. Ο τελευταίος τραυματίστηκε σοβαρά (μερική ρήξη πρόσθιου χιαστού) στο εντός έδρας παιχνίδι με την Μποέμιαν και στον ΠΑΟΚ κατέφυγαν στη λύση του δανεισμού του Ακπομ από τη Μίντλεσμπρο, προκειμένου να καλύψουν το κενό στην κορυφή της επίθεσης.

Ακόμη, ο Σφιντέρσκι ανανέωσε το συμβόλαιο του μέχρι το 2024, ενώ, μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ, στον ΠΑΟΚ ενεργοποίησαν τις συμφωνίες τους με τους Σίντκλεϊ και Αλεξάντρου Μιτρίτσα, αμφότεροι δανεικοί, από την Ντιναμό Κιέβου και τη Νιου Γιόρκ Σίτι αντίστοιχα.

«ΠΕΤΑΞΕ» ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΡΙΤΣ

Στην τρέχουσα σεζόν ο Χρήστος Τζόλης αγωνίστηκε με τον ΠΑΟΚ μόνο στο πρώτο ματς της περιόδου, κόντρα στην Μποέμιαν. Εννέα ημέρες αργότερα (12 Αυγούστου) ανακοινώνονταν η μεταγραφή του στη Νόριτς. Ο 19χρονος επιθετικός είχε προλάβει να «φτιάξει» το όνομά του από το καλοκαίρι του 2020 και μετά, αρχής γενομένης από το παιχνίδι με την Μπεσίκτας για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (σκόρερ δύο τερμάτων στη νίκη-πρόκριση επί της τουρκικής ομάδας με 3-1). Στην εξέλιξη της σεζόν ο Τζόλης, γέννημα-θρέμμα της ακαδημίας του ΠΑΟΚ, απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά ένα πυροτέχνημα είχε αποτελέσει η εμφάνιση του απέναντι στην Μπεσίκτας. Ο ΠΑΟΚ έκανε την ακριβότερη πώληση στην ιστορία του, βάζοντας ένα μεγάλο-για τα δικά του δεδομένα-ποσό στα ταμεία του. Από την άλλη, ο φίλαθλος κόσμος του Δικεφάλου δεν πρόλαβε, εξαιτίας της πανδημίας και των συνεπειών της, να θαυμάσει από κοντά τα κατορθώματα του νεαρού επιθετικού.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΝΦΕΡΕΝΣ ΛΙΓΚ

Στη διάρκεια του Αυγούστου ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να ξεπεράσει δύο εμπόδια, προκειμένου να φθάσει στους ομίλους της νεοσύστατης διοργάνωσης του Κόνφερενς Λιγκ.

Τα πράγματα στο Δουβλίνο θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί ακόμη χειρότερα, αν στο 78΄ της αναμέτρησης με την Μποέμιαν ο Ολιβέιρα δεν μείωνε το σκορ για το τελικό 2-1 υπέρ των Ιρλανδών. Στη ρεβάνς, πάντως, ο Δικέφαλος είχε διαμορφώσει το τελικό 2-0 (Σβαμπ, Μπίσεσβαρ) πριν τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου.

«Στραβό» για το Δικέφαλο ήταν και το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα με τη Ριέκα, έστω και αν η ομάδα του Λουτσέσκου πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης στις καθυστερήσεις του αγώνα με το αυτογκόλ του Γκάλεσιτς. Η ρεβάνς στην Κροατία αποδείχθηκε πιο εύκολη υπόθεση, μια κι ο ΠΑΟΚ έφθασε στη νίκη με 2-0, χάρη στα τέρματα των Ελ Καντουρί (11΄) και Μουργκ (80΄).

O ΣΤΟΧΟΣ ΧΑΘΗΚΕ ΝΩΡΙΣ

Το περασμένο καλοκαίρι τέθηκε ξεκάθαρα από τον Λουτσέσκου ο στόχος της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Μετά από δεκαπέντε αγωνιστικές, όμως, ο ΠΑΟΚ είναι 3ος και με δεκατρείς βαθμούς διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, κάτι που οδήγησε τους υπεύθυνους του Δικεφάλου να ομολογήσουν την αποτυχία τους.

Στίγμα στην πορεία του ΠΑΟΚ αποτέλεσε ο εντός έδρας αγώνας της 17ης Οκτωβρίου απέναντι στο Βόλο, όταν προηγήθηκε με 4-1 στο ημίχρονο, παραχωρώντας τελικά ισοπαλία με 4-4 στην ομάδα της Μαγνησίας. Στίγμα, όμως, αποτέλεσε και ο αγώνας της 28ης Νοεμβρίου κόντρα στον Αρη, όχι για την εντός έδρας ήττα με 1-0, αλλά για τη 40λεπτη διακοπή του παιχνιδιού στις καθυστερήσεις, εξαιτίας ρίψης αντικειμένων και εισβολής οπαδών από τη θύρα 4 στον αγωνιστικό χώρο (στην ΠΑΕ επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 193.500 ευρώ).

ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΝ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ

Στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου έγιναν τρεις ανανεώσεις συμβολαίων: των Αντρια Ζίβκοβιτς και Χάρη Τσιγγάρα μέχρι τον Ιούνιο του 2024 και του Γιάννη Μιχαηλίδη μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Ο ΠΑΟΚ κρατάει κοντά του δύο δικά του παιδιά, που αναδείχθηκαν από τα τμήματα υποδομών του, αλλά και τον διεθνή Σέρβο μεσοεπιθετικό, που σε ένα χρόνο από τώρα θα πάρει μέρος και στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Στον ενάμισι χρόνο, που βρίσκεται στην Τούμπα, ο Ζίβκοβιτς έχει αναδείξει τις ηγετικές του ικανότητες, βοηθώντας ουσιαστικά το Δικέφαλο με τις υπηρεσίες του, μη διστάζοντας καθόλου να βγει μπροστά και στα δύσκολα. Διανύοντας το 26ο έτος της ηλικίας του, δείχνει ότι έχει να δώσει ακόμη περισσότερα στον ΠΑΟΚ στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Με τη νίκη του στη Δανία επί της Κοπεγχάγης με 2-1, ο ΠΑΟΚ «φλέρταρε» ακόμη και με την πρώτη θέση στον όμιλό του, ωστόσο χρειάστηκε τελικά να περιμένει μέχρι την τελευταία αγωνιστική, που διεξήχθη στις 9 Δεκεμβρίου, προκειμένου να νικήσει εύκολα στην Τούμπα τη Λίνκολν με 2-0, με τα γκολ που σημείωσαν οι Ζίβκοβιτς (17΄) και Σβαμπ (55΄) και να τερματίσει 2ος με έντεκα βαθμούς (τέσσερις λιγότερους από την Κοπεγχάγη). Η κλήρωση των πλέι οφ τον φέρνει και πάλι αντίπαλο, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με ομάδα από τη Δανία, αυτή τη φορά τη Μίντιλαντ. Εφόσον τα καταφέρει, ο ΠΑΟΚ θα παίξει μήνα Μάρτιο στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μισό αιώνα (η πρώτη και τελευταία φορά που το είχε καταφέρει ήταν τη σεζόν 1973-74, όταν είχε αντιμετωπίσει τη Μίλαν για τον προημιτελικό γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Θεσσαλονίκη: Μίνι στάση εργασίας στα λεωφορεία την Παρασκευή!

Προειδοποιητική στάση εργασίας προκηρύσσει για αύριο, Παρασκευή, το Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε...

Στην ίδια κατηγορία