Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Oκκάς και Εγκωμίτης, μεταγραφές… Απριλίου

Δημοφιλή

Τέτοιες ημέρες πριν είκοσι χρόνια οι Γιώτης Εγκωμίτης και Γιαννάκης Οκκάς επισημοποιούσαν τη συμφωνία τους με τον ΠΑΟΚ, στον οποίο εντάχθηκαν και τυπικά από το καλοκαίρι του 2000.

Απέμεναν επτά αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της σεζόν 1999-2000 και ο ΠΑΟΚ δεν είχε καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσει την έξοδό του έστω και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αφού βρίσκονταν στην 6η θέση με 42 βαθμούς (πίσω και από τον Ηρακλή, που είχε ένα βαθμό περισσότερο). Παρ’ όλα αυτά, είχε ήδη μπει σ’ εφαρμογή ο προγραμματισμός για την αγωνιστική περίοδο, που θ’ ακολουθούσε. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, που είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία από τον Ιανουάριο του 2000, είχε τον πρώτο λόγο και στο μεταγραφικό σχεδιασμό. Και ήταν αυτός, που είχε υποδείξει στον Γιώργο Μπατατούδη την απόκτηση από την Ανόρθωση των Οκκά και Εγκωμίτη. Ο ίδιος γνώριζε καλά τους δύο Κύπριους ποδοσφαιριστές από τα παιχνίδια, που είχε δώσει ο Ολυμπιακός με την Ανόρθωση για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ τον Αύγουστο του 1998. Ο μεν Εγκωμίτης είχε παίξει και στα δύο ματς (πρόκριση του Ολυμπιακού με 2-1 και 2-4), ο δε Οκκάς ήταν βασικός στον αγώνα ρεβάνς.

Οι δύο παίκτες συμπλήρωναν τότε τρία χρόνια κοινής παρουσίας στην Ανόρθωση, με την οποία είχαν κατακτήσει και ισάριθμα πρωταθλήματα. Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει με τον Κίκη Κωνσταντίνου, τον πρόεδρο της κυπριακής ομάδας. Κι όταν ολοκληρώθηκαν με αίσιο τρόπο, έφθασε η σειρά των παικτών.

Ο Οκκάς δεν ήταν ούτε 24 χρόνων και έβλεπε τη μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ ως το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε φθάσει κοντά σε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό, αλλά η υπόθεση είχε οδηγηθεί σε ναυάγιο. Για τον Εγκωμίτη, τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά. Ναι, μεν, βρίσκονταν στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία (στα 28 του χρόνια), από την άλλη, όμως, είχε ήδη δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, ήταν πατέρας δύο μικρών παιδιών και η μετακόμιση στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν μια απλή υπόθεση. Τελικά, πήρε την απόφαση και απάντησε θετικά κι αυτός στην πρόταση του ΠΑΟΚ.

Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2000 οι δύο παίκτες ταξίδεψαν στην Αθήνα, συνοδευόμενοι από τον Κίκη Κωνσταντίνου. Και την επόμενη ημέρα βρέθηκαν στην εταιρία ΕΡΓΑΣ του Γιώργου Μπατατούδη, παρουσία και του Πέτρου Καλαφάτη, προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

ΣΤΑ «ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ» ΚΙ Ο ΚΡΙΣΜΑΡΕΒΙΤΣ

Οι τελικές διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία και οι δύο παίκτες υπέγραψαν πενταετή συμβόλαια με το Δικέφαλο. «Για να πάρω την απόφαση αυτή, σημαντικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του κ. Μπάγιεβιτς. Ήρθαμε ως πρωταθλητές από την Κύπρο και θέλουμε να συνεχίσουμε την καριέρα μας ως πρωταθλητές και στην Ελλάδα» ήταν τα πρώτα λόγια του Οκκά. «Γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει ΠΑΟΚ και τι δύναμη έχει ο κόσμος του. Και θα δουλέψουμε σκληρά, ώστε να τον κάνουμε χαρούμενο» συμπλήρωσε ο Εγκωμίτης.

Παρών στις συζητήσεις ήταν και ο Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς. Ο Σέρβος επιθετικός είχε ενταχθεί στον ΠΑΟΚ, προερχόμενος από την Ανόρθωση, το Δεκέμβριο του 1998. Στην Τούμπα παρέμεινε μόλις για ένα εξάμηνο, την επόμενη σεζόν έπαιξε δανεικός στον Πανιώνιο και τελικά αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί στα «ανταλλάγματα» για τη μεταγραφή των δύο Κύπριων. «Στην Ελλάδα δεν μου συμπεριφέρθηκαν όπως μου άξιζε. Χαίρομαι που επιστρέφω στην Ανόρθωση» είχε υπογραμμίσει σε δηλώσεις του.

Από την πλευρά του, ο Μπατατούδης επέστρεψε την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, όπου παρακολούθησε στο Παλατάκι τον τελικό της Ευρωλίγκας μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Μακάμπι Τελ Αβίβ (73-67).

Οσο για τους Οκκά και Εγκωμίτη, επέστρεψαν στη Μεγαλόνησο, ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους με την Ανόρθωση. Για την πρώτη τους γνωριμία, όμως, με τους ανθρώπους του αγωνιστικού τμήματος του ΠΑΟΚ δεν περίμεναν την έναρξη της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Το διήμερο 25-26 Μαΐου 2000 ταξίδεψαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, όταν πλέον απέμενε μια αγωνιστική για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και ο Δικέφαλος είχε εξασφαλίσει (ως 5ος στην τελική κατάταξη) την ευρωπαϊκή του έξοδο.

ΛΕΦΤΑ… ΥΠΗΡΧΑΝ

Το κόστος της συνολικής συμφωνίας (αποζημίωση παικτών και Ανόρθωσης) για τον Γιώργο Μπατατούδη είχε φθάσει τα τρία εκατομμύρια δολάρια (ένα δισ. δραχμές). Το ποσό είχε κριθεί υπερβολικά μεγάλο, ειδικά απ’ όσους δεν είχαν ακριβή εικόνα για τους δύο Κύπριους παίκτες και δεν γνώριζαν την ποδοσφαιρική τους αξία. Το σίγουρο ήταν ότι ο Μπατατούδης διέθετε ακόμη την απαραίτητη οικονομική ευχέρεια για την περαιτέρω ισχυροποίηση της ομάδας του…

ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Την περασμένη δεκαετία δεν ήταν λίγοι οι Κύπριοι, που φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Και πέρα από τους Εγκωμίτη και Οκκά, είχε ξεχωρίσει και ο Γιασεμή (απόκτημα από το Παραλίμνι). Τον δρόμο, πάντως, είχε ανοίξει το 1999 ο Στέφανος Βοσκαρίδης (από τον Απόλλωνα Λεμεσού), ο οποίος, όμως, δεν μπόρεσε να καθιερωθεί. Ακολούθησαν το 2003 οι Αλέξανδρος Γαρπόζης (από την ΑΕ Λεμεσού) και Λιάσος Λουκά (από τη Ν. Σαλαμίνα), ενώ δύο χρόνια αργότερα έφθασε στην Τούμπα ο Ηλίας Χαραλάμπους (από την Ομόνοια). Για σύντομο χρονικό διάστημα αγωνίστηκε με το Δικέφαλο ο Κώστας Χαραλαμπίδης, που είχε έρθει τον Αύγουστο του 2006 ως μέρος των έμψυχων ανταλλαγμάτων για τη μετακίνηση του Σαλπιγγίδη στον Παναθηναϊκό. To καλοκαίρι του 2013 είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Εφραίμ (τότε παίκτη της Ομόνοιας, σήμερα του ΑΠΟΕΛ) για συζητήσεις με τον ΠΑΟΚ, οι οποίες, όμως, δεν τελεσφόρησαν. Τελευταίος Κύπριος παίκτης στο Δικέφαλο ήταν ο Νικόλας Ματθαίου (από τον Απόλλωνα Λεμεσού), ο οποίος δεν έπαιξε σε επίσημο ματς της πρώτης ομάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

ΠΑΟΚτσήδικη «τρέλα» στην Stark Arena (video)

Απίθανη ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι οπαδοί της Παρτιζάν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 32η αγωνιστική της Euroleague, εκφράζοντας...

Στην ίδια κατηγορία