Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι… Βέλγοι ξανάρχονται

Δημοφιλή

Η Γάνδη είναι η τέταρτη ομάδα-μετά τη Ροαγιάλ Λιέγης, τη Μαλίν και την Κλαμπ Μπριζ-από το Βέλγιο, που θα ταξιδεύσει στη Θεσσαλονίκη για ν΄ αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ.

Η κλήρωση του πρώτου γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ για τη σεζόν 1991-92 κόντρα στη Μαλίν δεν άφηνε μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την ομάδα του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς.

Αλλωστε, τρία χρόνια νωρίτερα η βελγική ομάδα είχε αναδειχτεί κυπελλούχος Ευρώπης (1-0 στον τελικό τον Αγιαξ), επικρατώντας αργότερα και της Αϊντχόβεν στον τελικό του Σούπερ Καπ.

Τέσσερις ημέρες πριν το ματς της Τούμπας (18 Σεπτεμβρίου 1991), ο Νέτο Γκουερίνο, συνεργάτης του Μπλάζεβιτς, είχε παρακολουθήσει από κοντά την εκτός έδρας νίκη της Μαλίν επί της Σαρλερουά με 2-1, μεταφέροντας στον Κροάτη προπονητή τα όσα είχε σημειώσει για τον τρόπο παιχνιδιού των Βέλγων.

Η αποστολή της Μαλίν είχε αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη δύο ημέρες πριν το παιχνίδι (στην υποδοχή ήταν ο Νίκος Ζελομοσίδης). Το αγωνιστικό τμήμα είχε καταλύσει σε ξενοδοχείο του Πανοράματος, οι συνοδοί της αποστολής, ωστόσο, είχαν προτιμήσει το Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, όπου έκαναν τα μπάνια τους…

«Δεν είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της κλήρωσης, ο ΠΑΟΚ είναι μια δυνατή ομάδα» δήλωνε ο τεχνικός της Μαλίν, Ζορζ Λίεκενς, που μαζί με τους παίκτες του είχαν βρεθεί, την προπαραμονή του αγώνα, στο γήπεδο της Καλαμαριάς.

Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλός στο α΄ ημίχρονο, ανοίγοντας το σκορ στο 39΄ με πλασέ του Σκαρτάδου, που αξιοποίησε την ασίστ του Αναστασιάδη. Στο 51΄ ο Σκαρτάδος έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 2-0 (νικήθηκε από τον Πρεντόμ, διεθνή Βέλγο γκολκίπερ), μέχρι που η Μαλίν έκανε το 1-1 στο 62΄ με τον Σουηδό Ινγκεσον.

«Ακόμη δεν έχουμε αποκλειστεί. Στο 1-1 ήταν τόσο καλός ο επιθετικός συνδυασμός των παικτών της Μαλίν, που ήταν αδύνατο ν΄ αποφύγουμε το γκολ» δήλωνε ο Μπλάζεβιτς μετά το ματς. «Το αποτέλεσμα είναι καλό για εμάς ενόψει της ρεβάνς» έλεγε ο Λίεκενς.

Για τους γηπεδούχους είχαν αγωνιστεί οι Γκάμπριτς, Τουρσουνίδης, Μαλιούφας, Μητσιμπόνας, Αλεξίου, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Αναστασιάδης, Μαγκντί (88΄ Αλεξούλης) και Λεοντιάδης.

Δύο λεπτά πριν τη λήξη ο Μαγκντί έγινε αναγκαστική αλλαγή, έχοντας υποστεί θλάση. Και τις ημέρες που ακολούθησαν, υπήρχε αγωνία για το αν θα προλάβαινε τη ρεβάνς με τη Μαλίν.

Ο αγώνας δεν είχε τηλεοπτική κάλυψη, μια και ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Θωμάς Βουλινός, είχε χαρακτηρίσει υποτιμητική την προσφορά της κρατικής τηλεόρασης ύψους οχτώ εκατομμυρίων. δραχμών. Με την απόφαση του Βουλινού είχαν διαφωνήσει ανοιχτά οι Στέφανος Κατέρογλου και Γιώργος Καλύβας, μέλη της διοίκησης, που έκαναν λόγο για κακούς χειρισμούς και οικονομική ζημιά της ομάδας. Αλλά ο Βουλινός είχε απαγορεύσει και τη ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα, με αποτέλεσμα οι λεπτομέρειες του παιχνιδιού να γίνουν γνωστές στον πολύ κόσμο μόνο την επόμενη ημέρα μέσω των εφημερίδων!

Στις εξέδρες είχαν βρεθεί σχεδόν 35 χιλιάδες φίλαθλοι, ανάμεσά τους και 200 Βέλγοι, στους οποίους το γραφείο Τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε μοιράσει βιβλίο (στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα) με την ιστορία της Μακεδονίας.

*Με τηλεγράφημά της η Ναντ, πρώην ομάδα του Μπλάζεβιτς, εύχονταν στον ΠΑΟΚ καλή επιτυχία στα παιχνίδια κόντρα στη Μαλίν.

ΚΙ Η «ΚΑΜΠΑΝΑ»

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 1991, κι ενώ στον ΠΑΟΚ προετοιμάζονταν για το πρώτο παιχνίδι με τη Σβαρόφσκι Τιρόλ, έφθασε στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ η είδηση της τιμωρίας της Τούμπας για τον αγώνα με τους Αυστριακούς. Το σοκ ήταν μεγάλο για τους ανθρώπους του Δικεφάλου, που υπολόγιζαν σε 120 εκ. δραχμές την οικονομική ζημιά. Μία εβδομάδα αργότερα οι Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς και Νίκος Ζελομοσίδης βρέθηκαν στη Ζυρίχη, όπου μαζί με Ελβετό δικηγόρο υποστήριξαν την έφεση, που είχε καταθέσει η ΠΑΕ.

ΤΟΥΣ «ΕΚΑΨΕ» Ο ΕΠΟΠΤΗΣ

Καταδικαστική για τον ΠΑΟΚ αποδείχτηκε η κατάθεση του Δανού επόπτη Λουντ Σόρενσεν, ο οποίος έκανε λόγο για κέρματα και πλαστικά μπουκάλια, που είχε δεχτεί στη διάρκεια του αγώνα. «Είστε τυχεροί, που αυτά δεν καταγράφηκαν στο φύλλο αγώνα, γιατί τότε η τιμωρία σας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη» είχαν ακούσει οι Mπλάζεβιτς και Ζελομοσίδης να τους λέει ο πρόεδρος της επιτροπής εφέσεων.

Η ποινή της μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών της Τούμπας δεν άλλαξε. Στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρονταν μια σειρά από λόγοι. Ο βασικότερος ήταν η επίθεση, που δέχτηκαν Βέλγοι φίλαθλοι (ένας από αυτούς είχε χτυπηθεί από κέρμα και είχε κάνει επίσημη καταγγελία στην ΟΥΕΦΑ). Είχε μετρήσει επίσης και η έκθεση του (Αυστριακού) παρατηρητή του αγώνα, που κατέγραφε την κακή οργάνωση από την πλευρά του ΠΑΟΚ: το χόρτο δεν ήταν καλά κουρεμένο, οι φωτορεπόρτερ δεν είχαν καθίσει στον προβλεπόμενο χώρο, ενώ οι διαιτητής μετά το παιχνίδι είχαν μείνει μόνοι τους στο γήπεδο και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν με ταξί…

Η τελική απόφαση της ΟΥΕΦΑ (επέβαλε στον ΠΑΟΚ να πληρώσει και τα έξοδα της έφεσης, ύψους είκοσι χιλιάδων ελβετικών φράγκων) χαρακτήριζε υψηλής επικινδυνότητας το παιχνίδι με τη Σβαρόφσκι Τιρόλ, μεταθέτοντας την ώρα έναρξης του από τις 20.00 στις 15.00, έτσι ώστε να μην μαζευτεί κόσμος έξω από το γήπεδο. Κι όχι μόνο αυτό, αφού είχε απαγορέψει την τηλεοπτική, αλλά και τη ραδιοφωνική αναμετάδοση του αγώνα, επιτρέποντας την είσοδο μόλις 70 ατόμων από την πλευρά των γηπεδούχων.

Η ΙΣΟΠΑΛΙΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΟΙΧΙΣΕ

Η τελευταία φορά, που ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε βελγική ομάδα ήταν στις 2 Δεκεμβρίου 2010, όταν για την 5η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ αντιμετώπισε την Κλαμπ Μπριζ. Ο Δικέφαλος δεν ήταν σε καλό φεγγάρι (προέρχονταν από ήττες με 3-0 από Ολυμπιακό και 0-1 από Ατρόμητο) και το… απέδειξε και στον αγώνα με τους Βέλγους (19.424 εισιτήρια), όπου προηγήθηκε με τον Βιεϊρίνια στο 24΄, αλλά στο προτελευταίο λεπτό του αγώνα δέχθηκε το γκολ της ισοφάρισης και έμεινε στο 1-1. Ακόμη κι έτσι, πάντως, στον ΠΑΟΚ αρκούσε κι η ισοπαλία στο τελευταίο παιχνίδι με την Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ για την πρόκριση στους «32».

Για την ομάδα του Μάκη Χάβου είχαν παίξει οι Κρέσιτς, Ζουέλα, Σακελλαρίου, Τσιρίλο, Κοντρέρας, Γκαρσία, Βιτόλο, Σαλπιγγίδης (82΄ Αθανασιάδης), Φωτάκης, Βιεϊρίνια και Ίβιτς (72΄Ελ Ζαρ).

ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

Ο ΠΑΟΚ τέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με βελγική ομάδα τη σεζόν 1967-68, όταν για τον α΄ γύρο του κυπέλλου Διεθνών Εκθέσεων υποδέχτηκε τη Ροαγιάλ Λιέγης. Η συγκεκριμένη διοργάνωση υπήρξε πρόδρομος του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και του-ακόμη πιο πρόσφατου-Γιουρόπα Λιγκ. Σ’ αυτήν έπαιρναν μέρος ομάδες, που είχαν έδρα σε διοργανώτριες πόλεις Διεθνών Εκθέσεων, χωρίς να υπολογίζεται η θέση στα εγχώρια πρωταθλήματα τους. Ο αγώνας της 13ης Σεπτεμβρίου 1967 είχε διεξαχθεί στο Καυτανζόγλειο (η Τούμπα δεν διέθετε ακόμη προβολείς) και είχε προσελκύσει 30 χιλιάδες φιλάθλους. Για τον ΠΑΟΚ του Νίκου Πάγκαλου εκείνος ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας της σεζόν. Φανερά ανώτεροι οι Βέλγοι, είχαν πετύχει και τα δύο γκολ της νίκης τους με 2-0 στο πρώτο δεκάλεπτο (2΄ Μαρτανγκά, 10΄ Μπάντοβτς). Για τους γηπεδούχους είχαν αγωνιστεί οι Σαββουλίδης, Μακρής, Φουντουκίδης, Μουρατίδης, Γιακουμής, Θεοφανίδης, Αφεντουλίδης, Βασιλειάδης, Σαράφης, Συμεωνίδης και Χαραλαμπίδης (46΄ Νικολαϊδης).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Οι διαιτητές του ΠΑΟΚ-Απόλλων Πάτρας

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει το Σάββατο (30/1, 18:00) στο Παλατάκι τον Απόλλωνα Πάτρας, για την 1η αγωνιστική των Play Out...

Στην ίδια κατηγορία