Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Oι μύθοι δεν σβήνουν ποτέ

Δημοφιλή

Μεγαλούργησε στον ΠΑΟΚ πριν 70 χρόνια, όμως η χρονική απόσταση με το σήμερα καθόλου δεν πρέπει να υποβαθμίζει τα κατορθώματα και την προσφορά του Λάμπη Κουιρουκίδη, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Γεννημένος το 1931 στους Σιταγρούς Δράμας, εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα της Δόξας σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών. Το καλοκαίρι του 1952 η αποστολή του ΠΑΟΚ βρέθηκε στη Δράμα για φιλικό παιχνίδι, γνωρίζοντας την ήττα με 3-0. Και τα δύο από τα τρία γκολ των γηπεδούχων είχε πετύχει ο Κουιρουκίδης, ο οποίος τράβηξε αμέσως την προσοχή των ανθρώπων του Δικεφάλου. Η Δόξα δεν ήθελε να τον παραχωρήσει και, για εκείνο το λόγο, το δελτίο του στον ΠΑΟΚ εκδόθηκε ένα χρόνο μετά τη μετακίνησή του στη Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία, πάντως, θα μπορούσε να γραφτεί διαφορετικά κι ο Κουιρουκίδης να κατέληγε στον Ολυμπιακό. Σ’ εκείνα τα χρόνια του καθαρά ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, οι ποδοσφαιριστές είχαν τη δουλειά τους και στον ελεύθερο χρόνο τους έπαιζαν και μπάλα (η προετοιμασία τους για τον αγώνα της Κυριακής εξαντλούνταν σε μια προπόνηση μεσοβδόμαδα…) Ο Κουιρουκίδης αναζητούσε επαγγελματική αποκατάσταση, που δεν την έβρισκε στη Δράμα, για αυτό και έστειλε γράμμα στον προπονητή του Ολυμπιακού, Γιάννη Χέλμη, για να μετακομίσει στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο Χέλμης του απάντησε θετικά, κάτι, όμως, που ο Κουιρουκίδης έμαθε πολύ αργότερα (αφού είχε γίνει παίκτης του ΠΑΟΚ), μια και οι άνθρωποι της Δόξας του το είχαν αποκρύψει.

Την πρώτη φορά, πάντως, που επέστρεψε στη Δράμα ως παίκτης του ΠΑΟΚ, συνάντησε… πολεμικό κλίμα, μια που οι Δραμινοί δεν του είχαν συγχωρήσει την αποχώρησή του από την ομάδα τους. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που ήταν αδύνατο για τον Κουιρουκίδη να αποχωρήσει μετά το τέλος του αγώνα με την υπόλοιπη αποστολή. Πώς έφυγε τελικά από το γήπεδο; Μαζί με άλλους δύο-τρεις παίκτες, ντύθηκαν χωροφύλακες και αποχώρησαν από την πόρτα του γηπέδου, που «έβλεπε» προς τα μνήματα…

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ «ΧΡΥΣΗΣ» ΤΡΙΠΛΕΤΑΣ

Εκανε ντεμπούτο (με γκολ) στον αγώνα κυπέλλου της 18ης Οκτωβρίου 1953 κόντρα στο Μαραθώνα (6-0) και σχεδόν ένα μήνα αργότερα (8 Νοεμβρίου 1953) έπαιξε για πρώτη φορά σε αγώνα (τοπικού) πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας δύο γκολ στο 3-1 επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Επί σειρά ετών αρχηγός του ΠΑΟΚ, ήταν επίλεκτο μέλος της ομάδας του Δικεφάλου, που για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια (1953-1957) αναδεικνύονταν πρωταθλήτρια Θεσσαλονίκης. Στην ιστορία έχει μείνει η μυθική επιθετική τριπλέτα των Χριστόφορου Γιεντζή, Λευθέρη Παπαδάκη και Λάμπη Κουιρουκίδη, οι οποίοι βρίσκονταν μεταξύ τους με… κλειστά μάτια μέσα στο γήπεδο, φορτώνοντας με γκολ τις αντίπαλες εστίες.

Ο Κουιρουκίδης ήταν από τους πρώτους παίκτες του ΠΑΟΚ, που είχαν κληθεί στην εθνική ομάδα. Και στην πρώτη του εμφάνιση με το εθνόσημο, εναντίον της Αιγύπτου το 1954 (1-1) πέτυχε και γκολ.

Όλα σχεδόν τα χρόνια αγωνίζονταν στο Συντριβάνι, το παλιό γήπεδο του ΠΑΟΚ, όμως ήταν παρών (και σκόρερ) στο πρώτο ματς πρωταθλήματος, που έγινε στην Τούμπα, στις 25 Οκτωβρίου 1959 με αντίπαλο τον Μ. Αλέξανδρο Κατερίνης (3-2). Εκείνη, ωστόσο, ήταν και η τελευταία σεζόν του στα γήπεδα, αφού ένας σοβαρός τραυματισμός είχε ως αποτέλεσμα ν’ αποσυρθεί πρόωρα από την ενεργό δράση. Επαιξε συνολικά σε 160 επίσημους αγώνες πετυχαίνοντας 91 γκολ. Μετά το τέλος της καριέρας του δεν αναμείχθηκε ξανά από κάποιο άλλο πόστο με τον ΠΑΟΚ, διατηρώντας πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η τελευταία εμφάνιση του στην Τούμπα ήταν στη φιέστα της 21ης Απριλίου 2019 (5-0 επί του Λεβαδειακού), όντας ο άνθρωπος που με την είσοδο του στο γήπεδο έδωσε το σύνθημα για ν’ αρχίσει η γιορτή για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η πρόκριση έφερε… τραπέζι στον ΠΑΟΚ!

Τραπέζι παρέθεσαν οι Αδερφοί Νικολαΐδη στην ομάδα Πόλο του ΠΑΟΚ Domus Ergo, μετά την μεγάλη πρόκριση στους ημιτελικούς Α1...

Στην ίδια κατηγορία