Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι… Ισπανοί ξανάρχονται

Δημοφιλή

Η Γρανάδα είναι η πέμπτη ισπανική ομάδα, που θ’ αγωνιστεί στην Τούμπα. Είχαν προηγηθεί η Μπαρτσελόνα, η Σεβίλλη, η Ατλέτικο και η Βιγιαρεάλ.

Η κλήρωση του πρώτου γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1975-76 έφερε αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, την οποία η ομάδα του Γκιούλα Λόραντ υποδέχθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1975. Ο Γκιούλα Λόραντ δεν μπορούσε να υπολογίζει για το παιχνίδι τους Τερζανίδη και Φουντουκίδη, που αντιμετώπιζαν προβλήματα τραυματισμών. Πιο αποφασισμένοι στο β΄ μέρος, οι παίκτες του ΠΑΟΚ πίεσαν τους Ισπανούς και στο 73΄ πέτυχαν το μοναδικό γκολ του αγώνα με σκόρερ τον Κούδα, που αξιοποίησε την πάσα του Ασλανίδη. Ο Δικέφαλος είχε προς το τέλος του αγώνα και την τύχη με το μέρος του, όταν στο 86΄ η προσπάθεια του Ερέδια σταμάτησε στο δοκάρι.

Μετά το παιχνίδι ο Λόραντ και οι παίκτες τους εξέφραζαν από τη μία τη χαρά τους για τη σπουδαία νίκη, αλλά από την άλλη σημείωναν ότι το 1-0 δεν ήταν καθόλου αρκετό για την εξασφάλιση της πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς στη Βαρκελώνη. Σαν να διαισθάνονταν τι θα ακολουθούσε (στη ρεβάνς οι Καταλανοί νίκησαν 6-1).

Στο παιχνίδι (το είχε διευθύνει ο Ρουμάνος Πετρισεάνου) είχαν διατεθεί 45.200 εισιτήρια και οι εισπράξεις έφθασαν τις 5. 560.000 δραχμές. Ο αγώνας μεταδόθηκε από το τότε ΕΙΡΤ, αλλά με καθυστέρηση …ενός ημιχρόνου.

Πρώτο θέμα στον Τύπο της εποχής ήταν η δίκη των βασανιστών της χούντας. Στην Ισπανία η δικτατορία του Φράνκο μετρούσε τις τελευταίες της ημέρες (το καθεστώς κατέρρευσε δύο μήνες αργότερα με τον θάνατο του Φράνκο), ωστόσο φίλαθλοι του ΠΑΟΚ φρόντισαν να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης στους Ισπανούς, που αντιστέκονταν στο ανελεύθερο καθεστώς. «Όχι στις εκτελέσεις των Ισπανών αγωνιστών» έγραφε το πανό (το ίδιο μήνυμα ήταν και στην αγγλική γλώσσα), που αναρτήθηκε στις κερκίδες και το οποίο έτυχε της ανάλογης προβολής. Στην εξέλιξη της διοργάνωσης η Μπαρτσελόνα απέκλεισε διαδοχικά τις Λάτσιο, Βάσας και Λέφσκι Σόφιας, αλλά στα ημιτελικά αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ, μετέπειτα νικήτρια στο διπλό τελικό επί της Κλαμπ Μπριζ (3-2 και 1-1).

ΔΕΝ ΕΦΘΑΣΕ ΤΟ 2-0

Στις 20 Οκτωβρίου 1982 ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν τη Σεβίλλη, στον πρώτο αγώνα για το β΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η ομάδα του Χάινς Χέερ προέρχονταν από την πρόκρισή της επί της Σοσό, αν και στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος μετρούσε ήδη δύο απώλειες (εκτός έδρας ισοπαλίες χωρίς γκολ με Μακεδονικό και ΠΑΣ Γιάννινα). Η Τούμπα ήταν γεμάτη (37.000 εισιτήρια) και οι ΠΑΟΚτσήδες χάρηκαν τη νίκη των γηπεδούχων με 2-0, σκορ που διαμορφώθηκε με τα γκολ των Δημόπουλου (49΄) και Κωστίκου (61΄). Οι δύο ομάδες είχαν και από ένα δοκάρι, με τον Λόπεζ οι φιλοξενούμενοι και με τον Κωστίκο οι γηπεδούχοι.

«Μετά το 1-0 σταθήκαμε τυχεροί, οι Ισπανοί είχαν δύο πολλές καλές ευκαιρίες και ευτυχώς δεν σκόραραν. Οι περισσότεροι παίκτες μας έπαιξαν καλά, με κορυφαίους τους Αλαβάντα και Κωστίκο» είχε τονίσει στις δηλώσεις του ο Χέερ. Η πορεία της ισπανικής ομάδας (στη ρεβάνς νίκησε 4-0 τον ΠΑΟΚ) στη διοργάνωση σταμάτησε στον αμέσως επόμενο γύρο, όταν και αποκλείστηκε από την Καϊζερσλάουτερν (1-0, 4-0).

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν τη Σεβίλλη (σεζόν 1990-91) στη ρεβάνς του 0-0 για τον α΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, μετρούσε ακόμη τις πληγές του από το εκτός έδρας ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής κόντρα στον Παναθηναϊκό. Τότε που ο διαιτητής Ηλίας Καραμάνης είχε αποβάλλει στο 75΄ τους Σκαρτάδο και Μαγκντί, με αποτέλεσμα ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ Θωμάς Βουλινός να μπει στο τερέν του Ολυμπιακού σταδίου για να μαζέψει τους παίκτες της ομάδας και να αποχωρήσουν οριστικά (ο Δικέφαλος τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών). Οι παίκτες του Ρομπ Γιάκομπς δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους στο ματς της 3ης Οκτωβρίου 1990. Εχασαν πολλές ευκαιρίες, με πιο σημαντική το δοκάρι του Σκαρτάδου στο 89΄ της αναμέτρησης, που κρίθηκε τελικά στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί ευστόχησαν για τον ΠΑΟΚ οι Καραγεωργίου, Τουρσουνίδης και Χασάν, σε αντίθεση με τους Σκαρτάδο (απόκρουση) και Μαγκντί (άουτ), που δεν είχαν βρει στόχο. Ετσι, οι Ισπανοί πήραν την πρόκριση με 4-3 (ο Γκιτσιούδης είχε αποκρούσει την εκτέλεση του Μπενγκοετσέα. Οι Ισπανοί δεν πήγαν καθόλου μακριά στη διοργάνωση, αφού στον επόμενο γύρο αποκλείστηκαν από την Τορπέντο. Στο πρώτο ματς της Μόσχας ηττήθηκαν με 3-1, ενώ στην έδρα τους νίκησαν με 2-1.

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ «ΘΑΥΜΑ»

Τη σεζόν 1996-97 ο ΠΑΟΚ επέστρεφε στην Ευρώπη μετά από απουσία πέντε χρόνων και οι προκρίσεις επί της Σπάρτακ Τρνάβα και της Αρσεναλ έφεραν αντίπαλο της ομάδας του Αγγελου Αναστασιάδη την ισχυρή Ατλέτικο Μαδρίτης.

Το 5-2 του αγώνα στην ισπανική πρωτεύουσα δεν απέτρεψε 30 χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες να βρεθούν το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου 1997 στις εξέδρες (τρεις ημέρες νωρίτερα ο Δικέφαλος έμενε στο εντός έδρας 2-2 με τον Ηρακλή) προσδοκώντας την πρόκριση επί της Ατλέτικο. Το «θαύμα» δεν έγινε, αποζημιώθηκαν ωστόσο με ένα χορταστικό 4-4 και, κυρίως, με το ημίωρο 55΄ -84΄, όταν η ομάδα του Αναστασιάδη έκανε την ανατροπή από 1-3 σε 4-3 με τα γκολ των Ολιβάρες, Ζαγοράκη και Ζουμπούλη (σκόρερ του πρώτου τέρματος των γηπεδούχων ήταν ο Φρατζέσκος με εκτέλεση φάουλ στο 17΄). Ο ΠΑΟΚ στερήθηκε της νίκης γοήτρου στις καθυστερήσεις, όταν ο Κίκο διαμόρφωσε το 4-4.

«Φεύγουμε από τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι. Ο Θεός μας δίνει τις ευκαιρίες, εμείς όμως τις κλοτσήσαμε. Πετύχαμε έξι γκολ κόντρα σε μια μεγάλη ομάδα και αυτό δεν είναι λίγο» είχε πει στις δηλώσεις του ο Αναστασιάδης, ο οποίος είχε δώσει την ευκαιρία στον Νίκο Αργυρίου να κάνει ντεμπούτο με τον ΠΑΟΚ. «Ο αντίπαλος έπαιξε με μεγάλη γενναιότητα» είχε παραδεχθεί ο τεχνικός της Ατλέτικο, Ράντομιρ Αντιτς, τη στιγμή που ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης της ισπανικής ομάδας, Χέσους Χιλ, μιλούσε για το φίλαθλο κόσμο του ΠΑΟΚ: “Είναι καταπληκτικός. Πανηγύριζε ακόμη και στο 1 – 3”.

«ΚΑΘΑΡΙΣΕ» Ο ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ

Oταν ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στις 4 Νοεμβρίου 2010 τη Βιγιαρεάλ, ισοβαθμούσε στη 2η θέση με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τέσσερις βαθμούς, δύο λιγότερους από την ισπανική ομάδα. Την ίδια ώρα στο πρωτάθλημα η ομάδα του Χάβου, μετά από οχτώ αγωνιστικές, είχε συγκεντρώσει μόλις έντεκα βαθμούς και βρίσκονταν στην 8η θέση, πίσω ακόμη και από την Κέρκυρα και την Καβάλα! Και ήταν εκείνες οι ημέρες, που με ανακοίνωση της η ΠΑΕ έκανε γνωστό ότι “βρίσκεται σε επαφή με Μεγάλο Διεθνή Επενδυτικό Οργανισμό, προερχόμενο εκ της Μέσης Ανατολής, ο οποίος δια μέσω εκπροσώπου του έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού Μετοχικού Πακέτου της ΠΑΕ». Ο αγώνας με τη Βιγιαρεάλ ήταν αμφίρροπος, αλλά τελικά ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει 1-0 χάρη στην κεφαλιά του Βιεϊρίνια (70΄). Οσο για τους ΠΑΟΚτσήδες, υπακούοντας στις οδηγίες της ΟΥΕΦΑ, δεν άναψαν πυρσούς και βεγγαλικά, αλλά έστειλαν στον ουρανό της Τούμπας δεκάδες φαναράκια!

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Oύτε την Πρωτομαγιά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Το ντέρμπι της Τούμπας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού επρόκειτο να γίνει την περασμένη Κυριακή, αναβλήθηκε ωστόσο προς...

Στην ίδια κατηγορία