Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι εξτρέμ, που έγιναν μπακ

Δημοφιλή

Αμφότεροι άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο από μικροί ως ακραίοι επιθετικοί. Αγωνιζόμενοι, όμως, στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, άλλαξαν θέσεις, ακολουθώντας τις οδηγίες των προπονητών τους. Και έτσι, οι Πέτρος Καλουτσικίδης και Στάθης Τάχατος διακρίνονται πλέον ως ακραίοι αμυντικοί, που, βέβαια, έχουν και αυξημένα καθήκοντα και στην επίθεση, όπως επιτάσσει η σύγχρονη εποχή για τον πλάγιο μπακ. Βασικοί συντελεστές της κατάκτησης (και) του φετινού πρωταθλήματος της ομάδας νέων Κ-19, οι δύο ποδοσφαιριστές μιλούν στη FORZA για τη μέχρι τώρα καριέρα τους και, κυρίως, για το ελπίζουν να πετύχουν από εδώ και πέρα, τώρα που φθάνει η στιγμή μετάβασής τους στο χώρο του ανδρικού ποδοσφαίρου.

«ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΣΕΖΟΝ»

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη στις 28 Μαρτίου 2001, o Πέτρος Καλουτσικίδης άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία τεσσάρων χρονών στους Μπέμπηδες. Και μέσα από τις εκεί εμφανίσεις του, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ, που τελικά τον απέκτησε. «Στους Μπέμπηδες αγωνιζόμουν ως εξτρέμ, στη συνέχεια έπαιξα και στο κέντρο, ως 10άρι. Η αλλαγή της θέσης μου σε δεξί μπακ έγινε ενάμισι χρόνο αφού είχα έρθει στον ΠΑΟΚ» τονίζει αρχικά, και συνεχίζει: «Στην αρχή μου φάνηκε λίγο περίεργη αυτή η αλλαγή, αλλά στην πορεία κατάλαβα ότι είναι πιο ωραίο να είσαι ένας μπακ, που ανεβαίνει όλη την πλευρά σε σχέση με το να παίζεις εξτρέμ».

Είχες τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στη φετινή ομάδα, με παρουσία και στα 24 παιχνίδια του πρωταθλήματος, βασικός και στα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια, κόντρα στην Μποέμιανς και την Ντιναμό Κιέβου. Το θεωρείς ως επιπλέον «παράσημο» για σένα;

«Θα έλεγα ότι ήταν μια ονειρική χρονιά για μένα, αγωνιζόμενος στα 23 από τα 24 ματς στο αρχικό σχήμα ενδεκάδας. Είναι κάτι που σημαίνει πολλά».

Πόσο σ’ έχει βοηθήσει ο Πάμπλο Γκαρσία στη δική σου εξέλιξη, αλλά και των συμπαικτών σου;

«Είναι ένας προπονητής αρχές και πολλές ικανότητες. Ξέρει τι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον κάθε αντίπαλο. Και, φυσικά, η παρουσία του στην Κ-19 ήταν καθοριστική, προκειμένου η ομάδα να κατακτήσει τρεις συνεχόμενες χρονιές το πρωτάθλημα».

Πως βλέπεις την επόμενη μέρα για σένα;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω ακόμη τι θα προκύψει. Ευελπιστώ το καλύτερο για μένα. Αυτό είναι το όνειρο μου, να σταδιοδρομήσω ως ποδοσφαιριστής. Πέρσι πέτυχα την εισαγωγή του στο τμήμα διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας Καβάλας, έκανα την εγγραφή, ωστόσο, λόγω των καθημερινών προπονήσεων δεν άρχισα τη φοίτηση. Είναι επιλογή μου ν’ αφοσιωθώ στην καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής. Και βρίσκομαι σε μια ηλικία, που πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα. Ο κάθε νεαρός παίκτης θα ήθελε να του δοθεί η ευκαιρία να παίξει στο ανδρικό ποδόσφαιρο, σε πιο ανταγωνιστικό επίπεδο, να αποκτήσει εμπειρίες και, σε τελική ανάλυση, να καταφέρει να εξελιχθεί».

Ας σημειωθεί ότι ο Καλουτσικίδης ήταν ένας από τους παίκτες της ομάδας νέων, που χρησιμοποίησε ο Αμπέλ Φερέιρα στο εκτός έδρας φιλικό παιχνίδι της πρώτης ομάδας τον περασμένο Νοέμβριο εναντίον της Δόξας Δράμας.

«ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΓΚΑΡΣΙΑ»

Γεννημένος στις 12 Αυγούστου 2001, ο Στάθης Τάχατος έπαιξε φέτος για δεύτερη χρονιά με την Κ-19, φθάνοντας συνολικά τις 18 συμμετοχές. Την περσινή σεζόν, ένας τραυματισμός στα μισά της χρονιάς τον κράτησε λίγο πίσω, αλλά φέτος επανέκαμψε δυναμικά.

Αρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στο χωριό του, τον Ακροπόταμο Θεσσαλονίκης, στην ακαδημία «Αετοί». Σε ηλικία δώδεκα ετών πήγε στον Εθνικό Μετεώρων. Και με την προτροπή του Κώστα Μαλιούφα, που τον είχε προπονητή στον Εθνικό, δοκιμάστηκε στον ΠΑΟΚ, στον οποίο ανήκει εδώ και επτά χρόνια.

«Όταν ήμουν μαθητής Γυμνασίου, έφευγα από το χωριό στις 3 το μεσημέρι και γυρνούσα στις 9 το βράδυ για τις ανάγκες των καθημερινών προπονήσεων με τον ΠΑΟΚ. Ηταν λίγο δύσκολο για μένα, αλλά αγαπούσα αυτό που έκανα» θυμάται χαρακτηριστικά.

Σε ποια θέση αγωνιζόσουν από μικρός;

«Ημουν φορ και δεξί χαφ-εξτρέμ. Όταν βρέθηκα στην Κ-14, με προπονητή τον Μάκη Κοσμίδη, γύρισα ως δεξί μπακ, μια και προσπαθούσα πολύ και στο αμυντικό κομμάτι. Και φέτος ο κ. Γκαρσία με χρησιμοποίησε στο αριστερό άκρο της άμυνας. Πλέον είναι κάτι που το έχω συνηθίσει, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Κάποιες φορές με βολεύει κιόλας, γιατί μπορώ και συγκλίνω προς τα μέσα».

Από τον Ακροπόταμο κατάγεται και ο Κώστας Σταφυλίδης. Ποιες είναι οι συμβουλές, που σου έχει δώσει;

«Όταν έρχεται στο χωριό βρισκόμαστε με τον Σταφυλίδη, μένει τρία σπίτια πιο κάτω. Αυτό που πάντα μου λέει είναι να δουλεύω πολύ, να μην τα παρατάω ποτέ».

Τι σκέφτεσαι για το δικό σου μέλλον;

«Ο μεγάλος μου στόχος είναι να παίξω στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Και αν μπορέσω, να φθάσω ακόμη ψηλότερα στην καριέρα μου. Το πιθανότερο, πάντως, είναι να παίξω ακόμη μια χρονιά στην Κ-19».

Ποια είναι τα λόγια του Πάμπλο Γκαρσία, που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη σου;

«Για μένα είναι ένας… διαφορετικός προπονητής. Κι αυτό γιατί, πριν τη κάθε προπόνηση, τονίζει τρία πράγματα: πάθος, σεβασμός και ταπεινότητα. Δεν θέλει να χάνει κανένα ματς, έτσι είχε μάθει και ο ίδιος σαν ποδοσφαιριστής. Και πάντα μας βάζει ολοένα και υψηλότερους στόχους για να κυνηγήσουμε. Επιπλέον, αυτό που επιδιώκει είναι να ‘βγάζει’ το 100% από τον κάθε παίκτη σε όρεξη και πάθος για το ποδόσφαιρο, πριν αρχίσει το κάθε παιχνίδι».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Συλλέγει βραβεία ο Μπράντον

To βραβείο του για το κορυφαίο γκολ της… 16ης αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας έλαβε ο Μπράντον Τόμας, με τη...

Στην ίδια κατηγορία