Δύο προκρίσεις και τέσσερις αποκλεισμούς μετρά ο Δικέφαλος στην ευρωπαϊκή του διαδρομή μετά από ισόπαλα –με ή χωρίς γκολ- αποτελέσματα στις πρώτες εντός έδρας αναμετρήσεις του
Η ιστορία δείχνει ότι ακόμη και μετά από ισοπαλίες στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ είναι πάντα αξιόμαχος στις ρεβάνς, έχοντας να επιδείξει προκρίσεις επί της Μαλίν και της Μέταλουργκ.
Γνώρισε, βέβαια, και αποκλεισμούς, έστω και στα… σημεία, κατά χρονολογική σειρά από Μπάγερν Μονάχου, Ντέμπρετσεν, Χέρενφεϊν και Αγιαξ.
ANETΡΕΨΕ ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΛΙΝ
Η κλήρωση του πρώτου γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1991-92 κόντρα στη Μαλίν δεν άφηνε μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την ομάδα του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς. Αλλωστε, τρία χρόνια νωρίτερα η βελγική ομάδα είχε αναδειχτεί κυπελλούχος Ευρώπης (1-0 στον τελικό τον Αγιαξ), επικρατώντας αργότερα και της Αϊντχόβεν στον τελικό του Σούπερ Καπ. Οι πιθανότητες του ΠΑΟΚ για πρόκριση συρρικνώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα της Τούμπας, ωστόσο, στη ρεβάνς του Βελγίου ανέτρεψε τα σε βάρος του προγνωστικά. Και χάρη στο γκολ του Στέφανου Μπορμπόκη, τέσσερα λεπτά πριν τη συμπλήρωση του 90λεπτου της αναμέτρησης, πανηγύρισε μια σπουδαία πρόκριση.
ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΕΝΝΕΑ ΠΑΙΚΤΕΣ
Η ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ στη σεζόν 2005-06 άρχισε με την αναμέτρηση με τη Μέταλουργκ. Ο Σαλπιγγίδης άνοιξε το σκορ εναντίον της ομάδας του Ντόνετσκ, αλλά οι Ουκρανοί έφυγαν από την Τούμπα με 1-1. Ο Δικέφαλος ταξίδεψε για τον αγώνα ρεβάνς με άλλον προπονητή (ο Γιώργος Κωστίκος διαδέχτηκε τον Νίκο Καραγεωργίου, που είχε υποβάλλει παραίτηση αμέσως μετά το πρώτο παιχνίδι με τη Μέταλουργκ) και μετά από ένα ματς-θρίλερ εξασφάλισε την πρόκριση με σκορ 2-2 (φωτ.), έστω κι αν ολοκλήρωσε το ματς με εννέα παίκτες λόγω διαδοχικών αποβολών του Καρυπίδη και του Γιασεμάκη. Οι Σαλπιγγίδης και Κωνσταντινίδης ήταν οι σκόρερ των φιλοξενούμενων, για τους οποίους κορυφαίος σε απόδοση ήταν ο Φερμάντεζ, που υπερασπίστηκε την «ασπρόμαυρη» εστία».
ΔΕΝ ΣΚΟΡΑΡΕ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ
Μετά την πρόκριση του επί της Λιν (0-1, 0-3), ο Δικέφαλος μπήκε ως ισχυρός στην κλήρωση του β΄ γύρου της σεζόν 2003-04. Και στο δρόμο του βρέθηκε η άσημη Ντέμπρετσεν, με την οποία, όμως, αναδείχθηκε ισόπαλος με 1-1 στο πρώτο ματς της Τούμπας. Τρεις εβδομάδες αργότερα, στη ρεβάνς επί ουγγρικού εδάφους, ο ΠΑΟΚ είχε την υποστήριξη χιλίων οπαδών του, ωστόσο στερήθηκε της βοήθειας βασικών του παικτών (όλοι χαφ), όπως ήταν οι Κούτσης, Μάρκος και Εγκωμίτης. Τελικά, «κόλλησε» στο 0-0 με την Ντέμπρετσεν και μετά από τρία χρόνια έμεινε εκτός του τρίτου γύρου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
Η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ συμμετείχε σε φάση πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ ήταν τον Αύγουστο του 2009, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Χέρενφεϊν. Και παρά το γεγονός ότι οι Ολλανδοί ήταν οι θεωρητικά ισχυροί του ζευγαριού, ο αποκλεισμός του Δικεφάλου είχε χαρακτηριστεί ως μεγάλη αποτυχία. Για την ομάδα του Σάντος αποδείχτηκε καταδικαστική η ισοπαλία με 1-1 στο πρώτο ματς της Τούμπας (για τους γηπεδούχους είχε ισοφαρίσει ο Ίβιτς στις αρχές του β΄ μέρους), αφού στη ρεβάνς (έπαιξε χωρίς Σορλέν και Κονσεϊσάο) «κόλλησε» στο 0-0.
*Πριν από δυο χρόνια, για το γ΄ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, έφερε 2-2 στην Τούμπα με τον Αγιαξ και στη ρεβάνς του Άμστερνταμ υποχρεώθηκε σε ήττα με 3-2
ΛΥΓΙΣΕ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ
Το καλοκαίρι του 1983 ο Γιώργος Παντελάκης έφερνε στον ΠΑΟΚ τον Παλ Τσερνάι, ο οποίος αποχωρούσε από την Μπάγερν Μονάχου μετά από πενταετή παρουσία στον πάγκο των Βαυαρών. Ο Ούγγρος προπονητής συνάντησε ξανά την πρώην του ομάδα στο β΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και λίγο έλειψε να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε μια ιστορική πρόκριση. Η Μπάγερν ήταν γεμάτη από αστέρια (Πφαφ, Ρουμενίγκε, Χένες, Αουγκεντάλερ, Λέρμπι), αλλά τόσο στην Τούμπα, όσο και στη ρεβάνς του Μονάχου δεν κατάφερε να επιβληθεί (και τα δύο ματς έληξαν χωρίς σκορ). Η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι (9-8), με τους Δαμανάκη και Μαλιούφα να μη βρίσκουν τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Αλλά και τον Αγγλο διαιτητή Άλαν Ρόμπινσον εξίσου καθοριστικό στην τελική έκβαση, υποδεικνύοντας δύο φορές επανάληψη στην εκτέλεση του Αουγκεντάλερ μετά από ισάριθμες αποκρούσεις του Φούρτουλα.