Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι δύο Σοάρες… άλλαξαν

Δημοφιλή

Η αγωνιστική εικόνα Ράφα και Φιλίπε Σοάρες στο φινάλε του πρώτου γύρου αρχίζει και μοιάζει με την εικόνα που είδαν οι «ασπρόμαυροι» από τους δυο Πορτογάλους όταν αγωνίζονταν στην πατρίδα τους, και τους έκανε να τους φέρουν στην Τούμπα.

Ένα από τα δημοσιογραφικά κλισέ είναι αυτό που θέλει τους ποδοσφαιριστές που αρχίζουν και γίνονται ενεργοί μετά από ένα διάστημα στο οποίο είχαν ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, να λογίζονται ως «εσωτερικές μεταγραφές». Φιλίπε και Ράφα Σοάρες βρέθηκαν με μεταγραφή τον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2022 και άρχισαν να γεμίζουν το μάτι μας στις αρχές Νοεμβρίου.

Από την πρώτη στιγμή της απόκτησης τους, η συζήτηση που αφορά του δυο Πορτογάλους – όπως και σχεδόν όλους τους παίκτες που έρχονται με μεταγραφή – δεν είναι άλλη από το ποια ήταν η εικόνα τους στις ομάδες που αγωνιζόταν και τους έφερε στον ΠΑΟΚ, και στη συνέχεια το αν αρχίζουν να αποδίδουν βάσει αυτής.

Ο ΡΑΦΑ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΙΝΟΥΣ ΜΕΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, ο Ράφα Σοάρες ήταν μεταξύ πάγκου και κερκίδας, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να μην κρύβει τον προβληματισμό του για το γεγονός πως ο Πορτογάλος ακραίος αμυντικός δεν του έδινε ερεθίσματα για να του δώσει φανέλα βασικού μετά από τις αναμετρήσεις με τη Λέφσκι Σόφιας, στις οποίες δεν μπόρεσε να διασωθεί από το συνολικό ναυάγιο.

Στις τελευταίες αναμετρήσεις του πρώτου γύρου της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος οι τραυματισμοί Βιεϊρίνια και Τσαούση έφεραν τον Ράφα Σοάρες στο αρχικό σχήμα και ουσιαστικά του έδωσαν την ευκαιρία να «απαντήσει» Βλέποντας κανείς τις επιδόσεις του, όπως αυτές καταγράφηκαν από την στατιστική υπηρεσία, θα διαπιστώσει πως ο Ράφα Σοάρες έπιασε αρκετούς από τους αριθμούς που είχε γράψει τη σεζόν 2021-22, με τη φανέλα της Γκιμαράες.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΣΕΝΤΡΕΣ, ΠΑΣΕΣ, ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ

Τη σεζόν 2021-22, ο Ράφα Σοάρες είχε μέσο όρο 48 πάσες με 77% ευστοχία, 0.97 key pases, 4.2 σέντρες με 27% ευστοχία και 9 μονομαχίες με 55% επιτυχία. Στους αγώνες που έδωσε με τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, ο Πορτογάλος έγραψε κατά μέσο όρο 61 πάσες με 79% ευστοχία, 1.75 key passes, 4.8 σέντρες με 26% ευστοχία και 13 μονομαχίες με 62% ευστοχία.

Ο ΦΙΛΙΠΕ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΑΤΑΕΙ ΠΕΡΙΟΧΗ

Όσον αφορά τον Φιλίπε Σοάρες, ο Ραζβάν Λουτσέσκου, στις αναφορές του σε εκείνον είχε αναφέρει πως δυσκολεύτηκε να τον βάλει στα δικά του τακτικά καλούπια. Η εικόνα του Πορτογάλου εσωτερικού μέσου στις τρεις αναμετρήσεις που έγιναν μέσα σε οκτώ ημέρες ήταν αυτή που αναζητούσε να του «βγάλει» ο Λουτσέσκου. Ο θερμικός χάρτης του Φιλίπε στην αναμέτρηση με το Βόλο δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ο Πορτογάλος έγινε αισθητός και στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή. Στο τελευταίο του εξάμηνο στη Μορεϊρένσε, ο Φιλίπε είχε 40% ποσοστό επιτυχίας στις μονομαχίες και στις φετινές συμμετοχές του στο πρωτάθλημα έχει 44%. Οι μονομαχίες και η βελτίωσή του στις πάσες είναι αυτές που τον βοήθησαν να φανεί, με το 82% στην παρουσία του στη Μορειρένσε να έχει γίνει φέτος 87% με περισσότερες πάσες σε μ΄σο όρο (35 έναντι 31).

Η ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ ΡΑΒΖΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Η συζήτηση για τις μεταγραφές άνοιξε λίγο πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω του Μουντιάλ στο Κατάρ. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου τοποθετήθηκε σε δυο δόσεις καθώς θέλησε να δώσει διευκρινήσεις. Αρχικά είπε πως αυτό που χρειάζεται η ομάδα του είναι το εύκολο γκολ. Όταν ο Ρουμάνος τεχνικός αντιλήφθηκε πως αυτή η τοποθέτησή του ερμηνεύτηκε ως ανάγκη απόκτησης ενός επιθετικού, πρόσθεσε: «Λέω ότι χρειαζόμαστε παίκτες με εύκολο γκολ, αυτό μπορεί να έρθει από φορ, εξτρέμ, μπακ, από πλάγιους χαφ από στημένα και κεντρικούς αμυντικούς, από πολλές καταστάσεις».

Η δεύτερη τοποθέτησή του Λουτσέσκου ξεκαθάρισε τα πράγματα όσον αφορά την κατεύθυνση της ανάγνωσης των αριθμών που βλέπει πως χρειάζονται βελτίωσης. Με τον Ρουμάνο τεχνικό να λέει πως το εύκολο γκολ μπορεί να έρθει από όλες τις θέσεις και όχι αποκλειστικά από τον φορ, μια στατιστική ανάγνωση έχει να κάνει με τα προσδοκώμενα γκολ, λίστα στην οποία ο ΠΑΟΚ είναι στην τέταρτη θέση τόσο στους εντός όσο και στους εκτός έδρας αγώνες. Οι αριθμοί των προσδοκώμενων γκολ προκύπτει όχι από την ποσότητα αλλά από την ποιότητα των τελικών προσπαθειών. Στους εντός έδρας αγώνες, ο ΠΑΟΚ έχει κατα μέσο όρο 0,61 προσδοκώμενα γκολ (xGoals) από τον αντίπαλο του, με Άρη, ΑΕΚ και Ολυμπιακό να είναι από πάνω του και τον Παναθηναϊκό να τον ακολουθεί. Στις εκτός έδρας αναμετρήσεις, ο ΠΑΟΚ έχει οριακά περισσότερα xGoals από τον αντίπαλο, όντας μόλις στο +0,13, με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό είναι από πάνω του, σε μια σειρά που μοιάζει με αυτή του βαθμολογικού πίνακα.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΕΥΚΟΛΟ ΓΚΟΛ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ»

Αν αποκρυπτογραφήσει κανείς αυτή τη παράμετρο, ο Ραζβάν Λουτσέσκου αναζητά έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να συνδράμει είτε στην επίτευξη τερμάτων είτε στη δημιουργία ακόμα περισσότερων επικίνδυνων ενεργειών. Για παράδειγμα, στα τρία τελευταία παιχνίδια, πρώτος σε key passes για τον ΠΑΟΚ ήταν ο αριστερός μπακ Ράφα Σοάρες. Η εσωτερική συζήτηση για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου έχει ανοίξει και όπως έχετε πληροφορηθεί από την FORZA ο Φάμπιο Μαρτίνς ήταν το πρώτο αλλά όχι και το μοναδικό όνομά που έχει συζητηθεί.


Τελευταία νέα

ΠΑΟΚτσήδικη «τρέλα» στην Stark Arena (video)

Απίθανη ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι οπαδοί της Παρτιζάν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 32η αγωνιστική της Euroleague, εκφράζοντας...

Στην ίδια κατηγορία