Εχει αποδειχθεί, και φυσικά όχι μόνο στον ΠΑΟΚ, ότι αν ένας παίκτης δεν «πιάσει», δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να διακριθεί σε μια ομάδα ανάλογου ή και μεγαλύτερου αγωνιστικού βεληνεκούς. Το αν ένας (ειδικά) νεοαποκτηθείς ποδοσφαιριστής καταφέρει ή όχι να δικαιολογήσει τη μεταγραφή του, βρίσκεται σε συνάρτηση με πολλούς παράγοντες, και δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την αξία του. Όταν, πάντως, τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά και για τις δύο πλευρές (ομάδα και παίκτης), τότε επιστρατεύεται το «εργαλείο» του δανεισμού. Και το οποίο, άλλοτε αποδίδει αποτελέσματα, κι άλλοτε απλώς συντηρεί το αδιέξοδο…
Στην περίπτωση, πάντως, του Αντόνιο Τσόλακ, τα πράγματα εξελίχθηκαν κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά για τον Κροάτη επιθετικό και τη Μάλμε, που τον… χαίρεται από τον περασμένο Μάρτιο. Τότε, δηλαδή, που σχεδόν… ανακουφισμένοι στον ΠΑΟΚ συμφώνησαν με τη σουηδική ομάδα για το δανεισμό του διεθνή επιθετικού μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Στο Δικέφαλο ο Τσόλακ είχε πάρει «διαζύγιο» με το γκολ, στη Μάλμε, όμως, ξύπνησε μέσα του ο γκολτζής, που μέχρι τότε έκρυβε… Το αποτέλεσμα; Σε 22 συμμετοχές του μετράει δεκατέσσερα γκολ, κάνοντας τους Σουηδούς να σκέφτονται από τώρα το πώς θα τον κρατήσουν κοντά τους και μετά το Δεκέμβριο. Το σίγουρο είναι ότι διαθέτουν οικονομική ρευστότητα, κάτι που τους εξασφάλισε η πρόκρισή τους στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Και η (εντός έδρας) πρεμιέρα με τη Γιουβέντους (στον όμιλο είναι και η Τσέλσι και η Ζενίτ) στις 15 Σεπτεμβρίου μοιάζει σαν ένα πρόωρο δώρο γενεθλίων για τον Τσόλακ, που δύο ημέρες αργότερα θα κλείσει τα 28 του χρόνια.
ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΣΤΗ ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ
To καλοκαίρι του 2015 ο Λούκας έφυγε δανεικός για τη Λα Κορούνια. Για τον ταχύτατο μεσοεπιθετικό ήταν αρκετό το β΄ μέρος της σεζόν στη Λα Λίγκα, στο οποίο είχε δεκαεννέα συμμετοχές και πέντε γκολ, προκειμένου να πείσει την ισπανική ομάδα ότι άξιζε τον κόπο να δώσει 1,5 εκ. ευρώ στον ΠΑΟΚ για να τον κάνει δικό της. Λίγοι θα περίμεναν ότι ένα χρόνο αργότερα στα ταμεία του Δικεφάλου θα έμπαιναν άλλα έξι εκ. ευρώ από τη μετακίνηση του Λούκας στην Αρσεναλ, χάρη στη σχετική ρήτρα μεταπώλησης, για την οποία είχε φροντίσει ο Φρανκ Αρνεσεν.
«ΨΗΘΗΚΕ» ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στα 21 του χρόνια ο Δημήτρης Πέλκας μετακόμισε στη Σετούμπαλ για να αγωνιστεί στην τοπική Βιτόρια. Οι 24 συμμετοχές (και δύο γκολ) με την πορτογαλική ομάδα τον «έψησαν» ποδοσφαιρικά και τον βοήθησαν στην επανένταξή του στο ρόστερ του ΠΑΟΚ ένα χρόνο μετά.
ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΜΠΛ
Ο δανεισμός του Δημήτρη Γιαννούλη στον Ατρόμητο για ενάμισι χρόνο (από το καλοκαίρι του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019) τον καθιέρωσε στη Σούπερ Λιγκ και τον προετοίμασε για τη μετέπειτα παρουσία του, ως βασικού στελέχους πλέον, στον ΠΑΟΚ. Λίγους μήνες μετά, θα έπαιζε και στον τελικό κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ και θα πανηγύριζε την κατάκτηση του νταμπλ.
ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΛΟΥΖ
Το καλοκαίρι του 2018 δεν είχε βρεθεί θέση στο ρόστερ του ΠΑΟΚ για τον Ευθύμη Κουλούρη. Ο δανεισμός στον Ατρόμητο ανέδειξε τα προσόντα του επιθετικού ποδοσφαιριστή, ο οποίος είχε τον άκρως εντυπωσιακό απολογισμό των 25 τερμάτων σε 35 συμμετοχές. Και το καλοκαίρι που ακολούθησε, ο ΠΑΟΚ ωφελήθηκε κατά 3, 5 εκ. ευρώ από την πώλησή του στην Τουλούζ.
ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΝΚΑΡΑΓΚΟΥΤΣΟΥ
Από το καλοκαίρι του 2017 στον ΠΑΟΚ έπαψαν να υπολογίζουν τον Στέλιο Κίτσιου, ο οποίος αρχικά παραχωρήθηκε δανεικός στη Σεντ Τρούιντεν. Ηταν, όμως, στην Τουρκία και στην Ανκαραγκουτσού, που αναδείχθηκε στο β΄ μισό της σεζόν 2018-19, παίρνοντας μεταγραφή στην τουρκική ομάδα, η οποία αποζημίωσε τον ΠΑΟΚ με 300 χιλ. ευρώ.
Τον Ιανουάριο του 2018 ο Δικέφαλος είχε επενδύσει στο πρόσωπο του Μάρκο Μιχόγεβιτς, τον οποίο είχε αποκτήσει από τη Σαράγεβο. Ο Βόσνιος στόπερ δεν βρήκε χώρο δράσης στο Δικέφαλο, αλλά η παρουσία του στη Β΄ Γερμανία με την Αουε έφερε τη μεταγραφή του στο τουρκικό πρωτάθλημα και την Γκεζτέπε, που είχε καταβάλλει μισό εκ. ευρώ στον ΠΑΟΚ, κι ενώ απέμεναν μόνο έξι μήνες για την ολοκλήρωση του συμβολαίου συνεργασίας του παίκτη με το Δικέφαλο.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Ερικ Σάμπο, ο οποίος αξιοποίησε το διετές διάστημα δανεισμού του στην Μπεϊτάρ. Mέχρι που η ομάδα της Ιερουσαλήμ προχώρησε στην απόκτησή του από τον ΠΑΟΚ.
Οσο για τον Ζάιρο, αφού πρώτα έπαιξε σε ΠΑΣ Γιάννινα και Σερίφ Τιρασπόλ, το καλοκαίρι του 2018 μεταγράφηκε στη Χάιντουκ αντί 300 χιλ. ευρώ.
ΣΕ ΚΑΒΑΛΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑ
Υπάρχει, βέβαια, και μια άλλη, μεγάλη, κατηγορία δανεικών. Πρόκειται για παίκτες, που βρίσκονταν στο ξεκίνημα της πορείας τους στον ΠΑΟΚ, αλλά πρώτα έπρεπε ν’ αποδείξουν την αξία τους σε «μικρότερες» ομάδες, ακόμη και σε χαμηλότερες κατηγορίες. Τη σεζόν 2001-02 ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έπαιξε στη Γ΄ κατηγορία με την Καβάλα, σκοράροντας 20 φορές σε 28 εμφανίσεις. Και την επόμενη σεζόν επέστρεψε, φυσικά, στην Τούμπα.
Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Βαγγέλης Νάστος, αν και μόλις 20 χρόνων, ήταν βασικός (26 συμμετοχές) με την Καλαμάτα στην Α΄ εθνική, πείθοντας τους ανθρώπους του Δικεφάλου να τον φέρουν πίσω στην Τούμπα.
Αντίστοιχη ήταν και η περίπτωση του Χρήστου Καρυπίδη τη σεζόν 2002-03, όταν έκανε 25 παρουσίες στη Β΄ κατηγορία με την ομάδα της Κέρκυρας.
Στην ίδια «κατηγορία» ποδοσφαιριστών ανήκουν κι οι Εργκούς Κάτσε και Στέλιος Μαλεζάς. Ο Αλβανός χαφ διακρίθηκε στη Β΄ εθνική με τη Αναγέννηση Επανομής στο β΄ μισό της σεζόν 2011-12 (πρόλαβε να συμπληρώσει δεκαεννέα συμμετοχές), ενώ ο νυν προπονητής της Κ-19 του ΠΑΟΚ είχε βγάλει σχεδόν όλο το πρωτάθλημα (31 συμμετοχές) της Γ΄ εθνικής με τον Ηρόδοτο, έστω κι αν ήταν μόλις 19 χρόνων.
Στον αντίποδα, υπάρχουν ποδοσφαιριστές, που όσο κι αν προσπάθησαν μέσω αλλεπάλληλων δανεισμών, δεν κατάφεραν να πάρουν την… πάνω βόλτα. Ο Γιάννης Μυστακίδης έπαιξε σε Παναθηναϊκό, ΠΑΣ Γιάννινα, Γκόρνικ και Βόλο, μέχρι που έλυσε οριστικά τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ. Το ίδιο και με τον Νίκο Μελίσσα, που πήγε δανεικός στο παρελθόν σε Φωκικό, Ηρακλή Ψαχνών, Σπάρτη και Βόλο. Ο Χάρης Χαρίσης έψαξε την επιστροφή του στην Τούμπα μέσω Σεντ Τρούιντεν και Κορτράικ, μέχρι που πριν από δύο χρόνια πήγε ως ελεύθερος στον Ατρόμητο.
Η Ομόνοια Λευκωσίας, εξάλλου, ήταν η τελευταία ευκαιρία του Δημήτρη Κωνσταντινίδη να διεκδικήσει την επανένταξη του στον ΠΑΟΚ, αλλά έξι μήνες μετά έμενε ελεύθερος.