Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι «χειμώνες» του Ραζβάν

Δημοφιλή

Από τις 29 Ιουνίου του 2021 και την πρώτη προπόνηση στο αθλητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας ήταν σ’ όλους γνωστό ότι με την επιστροφή του ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα επιδίωκε ένα πράγμα: ο ΠΑΟΚ των επόμενων χρόνων να φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του.

Ο Ρουμάνος έχοντας ξεπεράσει το σοκ του αποκλεισμού από την Ευρώπη έχει δημιουργήσει ξανά ένα περιβάλλον στο οποίο οι ποδοσφαιριστές απολαμβάνουν αυτό που κάνουν προτού, καν, μπουν να παίξουν. Η επαναφόρτιση, ήδη, επετεύχθη. Αν δεν ήξερες τι έκαναν τους προηγούμενους μήνες και τους έβλεπες τώρα, θα νόμιζες ότι είναι ομάδα που για χρόνια δεν έχει καταφέρει κάτι και σκοτώνουν, τη μάνα τους και τον πατέρα τους μαζί, για να το καταφέρουν. Η όρεξη, η πείνα, το κίνητρο, το πάθος, ανανεώθηκαν επιτυχώς. ‘Η ότι, ανεξάρτητα απ’ τον ρυθμό αφομοίωσης των καινών δαιμονίων, εμφανώς βγαίνει η επιθυμία, η θετική στάση, να πειθαρχήσουν σ’ αυτά. Η διάθεση, να τα μάθουν και να προχωρήσουν.

Η προσωπικότητα του ΠΑΟΚ αρχίζει να γίνεται και πάλι σκληρή σαν μέταλλο. Η προσωπικότητα της ομάδας το προηγούμενο διάστημα έμοιαζε να είναι μαλακή σαν βούτυρο. Ελιωνε, στη ζέστη. Η κρυφή γοητεία, άλλωστε, τέτοιων καταστάσεων- είναι ότι σ’ αυτές δεν υπάρχουν οι fast-track διαδικασίες. Αφήνεις τις υποθέσεις, τους δίνεις τον χρόνο, να ωριμάσουν. Καμιά φορά βέβαια, στον υψηλό πρωταθλητισμό, οι επαναστάσεις καταπνίγονται, και δεν ανθίζουν ποτέ, λόγω του αποτελέσματος. Κι αυτό συνέβη με την ομάδα του Λουτσέσκου όταν πετούσε στα σκουπίδια τους βαθμούς σε Ηράκλειο και Λιβαδειά ή ακόμα όταν πλήρωνε ακριβά τα δύο λάθη της στο χαμένο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα.

Στις σεζόν που ανοίγουν Αύγουστο ως τον Οκτώβριο είναι το «ικανό και αναγκαίο» διάστημα για να έχουν στο μεταξύ χτιστεί τα όποια σερί. Στον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου το πράγμα λειτουργεί ακριβώς ανάποδα. Ο Νοέμβριος και κυρίως ο Δεκέμβριος είναι, πάλι, οι μήνες στους οποίους η καθεστηκυία τάξη κατά κανόνα αποκαθίσταται. Τα ανακλαστικά είναι ο λόγος της… ετήσιας mid-season κρίσης. Έρχεται κάθε φθινόπωρο. Τόσο βέβαιη τόσο αναμενόμενη όσο και η Πρωτοχρονιά. Ήλθε και φέτος. Όπως υπάρχει η βαθιά πεποίθηση ότι έρχεται και το νέο (αήττητο) σερί στο οποίο μας έχουν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια οι ομάδες του Λουτσέσκου.

ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, θα πρέπει να σταματήσουμε στις 2 Δεκεμβρίου 2017. Το πρώτο ματς-ορόσημο σ’ αυτή τη διαδρομή του 53χρονου προπονητή. Με τους ουρανούς να έχουν ανοίξει και υπό καταρρακτώδη βροχή ο ΠΑΟΚ επικράτησε εκείνο το βράδυ της Ξάνθης με 3-0 και άρχισε να τρέχει ένα εντυπωσιακό σερί 16 νικών, που διακόπηκε στις 4 Μαρτίου με την ήττα στην Τρίπολη (3-2) από τον Αστέρα σε μια άκρως τεταμένη περίοδο, ανάμεσα στα επεισοδιακά ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ που κρίθηκαν στις δικαστικές αίθουσες.

Ένα χρόνο αργότερα ο «Δικέφαλος» βρισκόταν σε mood τίτλου και ο Λουτσέσκου είδε την ομάδα του, το διάστημα «Δεκέμβριος – Φεβρουάριος» να σφραγίζει, ουσιαστικά, την κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από 34 ολόκληρα χρόνια. Εκείνο το χειμώνα μέτρησε εννιά νίκες (Λαμία 0-1, Λάρισα  2-1, Λεβαδειακός 1-2, Αστέρας Τρίπολης 0-3, Πανιώνιος 3-0, ΟΦΗ 4-0, Γιάννινα 2-1, Ολυμπιακός 3-1, Απόλλων 1-5) και δύο ισοπαλίες (ΑΕΚ  1-1, Άρης 1-1).

«ΣΤΟΠ» ΣΤΟ ΣΕΡΙ

Στο Περιστέρι ο ΠΑΟΚ δεν «σκότωσε» τον Ατρόμητο και στο τέλος το πλήρωσε, όπως συνέβη και στα αντίστοιχα εκτός έδρας παιγνίδια κόντρα σε ΟΦΗ και Λεβαδειακό. Η ισοπαλία (1-1) έβαλε ένα τέλος στο σερί των πέντε νικών του «Δικεφάλου», σε πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ το γκολ που δέχθηκε ο Κοτάρσκι (το πρώτο μετά τις 30 Οκτωβρίου) έβαλε «στοπ» και στο σερί των αγώνων δίχως να δεχθεί κάποιο τέρμα η ομάδα, που είχε κρατήσει το μηδέν με ΠΑΣ Γιάννινα (2-0), Ιωνικό (0-3), Βόλο (3-0), Καλαμάτα (0-2) και Παναιτωλικό (0-2)

ΕΤΣΙ ΤΟ ΓΥΡΙΣΕ ΠΕΡΣΙ ΚΑΙ ΕΤΡΕΞΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΣΕΡΙ

Πέρσι ο «μαύρος Νοέμβρης» με τρεις ήττες στη σειρά (Ατρόμητος, Άρης, Ιωνικός) στο πρωτάθλημα είχαν εκτροχιάσει την πορεία της ομάδας, είχαν δημιουργηθεί συνθήκες αποτυχίας, ωστόσο ο Λουτσέσκου βγήκε μπροστά. «Πάμε παιχνίδι με παιχνίδι και όπου μας βγει», είπε δείχνοντας αποφασισμένος να γυρίσει την κατάσταση μεσούσης της σεζόν, αναθεωρώντας τον ίδιο του τον εαυτό. Από το Δεκέμβριο και μετά ο Ρουμάνος έδειχνε να λειτουργεί σαν να ανέλαβε τον ΠΑΟΚ ένας καινούριος προπονητής. Γι’ αυτό και κατάφερε να «τρέξει» ένα αήττητο σερί 11 αγώνων στο πρωτάθλημα και σε συνολικά 24 αγώνες είχε απολογισμό 18  νικών, 5 ισοπαλιών και 1 ήττας από τη Μίντιλαντ (1-0) το εμπόδιο της οποίας πέρασε στη ρεβάνς της Τούμπας.


Τελευταία νέα

Το ντέρμπι με την ΑΕΚ και η παρουσία του κόσμου

Ο ΠΑΟΚ καλείται να συνέλθει μετά το σοκ της Λαμίας, μια και την Κυριακή τον περιμένει το παιχνίδι κόντρα...

Στην ίδια κατηγορία