Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι αγορές έχουν την αξία τους!

Δημοφιλή

Ιδιαίτερα ισχυρός πυλώνας του «σχεδίου Σαββίδη» για τον ΠΑΟΚ των επόμενων ετών, είναι οι στοχευμένες αγορές, πήραμε μια πρώτη γεύση με τους 23χρονους Φιλίπε Σοάρες, Νίκο Κουαλιάτα και του 22χρονου Ντόμινικ Κοτάρσκι.

Η διαπίστωση από την έρευνα της FORZA, αναφορικά με τις «αγορές-πωλήσεις» και την στόχευση για τη βιωσιμότητα του κλαμπ, δείχνει ότι στην πρώτη δεκαετία του Σαββίδη έγιναν 53 αγορές ποδοσφαιριστών από 97 διαφορετικές ομάδες, με την ιδιοκτησία να δίνει μεγαλύτερο βάρος σε ελεύθερους παίκτες και μεγάλα συμβόλαια χωρίς ιδιαίτερη μεγάλη υπεραξία στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Μέχρι το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ δεν είχε καταφέρει να «επενδύσει» στις αγορές ποδοσφαιριστών, αν και το προσπάθησε δαπανώντας περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ, με την περίπτωση του Λέο Ζαμπά να είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι κάτι δεν πήγε καλά στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός αποκτήθηκε αντί σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ από την Αχμάτ Γκρόζνι και μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια παραμονής στην Τούμπα έφυγε ως ελεύθερος καταλήγοντας να αγωνίζεται στη Γ’ κατηγορίας της Βραζιλίας.

Ο «Δικέφαλος» δεν πήρε τίποτα πίσω από τα χρήματα που «επένδυσε» στον Ζαμπά, δεν εισέπραξε ούτε το 1/3 των χρημάτων που δαπάνησε για να αγοράσει τον Άντερσον Εσίτι από την Γάνδη αντί 3,5 εκατ. ευρώ παραχωρώντας τον Νιγηριανό αντί ενός εκατομμυρίου στη Φερεντβάρος. Στην πρώτη θέση των «ασπρόμαυρων» αγορών παραμένει ο Ίνγκι Ίνγκασον, με τον Ισλανδό στόπερ να μπαίνει στην κατηγορία των πετυχημένων αγορών, έστω κι αν όπως φαίνεται δεν πρόκειται να φέρει ποτέ πίσω τα 4.000.000 ευρώ που έδωσαν οι «ασπρόμαυροι» για να τον αποκτήσουν από την Ροστόφ.

Την ίδια χρονική περίοδο με την άφιξη του Ίνγκασον ήρθε στην Τούμπα και ο Κάρολ Σφιντέρσκι. Ο Πολωνός επιθετικός αγοράστηκε αντί 2,5 εκατ. ευρώ από τη Γιαγκελόνια και φεύγοντας τον περασμένο Ιανουάριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σάρλοτ άφησε 4.450.000 ευρώ στο ταμείο του συλλόγου. Έξι μήνες αργότερα ο ΠΑΟΚ έδωσε 3.000.000 ευρώ για να αποκτήσει τον Ντάγκλας Αουγκούστο από την Κορίνθιανς, με τον Βραζιλιάνο μέσο να έχει προοπτική πώλησης.

Οι «ασπρόμαυροι» βγήκαν κερδισμένοι από την επένδυση στο πρόσωπο (και τα γκολ) του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς για τον οποίο έδωσαν 1,9 εκατ. ευρώ στη Λέγκια Βαρσοβίας και πήραν πίσω επιπλέον 8 εκατομμύρια.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΩΝ «ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΩΝ» ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Η πώληση (και) στο ποδόσφαιρο είναι timing/τίμημα/προορισμός. Όσοι το έχουν αντιληφθεί προχωράνε προς τα μπροστά, οι υπόλοιποι μένουν κολλημένοι στο ένδοξο παρελθόν, αδιαφορώντας για το μέλλον. Στη διάρκεια της δεκαετίας Σαββίδη οι στενοί συνεργάτες του έχουν να θυμηθούν πολλά παραδείγματα που δεν προχώρησε κάποια πώληση εξαιτίας της ανάγκης να καλυφθεί «το εγώ» του κόσμου, που αντιδρούσε στο ενδεχόμενο μιας μεταγραφής.

ΑΡΝΕΣΕΝ-ΡΕΜΠΕ

Οι «ασπρόμαυροι» και ειδικότερα ο ιδιοκτήτης του διαφοροποίησαν την οπτική τους και προσάρμοσαν την διαχείριση του μπάτζετ (έσοδα-έξοδα) σύμφωνα με τα θέλω και τις προσταγές της παγκόσμιας αγοράς. Ο Φρανκ Άρνεσεν είχε κάνει την αρχή, ακολούθησε το «πάγωμα» την τριετία 2016-2019, για να έρθει ο… κορονοϊός και ο Όλαφ Ρέμπε να καθορίσουν μια νέα πολιτική στο κομμάτι των πωλήσεων.

Ο ΤΖΟΛΗΣ ΣΤΗ ΚΟΡΥΦΗ

Κάπως έτσι προέκυψε πριν ενάμιση χρόνο η κορυφαία, μέχρι τώρα, πώληση στην ιστορία του συλλόγου, με το «deal» ΠΑΟΚ και Νόριτς για τον Χρήστο Τζόλη να «κλειδώνει» στα 11.000.000 ευρώ συν μπόνους.  Μέχρι τότε η  πώληση του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς ήταν στην κορυφή, με τους Σαουδάραβες της Αλ Ιτιχάντ να καταβάλουν τη ρήτρα των 10.000.000 ευρώ.

ΤΟ DEAL ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Η πώληση του Δημήτρη Γιαννούλη στη Νόριτς ήταν η πρώτη που έγινε σε… δύο δόσεις και με τη μορφή της «υποχρεωτικής ρήτρας». Αρχικά ο ΠΑΟΚ έβαλε στο ταμείο του 1.000.000 ευρώ για τον εξάμηνο δανεισμό του στα «καναρίνια», που το καλοκαίρι του 2021 κατέβαλαν 7,5 εκατ. ευρώ που είχε ορίσει η πλευρά του «Δικεφάλου» ως υποχρεωτική ρήτρα αγοράς του.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΜΕΤΑΠΩΛΗΣΗΣ

Ο Λούκας Πέρες γέμισε τον τραπεζικό λογαριασμό της ομάδας με πάνω από 7.000.000 ευρώ, λόγω της επ’ αορίστου ρήτρα 30% σε περίπτωση μεταπώλησης του. Έτσι στο 1.500.000 της Λα Κορούνια προστέθηκαν τα 6.000.000 της Άρσεναλ. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τους Όλσεν, Ροντρίγκες.


Τελευταία νέα

Θέλει να κλείσει την χρονιά με νίκη ο ΠΑΟΚ

Για την 22η αγωνιστική της Α1 Πόλο γυναικών, ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την Τετάρτη 24...

Στην ίδια κατηγορία