Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Τζόλης ζει το όνειρό του

Δημοφιλή

Από τη Βόρεια Ήπειρο στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης και από εκεί, μέσω του ΠΑΟΚ, στον μαγικό κόσμο της Πρέμιερ Λιγκ! Η FORZA καταγράφει τις σημαντικότερες στιγμές μέσα σε μια διαδρομή 423 μόλις ημερών στα «ασπρόμαυρα».

Ο Πέτρος και η Αντιγόνη Τζόλη, Έλληνες από τη Βόρεια Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα από την Δρόβιανη, κάποια στιγμή αποφάσισαν να έρθουν πίσω στην Ελλάδα. Ο δρόμος τους έβγαλε στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης, όπου κατοικούν ακόμη και σήμερα, στις όχθες του Γαλλικού ποταμού έστησαν την οικογένεια τους.

Στις αλάνες του χωριού οι δύο γιοι τους, ο Βασίλης και ο Χρήστος, άρχισαν να κλωτσάνε το τόπι μέχρι που ο μεγαλύτερος, κατά πέντε χρόνια, Βασίλης αποφάσισε να γίνει οδοντοτεχνίτης, αφήνοντας το δρόμο ανοικτό για το Χρήστο.

Ο μικρός, Βορειοηπειρώτης στην καταγωγή, ήταν ένα παιδί το οποίο αμφιταλαντεύθηκε αρκετά στα πρώτα του βήματα, ειδικά όταν οι σειρήνες της Μπαρτσελόνα, οικογενειακώς, τους είχαν πάρει τα μυαλά. Η οικογένεια πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις, γι’ αυτό κάποια στιγμή τα μάζεψαν και αναζήτησαν την τύχη τους στη Γερμανία. Είχαν πειστεί, τότε, από έναν μάνατζερ, ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για το μέλλον του κανακάρη τους, ωστόσο η ζωή (και το ποδόσφαιρο) τους προσγείωσε κάπως απότομα στην σκληρή πραγματικότητα.

Στα 15-16 του κατέληξε από το… «Καμπ Νου» να παίζει μπάλα στα γήπεδα ομάδων της Δ’ κατηγορίας της Γερμανίας, τα πρώτα «μαύρα σύννεφα» είχαν αρχίσει να μαζεύονται πάνω από το σπιτικό της οικογένειας, για καλή τους τύχη κάποιοι άνθρωποι είχαν φροντίσει να κρατήσουν ορθάνοικτη την πόρτα της Τούμπας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, απευθύνθηκαν εκεί που ήξεραν, στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, όπου ο Χρήστος είχε κάνει τα πρώτα, εντυπωσιακά βήματα για την ηλικία του σκοράροντας κατά ριπάς στα μεγάλα τουρνουά του εξωτερικού.

Η ιστορία έμοιαζε να επαναλαμβάνεται. Ποδοσφαιριστές που από πολύ μικρή ηλικία βγήκαν στην βιτρίνα, όλα τους ήταν παιδιά τα οποία έπρεπε από το ξεκίνημα της καριέρας τους να διαχειριστούν όχι μόνο το ταλέντο τους, αλλά και την πίεση που έρχεται μαζί με αυτή την ταμπέλα. Η μόνη υπόσχεση, που πήρε από τους υπεύθυνους των ακαδημιών, ήταν πως θα έκαναν τα πάντα για να τον βάλουν στο σωστό δρόμο. Αυτόν που έπρεπε να βαδίσει μέχρι να έρθει η ώρα για το μεγάλο βήμα…

Επιστρέφοντας στις ακαδημίες έσκυψε το κεφάλι, στρώθηκε στη δουλειά και προτού καλά καλά κλείσει τα 17 του έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην Κ17 και στην Κ19. Όλοι μιλούσαν για εκείνον και τα κατορθώματα πάνω στο χορτάρι, ξαφνικά το όνομά του άρχισε να συζητιέται στην πρώτη ομάδα, όπου στάθηκε τυχερός και οι συγκυρίες ήταν με το μέρος του.

Όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημίας στον πάγκο του ΠΑΟΚ βρισκόταν ο Αμπέλ Φερέιρα. Ένας προπονητής που στη μικρή διαδρομή του στους πάγκους είχε μάθει να δουλεύει και να εμπιστεύεται μικρά παιδιά. Αν στο παζλ προσθέσετε και την στρατηγική επιλογή της διοίκησης να χαμηλώσει το μπάτζετ, θα καταλάβετε το πως ο Χρήστος Τζόλης βρέθηκε στις 6 Ιουνίου του 2020 να «γράφει» την πρώτη του συμμετοχή ως επαγγελματίας στην πρώτη ομάδα του «Δικεφάλου».

Σ’ ένα ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό, όπου οι «ασπρόμαυροι» έπαιζαν τα ρέστα τους, ο Φερέιρα δεν δίστασε να τον ρίξει στη φωτιά την ώρα που οι Πειραιώτες ήταν μπροστά στο σκορ και κρατούσαν, ήδη, στα χέρια τους το μισό πρωτάθλημα. Πολλοί εκείνο το βράδυ είπαν ότι ο Πορτογάλος τεχνικός έβαλε τον Τζόλη για να έχει έτοιμη τη δικαιολογία, όμως η συνέχεια τους διέψευσε όλους, όχι όμως τον Φερέιρα, που ήδη έδινε χρόνο συμμετοχής στον Γιάννη Μιχαηλίδη, ενώ είχε στα υπόψη του και τον Χάρη Τσιγγάρα.

Πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ εναντίον του ΟΦΗ μπήκε στην πρώτη δεκάδα των νεότερων σκόρερ στην 95χρονη ιστορία του κλαμπ, ενώ η ντρίπλα που «έσκασε» πάνω στον Κώστα Τσιμίκα μέσα στο Καραϊσκάκη ήταν το «χάι λάιτς» όλων των πλέι οφ. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

TΟ ΚΟΜΒΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το καλοκαίρι του 2018 αποδεικνύεται κομβικό στην πορεία και τη μέχρι τώρα καριέρα του Χρήστου Τζόλη. Η ιστορία θα μπορούσε να έχει γραφτεί πολύ διαφορετικά, αν τότε ο ΠΑΟΚ δεν ενεργούσε αστραπιαία για να τον φέρει πίσω στην Ελλάδα.

Οι «ασπρόμαυροι» συνέχιζαν να τον παρακολουθούν, να διατηρούν επαφές με την οικογένεια του, την ώρα που ο Τζόλης πελαγοδρομούσε στα γήπεδα των μικρών κατηγοριών της Γερμανίας και έμοιαζε να μην ξέρει ποιο δρόμο να ακολουθήσει. Οι υπεύθυνοι των ακαδημιών είχαν ενημερώσει, επισήμως και μέσω εγγράφων, τη γερμανική ομοσπονδία για την αξίωση τροφείων και κάπως έτσι έκλεισε η πόρτα για την Άιντραχτ Φρανκφούρτης που έδειχνε ενδιαφέρον για την απόκτηση του.

Εκείνο το διάστημα ο Χρήστος ταξίδευε μία και δύο φορές κάθε μήνα από τη Γερμανία στην Αγγλία και για ένα μεγάλο διάστημα έκανε προπονήσεις στις ακαδημίες της Λίβερπουλ. Στο «Μέλγουντ» όλοι είχαν να λένε για τον Έλληνα που ξεχώριζε ανάμεσα σε πολλά παιδιά της ηλικίας του για την ικανότητά του να σκοράρει με χίλιους δύο τρόπους.

Η ομάδα του «Ανφιλντ» «καιγόταν» να τον αποκτήσει από τον ΠΑΟΚ, το ίδιο και η Χάντερσφιλντ, όμως το κόστος της μεταγραφής ξέφευγε για ένα παιδί 15 ετών και η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη έμοιαζε πια να είναι μονόδρομος. Ένα τηλέφωνο του πατέρα του στον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο ήταν αρκετό για να ανοίξει η πόρτα της επιστροφής στην Τούμπα.

Όμως, ας μείνουμε για λίγο ακόμη σ΄ εκείνο το έντονο φλερτ Λίβερπουλ-Τζόλη, γιατί πραγματικά έχει το ενδιαφέρον του. Οι πρωταθλητές Αγγλίας το 2020 κάποια στιγμή αποφάσισαν και κινήθηκαν για την απόκτησή του, ωστόσο ήταν πολύ αργά.  Ο ΠΑΟΚ είχε προλάβει και υπέγραψε μαζί του το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο και η καριέρα του πήρε άλλο δρόμο.

Ουδείς γνωρίζει ποια θα ήταν η πορεία του Τζόλη, αν η Λίβερπουλ εκείνο το καλοκαίρι του 2018 δεν αργούσε τόσο πολύ να αποφασίσει και να κινηθεί για την απόκτησή του. Τώρα, ίσως να θυμηθεί την περίπτωσή του όταν θα τον βλέπει να αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Νόριτς…

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Την προηγούμενη εβδομάδα στο «Aviva Stadium» ο Χρήστος Τζόλης κατέγραψε την τελευταία του συμμετοχή με την «ασπρόμαυρη» φανέλα κλείνοντας τον κύκλο των 423 ημερών του στη πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Από το ντεμπούτο του στις 6/5/2020  μέχρι και τις 3/82021 αγωνίστηκε σε 57 αγώνες, με 17 γκολ και 10 ασίστ.

Η ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ TOP-10 ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Το πρώτο καλοκαίρι με κορονοϊο βρήκε τον 18χρονο επιθετικό να διαπραγματεύεται το πρώτο, ουσιαστικά, επαγγελματικό του συμβόλαιο της καριέρας του. Ήρθε το ματς-σταθμός με την Μπεσίκτας, όπου ο Φερέιρα του έδωσε φανέλα βασικού και με τα δύο γκολ που σημείωσε, όχι μόνο δικαίωσε τον προπονητή του, ακολούθησε ένα γκολ με την Μπενφίκα και ο μικρός έβαζε για τα καλά το όνομά του στη συζήτηση γύρω από τα wonderkids ολόκληρης της Ευρώπης, δίπλα σ’ αυτό Ερλινγκ Χάαλαντ της Ντόρτμουντ και του Άνσου Φάτι της Μπαρτσελόνα.

Στο τέλος της σεζόν 200-21 ο Τζόλης είχε να επιδείξει τα καλύτερα νούμερα (16 γκολ, 10 ασίστ) απ’ όλους τους «τινέιτζερς» της Ευρώπης και σιγά σιγά ατζέντηδες και μανατζερικά γραφεία άρχισαν να σκαλίζουν το παρελθόν του.

Ο ΠΑΟΚ είχε φροντίσει να «δέσει» με νέο συμβόλαιο (δίχως ρήτρα αποδέσμευσης)  έως το 2024 και δεν ένιωθε την παραμικρή πίεση, γι’ αυτό και του ήταν σχετικά εύκολο τον περασμένο Ιανουάριο να απορρίψει μια επίσημη πρόταση από γερμανική ομάδα, όμως αυτό το καλοκαίρι θα ήταν πολύ δύσκολο να πει και πάλι όχι.

Η Νόριτς ήταν μεταξύ των πολλών ευρωπαϊκών ομάδων που τον παρακολουθούσαν παράλληλα με την πορεία του Δημήτρη Γιαννούλη. Τα «καναρίνια» τζόγαραν στην περίπτωση του Έλληνα αριστερού μπακ και μετά την καθιέρωση του Κατερινιώτη άσου στο «Κάροου Ρόουντ» αποφάσισαν ότι άξιζε να επενδύσουν 13 εκατομμύρια ευρώ (τα δύο ως μπόνους), ένα ποσό που τον τοποθετεί στο Νο1 των αγορών της αγγλικής ομάδας, ενώ παράλληλα είναι και η κορυφαία σε χρήματα πώληση στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

Πιο αναλυτικά οι πρώτες δέκα κορυφαίες πωλήσεις στην ιστορία του ΠΑΟΚ

Ποδοσφαιριστής   Ομάδα                  Ποσό

  1. Χρήστος Τζόλης Νόριτς €13.000.000
  2. Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς Αλ Ιτιχάντ €10.000.000
  3. Δημήτρης Γιαννούλης Νόριτς €8.500.000
  4. Λούκας Πέρεθ Λα Κορούνια /Αρσεναλ €7.500.000
  5. Γκάρι Ροντρίγκες Γαλατάσαραϊ / Αλ Ιτιχάντ €5.300.000
  6. Αντρέ Βιεϊρίνια Βόλφσμπουργκ €4.000.000
  7. Ευθύμης Κουλούρης Τουλούζ €3.500.000
  8. Ρόμπερτ Μακ Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης €3.500.000
  9. Στέλιος Βενετίδης Ολυμπιακός €3.300.000
  10. Τάισον Νούνιες Σάντερλαντ €2.630.000

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χατζηθεοδώρου: «Κάναμε την έκπληξη της 20ετίας»

Με την ψυχή τους πανηγύρισαν στην ομάδα πόλο του ΠΑΟΚ την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του πρωταθλήματος. «Πραγματικά είναι κάτι...

Στην ίδια κατηγορία