Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο σεισμός και το φιλικό με τη Γαλατασαράι

Δημοφιλή

Η Τουρκία είχε χτυπηθεί και το Σεπτέμβριο του 1999 από έναν καταστροφικό σεισμό, όταν η δόνηση 7,4 Ρίχτερ, 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από δεκαεφτά χιλιάδες ανθρώπους.

Στον ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασυγκίνητοι από το δράμα των γειτόνων. Ανέλαβαν γρήγορα την πρωτοβουλία να προσκαλέσουν στην Τούμπα τη Γαλατασαράι για φιλικό παιχνίδι, τα έσοδα του οποίου επρόκειτο να διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση των σεισμοπλήκτων.

«Μας συγκινεί η πρόταση του ΠΑΟΚ και γι’ αυτό την αποδεχτήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι γεγονός ότι είχαμε πολλές προτάσεις από αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες για τη διεξαγωγή ενός φιλικού παιχνιδιού, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αλλά αποδεχτήκαμε μόνο την πρόταση του ΠΑΟΚ, που εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, αφού η βοήθεια των Ελλήνων μετά το σεισμό ήταν συγκινητική» είχε δηλώσει ο γενικός διευθυντής της Γαλατασαράι, Αντές Ερζέν, κατά την άφιξη της αποστολής της τουρκικής ομάδας στη Θεσσαλονίκη, συμπληρώνοντας: «Το δάκρυ των ανθρώπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για τα θύματα των σεισμών, ήταν κάτι συγκλονιστικό για μας. Είμαστε σαν αδέλφια, άλλωστε τρώμε στα ίδια τραπέζια και δοκιμάζουμε τους ίδιους μεζέδες. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα».

Στην αποστολή, την οποία συνόδευαν 23 Τούρκοι δημοσιογράφοι και πέντε τηλεοπτικά συνεργεία με αρκετούς φωτορεπόρτερ, είχαν συμπεριληφθεί και οι διεθνείς Βραζιλιάνοι, Μάρτσιο Σάντος, Ντε Ολιβέιρα και Κλαούντιο Ταφαρέλ

Οι εκδηλώσεις ­ με κατάληξη το φιλικό ματς ­ είχαν αρχίσει από το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου 1999 με εθελοντική αιμοδοσία έξω από τη θύρα 1 της Τούμπας.

Πριν την έναρξη του αγώνα τιμήθηκαν οι άνδρες των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών, που είχαν μεταβεί στην Τουρκία και είχαν συνδράμει στις αναζητήσεις για επιζώντες.

«Ευχαριστώ τους Έλληνες αδελφούς μας. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ» ήταν τα λόγια του προέδρου των φιλοξενουμένων, Σουρέν Φαρούκ, και, μάλιστα, στα ελληνικά. Χαιρετισμό είχε απευθύνει και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης, ενώ είχε μεταδοθεί και μήνυμα του οικουμενικού πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Οσο για τους παίκτες της Γαλατασαράι (αγωνίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια), βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας ένα πανό, που έγραφε: «Ευχαριστούμε τον αδελφό ελληνικό λαό, που συμμερίζεται τον πόνο μας». Και αφού ολοκλήρωσαν την προθέρμανσή τους, πήγαν στη θύρα 1 και πέταξαν τις φανέλες τους προς τους Έλληνες φιλάθλους ( στο γήπεδο υπήρχε και ένα τεράστιο αερόστατο με τα χρώματα των δύο ομάδων).

«Κερδίσαμε τη φιλία σας, όχι το ματς. Το αποτέλεσμα δεν μας ενδιέφερε καθόλου. Δεν θα είχαμε πρόβλημα ό,τι κι αν συνέβαινε στον αγωνιστικό χώρο. Ευχαριστώ τον ΠΑΟΚ» δήλωνε μετά το ματς ο τεχνικός της τουρκικής ομάδας, Φατίχ Τερίμ.

Στο παιχνίδι (είχε μεταδοθεί από την ΕΡΤ 3 και το Seven) είχαν διατεθεί 11.088 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 24.326.000 δρχ. Στο ημίχρονο του αγώνα είχε τιμηθεί και ο διαιτητής Ναούμ Μιντιούρης, που αποσύρονταν από την ενεργό δράση.

Το αγωνιστικό μέρος του φιλικού είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα. Μάλιστα, τα γκολ (27΄ Καγιά, 31΄ Σάντος) της νίκης των φιλοξενούμενων με 2-0 είχαν χειροκροτηθεί από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Η σεζόν ήταν απόλυτα πετυχημένη για τη Γαλατασαράι, που, πέρα από νταμπλ στη χώρα της, κατέκτησε και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, νικώντας στον τελικό την Αρσεναλ (4-1 στα πέναλτι).

 


Τελευταία νέα

«Βλέπει ζεστά την περίπτωση Μπάμπα η Μπρέντφορντ»

Τα βλέμματα από την Αγγλία φαίνεται πως έχει τραβήξει ο Μπάμπα Ράχμαν, που κάνει εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα...

Στην ίδια κατηγορία