Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Πολωνός έχει τον τρόπο του

Δημοφιλή

Ένα μήνα πριν τη συμπλήρωση ενός έτους παρουσίας στον ΠΑΟΚ, ο Κάρολ Σφιντέρσκι έχει πάρει τα ηνία στο σκοράρισμα του Δικέφαλου. Οταν αποκτήθηκε από τους «ασπρόμαυρους», τα παπούτσια που κλήθηκε να γεμίσει ήταν… πολύ μεγάλα. Ήταν εκείνα του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς ο οποίος «φόρτωσε» με 55 γκολ τα αντίπαλα δίχτυα, σε 84 εμφανίσεις με τον Δικέφαλο στο στήθος. Το ξεκίνημα του Σέρβου ήταν ικανοποιητικό, καθώς στις πρώτες 24 εμφανίσεις σε επίπεδο Super League πέτυχε 13 τέρματα. Ο Κάρολ Σφιντέρσκι προσπαθεί να πατήσει στα χνάρια του σε επίπεδο αριθμών, καθώς στα πρώτα 24 παιχνίδια πρωταθλήματος, έχει σκοράρει 11 φορές, όντας σε μικρή απόσταση από έναν ποδοσφαιριστή, που συνολικά στην «ασπρόμαυρη» θητεία του έσπασε τα κοντέρ και στο τέλος… έσπασε και τη ρήτρα που είχε στο συμβόλαιό του.

Ο Κάρολ Σφιντέρσκι έχει αρκετές διαφορές από τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Το αν θα φτάσει στα επίπεδα σκοραρίσματος του Σέρβου είναι ένα κομμάτι της συζήτησης που από τη μια είναι θεωρητικό, από την άλλη δεν υπάρχει λόγος να γίνεται. Το να καταγραφεί ο τρόπος παιχνιδιού των δυο ποδοσφαιριστών, είναι κάτι που προκύπτει μέσα από τα αγωνιστικά τους πεπραγμένα.

Μια από τις ατέρμονες κουβέντες που αφορούν τους επιθετικούς δεν είναι άλλη από την συμμετοχή τους στο παιχνίδι μέχρι τη στιγμή της τελικής προσπάθειας. Ο Κάρολ Σφιντέρσκι, από την ημέρα που βρέθηκε στην Ελλάδα, «συστήθηκε» ως ο σκόρερ «της μιας επαφής», μπαίνοντας στη συγκεκριμένη λίστα επιθετικών. Μάλιστα, στις τρεις πρώτες άνω των 10 λεπτών συμμετοχές του στο πρωτάθλημα, είχε σκοράρει σε όλες, με πλέον σημαντικό το γκολ του επί του ΠΑΣ Γιάννινα, στη Τούμπα, με το οποίο ο ΠΑΟΚ επικράτησε της ομάδας της Ηπείρου. Στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, ο Πολωνός μέτρησε 11 συμμετοχές στο πρωτάθλημα εκ των οποίων οι τρεις ως βασικός. Στη φετινή σεζόν, έχει αγωνιστεί και στα 13 παιχνίδια του πρώτου γύρου, στα 11 εκ των οποίων ως βασικός. Το φετινό ξεκίνημά του ήταν εντυπωσιακό σε επίπεδο ποσοστού γκολ ανά τελική προσπάθεια μέχρι να έρθει η αναμέτρηση με την Ξάνθη, στην οποία είχε δυο ακυρωθέντα τέρματα και συνολικά επτά τελικές που καταγράφηκαν στην στατιστική του, χωρίς να καταφέρει να σκοράρει. Αυτό που καταγράφει ο θερμικό τους χάρτης όμως είναι πως ο Σφιντέρσκι (ξέρει και) κινείται και εκτός της περιμέτρου του σημείου του πέναλτι, της καρδιάς δηλαδή της μεγάλης περιοχής, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που τον ακολουθούν στο διάστημα που έπαιζε στη Πολωνία, εκεί που πολλές φορές αγωνιζόταν και ως ακραίος ή περιφερειακός επιθετικός. Υπάρχουν αρκετές καταγραφές σε συμμετοχή του σε φάσεις είτε στο ξεκίνημά τους είτε στη δημιουργία τους γεγονός που τον κάνει κάτι περισσότερο από έναν σκόρερ.

«ΣΙΓΗΣΕ» ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΑΤΣ

Και όμως, υπήρχαν τέσσερις αναμετρήσεις πρωταθλήματος, στις οποίες ο Κάρολ Σφιντέρσκι έμεινε χωρίς τελική προσπάθεια. Ο Πολωνός επιθετικός έχει μετρήσει 25 τελικές προσπάθειες στον πρώτο γύρο του φετινού πρωταθλήματος. Αν και έχει αγωνιστεί σε όλες τις αναμετρήσεις, ο Πολωνός επιθετικός έγραψε αυτές τις 25 τελικές στους εννιά από τις συνολικά 13 αγώνες, καθώς υπήρχαν και τέσσερα ματς στα οποία ήταν «ανενεργός». Συγκεκριμένα, χωρίς τελική ολοκλήρωσε τις παρουσίες τους στους αγώνες με Βόλο, Ολυμπιακό, Ατρόμητο και Άρη. Σε καμία από αυτές δεν μέτρησε 90λεπτο, καθώς στους δυο πρώτους αντικαταστάθηκε και στους άλλους δυο αγωνίστηκε ως αλλαγή. Το ρεκόρ του είναι οι επτά τελικές που είχε στην αναμέτρηση με την Ξάνθη, που ήταν περισσότερες από αυτές που έκανε συνολικά στους αγώνες με Πανιώνιο (2), Παναιτωλικό (2), Παναθηναϊκό (1) και ΟΦΗ (1).

ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ, ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΟΥΤΙ»

Μέσω της καταγραφής των δεδομένων του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος, προκύπτει το αγωνιστικό προφίλ του Κάρολ Σφιντέρσκι, αναφορικά με τον τρόπο δράσης του.

Ο 22χρονος επιθετικός, με βάση τον θερμικό του χάρτη, καταγράφει αρκετή «δράση» εκτός μεγάλης περιοχής, κυρίως προς τα αριστερά. Είναι ο χώρος στον οποίο ο ΠΑΟΚ – σύμφωνα με το πλάνο του Αμπέλ Φερέιρα – προσπαθεί να δημιουργήσει υπεραριθμία και επικίνδυνη κατάσταση για την αντίπαλη άμυνα με την παρουσία των δυο ποδοσφαιριστών που παίζουν από την αριστερή πλευρά, με τον Σφιντέρσκι να έρχεται ως τρίτος κάτι που είτε θα δημιουργήσει πλεονέκτημα σε εκείνο τον χώρο, είτε θα δημιουργήσει χώρο στην μεγάλη περιοχή, σε περίπτωση που υπάρχει «μαν του μαν» μαρκάρισμα στον Σφιντέρσκι και κάποιος αντίπαλος (συνήθως ο ένας εκ των δυο κεντρικών αμυντικών) τον ακολουθήσει.

Κατά μέσο όρο, ανά 90 αγωνιστικά λεπτά, ο Κάρολ Σφιντέσκι έχει 2.21 τελικές, με το 43,5% εξ’ αυτών να είναι στην εστία. Οι επιθετικές μονομαχίες που δίνει είναι 6,14 με το ποσοστό επιτυχίας του να είναι ικανοποιητικό καθώς είναι στο 28,1%. Μετρά κατά μέσο όρο 3.74 επαφές στη μεγάλη περιοχή κάτι που σημαίνει πως με βάση τον μέσο όρο τελικών προσπαθειών δεν περιμένει τη μπάλα μόνο για να τελειώσει φάσεις αλλά και για να πασάρει. Ο Σφιντέρσκι καταγράφει και αρκετές εναέριες μονομαχίες (οι περισσότερες έχουν να κάνουν με τα γεμίσματα από την άμυνα και κυρίως τις φορές που ο τερματοφύλακας τον αναζητά) και συγκεκριμένα έχει κατά μέσο όρο 6,24 με ποσοστό επιτυχίας στο 27,7%. Οι πάσες του είναι κατά μέσο όρο 12,47 με το ποσοστό ευστοχίας να είναι στο 79,2%.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Στη σύγκριση του Κάρολ Σφιντέρσκι με τον Τσούμπα Ακπομ στο διάστημα που οι δυο τους συνυπάρχουν στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, ο Πολωνός έχει προβάδισμα όσον αφορά τον αριθμό των τερμάτων, σε ίδιο μάλιστα αριθμό αναμετρήσεων. Από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του έτους μέχρι και σήμερα, αμφότεροι έχουν από 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, με τον Σφιντέρσκι να έχει 11 γκολ και 2 ασίστ και τον Ακπομ να μετρά 6 γκολ και 4 ασίστ. Τέλος, και οι δυο έχουν από δυο αγώνες στους οποίους είχαν γκολ και ασίστ.

ΡΑΝΤΕ ΠΑΠΡΙΤΣΑ: ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΟΥ ΣΦΙΝΤΕΡΣΚΙ Η ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο Κάρολ Σφιντέρσκι έχει καταφέρει να αφήσει το πρώτο του στίγμα στο πρώτο χρόνο παρουσίας του στον ΠΑΟΚ, με τον ίδιο να βλέπει την ζωή του να αλλάζει από τη στιγμή που βρέθηκε στην Ελλάδα. Το πρώτο διάστημα, ο Πολωνός δεν είχε κρύψει πως δυσκολευόταν να προσαρμοστεί όμως το μεγάλο του στήριγμα δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από τον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ. Ο βοηθός του Πάμπλο Γκαρσία, και συμπατριώτης του Σφιντέρσκι, ήταν εκείνος που αποτέλεσε το μεγάλο του στήριγμα. Για τον χαρακτήρα του άλλοτε αμυντικού του ΠΑΟΚ, άπαντες είχαν να πουν τα καλύτερα, τόσο τα χρόνια που αγωνιζόταν στον Δικέφαλο όσο και το διάστημα που βρίσκεται στα τμήματα υποδομής. Το ίδιο ισχύει και για τον Κάρολ Σφιντέρσκι, ο οποίος αν και είναι στα 22 του, ήρθε στην Ελλάδα όντας παντρεμένος ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνει και πατέρας. Η αναφορά στον χαρακτήρα του Σφιντέρσκι έχει να κάνει και με μια από τις ατάκες του βετεράνου επιθετικού του ΠΑΟΚ για τον Πολωνό. «Είναι εξαιρετικός χαρακτήρας, και πολλές φορές αυτό παίζει τον ρόλο του» σημειώνει ο Ράντε Πάπριτσα, και ακολούθως σκιαγραφεί το αγωνιστικό προφίλ του 22χρονου επιθετικού του ΠΑΟΚ: «Αν κάποιος δει τα γκολ που έχει πετύχει, μπορεί να σκεφτεί πως μερικά από αυτά ίσως είναι εύκολα λόγω της απόστασής του από την εστία. Θα πρέπει όμως να το σκεφτεί ξανά αυτό, για έναν λόγο. Ο Σφιντέρσκι δείχνει να έχει ένα σημαντικό προσόν. Εχει διορατικότητα. Ακόμα και τις φορές που δείχνει να ψάχνει το δύσκολο, καταλαβαίνεις πως, πρώτον, ξέρει καλά που βρίσκεται, και δεύτερον, ξέρει πού είναι η εστία. Εχει βάλει και μερικά δύσκολα γκολ, αλλά τον βοηθάει πολύ η αντίληψη του χώρου που έχει. «Διαβάζει» τις φάσεις από την αρχή μέχρι το τέλος τους. Μπορεί να τον δεις να ξεκινά μια φάση και ακολούθως να πηγαίνει εκεί που πρέπει για να την τελειώσει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χατζηθεοδώρου: «Κάναμε την έκπληξη της 20ετίας»

Με την ψυχή τους πανηγύρισαν στην ομάδα πόλο του ΠΑΟΚ την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του πρωταθλήματος. «Πραγματικά είναι κάτι...

Στην ίδια κατηγορία