Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Μπότο τα ανέλυσε όλα

Δημοφιλή

Ο Ζοσέ Μπότο παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο γήπεδο της Τούμπας, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις και σε όσα… βασανίζουν την επικαιρότητα του ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Απολογούμαι που κάνω αυτή τη συνέντευξη τύπου μετά από 2 μήνες. Είχα αρκετή δουλειά, ήρθα από μια διαφορετική πραγματικότητα. Κρίθηκε σκόπιμο να μη χαθεί χρόνος. Απολογούμαι σε όλους εσάς και ειδικά στους οπαδούς μας».

Για την πρώτη επαφή που είχε με τον ΠΑΟΚ:

«Η πρώτη επαφή έγινε στα μέσα του Δεκέμβρη. Στην πρώτη συνάντηση ήμουν έκπληκτος και δεν ήξερα αν ήθελα να κάνω αυτό το βήμα. Μετά είχα και άλλες συναντήσεις με τον Ιβάν. Έγινε ένα μπέρδεμα με τις ώρες εγώ υπολόγισα σε ώρα Ουκρανίας αυτός σε ώρα Ρωσίας, έγινε ένα μπέρδεμα, αλλά μετά από 2 ώρες με έπεισε. Σε αυτά τα μίτινγκ ποτέ δεν μιλήσαμε για λεφτα, αλλά για την ιστορία της ομάδας. Ήταν η 1η φορά που κάποιος πρόεδρος μου μίλησε για την ιστορία της ομάδας, Ήταν κάτι πολύ ωραίο και μου άνοιξε τους ορίζοντες. Μου ζήτησε να κάνω τον ΠΑΟΚ ακόμα πιο μεγάλο από ότι είναι τώρα. Κάποιοι μου γράφουν Μπότο κάνε τον ΠΑΟΚ μεγάλο. Αλλά αυτό είναι λάθος. Ο ΠΑΟΚ είναι ήδη μεγάλος. Μου ζητήθηκε είναι με τη γνώση μου να βοηθήσω την ομάδα να ανέβει σε ευρωπαϊκά στάνταρ σε όλους τους τομείς του ποδοσφαίρου. Δεν μου ζήτησε το πρωτάθλημα. Είναι αυτονόητο αυτό».

Για τις επιλογές ενόψει του ερχόμενου καλοκαιριού, και το… παράδειγμα του Μιτρίτσα: 

«Όταν ήρθα είχα μια ιδέα. Πέρασα αρκετό χρόνο για να καταλάβω την ομάδα. Μελέτησα αρκετά την ομάδα, αλλά ήθελα να δω και με τα μάτια μου το πως προπονείται η ομάδα, πως συμπεριφέρεται και όλα τα συναφή. Όταν ήρθα είχα μια ιδέα και ζήτησα να αναλύσω την ομάδα. Πλέον εγώ ο προπονητής και ο Ιβάν Σαββίδης ξέρουμε τι θα κάνουμε το καλοκαίρι. Όταν ήρθα είχα μια γνώμη για την ομάδα, αλλά πλέον αυτή άλλαξε, βλέποντας το πως προπονούνται. Μπορείς να έχει συγκεκριμένες ιδέες, αλλά πρέπει να μπορείς και να τις αλλάζεις. Θέλω να πω στον κόσμο, μην αγχώνεστε, ξέρουμε τι κάνουμε. Δεν παίζουμε football manager. Ότι κάνουμε και λέμε έχει αντίκτυπο στην ομάδα. Όταν ήρθα πίστευα πως η ομάδα χρειάζεται εξτρέμ. Άρχισα να ψάχνω παίκτη για τη θέση. Ωστόσο, είδα στις προπονήσεις τον Μιτρίτσα, είδα πως έχει ποιότητα, αλλά για διάφορους λόγους δεν την είχε δείξει ακόμα. Αν έφερνα έναν παίκτη τότε θα τον… σκότωνα. Έτσι αποφασίσαμε να μην φέρουμε εξτρέμ και να δείξουμε εμπιστοσύνη στον Μιτρίτσα, που στο τελευταίο παιχνίδι ήταν MVP. Είναι πραγματική ζωή και όχι football manager».

Για τον στόχο του Champions League και την εμπειρία του, αλλά και το τι λείπει από τον ΠΑΟΚ και αν ήρθε λόγω του Μιρτσέα Λουτσέσκου:

«Ποτέ δεν δούλεψα με τον μπαμπά Λουτσέσκου. Τον συνάντηση δύο φορές, οπότε όλα είναι φήμες. Θεωρώ πως πρέπει να βελτιώσουμε πολλά πράγματα, όχι όσα πίστευα πριν έρθω. Πρέπει να έχουμε μια συγκεκριμένη γραμμή. Ο Ράζβαν ήταν προπονητής το 2019 και έπειτα ήρθαν προπονητές με άλλη οπτική. Αυτό είναι πρόβλημα που υπάρχει σε πολλούς συλλόγους. Πρέπει να έχουμε μια γραμμή και να την ακολουθούμε. Να μην πάμε από το κρασί στο γάλα».

Για το ζήτημα της ανανέωσης του Ίνγκι Ίνγκασον: 

«Για τον Ίνγκασον δεν υπάρχει θέμα, ο κόσμος να μην ανησυχεί. Ο παίκτης θέλει να μείνει. Η ομάδα τον θέλει, οπότε τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ευχάριστα»

 Για τον Εσίτι: 

«Είναι ένας παίκτης για τον οποίο διαπραγματευόμαστε ελπίζω ως το τέλος της ημέρας να έχει κλείσει η υπόθεση»

Για τους δανεικούς: 

«Δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε για αυτό. Ξέρουμε τι θέλουμε βέβαια, αλλά δε είναι η ώρα να μιλήσουμε για αυτό. Οι παίκτες πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι. Παίζουν ανά τρεις μέρες και δεν είναι εύκολο. Ξέρω και εγώ και το κλαμπ τι θέλουμε».

Για την εικόνα που σχημάτισε για τον ΠΑΟΚ:

«Όταν βλέπεις κάτι από έξω δεν πρέπει να το πιστεύεις μέχρι να το δεις από μέσα. Η εμπειρία μου λέει να πιστεύω τα μάτια μου και όχι όσα μου λένε. Όταν ξεκίνησα να μιλάω με την ομάδα άρχισα να βλέπω όλα τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ. Είδα πως η ομάδα βελτιωνόταν, ήταν σε ανοδική πορεία. Ήθελα να είμαι εδώ για να βλέπω τι συμβαίνει. Όταν ήρθα τότε άλλαξα γνώμη, είδα πως γινόταν μια επαγγελματική δουλειά, αλλά μάλλον υπήρχε πρόβλημα αυτοπεποίθησης, Η ομάδα δεν είναι τέλεια, πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Είμαι αθλητικός διευθυντής πρέπει να είμαι κοντά στην ομάδα. Να συζητάω με τον προπονητή και να παίρνω αποφάσεις μαζί του. Να την υποστηρίζω, ίσως μερικές φορές να είμαι και σκληρός μαζί της. Πρέπει να είμαι συνεχώς μαζί της. Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα μου, υποφέρω μαζί της, και πανηγυρίζω μαζί της. Όταν χάνουμε θέλω να υποστηρίζω την ομάδα. Έχασα βέβαια το πρώτο γκολ κόντρα στην ΑΕΚ επειδή κατέβαινα από τη σουίτα για να είμαι δίπλα στην ομάδα σε περίπτωση που χάσει».

Για το τι δεν του άρεσε και θέλει να το αλλάξει;

«Όλες οι ομάδες έχουν πάντα χώρο για βελτίωση. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για εμάς. Το πλάνο μας είναι να βοηθήσουμε την ομάδα να βελτιωθει, να γίνει πιο συνεπής, πιο συμπαγής και να βάλουμε σε λειτουργία τη γραμμή που έχουμε, ακόμα και αν υπάρξει αλλαγή σε πρόσωπα. Το καλό είναι πως οι απόψεις του για το ποδόσφαιρο, είναι παρόμοιες με αυτές του προπονητή. Έχοντας στο μυαλό σου τους στόχους σου είναι πιο εύκολο να φτάσεις σε αυτούς. Δε χρειάζεται να με ρωτήσετε για κάτι αρνητικό για μέλος της ομάδας. Μαζί πηγαίνουμε στον… πόλεμο κάθε βδομάδα».

Για τις μεταγραφές του Γενάρη και για το πως είναι ο 8ος αθλητικός διευθυντής την τελευταία 10ετία:

«Σίγουρα προσπαθούμε να ανανεώσουμε ηλικιακά την ομάδα. Θέλουμε να φέρουμε παίκτες με κάποια εμπειρία σε αντρικό ποδόσφαιρο Να μην έρχονται από ακαδημίες 21-24-25 σε ηλικία. Η ομάδα πρέπει να έχει επιχειρηματικό μοντέλο σε αυτές τις ηλικίες. Να υπάρχει προοπτική μεταπώλησης. Θέλω να γίνουμε μια ομάδα που θα πουλάμε παίκτες. Παίκτες μέχρι 26 ετών μπορούν να πάνε σε μεγάλο πρωτάθλημα μετά από αυτή την ηλικία γίνονται μεταγραφές στο εσωτερικό. Την Μπενφίκα την κάναμε μηχανή πώλησης παικτών, το κάναμε αναλύοντας βέβαια. Ένα από τα χειρότερα πράγματα εδώ στην Ελλάδα είναι η αντίληψη του κόσμου. Με ρωτάνε γιατί ήρθα εδώ! Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση δεν με απασχολεί αυτό. Αν με ρωτούσατε τον Δεκέμβρη όταν έπαιζα στο Μιλάνο με τη Σαχτάρ, αν τον Φλεβάρη θα ήμουν στην Ελλάδα θα έλεγα πως δεν υπάρχει περίπτωση. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι όταν θα φύγω από εδώ είναι να έχω αφήσει πίσω κάτι».

Για το αν ο ΠΑΟΚ σκέφτεται τη βραζιλιάνικη αγορά:

«Η Βραζιλία είναι μια αγορά που την ξέρω καλά και είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Είναι μια δύσκολη αγορά. Ένας παίκτη μπορεί απλά να ξέρει να σουτάρει και για αυτό σου ζητούν 20 εκατομμύρια. Πρέπει να είσαι προσεκτικός στις κινήσεις σου στη Βραζιλία. Αν δούμε συνολικά τους παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρώπη οι Βραζιλιάνοι είναι μακράν περισσότεροι».

Για τον ΠΑΟΚ Β:

«Δεν πιστεύω πως ένα κλαμπ είναι μεγάλο χωρίς καλές ακαδημίες. Για μένα οι ακαδημίες είναι σημαντικές. Πρέπει να έχουμε την ίδια ιδέα για το πως θα αγωνίζονται οι ομάδες από την 1η ομάδα έως την πιο χαμηλή ηλικιακή ομάδα. Δεν μιλάω για το σύστημα. Μιλάω για την ιδέα. Η ακαδημία είναι τελείως διαφορετικό από την 1η ομάδα. Δεν είναι σημαντικά τα πρωταθλήματα, το πιο σημαντικό είναι να αναπτύσσεις τους παίκτες. Όταν πήγα στη Μπενφίκα, ήταν πρωταθλήτρια σε όλες τις ηλικίες της ακαδημίας. Αλλά δεν είχα αναδείξει κανένα ποδοσφαιριστή. Αυτό το αλλάξαμε, ο καλύτερος παίκτης της Κ17 έπαιρνε προαγωγή στην Κ19, αυτός της Κ19 στην αντρική ομάδα. Τους Αναπτύσσαμε. Όταν ακολουθείς το άλλο σύστημα, μπορεί να κερδίζεις 10-0, αλλά δεν αναπτύσσεις παίκτες. Στη Μπενφίκα ήταν δύσκολο το πλάνο γιατί γκρίνιαζαν οι προπονητές. Το πιο σημαντικό είναι να φέρνεις παίκτες στην πρώτη ομάδα. Δεν είχα το χρόνο να δω σε βάθος την ακαδημία, αλλά υπόσχομαι πως θα το κάνω. Ο Πάμπλο ήταν ο 1ος που συνάντησα όταν ήρθα. Μιλήσαμε στην προπόνηση. Έχω μιλήσει με όλους στην ακαδημία. Ο βοηθός μου βλέπει πάντα τα παιχνίδια. Στόχος είναι να φέρουμε παίκτες στην πρώτη ομάδα. Το ιδεατό είναι να κερδίζουμε και τίτλους και να φέρνουμε παίκτες στην πρώτη ομάδα».

Για το αν σκοπεύει να φέρει παίκτες από πιο… μικρές ομάδες της Ελλάδας:

«Είναι ένα από τα πράγματα που κοιτάμε η ελληνική αγορά. Θεωρώ πως οι ομάδες πρέπει να έχουν και γηγενείς. Φυσικά και κοιτάμε τις λεγόμενες μικρές ομάδες για τον αν υπάρχουν παίκτες που ταιριάζουν στο πλάνο μας και τη φιλοσοφία μας».

Για το ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε αθλητικό διευθυντής και για το πως η πρόσληψη του είναι απάντηση σε αυτό και τι αποκόμισε από τις επαφές με τον Ιβάν, αλλά και ποια η άποψη του για τον Βιεϊρίνια:

«Δεν θα σας πω την ιδέα μου για τον Αντρέ αν αρχίζω να μιλάω για αυτά δεν θα είναι καλό. Ωστόσο, το σημαντικό είναι πως ο Αντρέ γνωρίζει ποια είναι τα σχέδια μου για αυτόν. Τα πρώτα μίτινγκ ήταν τόσο καλά που με έπεισαν. Τα τελευταία μίτινγκ χρονικά ήταν, όταν έκανα ανάλυση του κλαμπ και το πως πρέπει να κινηθούμε τώρα και το καλοκαίρι επίσης καλά. Ο κύριος Σαββίδης γνωρίζει και συμφωνεί. Είμαστε μαζί σε αυτή τη διαδικασία και αυτή είναι η απάντηση σε όσους θέλουν να κάνουν κακό στον ίδιο και την ομάδα. Είναι ένας άνθρωπος που έχει και μου είπε ιδέες για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε και να βελτιώσουμε την ομάδα και αυτό είναι απάντηση επίσης».

Για τις ανανεώσεις των Πασχαλάκη, Κρέσπο, Μπίσεσβαρ και Σβαμπ, και γιατί πωλήθηκε ο Σφιντέρσκι:

«Ξέρω τι θέλω να κάνω με αυτούς τους παίκτες, αλλά δεν μπορώ να το πω τώρα. Είναι πράγματα που δεν μπορώ να τα πω τώρα. Είμαι ανοιχτός ο κόσμος μου αρέσει να γνωρίζει πως σκέφτομαι, αλλά δεν μπορώ να πω τι θα κάνουμε. Όσον αφορά τον Κάρολ παίζουμε έναν επιθετικό στην κορυφή, είναι απίθανο να έχει 4 επιθετικούς για την ίδια θέση. Αν δεν έφευγε κάποιος θα είχαμε τους Άκπομ, Κάρολ, Νέλσον, Τσόλακ και Κούτσια. Αν είχατε 2 αυτοκίνητα ποιο θα πουλούσατε; Αυτό που θα φέρει πιο πολλά χρήματα. Πιστεύω πως ο Τσόλακ έχει να δώσει πράγματα στην ομάδα».

Για το αν έτυχε να ταιριάζουν οι φιλοσοφίες του ίδιου και του Λουτσέσκου ή από την αρχή ταίριαζαν. Και το αν γίνεται μαζί πρωταθλητισμός, αυτάρκεια και πορεία στην Ευρώπη:

«Το πιο εύκολο να μελετήσω ήταν η φιλοσοφία του προπονητή. Αν ο προπονητής είχε άλλες ιδέες ίσως να μην ήμουν εδώ. Δεν είχαμε μιλήσει πριν τις 26 Δεκεμβρίου. Πριν έρθω τον είχα αναλύσει. Μου αρέσει ο τρόπος που παίζει. Η γενική ιδέα είναι η ίδια, ίσως αν είχαμε προπονητή με άλλες ιδέες ίσως να μην ήμουν εδώ. Είναι πιο εύκολο δεν χρειάζεται να προσαρμοστούμε και να μαλώνουμε.

Έχω ένα background που μου επιτρέπει να επιλέγω τι θα κάνω. Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση, αυτός είναι ο στόχος μου. Αν δεν πίστευα πως μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί δεν θα ήμουν εδώ. Αν δω ότι δεν γίνεται αυτό θα είμαι ο πρώτος που θα φύγει».

Για το τι τον δυσκόλεψε περισσότερο από τότε που ήρθε στον ΠΑΟΚ:

«Το πιο δύσκολο ήταν να αλλάξω τις σκέψεις μου, τη νοοτροπία. Δεν είχα χρόνο. Άλλο μπάτζετ εκεί, άλλοι στόχοι άλλη χώρα, άλλη λίγκα. Έκανα κάποια πράγματα εκεί που εδώ δεν γίνονται. Την 1η χρονιά στη Σαχτάρ φέραμε παίκτες 18-19 ετών. Ήξερα πως το επίπεδο εκεί θα επέτρεπε στην ομάδα να αγωνίζεται με αυτούς και να κερδίζει. Η διαδικασία αυτή να αλλάξω το… τσιπάκι μου, τη… νοοτροπία ήταν το πιο δύσκολο για εμένα».

Για τον Βαρέλα:

«Ο Βαρέλα είναι σαν τον Αντρέ (σ.σ. Βιεϊρίνια). Ένας παίκτης με ιστορία στην ομάδα και πρέπει να το σεβαστούμε. Είναι διαφορετικό για το αν είναι έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή νομίζω.

Γενικότερα όχι για τον Βαρέλα, από ότι βλέπω ένα από τα λάθη των ομάδων είναι ότι πρέπει να σέβονται στην ιστορία, αλλά να μην μένουν προσκολλημένες σε αυτή. Αυτό ξαναλέω δεν είναι για τον Βαρέλα. Είναι γενικό. Απλά θεωρώ πως πρέπει να σεβόμαστε την ιστορία, αλλά να κοιτάμε και μπροστά».

Για τα όρια που υπάρχουν στο μεταγραφικό κομμάτι:

«Αυτό είναι κάτι που βρήκα στην ομάδα. Είναι ένα από τα καθήκοντα, δηλαδή να βάλω όρια. Εγώ και ο προπονητής μιλάμε για τις ανάγκες της ομάδας και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει, εγώ αναλύω την αγορά.

Προτείνω παίκτες καταλήγουμε και προχωράμε. Πρέπει να ξέρουμε που πρέπει να κινηθούμε για τους πάικτες. Ξέρουμε ποιο είναι το μπάτζετ ματς και μετά είναι δική μου ευθύνη να πείσω τη διοίκηση για ποιο λόγο πρέπει να κινηθούμε για έναν συγκεκριμένο παίκτη».

Για τις επιλογές του ως τώρα καλοκαιριού. Πιστεύει πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

«Όταν ξεκίνησα να μιλάω με τον ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ ήταν πίσω 14 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και 4 βαθμούς από την ΑΕΚ. Τώρα είμαστε 9 πίσω από τον Ολυμπιακό. Η ομάδα… μεγάλωσε σε αυτούς τους μήνες. Απέναντι στον Ολυμπιακό αξίζαμε τη νίκη. Δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά έχουμε την αίσθηση, πως αν η διαφορά πέσει και άλλο μπορεί κάτι να γίνει. Θα παλέψουμε ως το τέλος για το πρωτάθλημα.

Από όσο έχω δει η διαφορά των δύο ομάδων στο γήπεδο δεν είναι για 9 βαθμούς. Ο Σάστρε δεν μου κάνει εντύπωση η απόδοση του ήταν ένα από τους λόγους που τον έφεραν στην ομάδα. Θέλαμε δεξί μπακ με άλλα χαρακτηριστικά από τον Λύρατζη, που θεωρώ πως θα είναι σύντομα το νέο μπακ της Εθνικής Ελλάδος. Ο Φιλίπε είναι μια ειδική περίπτωση έκανε πολλά πράγματα για να έρθει στην ομάδα δεν έκανε 10 μέρες προπονήσεις για να έρθει.

Μετά έγινε αυτό με την άφιξη του και τη χιονοθύελλα. Δεν κοιμήθηκε μια ολόκληρη ημέρα. Είχε κάποιες ενοχλήσεις και προφυλάχθηκε από τον προπονητή. Δεν έχει κάνει πάνω από 8 προπονήσεις επειδή παίζουμε ανά 3 ημέρες. Ωστόσο πιστεύω πως όταν είναι στο 100% θα αρέσει στους οπαδούς».

Για το τι του άρεσε εδώ:

«Μου αρέσει το ποδόσφαιρο, είναι το πάθος μου και ένας από τους λόγους που ήρθα στον ΠΑΟΚ είναι το πάθος. Μου αρέσει το πως ο κόσμος εδώ ασχολείται με την ομάδα, πως ζει τον σύλλογο. Δεν θα σας πω ότι θα αλλάξω το ποδόσφαιρο δεν έχω τη δύναμη να το κάνω. Μου αρέσει το πάθος που υπάρχει εδώ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χατζηθεοδώρου: «Κάναμε την έκπληξη της 20ετίας»

Με την ψυχή τους πανηγύρισαν στην ομάδα πόλο του ΠΑΟΚ την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του πρωταθλήματος. «Πραγματικά είναι κάτι...

Στην ίδια κατηγορία