Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Λουτσέσκου θέλει τους… διπλοθεσίτες

Δημοφιλή

Η δεύτερη θητεία του Ραζβάν Λουτσέσκου ξεκινάει με πιο «νορμάλ» συνθήκες από ότι η πρώτη του. Μπορεί να έχει… ένα κάρο ανοικτά μέτωπα μέχρι την πρώτη προπόνηση, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει να ασχολείται με αυτά, και το πρώτο είναι και το σημαντικότερο. Να «μάθει» το ρόστερ του.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της ανακοίνωσης της επιστροφής του, αν και ο ίδιος δέχθηκε σειρά ερωτήσεων που αφορούσε ποδοσφαιριστές με τους οποίους είχε συνεργαστεί στην πρώτη του διετία στον Δικέφαλο (και είτε θα τους βρει στην ομάδα είτε έχουν αποχωρήσει) ο Ρουμάνος τεχνικός στάθηκε – και δικαιολογημένα – στο υπάρχον έμψυχο δυναμικό. Στις πρώτες του κουβέντες, από τη μια αιτιολόγησε την κίνησή του να προχωρήσει σε άμεση εισήγηση για την απόκτηση δυο ως τριών ποδοσφαιριστών που θα έχουν αγωνιστικά χαρακτηριστικά που διαπίστωσε ότι λείπουν με βάση τα όσα έχει δει στους αγώνες της περσινής σεζόν, και από την άλλη στάθηκε πολύ στον χρόνο που θα δώσει στο υπάρχον ρόστερ να του δείξει το αν μπορεί να δουλέψει και να ταιριάξει με τα δικά του «θέλω».

Ένα από τα στοιχεία που θέλει να έχει το έμψυχο δυναμικό που θα έχει στα χέρια του είναι το να διαθέτει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν αγωνιστικές σε δυο θέσεις. Άλλωστε πάνω σε αυτό το δεδομένο στηρίχθηκε και στην πρώτη του διετία, όταν και παίκτες – κλειδιά μπόρεσαν και του έδωσαν πράγματα αγωνιζόμενοι σε περισσότερες από μια θέσεις. Το ξεχωριστό και ιδιαίτερο παράδειγμα δεν είναι άλλο από αυτό Αντρέ Βιεϊρίνια. Ιδιαίτερο διότι αν ρωτήσεις τον Λουτσέσκου ποια είναι η θέση του Βιεϊρίνια, θα σου απαντήσεις οτι ο Αντρέ δε είναι μπακ ή εξτρέμ, αλλά είναι ηγέτης.

Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΒΙΕΪΡΊΝΙΑ

Το ξεχωριστό είναι πως ο Βιεϊρίνια επέστρεψε στον ΠΑΟΚ ως πολυθεσίτης, καθώς αγωνιζόταν ως δεξί εξτρέμ στην πρώτη του θητεία και επέστρεψε ως δεξί μπακ της Βόλφσμπουργκ και της πρωταθλήτριας Ευρώπης εθνικής Πορτογαλίας, και σε αυτό το διάστημα πρόσθεσε μια επιπλέον θέση, αυτή του αριστερού μπακ. Ο Λουτσέσκου είδε στον Βιεϊρίνια έναν μπακ που θα μπορεί να παίζει με ανάποδο πόδι, να ανεβαίνει, να συγκλίνει, να απειλεί είτε με γέμισμα, είτε με διείσδυση είτε με μακρινό σουτ, τον έβαλε στα αριστερά και δεν έλεγε να τον βγάλει από εκεί. Και με τα αποτελέσματα της διετίας 2017-19, ποιος μπορεί να τον αδικήσει για αυτή του την απόφαση;

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΖΙΒΚΟΒΙΤΣ

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς, στην πρώτη του σεζόν με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, έκανε καλό ξεκίνημα και ακόμα καλύτερο φινάλε, παίζοντας καταλυτικό ρόλο σε αγώνες που σημάδεψαν την περσινή χρόνια, σε αναμετρήσεις όπως αυτές με την Μπενφίκα και την Αϊντχόφεν στην Ευρώπη, στο πρώτο κομμάτι, και αυτές με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό για το κύπελλο, στο τελευταίο κομμάτι. Η ελευθερία κινήσεων που έχει, όταν αγωνίζεται ίσως τον κάνουν εκ φύσεως διπλοθεσίτη, όμως είναι διαφορετικό το να κινείσαι ως μεσοεπιθετικός ή ως ακραίος στη διάρκεια ενός παιχνιδιού και διαφορετικό το να τοποθετείσαι εξ αρχής σε μια θέση. Όλοι είδαμε τον τρόπο με τον οποίο ο Αντρίγιο Ζίβκοβιτς έπαιξε στην πλάτη του Μάικλ Κρμέντσικ στο τελευταίο 10λεπτο του τελικού του κυπέλλου, σε ένα 3-5-1-1. Ο τρόπος με τον οποίο είχαν λειτουργήσει… «ο κοντός και ο ψηλός» θύμισε, σε ένα βαθμό, τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον Δημήτρη Πέλκα στην πλάτη του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς. Ο Ρουμάνος τεχνικός αρέσκεται στο να έχει στη διάθεσή του παίκτες με εκρηκτικότητα, που θα μπορούν να κάνουν την κίνηση που θα τους δώσει πλεονέκτημα στα πρώτα 5 μέτρα που θα διανύσουν με αυτή στα πόδια τους. Η όλη συζήτηση που αφορά τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς είναι σε θεωρητικό επίπεδο, και γίνεται με βάση τα όσα μας έχει δείξει ο Σέρβος μεσοεπιθετικός αγωνιζόμενος στον ΠΑΟΚ, αλλά και το παρελθόν του σε Μπενφίκα και Παρτιζάν (στην οποία αγωνιζόταν και ως δεύτερος επιθετικός) αλλά και τα δείγματα της προπονητικής γραφής που μας άφησε ο Ραζβάν Λουτσέσκου. ΣΕ αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να προσμετρηθεί και το γεγονός πως ο Ρουμάνος τεχνικός αρέσκεται να παίζει με εξτρέμ που παίζουν στη γραμμή, όπως είχε στην πρώτη του θητεία τους Ζαμπά και Λημνιό. Το μόνο δεδομένο είναι πως ο Λουτσέσκου γνωρίζει την ποιότητα και τις αγωνιστικές αρετές του Αντρίγια Ζίβκοβιτς και ένα από τα μεγάλα του στοιχήματα δεν θα είναι άλλο από την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ενός ποδοσφαιριστή που ξεχωρίζει στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Σέρβος τελείωσε τη σεζόν που μας έφυγε με 14 γκολ και 8 ασίστ όντας δεύτερος και τρίτος στις λίστες των σκόρερ και των αστιστ-μαν αντίστοιχα, γεγονός που από μόνο του «φωνάζει» για τα όσα μπορεί να κάνει και να δώσει ο 24χρονος στον ΠΑΟΚ, τον οποίο ο Λουτσέσκου είχε αντιμετωπίσει στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ με την Μπενφίκα τον Αύγουστο του 2018…

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΤΟΥΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΓΚΑΒΑ

Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη μπει σε συζητήσεις με την πλευρά του Ομάρ Ελ Καντουρί, με στόχο την υπογραφή νέου συμβολαίου καθώς ο Μαροκινός μένει και τυπικά ελεύθερος στο τέλος του μήνα. Ο Λουτσέσκου έχει πολλάκις τοποθετηθεί για τον Καντουρί, θεωρώντας τον παίκτη – κλειδί αναφορικά με τα μεταγραφικά του πλάνα καθώς για τον Ρουμάνου, η παραμονή του θα είναι σα μια μεταγραφή. Ο Λουτσέσκου χρησιμοποίησε είτε ως «8άρι» είτε ως ακραίο μεσοεπιθετικό, προσαρμόζοντας πράγματα στον τρόπο παιχνιδιού του Μαροκινού. Όσον αφορά τον Σίντζι Καγκάβα, ο Ιάπωνας αποτελεί ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά. Ουσιαστικά το πρώτο του πεντάμηνο στον ΠΑΟΚ ήταν άδειο από συμμετοχές, με τον έμπειρο μέσο, που μπορεί να αγωνιστεί είτε στη θέση «8» είτε στη θέση «10» να μπαίνει σε διαδικασία προετοιμασίας για μια γεμάτη σεζόν, καθώς το τετράμηνο απραξίας μέχρι να υπογράψει στον ΠΑΟΚ, σε συνδυασμό με κάποιους τραυματισμούς, τον έβγαλαν από την εξίσωση στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Η προετοιμασία θα είναι ένα μεγάλο τεστ για τον Καγκάβα, που και ο ίδιος έχει κίνητρο να ξαναβρεί τα δικά του στάνταρ απόδοσης.

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ ΚΙ Ο ΜΟΥΡΓΚ

Κακά τα ψέματα. Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ είναι ένας παίκτης που αγαπήθηκε όσο λίγοι από την ασπρόμαυρη κερκίδα. Ίσως η λέξη που ταιριάζει όσο καμία άλλη για τον Σουριναμέζο είναι οτι οι ΠΑΟΚτσήδες τον καψουρεύτηκαν. Και αυτή η λέξη ταιριάζει διότι μετά την καψούρα ήρθε το ξενέρωμα. Αυτό που λέει ο Λουτσέσκου για τον «Μπίσε», που τον είχε είτε ως μεσοεπιθετικό είτε ως «ακραίο οργανωτή» όταν ήθελε να… χωρέσει αρκετούς χειριστές της μπάλας στην 11άδα, είτε ότι θα προσπαθήσει να ανάψει ξανά τη φλόγα μέσα του. Και στο κάτω – κάτω της γραφής, αν δεν μπορέσει ούτε ο Λουτσέσκου να το καταφέρει αυτό, τότε το «σε διάσταση» που βρέθηκαν ΠΑΟΚ και Μπίσεσβαρ στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, με τη μετακόμιση του τελευταίο στην Κύπρο και τον Απόλλωνα Λεμεσού, θα γίνει χωρισμός.

Ο Τόμας Μουργκ έγραψε 35 συμμετοχές στην πρώτη του σεζόν με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, με τις 16 εξ’ αυτών ως αλλαγή. Ο Αυστριακός είναι εξ’ ορισμού διπλοθεσίτης καθώς μπορεί να αγωνιστεί είτε ως ακραίος είτε ως μεσοεπιθετικός. Ο Λουτσέσκου αναμένεται να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον Μουργκ προκειμένου να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να τον αξιοποιήσει καθώς τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα δώσουν και απαντήσεις μεταγραφικής φύσεως στον Ρουμάνο τεχνικό.

ΚΡΕΣΠΟ, Η ΕΓΓΥΗΣΗ

Και μόνο το παρατσούκλι που του έχει δοθεί, είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς κάποια πράγματα για τον Χοσέ Κρέσπο. Ο Ισπανός, στα χρόνια που βρίσκεται στον ΠΑΟΚ, έχει αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της άμυνας. Κεντρικός αμυντικός και σε δυάδα και σε τριάδα, ακραίος αμυντικός, τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά, σε τετράδα. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως δεξί μπακ χαφ, κάτι που λογικά δεν θα χρειαστεί να κάνει επί Λουτσέσκου.. Το σίγουρο είναι οτι ο Ισπανός έχει δείξει ποιος είναι και μένει να γράψει άλλη μια σεζόν στον ΠΑΟΚ δείχνοντας την ποιότητά του ακόμα και όταν χρειαστεί να παίξει στα άκρα της άμυνας.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Μια ανάσα από την Μπάγερν ο Ζιντάν

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι ένα... βήμα πριν από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μπάγερν Μονάχου! Ο...

Στην ίδια κατηγορία