Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο ξεχωριστός Σέρτζιο

Δημοφιλή

Πέρασαν δώδεκα χρόνια, από την ημέρα (Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009) που ο σπουδαίος Πορτογάλος έβαζε τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα, που είχε ως τελευταίο της σταθμό τον ΠΑΟΚ και το γήπεδο της Τούμπας

Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο υπήρξε μια από τις πιο έντονες προσωπικότητες ξένων παικτών, που έχουν περάσει από τον ΠΑΟΚ, έχοντας, μάλιστα, «δεθεί» συναισθηματικά με το Δικέφαλο και τον κόσμο του.

Όταν την 1η Φεβρουαρίου 2008 ντύθηκε στα ασπρόμαυρα, είχε κλείσει ήδη τα 33 του χρόνια. Ωστόσο, όταν περίπου δύο χρόνια μετά αποσύρονταν οριστικά, ως παίκτης του ΠΑΟΚ, από την ενεργό δράση, όλοι είχαν να πουν καλά λόγια την παρουσία του στην Τούμπα, όχι μόνο για την αγωνιστική του προσφορά (κατά κύριο λόγο στη διάρκεια της σεζόν 2008-09), αλλά και για την επιδραστικότητά του στην καθημερινότητα της ομάδας.

Mε την έλευσή του στον ΠΑΟΚ πήρε τη φανέλα με το νούμερο 7, που φορούσε στο Δικέφαλο ο Ζαγοράκης και στις 23 Φεβρουαρίου 2008 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην κατάμεστη Τούμπα (22.000 εισιτήρια) κόντρα στον Ολυμπιακό (1-1). Για τον Κονσεϊσάο τα πράγματα δεν είχαν εξελιχθεί καθόλου καλά: είχε αστοχήσει σε πέναλτι, ενώ μετά τη λήξη του αγώνα έπαιξε ξύλο με τον Νικοπολίδη στην καταπακτή των αποδυτηρίων.

Ο… αληθινός Κονσεϊσάο εμφανίστηκε στην Τούμπα τη σεζόν 2008-09, καταγράφοντας 31 συμμετοχές και έξι γκολ. Πανηγύρισε το πρώτο του τέρμα στην πρεμιέρα (ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 0-2), σκοράροντας στην εξέλιξη της περιόδου μόνο μια φορά σε εντός έδρας παιχνίδι. Ηταν στις 4 Φεβρουαρίου 2009, στον πρώτο προημιτελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, όταν διαμόρφωσε το τελικό 1-0 με έξοχο ψηλοκρεμαστό πλασέ, αφήνοντας ‘άγαλμα’ τον Νικοπολίδη. Μόλις δέκα ημέρες πριν είχε αφήσει τον ΠΑΟΚ με δέκα παίκτες από το 38΄ της εκτός έδρας αναμέτρησης με τον Αρη, όταν… επέστρεψε στην κερκίδα ένα ρολό χαρτί, που του είχαν πετάξει οι οπαδοί των γηπεδούχων.

Η τελευταία εμφάνισή του με τη φανέλα του Δικεφάλου ήταν στο εντός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος με τον ΠΑΣ Γιάννινα (2-0) στις 17 Οκτωβρίου 2009.

Σχεδόν ένα μήνα αργότερα (13 Νοεμβρίου 2009) ανακοίνωσε την απόσυρση του από την ενεργό δράση, έχοντας ήδη αποφασίσει το επόμενο βήμα στην καριέρα του, να παραμείνει στο Δικέφαλο ως τεχνικός διευθυντής. Για χάρη του είχαν ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη εκείνες τις ημέρες προσωπικότητες του πορτογαλικού ποδοσφαίρου και πρώην συμπαίκτες του, όπως οι Βίτορ Μπαΐα (μαζί στην Πόρτο), Φερνάντο Κόουτο (Λάτσιο) και Ρικάρντο Σα Πίντο (Σταντάρ Λιέγης) για να του ευχηθούν για τη νέα του καριέρα. Ο Πορτογάλος είχε πει το οριστικό αντίο στον ΠΑΟΚ στις 29 Μαΐου 2010, όταν συναντήθηκε με τους Ζαγοράκη και Βρύζα και αποφάσισαν από κοινού να μη συνεχίσουν τη μεταξύ τους συνεργασία.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ

Με σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της Ιταλίας με τις φανέλες των Λάτσιο, Πάρμα και Ιντερ (αφού πρώτα αναδείχθηκε στην πατρίδα του με την Πόρτο), διένυσε τα τελευταία καλά ποδοσφαιρικά του χρόνια στη Σταντάρ Λιέγης. Μέχρι που το καλοκαίρι του 2007… αποσύρθηκε στο Κουβέιτ και στην Αλ Γκαντισίγια, επιλογή για την οποία μετάνιωσε, όπως είχε εκμυστηρευτεί σε παλαιότερη συνέντευξη του, στην οποία είχε αποκαλύψει και το παρασκήνιο της μετακίνησής του στον ΠΑΟΚ: «Ήθελα να βρω μια ομάδα για να κλείσω την καριέρα μου με αξιοπρεπή τρόπο και όχι με ένα πέρασμα από το Κουβέιτ. Σκέφτηκα να καθίσω για έξι μήνες και το καλοκαίρι να βρω ομάδα, αλλά, μέσα σε λίγες ώρες, όλα άλλαξαν. Κάποιος πολύ σημαντικός της ελληνικής Εκκλησίας πέθανε (σ .σ. στις 28 Ιανουαρίου 2008 απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος) και μετατέθηκε κατά μία ημέρα το κλείσιμο των μεταγραφών λόγω εθνικού πένθους! Τότε απευθύνθηκα σε ένα άτομο, που μίλησε με τον Φερνάντο Σάντος και στη συνέχεια, μίλησα και με τον ίδιο τον Σάντος. Ολα έγιναν πολύ γρήγορα και υπέγραψα στον ΠΑΟΚ».

Το Μάρτιο του 2015, όταν χώρισαν οι δρόμοι του Δικεφάλου με τον Αναστασιάδη, είχε αναπτυχθεί φημολογία περί προσέγγισης των «ασπρόμαυρων» με τον Κονσεϊσάο, προκειμένου ο Πορτογάλος να επιστρέψει στην Τούμπα από το πόστο του προπονητή. Η υπόθεση δεν προχώρησε και η ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ χάθηκε…

«ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ» ΜΕΣΩ ΝΑΝΤ

Αφού πρώτα υπήρξε βοηθός του Ντομινίκ Ντ’ Ονόφριο στη Σταντάρ Λιέγης, τον Ιανουάριο του 2012 έκανε ντεμπούτο ως πρώτος προπονητής με την Ολανένσε. Για ένα χρόνο δούλεψε στην Κοΐμπρα, ενώ οι σεζόν 2014-15 και 2015-16 τον βρήκαν στους πάγκους της Μπράγκα και της Γκιμαράες αντίστοιχα. Το Δεκέμβριο του 2016 ανέλαβε τη Ναντ, με την οποία, σε 22 ματς πρωταθλήματος, είχε έντεκα νίκες, πέντε ισοπαλίες και έξι ήττες. Οι Γάλλοι έσπευσαν να του κάνουν νέο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2020, χάρη στο οποίο βγήκαν τελικά ωφελημένοι κατά τρία εκ. ευρώ! Τόση ήταν η αποζημίωση τους από την Πόρτο, που έκανε τα πάντα για να πάρει πίσω έναν δικό της άνθρωπο.

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

Ο 47χρονος προπονητής (σήμερα έχει γενέθλια, έχοντας γεννηθεί στις 15 Νοεμβρίου 1974) βρίσκεται στον πάγκο της Πόρτο από το καλοκαίρι του 2017. Στα τέσσερα χρόνια, που βρίσκεται στο τιμόνι των «Δράκων», έχει κερδίσει ένα νταμπλ (2020), ένα ακόμη πρωτάθλημα (2018), καθώς και δύο Σούπερ Καπ (2019, 2021). Ακόμη, δύο χρονιές οδήγησε την Πόρτο στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα, και τις δύο φορές αποκλείστηκε από τις μετέπειτα νικήτριες της διοργάνωσης, τη Λίβερπουλ τη σεζόν 2018-19 και την Τσέλσι την περασμένη αγωνιστική περίοδο.

Φέτος, μετά από έντεκα αγωνιστικές στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας, η Πόρτο μοιράζεται την πρώτη θέση με τη Σπόρτιγκ Λισαβώνας (καθεμία ομάδα έχει από 29 βαθμούς). Στο Τσάμπιονς Λιγκ, κονταροχτυπιέται στο δεύτερο όμιλο με την Ατλέτικο Μαδρίτης για τη δεύτερη θέση, πίσω από τη Λίβερπουλ, που έχει εξασφαλίσει την πρωτιά. Το περασμένο καλοκαίρι ο Κονσεϊσάο και η Πόρτο υπέγραψαν την επέκταση της συνεργασίας τους μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

«ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΟΚΑΡΑ»

Η σχέση αγάπης των ΠΑΟΚτσήδων με τον Κονσεϊσάο είναι αμφίδρομη. Όταν πριν από ένα χρόνο βρέθηκε στο «Καραϊσκάκης» για το παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό (0-2), ο τεχνικός της Πόρτο δήλωνε: «Τα χρόνια που πέρασα στον αγαπημένο μου ΠΑΟΚ, με βοήθησαν να γίνω πιο έμπειρος. Είναι δύσκολο να κερδίζεις εδώ. Και τώρα που βρίσκομαι στην Ελλάδα, θέλω να στείλω τα χαιρετίσματά μου στον ΠΑΟΚ. ΠΑΟΚΑΡΑ για πάντα! Είμαι ένας φίλαθλος του ΠΑΟΚ και δεν τον ξεχνάω».

*Φέτος στην Πόρτο έχει μαζί του τον 18χρονο γιο του, Φρανσίσκο, ο οποίος, από τα μισά της περσινής σεζόν, καταγράφει τις πρώτες συμμετοχές του με την πρώτη ομάδα (ο ίδιος προέρχεται από τις υποδομές) αγωνιζόμενος ως δεξί χαφ.

Στην Πόρτο ανήκει και ο 21χρονος Ροντρίγκο Κονσεϊσάο (δεξί μπακ), ο οποίος φέτος αγωνίζεται στη Μορεϊρένσε ως δανεικός.

Ο μεγαλύτερος γιος, ο 24χρονος Σέρτζιο (ίδιο όνομα με του πατέρα του) παίζει κι αυτός δεξί μπακ, αλλά στη Β΄ κατηγορία της Πορτογαλίας με τη φανέλα της Εστρέλα. O Kονσεϊσάο είναι πατέρας άλλων δύο αγοριών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ο Σβαμπ ξεπέρασε τον εαυτό του

Το γκολ του Στέφαν Σβαμπ στο φινάλε του αγώνα με τη Λαμία δεν έφτασε, με τον ΠΑΟΚ γλιτώνει την...

Στην ίδια κατηγορία