Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο κορονοϊός έφερε ξανά τα φιλικά…ντέρμπι

Δημοφιλή

Η πανδημία του κορονοϊού δεν ευνόησε φέτος-κάθε άλλο-τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων προετοιμασίας. Το αποτέλεσμα ήταν να αναβιώσει, έστω και σε πολύ περιορισμένο βαθμό, η παράδοση των φιλικών ντέρμπι περασμένων δεκαετιών, όπως συνέβη στην Καλλιθέα, όπου αναμετρήθηκαν ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ.

Ειδικά στις δεκαετίες ΄70 και ΄80 οι εξέδρες των ελληνικών γηπέδων γέμιζαν κάθε Αύγουστο από φιλάθλους, που διψούσαν να ξαναδούν ποδόσφαιρο μετά τη δίμηνη καλοκαιρινή διακοπή του πρωταθλήματος, αλλά και να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα για τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα των ομάδων τους. Τα χρόνια που ακολούθησαν, η… μόδα άλλαξε. Οι μεγάλες ομάδες απέφευγαν να διοργανώνουν μεταξύ τους φιλικά ματς (πάντα παραμόνευε ο κίνδυνος της αναίτιας έντασης), προτιμώντας, είτε να καλούν ομάδες από το εξωτερικό, είτε να φεύγουν εκτός ελληνικών συνόρων για να τεστάρουν τις δυνάμεις τους.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ

Κατά παράδοση, το πρώτο φιλικό παιχνίδι μετά την ολοκλήρωση του βασικού σταδίου προετοιμασίας διεξάγονταν με αντίπαλο τον Αρη. Στον αγώνας της 24ης Αυγούστου 1977 (είχαν διατεθεί 28. 241 εισιτήρια) ο ΠΑΟΚ, που είχε παραταχθεί χωρίς τον Κούδα, βρέθηκε στα μισά του πρώτου μέρους να χάνει με 2-0, αλλά πήρε τη νίκη γοήτρου με 3-2, χάρη στα γκολ των Γκουερίνο (45΄ με πέναλτι), Δαμανάκη (54΄) και Κωστίκου (70΄).

Παρουσία δεκαπέντε χιλιάδων φιλάθλων είχε διεξαχθεί ο αγώνας προετοιμασίας της 10ης Αυγούστου 1984 (η έναρξη του πρωταθλήματος είχε οριστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου 1984) κόντρα στους «κίτρινους». Και η ομάδα του Σκότσικ είχε πάρει τη νίκη χάρη στο γκολ του Πάπριτσα. Ακολούθησε η νίκη επί του Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο με 2-1 (σκόρερ οι Δαμανάκης, Ψαρράς), ενώ η μοναδική ήττα ήταν από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα (14053 εισιτήρια) με το βαρύ 3-0.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 18 Αυγούστου 1986 ΠΑΟΚ και Αρης τέθηκαν αντιμέτωποι στην Τούμπα (είχαν διατεθεί 15.481 εισιτήρια). Και η ομάδα του Λίμπρεχτς επιβλήθηκε 1-0 με σκόρερ τον Μπανιώτη.

Το ραντεβού της επόμενης σεζόν (17 Αυγούστου 1987) δόθηκε στο Καυτανζόγλειο, όπου παρουσία δεκαπέντε χιλιάδων φιλάθλων ο Αρης νίκησε 2-1. Μια χρονιά αργότερα, και πάλι στο Καυτανζόγλειο (είχαν διατεθεί 15. 845 εισιτήρια), η ομάδα του Ισραελ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του βασικού σταδίου προετοιμασίας στη Γερμανία, επικράτησε με 3-2 χάρη στα γκολ των Σμολ, Φερνάντο και Ιορδανίδη.

ΧΑΜΟΣ ΓΙΑ ΜΑΓΚΝΤΙ

Σχεδόν 25 χιλιάδες φίλαθλοι (για την ακρίβεια κόπηκαν 21.767 εισιτήρια) είχαν βρεθεί στις αρχές Αυγούστου του 1989 στις εξέδρες της Τούμπας για το φιλικό παιχνίδι κόντρα στον Αρη. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ήθελαν να δουν για πρώτη φορά αγωνιζόμενο με την ομάδα τους τον Τολμπά Μαγκντί, ο οποίος δεν είχε καν συμπληρώσει μια εβδομάδα παραμονής στη Θεσσαλονίκη. Το –ανεπίσημο έστω-ντεμπούτο του με τον Δικέφαλο ήταν και το ιδανικό για τον Αιγύπτιο μεσοεπιθετικό, αφού συνδύασε την καλή του εμφάνιση με ένα θεαματικό γκολ (διαμόρφωσε το τελικό 2-0, ενώ το σκορ είχε ανοίξει ο Μήτογλου).

*Παραμονή Δεκαπενταύγουστου του 2002 Αρης και ΠΑΟΚ μέτρησαν τις δυνάμεις τους στο «Κλ. Βικελίδης». Το τελικό σκορ (1-1, με τα γκολ των Σκέντζου και Φουτσίνι) ήταν το τελευταίο, που θυμούνται όσοι είδαν το ματς. Ο αγώνας ήταν επεισοδιακός, τόσο στον αγωνιστικό χώρο με επικίνδυνα μαρκαρίσματα εκατέρωθεν, όσο και στις εξέδρες με πολλά σπασμένα καθίσματα. Ο διαιτητής Ευθυμιάδης, μάλιστα, σφύριξε τη λήξη στο 86΄, μετά τον τραυματισμό του Πανόπουλου (κάταγμα περόνης).

*Τον Αύγουστο του 1978 ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Τούμπα, εξαιτίας εργασιών στο χορτοτάπητα. Και μετά την επιστροφή από τη Γερμανία, έδινε τα θεωρητικά εντός έδρας φιλικά ματς στο Καυτανζόγλειο. Με τον Ολυμπιακό έφερε 0-0, ενώ είχε ηττηθεί 1-0 από τον Άρη, Στη μοναδική του έξοδο από τη Θεσσαλονίκη, παρουσία 30 χιλιάδων φιλάθλων στο Καραϊσκάκη, είχε αναδειχθεί ισόπαλος χωρίς σκορ με τον Ολυμπιακό. Μια χρονιά νωρίτερα, είχε ηττηθεί 3-1 από τον Ολυμπιακό (εκτός), ενώ είχε μείνει στο εντός έδρας 0-0 με την ΑΕΚ.

ΤΟ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΕΣ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΧΑΣΑΝ

Περισσότεροι από 20 χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες μαζεύτηκαν στις 6 Αυγούστου 1990 στην Τούμπα για το πρώτο φιλικό της σεζόν, με αντίπαλο τον Ηρακλή (2-2). Ο Ιμπραΐμ Χασάν, πάντως, είχε σταθεί άτυχος στο ανεπίσημο ντεμπούτο του με την ασπρόμαυρη φανέλα, αφού ένας (όχι σοβαρός) τραυματισμός στο κεφάλι τον υποχρέωσε να αποχωρήσει από το γήπεδο, επτά λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου.

Τον ίδιο μήνα η αποστολή του ΠΑΟΚ είχε κατέβει στην Αθήνα για φιλικά ματς όχι μία, αλλά δύο φορές. Η ομάδα του Ρομπ Γιάκομπς ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό με 1-0, ενώ είχε νικήσει 2-1 την ΑΕΚ στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

«ΚΑΝΑΜΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΗΣ ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ»

Όταν ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε σε φιλικό παιχνίδι στις 3 Αυγούστου 1998 στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό, ο Ολεγκ Μπλαχίν μετρούσε μόλις 20 ημέρες στον πάγκο του ΠΑΟΚ (είχε διαδεχτεί από τις 14 Ιουλίου 1998 τον Αγγελο Αναστασιάδη). Στις θέσεις των επισήμων του Ολυμπιακού σταδίου είχε βρεθεί και ο Ντικ Αντβοκάατ, τότε προπονητής της Ρέιντζερς, την οποία ο ΠΑΟΚ επρόκειτο ν’ αντιμετωπίσει στον τελευταίο προκριματικό γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. «Είχαμε κενά στην άμυνα. Ο προπονητής της Ρέιντζερς θα χάρηκε μ’ αυτά που είδε στο γήπεδο» είχε σχολιάσει στις δηλώσεις του ο Μπλαχίν μετά την ήττα της ομάδας του με 3-0. Στον αγώνα του ΟΑΚΑ είχε κάνει ανεπίσημο ντεμπούτο με τον ΠΑΟΚ ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης. «Ήρθα στην ομάδα, που υποστήριζα από μικρός» είχε δηλώσει, μετά την ολοκλήρωση του δανεισμού του από την ΑΕΚ (στο τέλος της σεζόν ο ΠΑΟΚ έπρεπε να καταβάλλει 50 εκ. δρχ. για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του).

ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ ΚΑΙ PAOK RACING TEAM

Το φιλικό παιχνίδι της 21ης Αυγούστου 2005 στην Τούμπα με αντίπαλο την ΑΕΚ είχε το χαρακτήρα γενικής πρόβας για την ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου ενόψει του νέου πρωταθλήματος, που θ’ άρχιζε μια εβδομάδα αργότερα. Και μπροστά σε 15.000 οπαδούς του ο ΠΑΟΚ έπαιρνε τη νίκη με 2-0, έχοντας σκόρερ τους Φουτσίνι (48΄) και Χριστοδουλόπουλο (75΄). Ο αγώνας είχε και… παραλειπόμενα. Πριν την έναρξη ο Γιάννης Γούμενος τιμούσε με απονομή πλακέτας τον ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό, ενώ κι ο Θόδωρος Ζαγοράκης (μόλις είχε επιστρέψει στην Τούμπα για μια δεύτερη θητεία) του δώριζε μια φανέλα του με το νούμερο 7. Ακόμη, είχε παρουσιαστεί και η ομάδα PAOK Racing Team, με οδηγό τον πρωταθλητή του 2003, Σωκράτη Τσολακίδη.

ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΣΑΝΤΟΣ

Τον Αύγουστο του 2007 η Ελλάδα θρήνησε τους συνολικά 63 ανθρώπους, που έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές (επίκεντρο της τραγωδίας η Ηλεία).

Και στις 9 Σεπτεμβρίου 2007 διοργανώθηκε τουρνουά στο Ολυμπιακό στάδιο με τη συμμετοχή των ΑΕΚ, ΑΕΛ και ΠΑΟΚ, τα έσοδα του οποίου (είχε οριστεί γενική είσοδος δέκα ευρώ) διατέθηκαν για την ενίσχυση των πυρόπληκτων. Το συνολικό ποσό, που είχε συγκεντρωθεί, έφθασε τα 134.197,61 ευρώ.

Η αποστολή του ΠΑΟΚ είχε μεταβεί αυθημερόν στην πρωτεύουσα. Και στα δύο παιχνίδια (διάρκειας 45 λεπτών το καθένα) έφερε ισάριθμες ισοπαλίες, χωρίς σκορ με την ΑΕΛ και 1-1 με την ΑΕΚ. Ουσιαστικά εκείνο το τουρνουά είχε αποτελέσει και τη γνωριμία του Φερνάντο Σάντος με τη νέα του ομάδα. Μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα ο Πορτογάλος προπονητής είχε εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Δικεφάλου, διαδεχόμενος τον Γιώργο Παράσχο.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Χρόνια Πολλά ΠΑΟΚάρα!

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 98 χρόνια το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενέκρινε σχετική αίτηση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΟΚ...

Στην ίδια κατηγορία