Ο Φεντόρ Τσάλοφ παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη, μιλώντας ανοιχτά για όλα τα θέματα, που αφορούν την παρουσία του στον ΠΑΟΚ.
Αναλυτικά:
Για τις διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ τον περασμένο Γενάρη και την απόφαση του να φύγει:
«Τον Ιανουάριο συνειδητοποίησα ότι το συμβόλαιό μου έληγε. Υπήρχαν πολλές επιλογές για την εξέλιξη των γεγονότων. Μιλήσαμε με τον σύλλογο και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επεκτείνουμε τη συμφωνία για έξι μήνες, ώστε να φύγω από την ΤΣΣΚΑ με απλούστερους όρους. Αυτή η επιθυμία δεν ήταν μυστική – έχω πει πολλές φορές ότι έχω όνειρο και στόχο να παίξω στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα. Συνειδητά έκανα αυτό το βήμα».
Για το πότε εμφανίστηκε στην ζωή του ο ΠΑΟΚ:
«Επικοινωνούσαμε μαζί εδώ και πολύ καιρό, ακόμα και όταν ήμουν στη Βασιλεία! Καλούσαμε συχνά ο ένας τον άλλον και στέλναμε μήνυμα. Υπήρχαν συζητήσεις. Αλλά όσον αφορά την συγκεκριμένη κατάσταση, έδειχναν όσο το δυνατόν πιο σωστοί, σωστοί σε σχέση με τα πάντα. Με προσέγγισαν πολύ ανοιχτά και με επιχειρήματα. Ο ΠΑΟΚ μου φέρθηκε τόσο σωστά και επαγγελματικά που γρήγορα έκανα μια επιλογή και δεν μετανιώνω για τίποτα».
Για το αν θα μπορούσε να περιμένει λίγο ακόμα ή ήταν σημαντικό να φύγει το καλοκαίρι από την ΤΣΣΚΑ:
«Ήθελα να πάρω μια απόφαση το καλοκαίρι. Επιπλέον, αυτή ήταν μια από τις προϋποθέσεις μας με την ΤΣΣΚΑ για να ανανεώσουμε το συμβόλαιο τον περασμένη Γενάρη».
Για τους λόγους που τον οδήγησαν στο να πάρει την απόφαση να αποχωρήσει από την ΤΣΣΚΑ και το ρωσικό πρωτάθλημα:
«Για έναν συνδυασμό λόγων πήρα την απόφαση να φύγω. Ακόμα και τώρα, δείτε το – έπαιξα εναντίον της Γαλατασαράι, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και επέστρεψα στο παιδικό μου όνειρο. Λοιπόν, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσει ο καθένας μας επαρκώς το επίπεδό του και να προχωρήσει μπροστά, να αναπτυχθεί ως άτομο, να διευρύνει τους ορίζοντές του. Σε γενικές γραμμές, ένα σύμπλεγμα λόγων για την απόφαση που πήρα».
Για το αν μιλούσε με τον Μαγκομέντ Οζντοεφ πριν έρθει στον ΠΑΟΚ:
«Ασφαλώς. Μου είπε όλα τα υπέρ και τα κατά και γενικά για τη ζωή στην Ελλάδα. Για την καθημερινότητα, το ποδόσφαιρο. Στην αρχή ο «Μάγκο» βοήθησε πολύ στην προσαρμογή. Αλλά δεν υπήρχαν δυσκολίες αφού υπάρχουν πολλοί ρωσόφωνοι που εργάζονται στο κλαμπ. Αν το συγκρίνω με την παρουσία μου στην Βασιλεία που έφυγα για πρώτη φορά από τη χώρα και βρέθηκα σε διαφορετική κουλτούρα και γενικά ήμουν μόνος μέσα στην ομάδα και ακόμα δεν είχα τέτοιου είδους εμπειρία. Είναι λογικό να ντρέπεσαι να μιλήσεις και μόνο τότε καταλαβαίνεις ότι αν δεν αρχίσεις να επικοινωνείς μόνος σου, τότε κανείς δεν θα το κάνει αυτό μαζί σου. Ο περιορισμός φεύγει, το εμπόδιο αφαιρείται. Όλα αυτά τα πέρασα στην Ελβετία, στον ΠΑΟΚ όμως όλα είναι διαφορετικά».
Για την σχέση του με τον Ιβάν Σαββίδη:
«Με τον Ιβάν Σαββίδη; Κρατάμε επαφή, μιλάμε συχνά στο τηλέφωνο, μου δίνει συμβουλές. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένας πολύ συναισθηματικός άνθρωπος. Είναι όμως πολύ βυθισμένος στη διαδικασία, αγαπά πολύ τους ποδοσφαιριστές, μας βοηθά σε όλα και κάνει τα πάντα για εμάς».
Για την πιθανή σύγκριση του ΠΑΟΚ με κάποιον ρωσικό σύλλογο:
«Είναι δύσκολο να συγκριθεί με κάποια ομάδα από την Ρωσία ο ΠΑΟΚ. Είναι πολύ διαφορετικά πρωταθλήματα. Υπάρχουν συμμετοχές σε ευρωπαϊκά κύπελλα, ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει σε πολλά μέρη – έχουν βρεθεί σε μεγάλες ομάδες. Ο Μαρσιάλ μεταγράφηκε πρόσφατα – και δεν έχει παίξει πουθενά. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε πέρυσι το Conference League και ο ΠΑΟΚ απέναντί του το πρωτάθλημα. Σκεφτείτε το λοιπόν».
Για το αν έχει εξήγηση γιατί είναι τόσο δύσκολο το ξεκίνημα της καριέρας του στον ΠΑΟΚ:
«Η διαδικασία προσαρμογής βρίσκεται σε εξέλιξη. Νιώθω ότι κάνω τα σωστά βήματα, βελτιώνομαι σε ορισμένες πτυχές, προπονούμαι με δυνατούς παίκτες όπως ο Λόβρεν και ο Μπάκαγιοκο. Οι άνθρωποι έπαιξαν στο υψηλότερο επίπεδο, μου λένε τις λεπτομέρειες. Η σκέψη μου έχει αλλάξει από την επικοινωνία με τέτοιους παίκτες«
Για το χαμένο πέναλτι με την Σάμροκ Ρόβερς:
«Είχαμε ήδη πάρει διάφορα στο σκορ και πριν από αυτό έπρεπε να κάνω ένα πέναλτι. Απλώς πήρα την μπάλα. Δεν ήξερα ότι ο αμυντικός μας έπαιζε τον τελευταίο του αγώνα, ότι μετά έφευγε για τη Βόλφσμπουργκ. Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν σκοράρεις από το πέναλτι, σημαίνει ότι δεν χτύπησες καλά. Στη συνέχεια όμως σκοράραμε το τέταρτο και πήρα μέρος σε αυτό. Γενικά, η διαδικασία της προσαρμογής περιλάμβανε αυτή την στιγμή».
Για το υπήρχε σύγκρουση στα αποδυτήρια μετά το χαμένο πέναλτι:
«Όχι, όχι, το αντίθετο. Όλοι ήταν υποστηρικτικοί. Μου είπαν να μην ανησυχώ. Είμαστε όλοι πολύ θετικοί και δεν ασκούμε πίεση. Μου ζήτησαν να χαλαρώσω».
Για το ποιοι είναι οι προσωπικοί και ομαδικοί στόχοι στον ΠΑΟΚ:
«Δεν θέλω να κάνω συγκεκριμένο κάτι ως στόχο. Και με την ομάδα θα ήθελα να κερδίσω κάτι και να προκριθώ στα πλέι οφ στην ευρωπαϊκή διοργάνωση».
Για το αν μετά τον ΠΑΟΚ περιμένει να συνεχίσεις την καριέρα του στην Ευρώπη: «Δεν μπορώ να μαντέψω ακόμα».
Για το αν θα επιστρέψει στη Ρωσία και στην ΤΣΣΚΑ: «Δεν το σκέφτηκα. Προς το παρόν. Αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι να παίξω καλά για τον ΠΑΟΚ».
Για την οπαδική κουλτούρα στην Ελλάδα: «Το ποδόσφαιρο είναι φυσικά θρησκεία».
Για το πιο τρελό πράγμα που έχει δει μέχρι στιγμής:
«Οχι τρελό, αλλά είδα κάτι πολύ άγριο! Παίξαμε εναντίον της Μάλμε εντός έδρας όπου είχαμε γεμάτο γήπεδο. Και όταν σκοράραμε, ένας οπαδός ήταν τόσο χαρούμενος που άρχισε να ροκανίζει το πλέγμα του φράχτη με τα δόντια του! Τον κοίταξα στα μάτια εκείνη τη στιγμή – υπήρχε τέτοια αδρεναλίνη στο γήπεδο! Καταλαβαίνω πόσο αφοσιωμένοι είναι οι οπαδοί της ομάδας. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες ανθρώπων που έδωσαν τα τελευταία τους χρήματα για να πάνε σε έναν αγώνα του ΠΑΟΚ».