Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

O Eσίτι κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του

Δημοφιλή

Ο Αντερσον Εσίτι «συστήθηκε» στη γεμάτη Τούμπα παρουσιάζοντας τον –δυναμικό – τρόπο παιχνιδιού του στην αναμέτρηση με αντίπαλο τον Αγιαξ. Στο αρχικό σχήμα του ΠΑΟΚ, στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, ο Εσίτι ήταν το μοναδικό μεταγραφικό απόκτημα που είχε θέση σε αυτό, με το Νιγηριανό να δίνει τα αγωνιστικά διαπιστευτήρια σε μια θέση στην οποία ο Δικέφαλος αναζητούσε παίκτη σχεδόν από τη πρώτη μέρα της μεταγραφικής περιόδου.

Στο πλευρό του, στη μεσαία γραμμή, βρέθηκε ο Ομάρ Ελ Καντουρί, και οι δυο τους κλήθηκαν ουσιαστικά να μοιραστούν τις «δουλειές» στο χώρο ευθύνης τους, ανάλογα με τα αγωνιστικά τους προσόντα. Ο Εσίτι ήταν ο ποδοσφαιριστής που ουσιαστικά βρίσκονταν μπροστά από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο όταν ο Αγιαξ πίεζε τον ΠΑΟΚ και αρκετές φορές επενέβη πετυχημένα και ανέκοψε τη προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του Αγιαξ, είτε να βρουν τον παραμικρό χώρο για ένα σουτ είτε να επιχειρήσουν τη κάθετη πάσα στη «καρδιά» της μεγάλης περιοχής, που θα «πλήγωνε» τον ΠΑΟΚ.

Την ίδια δουλειά, αλλά σε διαφορετικό χώρο, είχε και όταν ο Αγιαξ ξεκινούσε να «χτίσει» μια επίθεση από τη πίσω του γραμμή. Ο Εσίτι είχε πολλές φορές σωστές τοποθετήσεις με τις οποίες υποχρέωνε τον αντίπαλο να μη ψάξει τη πάσα από τον άξονα αλλά να κατευθύνει το παιχνίδι στα άκρα. Ο Νιγηριανός είναι ένας δυναμικός ανασταλτικός μέσος, ο οποίος αποκτήθηκε διότι ταιριάζει «γάντι» στο τακτικό πλάνο του Αμπέλ Φερέιρα. Μέχρι την ενσωμάτωσή του στον ΠΑΟΚ, είχε γίνει αρκετός λόγος για την οπισθοχώρηση του Λέο Μάτος, με τον Βραζιλιάνο να συμπληρώνει τους Βαρέλα και Κρέσπο στο σχηματισμό τριάδας στην άμυνα, όταν ο Δικέφαλος βρισκόταν σε φάση επίθεσης.

Στο πλάνο του Φερέιρα, το 4-4-2 μετατρέπεται σε 3-4-2-1, και η εφαρμογή αυτού είχε άμεση επίπτωση στο παιχνίδι του Μάτος. Το «ψαλίδισμα» των ανεβασμάτων του Βραζιλιάνου είχε γίνει θέμα συζήτησης και έγιναν πολλές αναφορές στο «νέο ρόλο» του. Στην αναμέτρηση με τον Αγιαξ, είδαμε τον… γνωστό Μάτος, και σε αυτό συνέβαλε η παρουσία του Εσίτι.

Ο Νιγηριανός όταν εκείνος που οπισθοχωρούσε και έπαιρνε θέση ανάμεσα σε Βαρέλα και Κρέσπο για να σχηματιστεί η τριάδα στην άμυνα, με τον Μάτος να ανεβαίνει παράλληλα με τον Γιαννούλη, τους δυο ακραίους μέσους (Ζαμπά – Μπίσεσβαρ) να περιμένουν για να συνδυαστούν με τους ακραίους μπακ, και τη μεσοεπιθετική γραμμή να κινείται στους χώρους. Ουσιαστικά, η παρουσία του Αντερσον Εσίτι στην 11άδα προκάλεσε ένα μεγάλο ντόμινο, και αυτό είναι το πρώτο αγωνιστικό στοιχείο που έφερε η παρουσία του Νιγηριανού σε αυτή.

Οσον αφορά τα ατομικά του στοιχεία, και μόνο που τα τρία προτεινόμενα «παρατσούκλια» είναι τείχος, βράχος και τανκ, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το τι περιμένει ο ΠΑΟΚ από εκείνον, που στη πρώτη επίσημη αναμέτρηση, το αιτιολόγησε. Αρκετές φορές ο Εσίτι προσπάθησε να αναχαιτίσει τον αντίπαλο που προσπάθησε να κινηθεί με τη μπάλα στα πόδια στο χώρο ευθύνης του, και ακολούθως, σε πρώτο χρόνο, να προωθήσει τη μπάλα έτσι ώστε ο ΠΑΟΚ να αναζητήσει το τρόπο με τον οποίο θα χτυπήσει τον αντίπαλο, ξεδιπλώνοντας μια γρήγορη επίθεση.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ

Στην αναμέτρηση της προπερασμένης Τρίτης, με αντίπαλο τον Αγιαξ, ο Αντερσον Εσίτι  ήταν σχεδόν αλάνθαστος στις πάσες που επιχείρησε. Συγκεκριμένα είχε 19 πάσες με τις 18 να είναι σωστές. Η μοναδική λάθος πάσα του ήταν μια προσπάθεια προς τα μπροστά (είχε 6/7), καθώς σε όλους τους υπόλοιπους τομείς είχε το απόλυτο, με 4/4 πάσες προς τα πίσω, 1/1 πάσα στη μεγάλη περιοχή, 3/3 πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και 2/2 μακρινές μεταβιβάσεις. Σε επίπεδο αμυντικών μονομαχιών είχε 2/5, ενώ κατέγραψε και μια πετυχημένη προσπάθεια για ντρίπλα. Ο αριθμός που ξεχωρίζει είναι τα 9 κοψίματα που είχε, ενώ υπέπεσε και σε τρία φάουλ .

ΣΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ

Ο ΠΑΟΚ είχε μετρημένες φάσεις στις οποίες κλήθηκε να φέρει, μέσω στημένης φάσης, τη μπάλα μέσα στη μεγάλη περιοχή του Αγιαξ, καθώς κέρδισε 3 φάουλ για γέμισμα έξω από τη μεγάλη περιοχή, ενώ δεν κέρδισε κανένα κόρνερ. Ο Εσίτι έμεινε εκτός φάσης, και αυτό διότι στα στημένα προωθούνται οι Μάτος, Βαρέλα και Κρέσπο. Το αν αυτό θα αλλάξει και θα συμπεριλαμβάνεται και ο Εσίτι στους παίκτες που θα προωθούνται είναι θέμα εντολής προπονητή, καθώς θα πρέπει να βρεθούν εκείνοι που θα μείνουν πίσω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η πρόκριση έφερε… τραπέζι στον ΠΑΟΚ!

Τραπέζι παρέθεσαν οι Αδερφοί Νικολαΐδη στην ομάδα Πόλο του ΠΑΟΚ Domus Ergo, μετά την μεγάλη πρόκριση στους ημιτελικούς Α1...

Στην ίδια κατηγορία