Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο Ακπομ κι η…κληρονομιά των φορ

Δημοφιλή

Υπό… φυσιολογικές συνθήκες δεν θα μας απασχολούσε φέτος ο Τσούμπα Ακπομ, ο οποίος μπήκε και πάλι στην καθημερινότητα του ΠΑΟΚ μετά το σοβαρό τραυματισμό του Νέλσον Ολιβέιρα στις αρχές της περιόδου.

Ο 26χρονος επιθετικός είχε παραχωρηθεί πέρσι στην Μίντλεσμπρο, αλλά τα πέντε γκολ, που πέτυχε στην Τσάμπιονσιπ, δεν ήταν ένας αριθμός, που θ’ άφηνε ευχαριστημένο τον ίδιο και, κυρίως, την ομάδα του. Στην αρχή της φετινής διοργάνωσης είχε μείνει εκτός αποστολής στα τρία από τα πρώτα τέσσερα ματς, μπαίνοντας αλλαγή μόνο στο εντός έδρας παιχνίδι εναντίον της ΚΠΡ (2-3) στο τελευταίο εικοσάλεπτο. Κι όταν δέχτηκε την πρόταση του ΠΑΟΚ για επιστροφή, έστω και με τη μορφή του δανεισμού, δεν είχε κανένα λόγο-κάθε άλλο- για να μην την κάνει αποδεκτή.

Ο τραυματισμός του Ολιβέιρα είχε χαλάσει-αν όχι καταστρέψει-τα σχέδια του Λουτσέσκου, ο οποίος, υπό την πίεση και της ολοκλήρωσης της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, έπρεπε να επιλέξει γρήγορα τον αντικαταστάτη του Πορτογάλου. Αυτόν (Ακπομ) ήξερε, αυτόν εμπιστεύτηκε. Έτσι, στις 25 Αυγούστου ανακοινώθηκε ο μονοετής δανεισμός του διεθνή με τις «μικρές» εθνικές ομάδες της Αγγλίας.

Στην αρχή της σεζόν ο Ακπομ σκόραρε… σποραδικά. Μέχρι που σε μια εβδομάδα του Δεκεμβρίου (15 με 22 του μηνός) ήρθε η…έκρηξη: γκολ στα Γιάννενα με τον ΠΑΣ, γκολ στην Τούμπα με τον Αστέρα Τρίπολης, (δύο) γκολ στο ματς κυπέλλου με τη Λάρισα. Εφθασε, έτσι, τα οχτώ γκολ, όσα είχε πετύχει στην πρώτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ (2018-19), απέχοντας μόλις δύο τέρματα από την επίδοση των δέκα γκολ της αμέσως επόμενης σεζόν. Προς το παρόν, ο Ακπομ δεν έχει εσωτερικό ανταγωνισμό, μια και ο Κάρολ Σφιντέρσκι έχει «κολλήσει» στα τρία γκολ (ο Ολιβέιρα δεν… λογαριάζεται, μια και ο τραυματισμός του τον έβγαλε γρήγορα νοκ-άουτ).

Αλλά, ποιες ήταν οι επιδόσεις των φορ του ΠΑΟΚ κατά την τελευταία δεκαετία;

Τη σεζόν 2012-13 ο Στέφανος Αθανασιάδης είχε φθάσει τα 23 γκολ, αποτελώντας τη σίγουρη λύση στην κορυφή της επίθεσης. Αλλα δεκατέσσερα γκολ είχε πετύχει ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης (σε όχι λίγα παιχνίδια είχε αγωνιστεί στα πλάγια της επίθεσης), ενώ ο Απόστολος Γιάννου είχε περιοριστεί στα τρία τέρματα.

Μια χρονιά αργότερα (2013-14) οι Αθανασιάδης και Σαλπιγγίδης «έπεσαν» στα δεκαεφτά και δώδεκα γκολ αντίστοιχα. Ο τότε πρωτοεμφανιζόμενος Ευθύμης Κουλούρης τελείωσε τη σεζόν με τρία τέρματα, ενώ οι Τόμας Νέτσιντ και Nτάνι Χούσεν, που είχαν… μοιραστεί τη χρονιά, σημείωσαν δύο και ένα γκολ αντίστοιχα.

Η σεζόν 2014-15 ήταν η ουσιαστικά τελευταία καλή περίοδος για τον Αθανασιάδη στην καριέρα του, μετρώντας δεκαοχτώ γκολ στην ολοκλήρωσή της. Οσο για τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, είχε παραβιάσει οχτώ φορές τις αντίπαλες εστίες.

Μια χρονιά μετά, ο Κλάους «σταμάτησε» στα δεκαπέντε γκολ, ενώ ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ είχε περιοριστεί στις πέντε προσωπικές επιτυχίες.

Η «ΧΡΥΣΗ» ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Με την έλευση του στον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριου του 2017 ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς άλλαξε θεαματικά τα δεδομένα. Στην πρώτη του (μισή) σεζόν πέτυχε δέκα γκολ, αφήνοντας πίσω του τους Κουλούρη και Αθανασιάδη (έξι και πέντε γκολ αντίστοιχα). Την περίοδο 2017-18 ο Σέρβος «φονιάς» εκτοξεύτηκε στα 27 γκολ (πρώτος σκόρερ στη Σούπερ Λιγκ με δεκαεννέα γκολ, δύο περισσότερα από τον Ανσαριφάρντ, παίκτης τότε του Ολυμπιακού). Ο Κουλούρης, αναπληρωματικός φορ εκείνης της σεζόν, είχε πετύχει πέντε γκολ.

Ο Πρίγιοβιτς ήταν ο πιο αποτελεσματικός φορ (δεκαοχτώ γκολ) του ΠΑΟΚ ακόμη και την περίοδο 2018-19, όταν αποχώρησε στα μισά της σεζόν (οχτώ ο Ακπομ, έξι-σε μισή σεζόν-ο Σφιντέρσκι, τρία ο Νίκος Καρέλης). Δύο χρόνια πριν, ο Σφιντέρσκι είχε παρουσιάσει την αρκετά ικανοποιητική επίδοση των δεκατεσσάρων γκολ, υποχωρώντας πέρσι στα έντεκα τέρματα (εννέα ο Κρμέντσικ στο δεύτερο μισό της σεζόν και ένα γκολ ο Τσόλακ στο αντίστοιχο πρώτο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Το FORZA ONLINE συμμετέχει στην απεργία

Το FORZA ONLINE συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις συντακτών της χώρας. Διαβάστε αναλυτικά… «Με κοινή απόφαση της ΠΟΕΣΥ,...

Στην ίδια κατηγορία