Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Νέα Τούμπα, το διαβατήριο για την εκτόξευση

Δημοφιλή

Όποιος νομίζει ότι ένα νέο, υπερπολυτελές, σύγχρονο, λειτουργικό γήπεδο αρκεί από μόνο του για να αλλάξει επίπεδο έναν σύλλογο είναι βαθιά γελασμένος. Τα παραδείγματα είναι ουκ ολίγα και δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Η Άρσεναλ από τότε που άφησε το παραδοσιακό Χάιμπουρι για το χλιδάτο Emirates, όχι μόνο δεν ξαναείδε πρωτάθλημα, αλλά βιώνει ξανά πέτρινα χρόνια -φέτος ενδέχεται να μην βγει καν Ευρώπη.

Η Τότεναμ από τότε που μπήκε στο γήπεδο – διαστημόπλοιο έχασε την φόρα της, από εκεί που έπαιξε τελικό Champions League, πάει για δεύτερη σερί σεζόν να λείπει από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Το νέο Σαν Μαμές δεν βοήθησε την Αθλέτικ Μπιλμπάο να ξεκολλήσει από την μετριότητα, ενώ η ανέγερση του πολυτελούς Κορενγιά Ελ-Πρατ, όχι μόνο δεν άλλαξε επίπεδο την Εσπανιόλ, οι Καταλανοί πέρσι υποβιβάστηκαν!

Προς τον υποβιβασμό οδεύει με μαθηματική ακρίβεια και η Σάλκε παρότι όταν χτίστηκε η «Φέλτινς Αρένα», όλοι πίστευαν ότι θα την κάνει την επόμενη μεγάλη δύναμη του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Από τότε που το 2016 η Λιόν άφησε το παλιομοδίτικο «Ζερλάν» για το χλιδάτο «Grouporama» πήρε μόνο ένα Λιγκ Καπ, δεν τερμάτισε ποτέ στην πρώτη δυάδα, ενώ το πολυτελές Allianz Riviera δεν βοήθησε ποτέ την Νις να εκτοξευτεί και να μπει στο γκρουπ των ισχυρών.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ψάχνει ακόμα τον βηματισμό της στο «Βάντα Μετροπολιτάνο» που έγινε το νέο της σπιτικό μετά το παραδοσιακό «Βιθέντε Καλντερόν» και μόνο η Γιουβέντους κυριολεκτικά απογειώθηκε σε όλα τα επίπεδα από την στιγμή που μετακόμισε στο δικό της σπιτικό.

Μα τι λέω; Το παράδειγμα είναι εδώ στα μέρη μας. Ο φιλοξενούμενος στο «Αλεξάνδρειο» ΠΑΟΚ ήταν μία ευρωπαϊκή υπερδύναμη με τίτλους, επιτυχίες, κυριαρχία. Από την στιγμή που μετακόμισε στο ιδιόκτητο Παλατάκι, ξεκίνησε η εποχή της αγωνιστικής καθίζησης, της μιζέριας, της παρακμής.

Τότε γιατί λοιπόν όλες οι ομάδες «φαγώνονται» να φτιάξουν νέα γήπεδα, από την στιγμή που αυτά δεν εξασφαλίζουν την άμεση αγωνιστική τους εκτόξευση;

Η απάντηση είναι πολυεπίπεδη και δεν αφορά μόνο τα βραχυπρόθεσμα αγωνιστικά οφέλη. Ένα νέο γήπεδο μπορεί να μην είναι σε θέση να απογειώσει άμεσα, αλλά είναι το διαβατήριο της επιβίωσης στην επόμενη εποχή.

Ένα νέο γήπεδο μπορεί να αποτελέσει την ασφάλεια πως το τρένο της προόδου και της εξέλιξης δεν θα σε αφήσει να αναπολείς το παρελθόν μόνος στην αποβάθρα.

Ο πρώτος και κύριος λόγος πίσω από κάθε νέο γήπεδο σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιαδήποτε ομάδα είναι τα περισσότερα έσοδα. Μία νέα πολυτελή εγκατάσταση προκαλεί πάντα μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον, τουτέστιν περισσότερα εισιτήρια, μεγαλύτερα match day revenues, επομένως περισσότερη ρευστότητα, μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία για τον σύλλογο και δυνατότητα να μεγαλώσει σε όλα τα επίπεδα.

Ένα νέο γήπεδο προσφέρει την δυνατότητα για νέες μεγαλύτερες εμπορικές και χορηγικές συμφωνίες, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προσελκύσει ακόμα πιο λαμπερούς ποδοσφαιριστές, αλλά και να μεγαλώσει τον οπαδικό πυρήνα.

Ένα καινούργιο γήπεδο δημιουργεί παντού μεγαλύτερο σεβασμό. Από τους διαιτητές και τους ατζέντηδες, μέχρι την ΟΥΕΦΑ μέχρι αυτούς που οραματίζονται και διαπραγματεύονται νέες συμμαχίες, καινούργιες ευρωπαϊκές, βαλκανικές ή μεσογειακές λίγκες.

Ένα νέο σπιτικό αποτελεί την εγγύηση για το μέλλον. Είναι μία επένδυση ζωής, μια παρακαταθήκη που μπορεί να αλλάξει την ιστορία του συλλόγου τουλάχιστον για τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Όταν δημιουργούνται οι κατάλληλες οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές συνθήκες για να προχωρήσεις σε ένα τέτοιο βήμα, τότε θα είσαι υπόλογος προς την ιστορία του συλλόγου αν αδρανήσεις και χάσεις την ευκαιρία. Ο ΠΑΟΚ οσμίστηκε τον ούριο άνεμο και σπριντάρει για να μπει στην τελική ευθεία, αυτή η ευκαιρία δεν μπορεί να πάει χαμένη…

Προηγούμενο άρθροΜετά τον Ρέμπε, ποιος;
Επόμενο άρθροWe have a dream!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

«Στραβοπάτημα» Ολυμπιακού στο «Βικελίδης»

Ισόπαλο με 1-1 ολοκληρώθηκε το παιχνίδι μεταξύ του Αρη και του Ολυμπιακού στην έδρα των «κίτρινων». Ο Ολυμπιακός είχε δύο...

Στην ίδια κατηγορία