Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Nα μη συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από τα… πάντα

Δημοφιλή

Δεν είναι κάτι μικρό, κάτι αμελητέο. Συμβαίνει σπάνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη. Ο 6ος τελικός κυπέλλου την τελευταία επταετία αποτελεί ιστορικό γεγονός για τον ΠΑΟΚ, αρκεί να γίνει η σωστή αξιολόγηση του.

Κανείς δεν έγινε ΠΑΟΚ για τους τίτλους. Οι τίτλοι όμως δεν περισσεύουν κιόλας από την τροπαιοθήκη του συλλόγου. Δεν μπορεί κανείς να τους αγνοεί, να τους παραμελεί, να τους περιφρονεί. Είναι η παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Είναι οι στιγμές χαράς που λαχταρούν και δικαιούνται όλοι.

Κάθε τίτλος έχει κατακτηθεί με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα. Κόντρα σε όλους και σε όλα. Για τον ΠΑΟΚ τίποτα δεν ήρθε εύκολα, κάθε προσπάθεια του να βάλει την ασπρόμαυρη κορδέλα σε κάποιο τρόπαιο έβρισκε απέναντι του συσπειρωμένη όλη την υπόλοιπη ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Υπό αυτή την έννοια, αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια μοιάζει με ονείρωξη. Όσο κι αν ψάξει κανείς τα κιτάπια της ποδοσφαιρικής ιστορίας, δεν θα βρει άλλη ομάδα που να έχει παίξει έξι τελικούς κυπέλλου την τελευταία επταετία.

Έξι σπαθένιους τελικούς, όλοι τους… εκτός έδρας. Με προκρίσεις απέναντι σε όλους. Με κάθε τρόπο. Εντός, εκτός και… επί τα αυτά.

Χάρη (και) στο Κύπελλο ο ΠΑΟΚ σφυρηλάτησε μία αίσθηση υπεροχής απέναντι σε όλους τους εγχώριους αντιπάλους του.  Αν τολμάτε, ελάτε, να μετρηθούμε στα ίσα, face to face, να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος.

Στα τέσσερα (σπαστά) χρόνια που ο Ράζβαν Λουτσέσκου βρίσκεται στο τιμόνι, κανείς δεν έχει καταφέρει να τον αποκλείσει σε διπλά ματς. Κανείς! Μετρά 12 στις 12 προκρίσεις, κανείς δεν κατάφερε να πετάξει τον ΠΑΟΚ (του) εκτός Κυπέλλου.

Πιθανότατα, θα είχε και τρεις στις τρεις κατακτήσεις, αν ο Ματέου Λαόθ έκοβε το καρπούζι στην μέση. Ο ίδιος, δεν το ξεπέρασε ποτέ. Δεν μπορεί ακόμα να το χωνέψει και θα το λέει για όσο ζει.

Από το 2017, ο Δικέφαλος κατέκτησε τόσα κύπελλα (4), όσα είχε στην υπόλοιπη ιστορία του και θα έχει μία ζαριά στα τέλη Μαΐου για ακόμα ένα. Μόνο που αυτό καμιά φορά μπορεί να αποτελέσει παραμορφωτικό καθρέφτη.

Στην ποδοσφαιρική αργκό λέγεται σύνδρομο της Σεβίλλης και καμιά φορά αποπροσανατολίζει την διαδρομή και την στρατηγική ενός κλαμπ. Από το 2006 οι Ανδαλουσιανοί κατέκτησαν 6 φορές το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ / Europa League, είδηση ήταν όταν δεν το έπαιρναν, όχι όταν το σήκωναν στο τέλος της σεζόν.

Έζησαν μοναδικές ευρωπαϊκές στιγμές, έγιναν φόβος και τρόμος της Ευρώπης, ωστόσο η μεγάλη εικόνα μαρτυρά ότι η Σεβίλλη δεν κατάφερε να αλλάξει επίπεδο.

Δεν έγινε ποτέ σταθερός διεκδικητής του πρωταθλήματος, δεν κατάφερε ποτέ να επιβληθεί στον εγχώριο ανταγωνισμό.

Παρέμεινε ένα selling club, που ζούσε από τις πωλήσεις, έγινε μία εξειδικευμένη ομάδα ευρωπαϊκών κυπέλλων, δεν εξαργύρωσε αυτή την χρυσή εποχή σε κάτι ακόμα ψηλότερο, συμβιβάστηκε με το επίπεδο της, εκτιμώντας ότι αυτό το μονοπάτι είναι αυτό που της πρέπει.

Φέτος, που το καλοκαιρινό αλισβερίσι δεν της βγήκε, κινδυνεύει ακόμα και με υποβιβασμό, άσχετα αν στο τέλος της σεζόν μπορεί να σηκώσει ακόμα ένα Europa League.

Τα κύπελλα, οι θεσμοί των διπλών νοκ-άουτ, χρειάζονται ειδική διαχείριση. Έχουν μικρά μυστικά, ομάδες με εξειδίκευση έχουν διαχρονικά μεγαλύτερη επιτυχία. Η στόχευση του ΠΑΟΚ όμως δεν μπορεί να είναι μόνο το Κύπελλο Ελλάδας. Δεν μπορεί να είναι μόνο το Κύπελλο Ελλάδας.

Πάνε οι εποχές που μία σεζόν κρίνονταν ως επιτυχημένη με μία παρουσία σε έναν τελικό. Ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να στοχεύει κάθε χρόνο το φεγγάρι. Ακόμα κι αν αστοχήσει, θα βρεθεί μέσα στα αστέρια.

Είναι τέτοια η ιστορική συνθήκη που έχει διαμορφωθεί στην διαδρομή του συλλόγου που δεν θα πρέπει να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από τα… πάντα. Η αίσθηση του ανικανοποίητου είναι το πάντα το καύσιμο για τον επόμενο τίτλο…


Τελευταία νέα

ΠΑΟΚτσήδικη «τρέλα» στην Stark Arena (video)

Απίθανη ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι οπαδοί της Παρτιζάν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 32η αγωνιστική της Euroleague, εκφράζοντας...

Στην ίδια κατηγορία