Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΜΠΑΜ και… τέλος!

Δημοφιλή

Με αφορμή το «χτύπημα» του Κρμέντσικ στον ημιτελικό με την ΑΕΚ η FORZA θυμάται «ασπρόμαυρα» γκολ στο φινάλε συγκλονιστικών αναμετρήσεων από τα πρώτα χρόνια της Α’ Εθνικής κατηγορίας μέχρι και σήμερα.

Το πιο διάσημο «ασπρόμαυρο» buzzer beater, αυτό του Νέτο Γκουερίνο κόντρα στην ΑΕΚ, χάρισε στον ΠΑΟΚ ένα πρωτάθλημα πριν από 45 χρόνια. Ένα γκολ, ο ορισμός του… «μπαμ και κάτω» στο 89ο λεπτό!

Στην ίδια περίοπτη θέση θα μπορούσε να είναι και το γκολ του Φερνάντο Βαρέλα, στην ίδια εστία, στο ίδιο λεπτό, με τον ίδιο αντίπαλο, αλλά ας όψεται ο Κομίνης και ο Ποντίκης…

Ο Τόμας Μουργκ μέσα σε επτά μήνες χτύπησε δύο φορές στο φινάλε των αναμετρήσεων με την ΑΕΚ Πρώτα στο πρωτάθλημα (1-1) και ακολούθως με το γκολ-φάουλ στο κύπελλο (0-1). Ένα άλλο γκολ-φάουλ, του Θωμά Σίγγα, στο 89ο λεπτό χάρισε στον ΠΑΟΚ το βαθμό της ισοπαλίας (2-2) στη Νέα Φιλαδέλφεια τη χρονιά του δεύτερου πρωταθλήματος.

Ο επίλογος της συναρπαστικής και πλούσιας σε γκολ (4-4) αναμέτρησης των δύο «Δικεφάλων» στη πρεμιέρα της περιόδου 1999-2000 γράφτηκε από τον Αδόλφο Βαλένσια στο 89’, ενώ στα πλέι οφ της σεζόν 2011-12 το γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη (87’) χάρισε τη νίκη (1-0) στους «ασπρόμαυρους». Ανάλογο αποτέλεσμα είχε και το γκολ του Γκάρι Ροντρίγκες (2-1 πλέι οφ 2015-16) και η κοντινή προβολή του Λέο Μάτος στο 90’ λεπτό της αναμέτρησης που έγινε λίγους μήνες αργότερα για την κανονική περίοδο.

ΟΤΑΝ ΞΕΡΑΝΕ ΤΟΝ ΟΣΦΠ

Με αντίπαλο τον Ολυμπιακό υπάρχουν πολλά σημαδιακά γκολ που έχουν χαρίσει βαθμούς και θριάμβους στον ΠΑΟΚ. Πίσω στο μακρινό 1960-61 ο «Δικέφαλος» φεύγει από το Καραϊσκάκη με το βαθμό της ισοπαλίας (1-1) χάρη σ’ ένα γκολ του Απόστολου Βασιλειάδη στο 90ο λεπτό.

Τη σεζόν 1965-66 ο Ονούφριος Χαραλαμπίδης διαμορφώνει στο 86’ το τελικό 3-2 στην κατάμεστη Τούμπα, ενώ αξέχαστο έχει μείνει το γκολ του Σλάτζιαν Σπάσιτς στο 87ο λεπτό μέσα στη Ριζούπολη (1-2) τη σεζόν 2003-04

Ένα γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 88’ γράφει το 1-1 της σεζόν 2013-14 στην Τούμπα και ένα χρόνο αργότερα το γκολ του Γιώργου Τζαβέλλα στο 84ο λεπτό δίνει τη νίκη με 2-1. Το πιο πρόσφατο buzzer beater, αυτό του Ενέα Μιχάι στα περσινά πλέι οφ, στέρησε από τον Ολυμπιακό το αήττητο πρωτάθλημα.

ΓΚΟΛ ΣΤΟ… 87’

Το γκολ του Ράντε Πάπριτσα με κεφαλιά-ψαράκι, χρονικά είναι λίγο πίσω (80’) από τα υπόλοιπα, αλλά εκείνο το «διπλό» επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ τον Ιανουάριο του 1985 έδωσε «άλλον αέρα» στο μετέπειτα πρωταθλητή ΠΑΟΚ.

Μάρτιος του ‘97 και ο Κώστας Φρατζέσκος, με ένα από τα γνωστά φάουλ – γκολ του στο 87ο λεπτό, έδωσε στο «Δικέφαλο» τη νίκη (1-0) επί των «πράσινων» ακολούθησε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς άλλη μια νίκη (2-1) των «ασπρόμαυρων» στην Τούμπα με γκολ (του Πάολο Κομίνχες) στο ίδιο λεπτό (87’)

Το Δεκέμβριο του 2001 η νίκη στη Λεωφόρο (1-2) ήρθε με ανατροπή και το γκολ του Παντελή Κωνσταντινίδη στο 84’, ενώ στο περσινό ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός (2-2) ήρθε ο Αντρέ Βιεϊρίνια να σώσει την παρτίδα με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

ΜΠΑΚΑΓΙΟΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ

Πέρα από τα ντέρμπι υπάρχουν κι άλλα παιχνίδια που ο «Δικέφαλος» λυτρώθηκε στο τέλος. Ένα τέτοιο ματς έγινε τον Ιανουάριο του 1998 στην Τούμπα, όπου το γκολ του Ζόλταν Κόβατς στο 90ό λεπτό έδωσε τη νίκη (1-0) επί του Αθηναϊκού. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ο Στολτίδης ισοφάρισε με πέναλτι στο 86’, αλλά ένα γκολ του Παντελή Καφέ στο 94ο λεπτό χάρισε τη νίκη (2-1) επί του Ηρακλή.

Απέναντι στην Προοδευτική στις 29/12/1999 ένα αυτογκόλ του Ρουτζιέρη στις καθυστερήσεις πανηγυρίστηκε έξαλλα μπροστά τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που μετά από λίγες μέρες θα αναλάμβανε την ομάδα

Ο Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο εξελίχθηκε δις σε σωτήρα του… Φερνάντο Σάντος το Μάρτιο του 2009. Δύο γκολ του επιθετικού από την Ακτή Ελεφαντοστού, το δεύτερο στο 94’, έδωσαν τη νίκη επί του Πανιωνίου (1-2), ενώ τρεις εβδομάδες αργότερα ήρθε ξανά από τον πάγκο και λύτρωσε τον ΠΑΟΚ απέναντι στον Θρασύβουλο.

ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Για να φτάσει ο ΠΑΟΚ το 1974 στην κατάκτηση του δεύτερου κυπέλλου της ιστορίας του, έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Πιερικού στο ημιτελικό του Καυτανζογλείου. Τα κατάφερε με την κεφαλιά του Σταύρου Σαράφη στο 88ο λεπτό.

Ο ημιτελικός του 1978 κόντρα στον Άρη στο Χαριλάου κρίθηκε χάρη στο γκολ του 22χρονου (τότε) Κώστα Ορφανού στο 114′ της παράτασης, ενώ τη σεζόν 1984-85 το γκολ του Βασίλη Βασιλάκου στο 89’ έστειλε τον ΠΑΟΚ στην επόμενη φάση παρά την ήττα με 3-1 από τους «κίτρινους».

Η παράδοση απέναντι στην ΑΕΚ ξεκίνησε το 1992, με το γκολ-πρόκριση του Αλέξη Αλεξίου στο 104ο λεπτό της παράτασης του ημιτελικού της Τούμπας. Έντεκα χρόνια αργότερα με γκολ του Μαλαδένη η ΑΕΚ ισοφάρισε το σκορ (0-1) του πρώτου ημιτελικού, αλλά η κεφαλιά του Γιαννάκη Οκκά στο 88ο λεπτό χάρισε στον ΠΑΟΚ την πρόκριση.

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια έχει τη δική του ιστορία στο θεσμό του κυπέλλου. Στα προημιτελικά της σεζόν 2010-11, ο Πορτογάλος διαμόρφωσε το τελικό 1-1 στο 84ο λεπτό της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Στο δρόμο για το νταμπλ ο ΠΑΟΚ σ’ ένα γκραν γκινιόλ προημιτελικό απέκλεισε τον Πανιώνιο με δύο γκολ στα έξι τελευταία λεπτά της παράτασης. Στο 114’ ο Άκπομ έκανε το 3-2 και στο 119’ ο Βιεϊρίνια με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έγραψε το 4-2.

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΜΑΛΙΝ» ΣΤΟ BUZZER BEATER ΤΟΥ ΓΚΑΡΙ

Από τα 269 γκολ του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη υπάρχουν τέσσερα γκολ που συνέβαλαν ώστε να γραφτούν χρυσές σελίδες στην Ιστορία. Κατά σύμπτωση και τα τέσσερα σημειώθηκαν σε εκτός έδρας παιχνίδια και τα τρία ισοδυναμούσαν με πρόκριση στους επόμενους γύρους των διοργανώσεων.

Τον Οκτώβριο του 1991 ο Στέφανος Μπορμπόκης «χτύπησε» τη Μαλίν (κυπελλούχο Ευρώπης το 1988) μέσα στο σπίτι της. Μετά το 1-1 της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς έψαχνε ένα γκολ. Το βρήκε σε χρονικό σημείο που δεν είχε γυρισμό. Στο 86′ ο Μπορμπόκης έγινε αποδέκτης της μπάλας από την σέντρα του Λεοντιάδη και σκοράρει για να φύγει ο »Δικέφαλος» νικητής και να πλημμυρίσει ο Λευκός Πύργος με κόσμο που πανηγύριζε την πρόκριση.

«ZISSIS THE END»

Το «έπος του Χάιμπουρι», πάντα θα αποτελεί μια χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή σελίδα του «Δικεφάλου» και την κορυφαία στιγμή του Ζήση Βρύζα με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Το «Zissis the end», όπως το «βάπτισε» την επομένη η «Sun», χάρισε στον ΠΑΟΚ μια ιστορική πρόκριση με το χρόνο να σταματά ενώ στο ρολόι του «Highburi» έδειχνε το 87ο λεπτό.

Πριν από 19 χρόνια πάνω από 6.000 ΠΑΟΚτσήδες είχαν «ντύσει» στα ασπρόμαυρα το «Χαρντούρμ» της Ζυρίχης, που δεν είχε πάρει χαμπάρι, ότι σ’ ένα από τα προάστια της γίνεται ποδοσφαιρικός αγώνας για τον 2ο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Απέναντι στη Γκρασχόπερ το γκολ του Ταραράτσε στο 44′ άφηνε τον «Δικέφαλο» πρόωρα εκτός Ευρώπης, αλλά ο Δημήτρης Μάρκος είπε την τελευταία λέξη και χάρισε την πρόκριση. Στην τελευταία φάση. Στο τελευταίο σουτ.

ΤΟ… ΕΠΟΣ ΤΟΥ «ΜΟΥΣΛΙ»

Στην Πόλη, τον Αύγουστο του 2010, ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς σκόραρε στο 102ο λεπτό της παράτασης και ξέρανε τους Τούρκους της Φενέρμπαχτσε στέλνοντας τους σχεδόν 3.000 ηρωικούς φίλους του ΠΑΟΚ στα ουράνια.

Το 2016 το «buzzer beater» του Γκάρι Ροντρίγκες στο «Αρτέμιο Φράνκι» απέναντι στη Φιορεντίνα, έμεινε στην ιστορία, καθώς η βολίδα του Αφρικανού εξτρέμ στο 93’ υπέγραψε το πρώτο «διπλό» του «Δικεφάλου» επί ιταλικού εδάφους.

ΓΚΟΛ ΚΑΙ… ΤΕΖΑ ΟΙ «ΚΙΤΡΙΝΟΙ»!

Οι νίκες στις αναμετρήσεις με τον Άρη και ειδικά στο φινάλε τους έχουν τη δική τους γλύκα. Το 1973 η νίκη-ανατροπή με 1-2, χάρη στο γκολ του Δημήτρη Παρίδη στο 84’. Το 1977 νέα νίκη-ανατροπή: Κερμανίδης (83’) το 1-1, Ορφανός (84’) το 1-2 και… τέζα οι «κίτρινοι», όπως και στο «διπλό» (1-2) της σεζόν 1987-88 με το φάουλ του Μαυρομάτη (85’). Στο 85’ «χτύπησε» προ τριετίας κι ο Πρίγιοβιτς (1-2), ενώ τη σεζόν 1992-93 ο «Δικέφαλος» επικράτησε 2-0 στην Τούμπα, με δύο γκολ στο 87’ (Πλίτσης) και στο 90′ (Θ. Δημόπουλος).

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Ζαγοράκης: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν του ΠΑΟΚ»

Ορμώμενος από τα 98 έτη που κλείνει τη σημερινή (20.04) μέρα ο ΠΑΟΚ απέχοντας μόλις δύο από τη συμπλήρωση...

Στην ίδια κατηγορία