Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μπάλα, στατιστική κι αλγόριθμοι!

Δημοφιλή

Με τρεις τίτλους την τελευταία εξαετία, μια συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η προσεχής αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα νοκ άουτ παιχνίδια του Κόνφερενς Λιγκ, στηρίζεται σ’ ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης και δουλειάς που γίνεται από το 2012 στο Χέρνινγκ της Δανίας

To Moneyball είναι εδώ! Στην περίπτωση της Μίντιλαντ δε, «ταιριάζει γάντι» η υπόθεση της ομώνυμης ταινίας, εκεί όπου ο Μπραντ Πιτ υποδύεται τον Μπίλι Μπέιν, έναν δαιμόνιο τζένεραλ μάνατζερ των Oakland Athletics, μιας ομάδας μπέιζμπολ με χαμηλό μπάτζετ, η οποία χάρη στην εις βάθος στατιστική ανάλυση αλιεύει θησαυρούς μέσα στους άνθρακες, κάνει ένα απίστευτο ρεκόρ συνεχόμενων νικών και μερικά χρόνια αργότερα φτάνει να κατακτά το πρωτάθλημα απέναντι σε κολοσσούς.

Η συγκεκριμένη αληθινή ιστορία εισήγαγε ένα νέο τρόπο, με βάση τον οποίο οι ομάδες στην Αμερική επιλέγουν τους παίκτες τους, ενώ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Μάθιου Μπέναμ. Ένας πρώην επαγγελματίας παίκτης του στοιχήματος, έγινε επί της ουσίας «μπουκ» και μέσω της στατιστικής ανάλυσης και δύο πλατφόρμες που απευθυνόταν σε επαγγελματίες τζογαδόρους έφτασε να είναι ιδιοκτήτης δύο ποδοσφαιρικών ομάδων. Το 2012 αγόρασε την υπό διάλυση Μπρέντφορντ οδηγώντας τις «μέλισσες» στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ λίγο αργότερα προχώρησε στην εξαγορά της Μίντιλαντ αντί 6,2 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Μπέναμ εμπιστεύτηκε τις τύχες της στα χέρια ενός συγγραφέα, του Ράσμους Άνκερσεν, φροντίζοντας όμως να περάσει και στην ομάδα από το κέντρο της Δανίας τη φιλοσοφία ανάπτυξης μέσα από την ανάλυση, τους αλγόριθμους, της αξιοποίησης μαθηματικών προγραμμάτων και παικτών που σνόμπαραν οι άλλες ομάδες. Ό,τι ακριβώς έκανε ο Μπίλι Μπέιν στο Moneyball

Ο Άνκερσεν μέχρι τα 19 του ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Δανίας και αρχηγός της Εθνικής ομάδας νέων της χώρας. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο έβαλε τέλος στα όνειρα για καριέρα ποδοσφαιριστή, παράλληλα όμως του άνοιξε τις πόρτες για καριέρα ως συγγραφέας ξεκινώντας να γράφει βιβλία γύρω από τον τρόπο ζωής των επαγγελματιών κάθε χώρου και εξετάζοντας εις βάθος τις ζωές αθλητών που έκαναν πρωταθλητισμό.

Μόλις ανέλαβαν την ομάδα έστησαν ένα σύστημα σκάουτινγκ, το οποίο επικεντρώνεται σε 60 διαφορετικά πρωταθλήματα. Δεν είχαν παντού ανθρώπους για να τους μεταφέρουν πληροφορίες, αλλά βασιζόμενοι στα νούμερα και την στατιστική ανάλυση εντόπιζαν τους στόχους και προχωρούσαν στις μεταγραφές στηριζόμενοι σ’ ένα αναλυτικό σύστημα το οποίο βασίζεται σε «βασικούς δείκτες απόδοσης». Από τους σκάουτερ το μόνο που ζητούσαν ήταν στοιχεία που αφορούσαν τις ανθρώπινες και ψυχολογικές ικανότητες κάθε υποψήφιου ποδοσφαιριστή. Τα sms, τα προσαρμοσμένα βίντεο, στατιστικά, αναλύσεις είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, ακόμα και κατά τη διάρκεια των αγώνων, κάπως έτσι η Μίντιλαντ κατάφερε μέσα σε λίγο καιρό από τις τριτοτέταρτες θέσεις του πρωταθλήματος της Δανίας, στις οποίες τερμάτιζε τα τελευταία χρόνια, να πανηγυρίζει το πρωτάθλημα.

Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο «ήρθαν-έφυγαν» και στα έσοδα-έξοδα της τελευταίας πενταετίας, θα καταλάβει τον τρόπο λειτουργίας της. Οι πωλήσεις έφεραν 70,65 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο της ομάδας (πχ. ο Άντερς Ντράιερ πωλήθηκε φέτος στην Ρούμπιν Καζάν αντί 7 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ τα έξοδα ανήλθαν σε 31,6 εκατομμύρια.

Ένα κλαμπ που ιδρύθηκε μόλις πριν από 22 χρόνια, τρέχει με χίλια προς τα μπροστά. Κι όλα αυτά χάρη στο μοντέλο εργασίας που έχει υιοθετήσει και είναι βασισμένο στη δύναμη της στατιστικής, των δεδομένων και των αλγορίθμων. Ένα κομπιούτερ μπορεί να κάνει τη δουλειά. Ακόμη και στις στημένες φάσεις…

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΒΑΝΤΕΡ

Ο ποδοσφαιριστής που αποτελεί το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο του ρόστερ και αυτός που κάνει την διαφορά, είναι ο Εβάντερ. Ο Βραζιλιάνος μέσος, απόκτημα της Μίντιλαντ από τη Βάσκο ντα Γκάμα αντί 2,5 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2019 είναι ο οργανωτής και το μυαλό της ομάδας,  μετρώντας έντεκα γκολ και τέσσερις ασίστ φέτος σε όλες τις διοργανώσεις. Ο 23χρονος κεντρικός μέσος βλέπει το όνομά του να «παίζει’ για πολλές ευρωπαϊκές ομάδες, ακόμα και για την ‘Ιντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει ότι «η Μίντιλαντ είναι το σπίτι μου» και δε θέλει να φύγει στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

ΜΠΡΟΥΜΑΔΟ

Το καλοκαίρι η Μίντιλαντ δαπάνησε 4,5 εκατ. ευρώ για να φέρει τον 22χρονο επιθετικό Μαρόνι από την Ατλέτικο Μινέιρο, ωστόσο ο συνομήλικός του Ζούνιορ Μπρουμάδο, που επέστρεψε από τον δανεισμό του στη Σίλκεμποργκ, είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 8 γκολ.

ΧΕΝΡΙΚΣΕΝ

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Μίντιλαντ προχώρησε σε αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας. Ο απόλυτα πετυχημένος Μπρίαν Πρίσκε έφυγε για να αναλάβει την Αντβέρπ και η διοίκηση των Δανών έδωσε τα κλειδιά στον 46χρονο Μπο Χένρικσεν. Ο «βομβαρδιστής Τζο», όπως είναι το παρατσούκλι του αποτελεί την ανερχόμενη δύναμη των Δανών προπονητών και μετά από έξι χρόνια στον πάγκο της Χόρσενς βλέπει τη Μίντιλαντ ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

*Ο Μπο Χένρικσεν είναι ένας ταλαντούχος προπονητής που του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο και ψάχνει πρωτίστως πώς η ομάδα του θα φτάσει στο γκολ και όχι πως δε θα το δεχθεί. Για αυτό σε 31 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, έχει δει την ομάδα του να σκοράρει 52 γκολ. Μια ομάδα που χάνει δύσκολα σε κάθε έδρα.

Ο 46χρονος τεχνικός έχει περάσει μία διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν που έχουν συνηθίσει στο δανέζικο ποδόσφαιρο. Η τετράδα στην άμυνα δεν κουμπώνει στα πλάνα του γι’ αυτό έχει καθιερώσει ως σύστημα το 3-4-3, που αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας του.

Στη Δανία το πρωτάθλημα μπήκε στο… ψυγείο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και η Μίντιλαντ θα κάνει διακοπές στην κορυφή, καθώς μετά από 17 αγωνιστικές είναι στο +2 από την Κοπεγχάγη, την οποία νίκησε και αυτή στο «Πάρκεν» (όπως και ο ΠΑΟΚ), επικρατώντας με 1-0, χάρη στο γκολ του Μπρουμάδο.

Η ΠΟΛΗ

Το Χέρνινγκ έχει πληθυσμό 50.531 και είναι η 11η πιο πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή στη Δανία. Αν υπάρχει όμως κάτι για το οποίο φημίζεται η πόλη αυτή, είναι για την πληθώρα των αθλητικών συλλόγων που διαθέτει. Εκεί εδρεύουν οι «Μπλε Λύκοι» (Herning Blue Fox), μια επαγγελματική ομάδα χόκεϊ που έχει κερδίσει 16 πρωταθλήματα και 29 μετάλλια συνολικά.

Η ΕΔΡΑ

Η «MCH Arena» είναι η έδρα της αντιπάλου του ΠΑΟΚ, από τον Μάρτιο του 2004. Ένα ενσωματωμένο μέρος του γηπέδου είναι ένα κεντρικό κτίριο που στεγάζει τη διοίκηση αλλά και τα γραφεία του συλλόγου για το επίσημο κλαμπ οπαδών, των Black Wolves.

Παράλληλα, περιλαμβάνει εγκαταστάσεις παικτών και διαιτητών, εστιατόριο, ένα VIP σαλόνι αλλά και ένα κατάστημα κλαμπ. Η συνολική χωρητικότητα κατά τη διάρκεια των εγχώριων αγώνων είναι 11.432 θεατές, καθιστώντας το 9ο μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στη Δανία.

ΦΛΕΒΑ ΧΡΥΣΟΥ

Η αλήθεια είναι πως η Μίντιλαντ από το 2004 και πολύ πριν εμφανιστεί ο Μάθιου Μπένετ είχε αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο σκάουτινγκ και ακαδημιών. Στόχος της ήταν να «παράγει» ποδοσφαιριστές αξιώσεων για τους οποίους είχε δώσει ελάχιστα χρήματα.

Από την παραγωγική διαδικασία της Μίντιλαντ έχουν αναδειχθεί ο αρχηγός της Εθνικής Δανίας και στόπερ της Μιλάν, Σιμόν Κίερ, αλλά κι άλλοι αξιόλογοι ποδοσφαιριστές που πωλήθηκαν σε ομάδες του εξωτερικού, όπως οι Ριντ (Γουέστ Χαμ), Νίσεν (Αγιαξ, Ζάλτσμπουργκ), Πάουλσεν (Γκλάντμπαχ), Σίστο (Θέλτα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Στο πόλο ονειρεύονται μεγάλα πράγματα, και δικαιολογημένα

Κόντρα στα προγνωστικά η ομάδα πόλο του ΠΑΟΚ απέκλεισε τον Απόλλωνα Σμύρνης, εξασφάλισε παράλληλα και την ευρωπαϊκή έξοδο, μετά...

Στην ίδια κατηγορία