Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μνημόνιο στην Τούμπα

Δημοφιλή

Τα Χριστούγεννα του 2011 κανείς στον ΠΑΟΚ δεν περίμενε δώρα από τον Αϊ Βασίλη. Αντίθετα, κυρίαρχη ήταν η αγωνία για το πόσο αποδυναμωμένη θα έβρισκε την ομάδα η έλευση της νέας χρονιάς.

Η ανάγκη οικονομικής εξυγίανσης της ΠΑΕ αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε πωλήσεις παικτών, δεν υπήρχε άλλος δρόμος για να βρεθούν τα πολυπόθητα έσοδα. Άλλωστε, ο Ιβάν Σαββίδης δεν είχε πάρει ακόμη στα χέρια του την ΠΑΕ, κάτι που θα συνέβαινε οχτώ μήνες αργότερα.

Η χώρα είχε μπει από καιρό στο τούνελ των μνημονίων και τα έσοδα της ΠΑΕ είχαν πάρει κι εκείνα την κατηφόρα. Κι ας είχε εξασφαλίσει η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι τη συνέχιση της ευρωπαϊκής της παρουσίας και μετά τις γιορτές, με την πρόκρισή της στη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Τα εισιτήρια ήταν κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες σεζόν, ενώ δεν είχε βρεθεί χορηγός για το πίσω μέρος της φανέλας. Και, βέβαια, υπήρχαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που έπρεπε να εξοφληθούν χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011, σε συνέντευξη Τύπου, οι Ζήσης Βρύζας και Παντελής Κωνσταντινίδης ανέλαβαν να εξειδικεύσουν τα όσα είχε πει ο Θόδωρος Ζαγοράκης δέκα ημέρες πριν. «Πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την οικονομική ευημερία της ομάδας. Το αγωνιστικό μπάτζετ είναι, για την ακρίβεια, 13.522.000 ευρώ, που αφορούν τα έξοδα για παίκτες, προπονητές και πριμ. Το συνολικό μπάτζετ φθάνει τα 21 εκ. ευρώ. Κι αυτό θα πρέπει να μειωθεί κατά 20%» είχε πει ο Βρύζας, συμπληρώνοντας: «Η ανεξάρτητη επιτροπή της ΟΥΕΦΑ δεν έχει και τόσο μεγάλη σχέση με το ποδόσφαιρο. Βλέπουν νούμερα και αξιολογούν καταστάσεις. Εμείς έχουμε ληξιπρόθεσμό χρέος και πρέπει να βρούμε έσοδα».

«Εδώ κι ένα χρόνο έχει αλλάξει η φορολογία και έχουν τροποποιηθεί κι οι κανόνες του financial fair play. Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Για το αγωνιστικό, το μοναδικό έσοδο είναι η πώληση. Οσα περισσότερα έσοδα έρχονται από μία τέτοια κίνηση, τόσο λιγότερο θα μειώνεται το μπάτζετ» » είχε αναφέρει ο Κωνσταντινίδης.

«ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ…»

Ακόμη είχε ειπωθεί ότι από την πλευρά τους ότι «κανένας δεν θέλει να αποδυναμωθεί η ομάδα, αλλά το επιβάλλει η κατάσταση» κι ότι «έχουμε επιλέξει να αντιμετωπίσουμε κατάματα τα πράγματα. Εχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας στους παίκτες. Ο ΠΑΟΚ περνάει μία δύσκολη στιγμή και θα πρέπει να το σεβαστούν. Πρέπει να το δείχνουν και με τη συμπεριφορά τους. Οποιος παίκτης δεν μπορεί να δεχτεί αυτήν την κατάσταση, να μας το πει, για να μείνουμε με ένα γκρουπ που έχει την ψυχή του εδώ».

Οσο για τον Βιεϊρίνια; «Χρηματιστηριακά, είναι η μεγαλύτερη αξία μας. Σε ενάμιση χρόνο τελειώνει το συμβόλαιο του κι ίσως θα έπρεπε να δούμε πολύ σοβαρά την πώλησή του. Και ο ΠΑΟΚ δουλεύει πάνω σε αυτό το κομμάτι. Την πώληση του, όμως, σε άλλη ελληνική ομάδα δεν τη συζητάμε».

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΛΟΓΩ… ΦΛΩΡΙΔΗ

«Εχουμε την ευθύνη να φτιάξουμε το ίδιο ανταγωνιστική ομάδα με μικρότερο κόστος» τόνιζε ο Θόδωρος Ζαγοράκης στη συνέντευξη Τύπου της 20ης Δεκεμβρίου 2011, συμπληρώνοντας ότι «αν χρειαστεί, θα πουλήσουμε παίκτες. Στο ποσό, όμως, που θέλει ο ΠΑΟΚ». Ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ είχε επιπλέον αναγνωρίσει την καθυστέρηση στις πληρωμές των παικτών, σημειώνοντας ότι «μετακυλούμε τις αποπληρωμές για τα παλαιότερα και μοιραία βρίσκονται πίσω και οι παίκτες». Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ζαγοράκης είχε συνάντηση με μερίδα οργανωμένων οπαδών, τους οποίους ενημέρωσε για το πώς σχεδίαζε η διοίκηση ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα οικονομικής φύσης.

Η ΠΑΕ έπρεπε να μπει στο δικό της μνημόνιο. Μόνο που θα το έκανε με έξι μήνες καθυστέρηση, έχοντας χάσει το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν ο… επιχειρηματίας Βασίλης Φλωρίδης υποτίθεται ότι θα έμπαινε στην ομάδα και θα έβαζε «ζεστό» χρήμα. Το κακόγουστο σίριαλ, διάρκειας σχεδόν δυόμισι μηνών, τερματίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν ο Φλωρίδης προχώρησε σε ηρωική έξοδο και χωρίς προηγουμένως να έχει βάλει ένα ευρώ στην ΠΑΕ.

Η «ΘΥΣΙΑ» ΤΩΝ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ-ΚΟΝΤΡΕΡΑΣ

Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 ανακοινώθηκε η συμφωνία του ΠΑΟΚ με τη Βόλφσμπουργκ για τη μεταπήδηση του Βιεϊρίνια στη γερμανική ομάδα. Μια μέρα αργότερα, στο περιθώριο του εντός έδρας αγώνα με το Λεβαδειακό (3-1), o Πορτογάλος αποχαιρετούσε τους φιλάθλους του Δικεφάλου. Το ίδιο έκανε κι ο Κοντρέρας, που επέστρεφε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Κόλο Κόλο. «Στον ΠΑΟΚ πέρασα τα καλύτερα χρόνια της καριέρας μου» δηλώνει ο Χιλιανός στόπερ, που έξι μήνες αργότερα θα γύριζε στην Ελλάδα για να παίξει μια χρονιά στον Ολυμπιακό. Οσο για τον Βιεϊρίνια, εξέφραζε-με τρόπο προφητικό- τη σιγουριά του ότι μια μέρα θα επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ.

Παρά τις αποχωρήσεις των Βιεϊρίνια και Κοντρέρας, ο ΠΑΟΚ δεν απέφυγε την τιμωρία της ΟΥΕΦΑ για τα οικονομικά της. Μονοετής αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τριετή αναστολή ήταν η απόφαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, όπως ανακοινώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2012, την ίδια ημέρα που έφευγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θωμάς Βουλινός. Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, μετά τον αποκλεισμό (μετ’ επεισοδίων στην Τούμπα) στο κύπελλο από τον Ατρόμητο ο Βρύζας θα διαδέχονταν στην προεδρία της ΠΑΕ τον Ζαγοράκη, που αποχωρούσε μετά από θητεία 4,5χρόνων.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Εκτός από τους Κοντρέρας και Βιεϊρίνια, στα μέσα εκείνη της σεζόν είχε αποχωρήσει ο Ντιέγκο Αρίας, όπως κι οι Βραζιλιάνοι Σπαντάσιο και Λεονάρντο. Η απώλεια, βέβαια, του Κολομβιανού κεντρικού χαφ, όπως και των άλλων δύο λατινοαμερικάνων παικτών δεν είχε ζημιώσει αγωνιστικά τη μετέπειτα προσπάθεια της ομάδας του Μπόλονι. Ας σημειωθεί ακόμη ότι ο Σαλπιγγίδης ήταν ο μόνος παίκτης, με τον οποίο είχε γίνει συζήτηση με τη διοίκηση για μείωση του συμβολαίου του.

*Η οικονομική στενότητα της εποχής υποχρέωνε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ σε… πειράματα. Το φιλικό της 7ης Δεκεμβρίου 2011 στα Γιαννιτσά είχε προγραμματιστεί από τον Μπόλονι για να τεστάρει τον 22χρονο Τιάγκο Ντεμούρα. Ο Βραζιλιάνος κινήθηκε σε «ρηχά νερά» και η περίπτωση του δεν απασχόλησε περαιτέρω το Δικέφαλο. Στις πρώτες προπονήσεις του 2012 ο Μπόλονι δοκίμαζε επίσης τον Φρεντερίκ Νιμανί, που ανήκε στη Μονακό. Ο Γάλλος (με καταγωγή από το Τσαντ) επιθετικός, μοναδικό νέο πρόσωπο για το δεύτερο μισό της σεζόν, φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε δεκατέσσερα παιχνίδια, πετυχαίνοντας μόλις ένα γκολ (στο 2-0 κόντρα στη Δόξα Δράμας).

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ


Τελευταία νέα

Η πρόκριση έφερε… τραπέζι στον ΠΑΟΚ!

Τραπέζι παρέθεσαν οι Αδερφοί Νικολαΐδη στην ομάδα Πόλο του ΠΑΟΚ Domus Ergo, μετά την μεγάλη πρόκριση στους ημιτελικούς Α1...

Στην ίδια κατηγορία