Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μίλησε για όλα ο Μπαλτάκος

Δημοφιλή

Μεγάλη συνέντευξη για… όλα, παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «City 106.1» και την εκπομπή «Full Επίθεση. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας τοποθετήθηκε για τα όσα συνέβησαν με αφορμή τον τελικό Κυπέλλου, το ζήτημα της διαιτησίας και όχι μόνο.

Αρχικά σημείωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα καλά, διότι χθες που ήταν η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ήμουν στη Μίκρα. Είδα τον τελικό της ΕΠΣΜ και απένειμα τα σχετικά μετάλλια στα παιδιά. Το λέω αυτό γιατί η ΕΠΟ είναι πιο πολύ από όλα αυτό, όχι μόνο η διαιτησία και τελικός. Συγχαρητήρια και στην ΕΠΣ Μακεδονίας, γιατί η προσπάθεια που κάνει είναι συγκινητική.

Βεβαίως η βιτρίνα είναι το Κύπελλο και η Εθνική, αλλά να μην ξεχνάμε και τα υπόλοιπα. Πρέπει κάποιος να έρθει και να δει παιδιά 14ων ετών να παίζουν, για να καταλάβουν ότι το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα, κι αυτή είναι η ΕΠΟ. Όχι μόνο η διαιτησία. Αυτό δυστυχώς στην Αθήνα δεν το καταλαβαίνουν».

Για το αν ο Στιβ Μπένετ θα παραμείνει και του χρόνου στο πόστο του προέδρου της ΚΕΔ:

«Ο κύριος Μπένετ έχει διετές συμβόλαιο, λήγει του χρόνου τέτοια εποχή. Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοια συζήτηση για αυτό το θέμα».

Για το αν θα υπάρχει η δυνατότητα να έρχονται ξένοι διαιτητές στη νέα σεζόν:

«Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα. Η επιστολή Τσέφεριν ισχύει. Αυτό που είπε ο πρόεδρος της UEFA μετά τα επεισόδια στο Καραϊσκάκης, πήγαν σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα είναι τόσο εύκολο να βγούμε ξένους διαιτητές από τον Αύγουστο και μετά. Αν οι ξένες ομοσπονδίες απαντούν ότι δεν έχουν διαθεσιμότητα, κάπως θα πρέπει να γίνουν οι αγώνες. Δεν ήταν μόνο ο αγώνας του Καραϊσκάκης, γενικότερα οι ξένοι διαιτητές έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Για το αν οι Έλληνες διαιτητές είναι έτοιμοι για να σφυρίξουν τα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος;

«Αν αφήσει κανείς τους Έλληνες διαιτητές στην ησυχία τους, ναι είναι έτοιμοι. Αλλά δεν τους αφήνουν. Νομίζετε ότι ο Δανός διαιτητής ξέρει καλύτερα τους κανονισμούς από τους Έλληνες».

Για το αν η πολιτεία θα μπορούσε να προστατεύσει τους Έλληνες διαιτητές:

«Δεν θέλω να μπαίνω σε θέματα πολιτείας, πρέπει να μένει μακριά από το ποδόσφαιρο. Όχι σε θέματα δημόσιας τάξης, εκεί πρέπει να πάρει μέτρα. Θα έπρεπε να παρθούν μέτρα στην προστασία των διαιτητών. Αφού δεν ασχολήθηκε κανείς με τη διαιτησία του Ευαγγέλου, σημαίνει ότι διαιτησία του πέτυχε. Αφού δεν υπήρχαν παράπονα, τότε ο Ευαγγέλου πέτυχε.

Η ΕΠΟ δεν είναι αστυνομία, δεν μπορεί να προστατεύσει κανέναν διαιτητή. Όπως δεν είναι υπεύθυνη η ΕΠΟ για την προστασία από επεισόδια, όπως π.χ. στον τελικό. Για αυτό ο εκάστοτε δήμαρχος δεν ήθελε τον τελικό Κυπέλλου».

Για το ότι θα διεξαχθεί ο τελικός χωρίς την παρουσία κόσμου:

«Αυτό που λέει η αστυνομία είναι ότι δεν μας φοβόμαστε τι θα γίνει μέσα στο γήπεδο, αλλά ότι υπάρχει ο φόβος να βρεθούν οπαδοί έξω από το γήπεδο και να κάνουν επεισόδια.

Αυτά είναι φαντασιοπληξίες αυτών που τα λένε, γιατί δήμαρχοι και αστυνομία δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη. Κανείς δεν θα πάει στον Βόλο, κι αν πάνε 50 άτομα, ας αστυνομευθούν 50 άτομα. Όποτε έχει γίνει τελικός κόσμο, και υπάρχει αντιπαλότητα οπαδών, έχουν δημιουργηθεί επεισόδια. Ποιος έχει την ευθύνη για αυτά; Αυτό είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, τι μπορεί να κάνει η ΕΠΟ για αυτό;

Είναι πληγή που δεν θα γίνει ο τελικός ο κόσμο, αλλά τι μπορείς να κάνεις. Οικονομική αιμορραγία είναι και για μας και για τις ομάδες, αφού ένα ποσοστό των εσόδων πηγαίνει και στους φιναλίστ».

Για την προκήρυξη και τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν;

«Η προκήρυξη του Κυπέλλου θα αλλάξει. Πέρσι το καλοκαίρι όταν έγινε η προκήρυξη υπήρχε ένα δίκαιο αίτημα του ΠΑΟΚ, να μην γίνεται ο αγώνας μονίμως στο ΟΑΚΑ, και να κάνουν οι φίλοι του 500 χιλιόμετρα για να κατέβουν στην Αθήνα. Για αυτό είπαμε όταν υπάρχουν ομάδες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ο τελικός να γίνετε στη μέση. Τώρα θα αλλάξει η προκήρυξη, θα αναφέρει ότι κατά την κρίση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο τελικός μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε γήπεδο της Ελλάδας ή του εξωτερικού, ή ο διπλός τελικός».

Για την πρόθεση να διεξαχθεί ο τελικός στο εξωτερικό:

«Το γεγονός της οπαδικής βίας μας έκανε να ψάχνουμε λύσεις στο εξωτερικό. Εγώ ήθελα και θέλω ακόμα να ανέβει ποιοτικά ο τελικός, να γίνει γιορτή. Για αυτό ήθελα να γίνει ο τελικός εκεί που υπάρχει ομογένεια. Να φύγουμε από την οπαδική βία. Εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα. Η Αμερική δεν ήταν εύκολα αποδεκτή, γιατί υπήρχαν προβλήματα, όπως το τζετ λαγκ. Για αυτό και πήγαμε στις λύσεις της Αλβανίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας. Εμείς δε λέγαμε τίποτα για τη Αλβανία τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, βγαίναν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Όταν στέλναμε επιστολές, το άφηναν να γίνουν γνωστό. Είχαμε τέσσερις θετικές απαντήσεις. Κύπρος, Αλβανία, Ρουμανία και Πολωνία. Για αυτό και τους ευχαριστήσαμε δημόσια».

Για την Κύπρο, και πως κατέληξε σε ναυάγιο, παρότι είχε ανακοινωθεί επισήμως ο τελικός εκεί;

«Για την Κύπρο συζητήσαμε με την ΚΟΠ, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε με άλλους κρατικούς φορείς. Αυτά επιτάσσει η UEFA. Πρώτη επαφή έγινε στη Ρουάντα, στη ψηφοφορία του Ιφαντίνο, και στη Λισαβόνα, στην εκλογή του Τσέφεριν. Τους ρωτήσαμε για το αν υπάρχει θέμα αστυνομίας. Μας είπαν ότι όλη η Κύπρος το περιμένει, ότι η αστυνομία θα θέσει όρους, όπως και στην Ελλάδα θα γίνει το ίδιο. Μας είπαν ότι δεν μας απασχολεί, κι ότι δεν υπάρχει κανένας ενδιασμός. Στη συνεδρίαση είχαμε τη διαβεβαίωση της ΚΟΠ, ότι μπορεί να γίνει ο τελικός στο ΓΣΠ. Επίσης είχαμε τη διαβεβαίωση και του γηπέδου ότι υπάρχει διαθεσιμότητα. Όταν αυτό έγινε γνωστό, η ΚΟΠ έστειλε ανάλογη επιστολή στην αστυνομία της Κύπρου. Μερικές ημέρες μετά έβγαλε ανακοίνωση, που λέει ότι πήρε στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία. Τα στοιχεία που μας στείλαν, είναι τέτοια που μας υποχρεώνουν να αρνηθούμε. Αυτό εξέπληξε την ΕΠΟ και την ΚΟΠ. Δεν το πιστεύαν οι κύπριοι. Διερωτώμαι λοιπόν τι στοιχεία απέστειλε η ΕΛ.ΑΣ; Εμείς είπαμε να τον κάνουμε κεκλεισμένων των θυρών, και πάλι αρνήθηκε η αστυνομία, χωρίς αιτιολόγηση. Εγώ πριν τον τελικό δεν μπορώ να μιλήσω, θα δώσω ερμηνεία μετά τον τελικό για τα όσα έγιναν με την κυπριακή αστυνομία».

Για το αν υπάρχει η πιθανότητα να αποζημιωθούν όσοι έκλεισαν αεροπορικά εισιτήρια για Κύπρο;

«Δεν το ξέρω αυτό το πράγμα. Αν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κλείσει εισιτήρια, μπορούμε να το συζητήσουμε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ και θα δούμε. Θα πρέπει να γίνουν τα σχετικά αιτήματα, και θα το συζητήσουμε. Οι άνθρωποι που έκλεισαν εισιτήρια δεν φταίνε σε τίποτα».

Για το σχέδιο που υπήρξε να πληγεί η ΕΠΟ, μέσω του τελικού Κυπέλλου:

«Για αυτό βγάλαμε ανακοίνωση, που λέγαμε ότι οι φίλοι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει προσπάθεια για να μην γίνει ο τελικός. Δεν θα πω από ποιους, όποιος ξέρει καταλαβαίνει. Έγινε προσπάθεια να ξαναπάει ο τελικός στο Βόλο, με 60 προσκλήσεις παρακαλώ! 20 στον ΠΑΟΚ, 20 στην ΑΕΚ και τα 17 στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής».

Για την εναλλακτική του Ελμπασάν, και ο λόγος που αποφασίστηκε κάτι τέτοιο:

«Άνθρωποι είμαστε, μπορεί κάτι αντικειμενικό να συμβεί και να μην μπορεί να διεξαχθεί ο τελικός στο Πανθεσσαλικό, για αυτό κάναμε τη συμφωνία με την ομοσπονδία της Αλβανίας, για να διεξαχθεί ο τελικός στο Ελμπασάν».

Για το αν θα υπάρξει ξένος διαιτητής στον τελικό:

«Αυτό είναι θέμα του κ. Μπένετ, δεν το ξέρω και δεν θέλω να το μάθω κι όλας. Οπωσδήποτε θα κάνει προσπάθεια για να βρεθεί ξένος διαιτητής, αλλά δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκονται. Υπάρχει πρόθεση να βρεθεί διαιτητής τοπ επιπέδου, αλλά δεν ξέρω αν είναι εφικτό μετά την επιστολή Τσέφεριν στις ομοσπονδίες».

Για το αν θα γίνουν ενέργειες για την επεισοδιακή συνάντηση των Big 4 με ΚΕΔ και ΕΠΟ, και τις επιθέσεις που δέχθηκε:

«Ναι, λήφθηκε και απόφαση της Ε.Ε. και ενέργειες θα γίνουν. Η απόφαση της Εκτελεστικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί και ενέργειες θα γίνουν. Δεν θέλω να πω δημόσια για τις νομικές ενέργειες, αλλά σίγουρα η απόφαση της Ε.Ε. θα υλοποιηθεί και θα γίνουν κινήσεις».

Για το αν η προκήρυξη θα μπορούσε να δεσμεύει ομάδες και διοικήσεις γηπέδων να παραχωρούν τις εγκαταστάσεις τους για τον τελικό:

«Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε μετά τη διεξαγωγή του τελικού. Την επόμενη του τελικού μπορούμε να το συζητήσουμε, γιατί αφορά την επόμενη προκήρυξη.

Για το αν είναι δεδομένο ότι η επιστολή Τσέφεριν θα έχει ισχύ και του χρόνου;

«Εκτός αν ανακληθεί. Όσο δεν ανακαλείται, βεβαίως ισχύει. Αλλά αυτό αφορά τον κύριο Τσέφεριν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Πήγα για αυτό τον σκοπό στη Γενεύη. Ο κ. Τσέφεριν, η UEFA και η FIFA ακούν μόνο ομοσπονδίες, όχι Κυβερνήσεις, ομάδες και Λίγκες. Στις 28 Μαρτίου πήγα στη Γενεύη και είχε ήδη στείλει επιστολή η Λίγκα, είχε προηγηθεί και το τηλέφωνο του πρωθυπουργού και δεν είχε γίνει τίποτα. Δεν μπορεί να ενεργήσει η UEFA βάσει αυτών των επαφών. Για αυτό πήγα στη Γενεύη. Και για αυτό θα κάνω ανάλογες επαφές και το καλοκαίρι, αν και δεν μπορών να δεσμευτώ για κάτι».


Τελευταία νέα

Ο Μιγκέλ Νογκέιρα στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ!

Ο Πορτογάλος διαιτητής Μιγκελ Νογκέιρα θα σφυρίξει την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» απέναντι στον Ολυμπιακό, για την...

Στην ίδια κατηγορία